Mentaltester

Övrig avel / Permalink / 5
En vän till mig skall till helgen mentaltesta sin hund. Jag hade ingen aning om vad det innebar, mer än att man testade hundens mentala förmåga. Som exempel skall man tydligen testa hur hunden reagerar när man skjuter i närheten, om hunden är skotträdd eller kanske inte ens bryr sig.

Som alltid blir jag ledsen när jag jämför hästavel med hundavel. Varför har vi inte något liknande inom hästaveln? Tänk att ha mentaltest för hästar à la polisutbildningen... Jag ser framför mig presenningar som prasslar, applåder som smattrar, kanske lite rök och eld, vatten att gå igenom eller en flock kor att passera.

Hm... Det låter ju nästan som distansritt! Många gånger är det sådana "hinder" man får ta sig igenom när man är på en distanstävling. Jag tror att alla unghästar skulle må bra av att gå några distansritter för miljöträningens skull.

Läste för något år sedan (fy att jag inte har koll på källan!) i Ridsport om ett mentaltest man gjort på unghästar. Unghästarna hade i princip varit ohanterade och gått på lösdrift fram till testet. Jag kommer inte ihåg hur själva testet var utformat, men kontentan av det hela var att de dressyrstammade hästarna var mer "mentalt instabila" än hopphästarna.

Jag tror att det kan bero på att hopphästarna behöver ha starkare nerver och vara coolare än vad dressyrhästarna behöver. Det krävs mer mental styrka av en hopphäst än en dressyrhäst. De bästa hästarna skall ju användas till avel och då avlar man (omedvetet) fram en hopphäst som är coolare än dressyrhästen. Alternativt så behövs det mer "nerv" i hästen för att få fram det domarna vill se på dressyrbanan.

Jag skulle inte tacka nej till mentaltest för hästar. Det finns ju "temperementspoäng" på många premieringar, men det känns inte som samma sak, utan mer som en koll att hingsten ifråga inte är helt ohanterbar.

Skulle jag ta fram en unghäst skulle jag se till att den dels tävlade en debutantfälttävlan (för grundutbildningens skull) och dels ställde upp i några distansritter, alternativt långritter, för miljöträningens skull.

Men framför allt för vår egen skull, så man slipper sitta och vara rädd för att möta några kossor en eftermiddag...
#1 - - Lotta:

Jag håller med dig Ellinor! Ett mentaltest för häst hade varit något att föredra. Poängen hingstarna får vid premiering tycker jag är missvisande, då det handlar om en veterinär som bedömmer under 2-3 minuter. Det skulle behövas någon typ av bana för hästarna att gå, som ex. den som polishästarna ska ta sig igenom. Mentaliteten är något som hästfolk har missat!

Kram kram :)

#2 - - Jempa:

Nja, en ganska generaliserad bild av hopp- respektive dressyrhästars temprament ger du. Jag minns inte artikeln och skulle behöva läsa den, men! Att säga att dressyrhästar har sämre nerver än hopphästar tycker jag är onödigt. Visserligen påpekar du själv att det kan vara så att dressyrhästar behöver nerv, och så är det. För att orka gå de höga dressyrklasserna måste de har en speviell nerv och rejäl kondis. Ett dressyrprogram i svårklass är långt, tänk på det. Att skillnaderna finns tror jag är mycket genetik och slump. Men det är mina åsikter. Mentaltest eller mentalövningar är dock bra och är nog något som sakta kan bli aktuellt. T.ex. finns det ju sådana övningar som anordnas lite här och där i landet.

#3 - - Evald:

Försök lev i verkligheten och hitta inte på fler saker som du tycker borde göras med fjordingar. Vår ras är inten hund!!! Mig veterligen så har du inte ens någon häst just nu och borde kanske lugna ner dig en smula!!! Har du ridit distans själv? Det är hästens kondition och uthållighet som bedöms där, INTE någon sorts miljöträning som du tycks tro!!!!! För att gå en distansritt ska hästen OCH ryttaren ha bra grundkondition och det kanske inte är det första man tar ut en unghäst på!!!
Tänk, INNAN, du "öppnar munnen"!!!

#4 - - Ellinor Karlström:

Trevligt att du inte vågar ange vem du är... Jag lever i verkligheten, läs gärna mitt inlägg om just distansritt. Varför skulle jag behöva "lugna ned mig" för att jag inte har häst nu? Måste man ha häst för att få ha åsikter? Eftersom jag inte skrivit något i bloggen om det hela, kan jag meddela att jag tränat för distansritt sedan 1999, men inte tävlat.
Det vore jättetrevligt att debattera mer med dig kring dessa "upprörande" frågor, men då vill jag gärna veta vem du är och hur mycket du kan i frågorna.

#5 - - Lotta:

Evald: Varför skulle man inte göra ett mentaltest för? Mentaliteten hos häst är väl precis lika viktig som hos en hund?!!

Till top