Hästarna

Skriver om mina hästar och våra äventyr tillsammans.

Foderfunderingar del 3

Kategori: Foder

När man så tyckte att man hade hyfsat med koll och var nöjd med sin foderstat, så dök plötsligt mikromineralerna in i bilden... En av dessa brukade faktiskt nämnas tidigare och det var Se (selen). Eftersom de flesta svenska marker har brist på selen, så var det viktigt att ge tillskott även av selen. De flesta färdigfoder och mineralfoder var redan selenberikade, men man hade sällan koll på hur mycket hästen skulle ha. 
 
Tills som sagt mikromineralerna dyker upp i diskussionen. Mikromineraler består av Fe (Järn), Mn (Mangan), Cu (Koppar), Zn (Zink), Co (Kobolt), J (Jod) och Se (Selen).
 
Det är här det börjar bli riktigt krångligt. Mikromineralernas balans är minst lika viktigt som balansen mellan makromineralerna. Eftersom det skiljer sig väldigt mycket mellan olika grovfoder (japp, det är bara att analysera igen alltså!) så är det sällan de färdiga mineralfodren går att använda. Framförallt är det viktigt med balansen mellan järn, zink och koppar, där det ska vara kvoterna 4:3:1. Det vill säga, har jag 40 mg järn i fodret, så ska hästen ha 30 mg zink och 10 mg koppar. 
 
Ofta är järnhalten hög redan i grovfodret, medan zink och koppar är för lågt, så tillskott behövs. Tex gör zinkbrist att hästen kan få hudbekymmer, vilket kan visa sig på så vis att hästen ofta får mugg när det är lerigt ute (nu är det ju inte alltid så enkelt att man ger mer zink och så vips blir hästen bra från muggen, men lite förenklat kan det vara orsaken). 
 
Men... Här kommer den värsta delen (som jag alldeles nyligen lärt mig). De värden som står på mineralfodren STÄMMER INTE. De värden som redovisas är de mängder foderbolagen tillsatt, inte den totala mängden. Här någonstans funderar man på att sluta med hästar och börja med knyppling istället...
 
Till exempel Krafft Miner Blå, som jag använt i många år (eftersom jag bara har Granngården som säljer foder). Det innehåller enligt förpackningen 600 mg järn per kg foder. Men det är alltså de 600 mg järn som fodertillverkaren tillsatt i fodret, egentligen innehåller den 2500 mg järn...
Kommentera inlägget här: