Vita tecken eller ej?

Fjordavel generellt / Permalink / 10
Nya bestämmelser från 2010 gör att hingstar med tecken inte kan bli godkända och ston med tecken inte kan bli diplomston. Jag är skeptisk till bestämmelsen eftersom vi inte vet hur vita tecken nedärvs. Det är väldigt vanligt med vita tecken som bara "ploppar upp". Tvärt emot vad många tror har det inte något att göra med främmande blod, fjordhästen var brun, svart, fux etc en gång i tiden och man bestämde sig för att renavla blackfärgen. Precis som Cleveland Bay så småningom blev enbart bruna och frisiska hästar svarta.

Givetvis är det så att en häst med vita tecken har större risk att lämna vitt, men med en genomtänkt avel kan man minimera risken. Det går förstås snabbast med att förbjuda hingstar med tecken, men då borde alla ston med tecken också förbjudas...

När det gäller diplomston skulle jag hellre se ett avdrag på typpoängen. Säg ett poäng minus, så ett 8-poängssto med stjärn får 7 poäng. Om stoet då har så oerhört bra kvalitéer i övrigt så kan hon ändå bli diplomsto.

Nu får ju inte jag bestämma, så därför kanske jag skall vara glad över mitt sto utan vita tecken. Alternativt bli lite rabiat och betäcka med en hingst med mycket Peer Gynt, Enok eller Dalar i härstamningen. Riktigt fina hingstar som lämnat mycket vitt...
#1 - - Annerli:

Jag har själv varit motståndare till att förbjuda vita tecken i det längsta.Helt rätt att vi inte vet hur vita tecken nedärvs.Tyvärr kommer många fina "bebisar att kastas ut med badvattnet".



Eftersom nya EU-regler säger att man inte får kassera en hingst som är godkänd i annat EU-land gör vi ett försök att "likrikta" oss med övriga Europa enligt de ursprungligen norska reglerna (moderlandsregel) så att vi inte tvingar andra länder att ta in individer i aveln som inte är önskvärda i deras stambok.De skulle heller aldrig bli fullvärdiga hästar i deras stamböcker.Håller vi fast vid våra vita tecken blir det i förlängningen alldeles omöjligt för oss att exportera till andra EU-länder eftersom de inte skulle lita på att en sådan häst är OK i sitt nya hemland. Det undras ju mycket över varför vi inte får sälja utomlands,kanske är problematiken med våra för korta härstamningskrav och vita tecken ett av problemen inte vet jag.

Ett diplomsto är vad vi i Sverige anser vara det allra finaste vi har att erbjuda och det skall gärna vara "riskfritt" för utlänningarna att köpa ett sådant.Att ge ett typavdrag tycker jag personligen inte är rätt väg att gå,stoet skall ha den poäng det är värt exteriört,men det är som sagt min mening.Hela vitsen är alltså att klass I sto med 43 poäng kan man alltså vara,men diplom blir det tyvärr inte. När de nya reglerna införts vet alla vilka kriterier som gäller inte konstigare än att ett diplomsto inte får ha en sexa på ben även om hon sammanlagt får 46 poäng.

Anledningen till att man inte tar bort alla ston med tecken är att avelsbasen inte kan strypas hur mycket som helst.

I mina öron låter det korkat att bli rabiat och försöka ta fram en egenskap som man inte vill ha och med ett sto e.Hugo kan du faktiskt ha turen att få en liten söt stjärn utan att anstränga dig.Men det är ju din häst och du gör givetvis som du vill.

Föresten så lämnar Dalar inte speciellt mycket tecken,däremot har han väldigt många avkommor så man skall kanske räkna procentuellt på hur det ser ut.Dessutom har ju varje avkomma en mor också.

Hälsningar Annerli

#2 - - Annerli:

Ops.Klantade till mig och kom in två gånger med samma inlägg.Inte mitt specialforum som du vet.Förlåt!!/Annerli

#3 - - Ellinor Karlström:

Tack Annerli för den informationen! Inte för att jag ändrar åsikt i sak, men för att jag mer förstår vad som ligger bakom beslutet. Det är just sådan här information som jag hoppas kommer att bli mer tillgänglig framöver. Inte bara information om beslut som tagits, utan också varför de tagits. Den förklaring som jag fått hittills är inte alls lika genomgående som din.



Du behöver inte oroa dig över mitt Hugo-sto, jag brukar bli mer pragmatisk när jag lugnat ned mig.

#4 - - Lars-Göran:

Tycker att det är bra att vi stramar åt lite grann så att vi blir mer likvärdiga med andra länder, ska vi vara med i toppen och slåss, så måste det till!. Och precis som Annerli säger ett sto kan få de poäng som hon förtjänar, men inte diplom, och hon lämnar kanske inte en enda avkomma med tecken.. Nordsvenskarna har väl det så om dom inte visas körda så får dom inte diplom, trots fina poäng. Visste faktiskt inte att Peer Gynt låg högt i förärvning av vita tecken! Procentiellt? Har sett många avkommor men bara några med tecken./L-G

#5 - - Lars-Göran:

En annan fundering som jag har är Avelsvärdet ur härstammningssynpunkt. Hingst Bellman, aldrig visad, bara riden 10 el 11 år. e. Tonic 147 u Biena 3275- Enar- Gagnef- Olav. Brbl En mkt stor (149-153) mäktig hingst med enorma rörelser. Är det värt att satsa på att "ta fram" honom? Tänker att han har ju Lilla My i stammen......... och det finns det ju redan massor av...... Vad tycker du?

#6 - - Janina:

LArs-Göran: Jag skulle mycket gärna vilja se denna hingst. Ur avelssynpunkt ska jag inte yttra mig men är sugen på stooor fjordhäst med mkt rörelse, vore kul om det fanns någon sådan hingst med annan färg också...

#7 - - Ellinor Karlström:

L-G: Ja, Lilla My är ju lite av en förbannelse i rasen. Samtidigt var det ju ett bra sto... En hingst efter Tonic och med den ovanliga stostammen skulle jag gärna se i avel. Även om det inte blir lika många år han kan verka, så är varje "udda" inslag önskvärt.

#8 - - Lars-Göran:

Tack för synpunkterna ska ta mej en allvarlig funderare, ska åka dit om 1,5v och se om det går att tömköra honom, och se lite allmänt hur han beter sej, är bara "unghästhanterad"! Men onekligen spännande att försöka.L-G

#9 - - Ellinor Karlström:

Det låter som ett superspännande projekt! Jag skulle ha svårt att inte genomföra det. :-D Men så var det ju det där med tid och pengar som vanligt...

#10 - - Lars-Göran:

Precis tid och pengar och 2egna hästar som borde köras och ridas in...................Men är super sugen..../L-G

Till top