Välja hingst

Fjordavel generellt / Permalink / 0
Kan glatt meddela att stoet jag lånar mage på, nu är konstaterad dräktig. Så härligt! Det är på intet vis för sent att börja fundera över betäckning nu, Ariel är till exempel född 14 juli (= mamma Andra betäcktes i augusti) och Ricky tillverkades i slutet på juli, även om han sedan bestämde sig för att titta ut redan 10 juni i alla fall. ;-)
 
Det där med att välja hingst är rätt svårt. Jag har hittills alltid valt "närmaste hingst", men inte för att den varit närmast, utan för att jag tyckt om den. Med undantag för 1996, då valde jag faktiskt Björkhems Fafner 152 till Habina för att han "bara" stod 20 mil bort. 
 
Dagen innan midsommarafton 2012 tog jag beslutet att betäcka Ariel. Det var faktiskt en bild på Lyckängs Rex 265 på hingsthållarens facebook-sida, som fick mig att bestämma mig. Det var ett impulsbeslut, men samtidigt ett välgrundat sådant. Jag kände till Rex sedan tidigare, hade träffat honom två gånger, samt även träffat hans pappa (som jag är omåttligt förtjust i), morfars far (Ribo Molbjerg 151) och morfars mor (Riana 2400). Vidare finns det flera i Rex stam som jag tycker mycket om och förstås vet en hel del om. Dessutom är Rex en lite mindre fjordhäst, vilket var lockande för mig som ville ha C-ponny. Sedan visade det sig att Rex lämnar större avkommor än sig själv, men det visste jag inte när beslutet togs. ;-) 
 
Rex var då den hingst som stod närmast Ariel (bortsett från hingstar hon var nära släkt med), men det blev ändå en resa på 26 mil.
 
Den första juni i år bestämde jag mig hastigt och lustigt för att låna mage på ett sto. Blev erbjuden ett sto jag egentligen skulle vilja köpa, så att låna mage är det näst bästa. Det är Liselle e. Allman 204 - Lurifaxe 205 - Gullix 141, stofamilj Trygga 77. Jag hade dessutom sådan tur att två riktigt trevliga hingstar stod på station hos Liselles ägare, Cirkus 251 och Yield 302. 
 
Jag tycker mycket om Yield, han tillhör min favoritstofamilj och när jag träffade honom i Vetlanda var han väldigt trevlig och precis lagom hög. Men det var ändå ett enkelt beslut att välja Cirkus 251 som pappa till mitt kommande föl. Cirkus har jag följt genom åren, jag såg honom första gången i Vetlanda 2007 när han gjorde bruksprov och blev B-premierad. Sedan har jag sett honom på flera SM och jag älskar verkligen hans utstrålning och exteriör. Jag har sett flera avkommor efter hans pappa Julius 211 som jag gillar, samtidigt som hans mamma Cindy 3032 jobbat som ridskolehäst och därmed bevisat sin ridbarhet och temperament. Hans stofamilj är en annan av mina favoriter, Sneddy 80, som ofta ger rejäla och lite större fjordhästar. Jag har däremot inte haft en tanke på att använda Cirkus till Ariel, eftersom hans farmors far är Ariels morfar (Knast Halsnaes 173). 
 
Så mitt tredje hingstval blev en hingst som inte hade särskilt många meter till stoet. ;-) Men det kändes bara bra, eftersom de kompletterar varandra väldigt bra stammässigt. Avkomman kommer inte ha samma individ två gånger de första fem generationerna. Cirkus har Håvang 3 och Valebu N 1569 två gånger i femte led, medan Liselle har Skaffaren 59 och Torbjörn N 1417 två gånger i femte led. 
 
Nu hoppas jag på en frisk fölunge nästa vår, gärna ett stoföl så jag får börja planera nästa hingstval snart...
 
Lycka till med era val och glöm inte att välja med hjärtat efter att ha konsulterat hjärnan. Är ni osäkra, så går det alltid att kontakta SFF:s avelsråd.
Till top