Dräktighetsstatistik

Fjordavel generellt / Permalink / 8

Även om jag gillar att skriva på datorn, så är jag ingen egentlig hejare på programvaror. Därför ser nedanstående diagram inte riktigt ut som jag vill. Siffrorna 1-17 anger egentligen årtalen 1993-2009.

Diagrammet visar antal betäckta ston av rasen fjordhäst. Jag borde kanske prata om diagrammet, men jag tycker det talar rätt bra för sig själv. 1993 betäcktes 733 fjordston, 2009 betäcktes 122 ston. En minskning med 611 ston, eller 83 %-enheter om man föredrar den läskiga siffran.





Tycker man att diagrammet känns för läskigt kan jag istället presentera en bild för de senaste fem åren, då siffrorna sjunkit lite moderatare. Kanske är det lättare att ta till sig?



Det jag vill lyfta fram med detta är kort och gott: Vad gör vi? Hur vänder vi trenden?

#1 - - Lotta:

Stärker fjordhästen som varumärke?

#2 - - Lars-Göran:

Herregud! Redan 1993 så tyckte man att siffrorna sjunkit med 50%!! Och sedan dess har det minskat med 83% ytterligare!! Vad händer, hur går vi framåt från detta?? Okey en hel del föl slaktades på 70 och 80 talet, men utbudet var större, det fanns mer att välja på. Hur ser det ut på de andra kallblodsraserna dom har minskat en del, men ändå legat ganska konstant de senaste åren!! Är det Tinkern om tagit en del av "våra"? Har vi råd med fler katastrof år"? Hur jobbar vi vidare? Ja det är mycket att fundera över!/L-G

#3 - - Anette Holmgren:

Det finns egentligen ännu fler aspekter på den här statistiken:



1) alla stona som är betäckta är inte dräktiga.

2) alla stona kommer inte att bära fram en fullgången fölunge.



Jag har för mig att dräktighetsprocenten är ca 70 % och då förstår var och en att det inte kommer att födas många föl 2010... Hälften av dessa blir hingstar/valacker och när det är dags att betäcka de fåtaliga stoföl som fötts så blir populationen ännu mindre.



Detta fenomen ser vi redan idag då antalet fertila ston i verksam avel blir mindre och mindre för varje år, vi hingsthållare slåss också med många överåriga ston och ston som inte haft föl på många år och fertilitetssiffrorna blir också de dåliga.



Visst finns det avsalu för fjordhästar, men de skall helst vara hanterade och "färdiga" och vi vet ju vad folk tycker att de skall kosta, och därför läggs det ingen utbildning på hästarna heller utan det släpps iväg alltför många ohanterade fjordhästar till folk som egentligen inte är kapabla att hantera en ung eller outbildad häst och det rättar inte precis upp rasens dåliga rykte.



Jag ser därför inte som en utväg att genast se till att samtliga av våra ston genast betäcks och producerar en fölunge, att samla på sej stallet fullt av hästar som jag varken hinner med eller egentligen har råd till det gagnar vare sej rasen eller min egen uppfödning.



Jag vet inte riktigt hur man skulle göra för att aktivt se till fler ston betäcks, men tror att det behövs nytt blod på hingstsidan för att åtminstone få stoägarna att reagera lite positivt, vi har ju sett att de hingstar som importerats med lite udda stammar och färger också toppat betäckningsstatistiken de sista åren. Kanske vi skall verka aktivare för ett sammarbete mellan de nordiska länderna för att byta blod med varandra?

Vi bor och verkar i ett tämligen hingsttätt distrikt, det betäcks ganska mycket i Skåne om man ser till övriga Sverige, men som det ser ut just nu kommer det att stå många närbesläktade hingstar väldigt nära varandra under nästkommande år och det undrar jag om hingstarna kommer att vinna speciellt mycket på, eller om stoägarna kommer att bli så värst upphetsade över?

#4 - - Janina:

Problemet med de utländksa hingstarna är väl priset, de är ju ofta inte billiga att leasa in för en säsong och med sveriges antal ston per hingst, även för en udda hingst, så är det nog inte många som har råd att lägga ut dessa summor. En norsk hingst kostar ju gärna uppåt 30000 norska kr i leasingavgift per säsong, och om jag inte ligger helt fel är det inte många fjordmänniskor som är beredda att lägga dessa summor tyvärr.

Samma problem som med att ha råd att skicka iväg unghästarna på utbildning.



Tror fortfarande att mycket av problemet ligger i rasens rykte och kanske konkurens i andra raser med likvärdiga egenskaper.

#5 - - Ellinor Karlström:

Jag har lite löst räknat på kostnaderna för en fölunge fram till avvänjning, och det blir ungefär 10000 kr. Tänker man då att man skall behålla hästen tills den är inriden har hästen kostat ungefär 40000 kr. Vem betalar det i dagsläget?

#6 - - Ellinor Karlström:

Jämför då med tinker som kostar 20000-40000 kr som föl...

#7 - - Anette Holmgren:

Nej, gudarna skall veta att det inte är billigt, dock kunde vi ge en del utbildning i utbyte då vi lånade vår utlänning, det blir inte speciellt billigt att köpa en heller, hingstpriserna i Norge är extrema om man väljer att jämföra med Sverige, där en valack i samma ålder och med samma utbildning är dyrare!



Men om man tänker överleva som hingsthållare är man nog tvungen att tänka "nytt blod", för det kostar trotds allt att leasa en svensk hingst också, och kan man i slutändan betäcka fler ston så blir det också pengar över till hingsthållaren, dessutom har man möjlighet att betäcka sina egna ston lite billigare.



Detta var dock inte en lösning på problemet med dåliga betäckningssiffor, snarare en replik till Janina.



Jag är inte heller speciellt oroad för att rasen skall dö ut, det finns fortfarande hästar att hämta i hela Norden om man så vill. Brist föreligger troligen inte heller för närvarande - det ligger många hästar ute till försäljning - men de är INTE UTBILDADE, eller DÅLIGT UTBILDADE och där föreligger det uppenbarligen brist!



Dålig reklam får vi då vi pytsar ut dåligt hanterade hästar till vem det än vara må, bra reklam får man när man säljer en trevlig fjordhäst till seriösa människor som använder den till mer än att beta av gräsmattan!

#8 - - Jenny:

Tycker att det faktiskt finns en del bra udda hingstar även i Sverige men stoägarna åker inte till dem för det. Anledningen att många drar sig för att betäcka är att det går knappt att sälja fölungen, blir det då en hingst så får man räkna med att ha kvar honom till riden treåring....

Tycker personligen att jag har rätt trevliga hästar i stallet, men telefonen går knapast varm precis.

Ok, unghästar som är till salu men har även erbjudit att ta tillbaka som treåring för grundutbildning i ridning men intresse noll så fort det är en ung häst. Vet att övriga raser också har svårt att få iväg sina unghästar, just för att folk vill sitta upp och börja jobba gärna dagen efter köpet!

Lyckas vi få folk att köpa unghästar så har vi löst de katastrofala betäckningssiffrorna.....

Till top