Galoppbedömning för hingstarna

Fjordavel generellt / Permalink / 9
Jag är en sådan där person som vill veta varför hela tiden. Varför har man tagit ett visst beslut, varför gör man på ett visst sätt. Många kan säkert bli provocerade av att jag ifrågasätter så mycket, men bara jag får en bra förklaring till varför man gjort så som man gjort, så är jag nöjd.

Som med de ännu ej godkända hingstarnas lösgalopp. Varför bedöma den när poängen ändå inte räknas med i slutändan?

En av oss från Framtid Fjordhäst frågade domaren just detta och fick, i mina öron, ett vettigt svar. Lösvisningen är till för att både visa traven i frihet och galoppen i frihet. Man ger poäng på galoppen, men de räknas inte till slutbedömningen då unghingstar ännu är i växtfas, många gånger obalanserade och ojämna i galoppen. Vill man ha en häst med bra galopp kan man snegla på skrittpoängen, då de ofta korrelerar med hur bra galoppen blir.

Om man skulle införa bedömning av galoppen som även poängmässigt skulle ha betydelse, skulle man behöva lösgaloppera de vuxna hingstarna, för det är först då man kan bedöma den färdiga galoppen.

Kändes logiskt för mig, även om jag gillar momentet med lösgalopp och drömmer om att även få se hingstarna löshoppas. ;-)
#1 - - Karen:

Så bra att du frågar och delar med dig av svaren :-)

#2 - - Malin Levin:

Jag tycker det är bra att man har en bedömning på galoppen som en fingervisning men jag har funderat mycket på varför man inte bedömmer den igen när hingstarna kommer tillbaka för sina bruksprov när de har växt i sig mer? Det tycker inte jag är logiskt och ännu mindre när jag hör domarens kommentar att den inte är färdig. När de kommer till bruksprov handlar det om sex (i snitt) hingstar extra som ska bedömmas och det är om alla kommer tillbaka till sitt bruksprov och så har det ju inte varit de senaste åren. Jag själv är nyfiken på att se dem igen båda i galopp och i trav lösa.

#3 - - Lotta:

Fast även skritt och trav utvecklas ju, ju äldre de blir så det känns inte riktigt som om det resonemanget håller? Jag håller med Malin, de borde ju iallafall visa upp galoppen när de kommer tillbaka för bruksprov isf.

#4 - - Ellinor Karlström:

Men då tycker jag att ni skall motionera om en sådan ändring! Snart är det ju årsmöte och då finns det möjlighet att komma med sådana idéer!



Galoppen är ju den gångart som det tar längst tid för hästen att bli "stabil" i, åtminstone har jag upplevt det så med mina unghästar. De kan vingla bra mycket längre i den gångarten än i de andra. Sedan är det ju så att ju äldre hästen blir desto mer kan vi som ryttare påverka den och då blir det ju svårare, bedöms hästens egentliga gångarter eller det utvecklingsarbete ryttaren gjort? Kanske har man lyckats förstöra någon gångart på hästen med dålig ridning...

#5 - - Evamaria:

Ja! Habina & Malin! Motionera mera! :) För det brukar ju ta ett tag innan det går igenom så det är lika bra att börja ngn gång! Vill ni inte göra det som privatpersoner är ju du Habina med i en förening som brukar ha en motion varje år... ;)

#6 - - Ellinor Karlström:

Jag lovar att skriva en motion om löshoppning för hingstarna så snart jag faktiskt har möjlighet att medverka på ett årsmöte. :-P Men nästa år ligger årsmötet samtidigt som jag är hundvakt åt mina föräldrar, så jag får snällt hålla mig kvar uppe i de norrländska urskogarna...

#7 - - Evamaria:

Men - bussa över det på Malin då! :)

#8 - - Anette Holmgren:

Vi har haft uppe frågan om lösgalopp för samtliga hingstar, alltså även de äldre i styrelsen och det ställde de flesta sig positiva till, som sagt så blir det oftast bara ett par hästar till att titta på under lördagen och det finns det ju gott om tid för.

Annars tycker jag nog att det är traven som utvecklas mest under hästens levnadsår, oftast då i samband med rätt ridning/körning. Skritt och galopp

är den gångart som den unga hästen använder mest och därmed också den som befäst först och därmed är starkast i, därmed inte sagt att den inte skulle förbättras, våra hästar är ju som sagt väldigt unga och knappast fördigväxta när de visas som 2, 5 åringar!

#9 - - Ellinor Karlström:

Ja, precis som du säger Anette är det ju traven som är mest utvecklingsbar. Men om jag förstod domaren rätt så är så pass unga hingstar som 2 ½-åringarna många gånger så gängliga och i växtfas att de inte riktigt har ordning på alla ben. ;-) Medan äldre hingstar har hunnit få den naturliga balans som krävs, utan att för dens skull kanske utvecklat galoppen egentligen.



Det vore väldigt intressant att se bruksprovshingstarna i lösgalopp och som du säger så tar det ju inte många extra minuter. :-)

Till top