Dressyrtänk ute

Igår kom Hampus i sakta mak till mig i hagen. Det var varmare än på länge och det märktes på honom... Men så lätt slipper han inte undan arbete. ;-)
 
Borstade av, kratsade hovar och tog på hoppsadeln. Jag har inte ridit i den sedan jag provred den för köp, så nu var det verkligen dags! Tränsade med tredelade bettet och hannoveranska nosgrimman, tänkte känna efter hur han var att rida med nosgrimma för ovanlighetens skull.
 
Satt upp och insåg att jag glömt byta skor. Jag har inga problem att rida i mina gympaskor när jag har bomlösa sadeln med korgstigbyglarna. Men det känns inte så bra i mina vanliga stigbyglar med gummiband som säkerhetsutlösning. :-S Som tur var så var M i närheten och kunde hämta mina stallskor. Sedan fick jag ta av mig skorna och byta uppsuttet. Lat ryttare. ;-) Eller kanske snäll häst? Hampus stod och väntade medan jag grejade med mina fötter.
 
Sedan kunde vi äntligen ge oss iväg. Det blev klätterbacken igen, mest för att jag ville rida en kort runda som ändå gav honom lite jobb i kroppen. Jag hade dock inte räknat med hur oerhört jobbigt det skulle bli för mig också. Jag har inte stått i fältsits i en hoppsadel sedan 1999, så det blev en hel del benmuskelträning för mig. :-P
 
Två varv i klätterbacken tog vi, jag tyckte att Hampus jobbade på riktigt bra. Som alltid när det kommer till backar. Sedan tog vi slingerstigen, jag försökte tänka på att styra med ytter höft men det blev lite fusk ibland. Hampus tuffade på bra, kanske något långsammare skritt än jag skulle vilja.
 
Sedan var vi framme vid fälten och där blev det lite glada galopper. Första galoppen fick han bara rulla på i vänster galopp, men när vi vände nosen hemåt så blev det lite fattningsjobb. Han vill inte fatta höger galopp, vad jag än gör med benen. Jag måste sitta i sadeln med höger höft lite mer fram och ge hjälpen med sitsen, då blir det höger galopp. Jobbigt! Jag är så bortskämd med att inte behöva vara noggrann i min hjälpgivning, så jag har blivit alldeles för slarvig. Men Hampus kommer att hjälpa mig med den träningen. ;-)
 
Han stack en gång i full fart, men eftersom han är så lätt att bromsa så hann jag aldrig bli rädd, det går liksom inte att bli rädd för den här söthästen. <3 Vid andra fältets slut tror jag han blev biten av något, för han började trampa runt och kicka med bakbenen. Men inte värre än att jag kunde sitta kvar och få honom att gå vidare.
 
På asfalten hem blev det bara skritt, han hade lite trams för sig när det kom bilar bakifrån, försökte skylla på dem och dra iväg. Så det blev en del halter för att påminna honom om att bilar inte är farliga och att de inte är pådrivande hjälper. Sedan jobbade vi lite med öppna också, det är svårt att veta om han går perfekt, men visst blir det sidvärts då och då. Han tyckte det var superskoj, att jobba med hela kroppen är verkligen hans melodi.
 
Sista biten hem på grusvägen gjorde vi ett par ryggningar, sedan var jag nöjd och han fick skritta på lång tygel. Frustande häst som följde bettets stöd till att bli lång och låg, så härligt! Verkligen ett kvitto på att jobbet varit bra. Tillbaka i stallet var han så pass svettig så det fick bli en dusch. Passade på att blöta hovarna fem minuter vardera i vattenhink också.
 
Sedan blev det flugspray och insmörjning av skap, jag åker bort ett par dagar (på Fjord-SM!) så Hampus behövde en ordentligt skötselgenomgång. Snälla K och D tittar till honom medan jag är borta, så får jag pussa på honom igen på söndag.
 
Kraftfoder fick han förstås också, säcken med Krafft Muskel börjar ta slut, så jag måste åka och köpa en ny någon dag framöver. Det är lite för tidigt att byta foder till höstens installning, så jag kostar på honom en säck till. ;-) Jag är mycket nöjd med resultatet så här långt, han börjar bli oerhört fin i ryggen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0