Rejält med ridning!

Igår åkte jag ut till Hampus på morgonen, de går fortfarande ute på natten och står inne på dagen, vilket är perfekt när man vill rida. Bara att hämta utrustningen och gå in i stallet.

Hampus verkade glad att se mig, vi myste en liten stund innan grejerna åkte på. Jag tycker nog att han blivit lite smalare ändå, men det är massor kvar i alla fall. Mattes lilla flodhäst.

Red samma väg som sist, men med lite mer målmedvetenhet eftersom jag nu hittar tillbaka utan problem. Hampus var urfjantig, studsade till och försökte rusa hem flera gånger. Jag grälade på honom och förklarade att han var tittigare än min treåring!

När vi långsamt tagit oss förbi tre livsfarliga små barn som lekte i en trädgård, kom vi äntligen till stigen som leder till ängen. Där blev han lite lugnare, det var som om han till sist förstod vad som krävdes av honom. Det blev hela tre varv runt ängen, ömsom skritt och ömsom galoppfattningar. Den här gången kom han igång bättre med vänster galopp också, så vi fick till massor med fina fattningar från skritt även där. Givetvis blev det några sämre varianter också, där han försökte rusa in i galoppen via trav, men på det hela taget känns det som en stor förändring.

Det krävs ju att jag är helt fokuserad och att Hampus är helt fokuserad, men de tillfällena blev fler och fler jämfört med förra gången. Däremot behöver vi jobba vidare på att bryta av till skritt, han vill gärna fuska och fortsätta i galopp eller trav ganska länge. Vi tog oss en sväng bortöver efter galoppträningen och undersökte lite nya stickvägar från "tomtevägen". Inget som kändes särskilt användbart dock, tråkigt. Däremot hittade vi en pinne över en traktorväg, kanske 20 cm hög. Jag kunde förstås inte motstå att fatta galopp och hoppa över, tjoho vad skoj! Där och då fick jag även ett nytt mål med Hampus, vi skall vara med på startfälttävlan nästa år!

Sedan återvände vi till ängen där det blev ytterligare två varv med galoppfattningar. Ruskigt fin blev han på slutet och jag vågade mig på att rida honom i en stor volt i höger galopp. Som han jobbade!

Efter det så fick han långa tyglar och massor med beröm och så skrittade vi hela vägen tillbaka hem. Han var så nöjd och tittade inte ens på alla farligheter längre. Jag funderar om han är som sin mamma, känner av vem som sitter i sadeln och anpassar sig därefter. Med mig kan han ju studsa, rusa och tvärnita, för jag sitter ju kvar. Kanske är det hans sätt att få utlopp för energi efter att ha lunkat så snällt med nybörjare hela veckan.

Åter i stallet efter två timmars ridning (...) blev det stretchning och avborstning. Hampus njuter som alltid av uppmärksamheten, även om han tycker det är onödigt när jag försöker höja överlinjen på honom. Vi tog oss också en sväng på stallplanen med lydnadsträning, det sitter kvar sedan förra veckan och han var fokuserad på mig nästan hela tiden. Ibland måste man ju hålla koll på de andra hästarna också.

Sedan var det dags för mig att gå till bussen, så Hampus fick sig några extra pussar och sedan gick jag därifrån. Jag hoppas hinna ut på måndag för lite dressyr, men det beror lite på hur mycket det är att göra på jobbet.
Trackback
RSS 2.0