Du säger travhoppning, jag säger steeplechase!

I söndags fick Hampus lite extra kärlek. Fy vad jag saknar att rida honom när tiden tryter. Har bestämt mig för att han är prio 1 nästa år, så jag verkligen kan njuta av honom. <3
 
Vi skrittade iväg till ridbanan, där jag byggt upp tre hinder, ett koppelräck, en oxer och ett plank. Försökt göra det snällt med markbommar och 40 cm högt, så vi bara kunde ha roligt. 
 
Redan när vi började trava runt så taggade Hampus upp. Fort, fort skulle det gå. :-P Jag försökte lugna med sits och röst, men fick erkänna mig besegrade och använde tyglarna... Okej då, tyckte Hampus. 
 
När jag sedan bad om galopp blev det ett herrans pipande och en rad med bocksprång. Busfarbror! Han höll på att bocka mig ur sadeln, så jag fick dämpa honom även där. Tråkig matte. ;-)
 
Var noga med att varva med mycket skrittpauser under passet, just för att han inte är i så bra kondition ännu. När han var uppvärmd så hoppade jag koppelräcket ett par gånger. Det blev galopp varje gång jag vände upp, så jag fick ta ned honom till trav några meter innan hindret. ;-)
 
Samma sak med oxern och planket, så fort han såg hindren blev det galopp. :-P Men jag var noga med att han skulle hoppa från trav, för att stärka honom i bakdelen och inte få honom att bara rusa för fullt mot hindren. 
 
Efter 7-8 språng var vi nöjda och skrittade hem igen. Även om jag tycker att det är grymt roligt att hoppa, så behöver jag tänka att hellre flera korta pass än ett fåtal långa, så jag inte sliter på honom utan bygger upp honom. Sedan har jag förstås väldigt mycket gratis i att han går i en kuperad hage med två mycket aktiva ettåringar, skulle inte våga rida honom så här om han stod i en platt hage utan att leka så mycket som han gör. 
 
Strax innan vi var hemma svängde jag förbi stockarna som pappa lagt ut åt mig och så hoppvade vi den mindre (40 cm hög och 60 cm bred). Pappa hade kapat stocken för några dagar sedan, så den var kortare än jag räknat med, blev lite smalhinder av det hela. Hampus blev förvånad, men hoppade ändå snällt hindret. <3 Goaste killen! Längtar redan till nästa år när vi skall vara mer igång och ha massor med roligt för oss. :-)
 
 

Höstens foder

Nu har höanalysen kommit och det var bra med energi men sämre med protein. För att få en perfekt foderstat för Hampus så kommer han få
 
6 kg hö
3 hg sojamjöl
1 hg Krafft lusernhack
 
Tills mitt sojamjöl är slut, sedan kommer jag köpa Krafft Muskel istället, eftersom jag upplever att sojaproteinet inte tas upp lika bra som potatisproteinet. 
 
 

Oskott är dumt

Igår blev Hampus omskodd. Hovis hittade gamla blödningar i lamellerna i alla fyra hovarna. Diskuterade lite kring när de kunde ha uppkommit och M sade att det borde vara någon gång för 6-8 veckor sedan. Vilket matchar väldigt bra med när han gick barfota och tyckte livet var pest. Hm...
 
Så M verkade hovarna så korta som möjligt och skodde honom sedan som vanligt. Jag skall hålla lite extra koll och så har vi lärt oss att han inte kan gå oskodd. Han är förmodligen för tung för att hovarna skall klara av tyngden utan hjälp av skor. Men bara min älskling mår bra, så kan jag betala för skor resten av hans liv. Det är han värd!

På spaning med farbror

I lördags fick jag tjata mig till att få med mig Hampus från hagen. Jag har märkt av det beteendet den senaste veckan, han är inte intresserad av att lämna hagen, det är först när Grålle är i stallet och Ricky på väg genom grinden som han kommer lunkandes. 
 
Eftersom han är min älskling har jag varit lite bekymrad, men beslutat mig för att han rids och körs på sina villkor och vill han inte, så slipper han. Vi har inga tävlingar eller krav på oss, vilket är väldigt skönt. :-)
 
Inne i stallet gjorde jag i ordning Hampus, men ändrade mig i sista stund från sadel till barbacka. Tänkte att vi skulle rida till den nyklippta ridbanan och roa oss med lite dressyr. Men när jag suttit upp började Hampus gå med bestämda steg iväg ned mot sjön. Jaha... Bara att hänga med alltså. :-P
 
Vi gick lugnt nedför grusvägen, sedan tog han till höger ned till grannens sommarstuga. När den vägen tog slut, vände han tillbaka, men istället för att gå hemåt igen gick han ned till sjön. Där stod vi sedan helt stilla och betraktade min pappa som rodde in mot land efter att ha lagt ut nät. Det var mycket intressant, tyckte Hampus, som vägrade flytta på sig förrän pappa lagt till båten och kört förbi oss med fyrhjulingen. ;-)
 
När vi sedan skrittat uppför grusvägen efter pappa, parkerade Hampus på vårt vanliga ställe och såg uppfordrande på mig. Han kunde inte vara tydligare. Ridturen var över, varsågod och sitt av. :-P
 
Han är för charmig, min älskade Hampepuss. Jag bara skrattade åt honom och så fick han gå in i stallet till de andra hästarna igen. Dessutom hade han sådan tur att Ariel ratat sitt betfor hon fått tidigare under dagen, så han fick äta upp det istället. Vilken bonus!

Roligt matte!

I söndags var det tänkt att Hampus skulle agera snäll farbror medan Ricky gick som handhäst. Men då Ricky var så trött så fick det hastigt och lustigt bli en uteritt istället. 
 
Vi red iväg till storgatan och jobbade lösgörande där. Först uppvärmning i galopp, men det är en lite knepig balansgång. Han är inte tillräckligt igång för att orka någon längre stunds galopp, samtidigt behöver han galoppera ganska mycket för att värmas upp tillräckligt. 
 
Vi skrittade och gjorde lite tempoväxlingar i skritt innan det blev blandade övergångar trav och galopp. Hampus var så fokuserad och med mig, det var riktigt härligt. Tyckte dock att han var lite ojämn i galoppen, så jag blev lite orolig. 
 
Provade att rida på voltspår på vändplanen och även om vi inte red en hel volt i galopp (däremot trav och skritt), så kändes det riktigt bra. Skrittade hemåt, men vek av bort till U:s lägda för att känna lite mer på galoppen. Så fort Hampus kände det sviktande underlaget taggade han till.
 
Vi galopperade runt på lägdan några minuter och jag kan återigen konstatera att underlaget är A och O för Hampus. Är det jämnt och sviktande så törs han ta för sig på ett helt annat sätt. 
 
Skrittade hem och väl hemma noterade jag att det lyste av lycka ur Hampus ögon. Tydligen är dressyr också roligt, så jag får försöka planera in lite mer sådant. Bäst skulle det nog vara om jag hade en lista på olika träningspass och så välja utifrån dagsformen vilket pass det blir och vara noga med att inte rida samma typ av pass oftare än något annat. Klurar vidare på det...
 
Svampade i alla fall av Hampus innan han fick återvända till hagen och vila sig. 

Riktig genomkörare

Förra söndagen blev det en körtur för Hampus. Vi körde hela vägen till vändplanen och jag försökte att jobba i intervaller med fem minuter skritt, fem minuter trav. Vägen är dock ganska backig i början, så totalt fick vi ihop en kvarts trav. Hampus jobbbade på så bra och han älskar verkligen att vara i vagn. Goaste grabben!
 
Jag hoppas kunna hinna ut med vagn en gång i veckan, men just nu är han hjälpreda åt Ricky på helgen, så då blir det mindre körning och mer handhäst. 
 
Visst har han en söt rumpa!
 
 

RSS 2.0