Tuff longering - enligt Hampus

I lördags, dagen efter E.T.-besöket, ville jag inte belasta Hampus i onödan, men samtidigt ville jag röra lite på honom. Så det fick bli longering istället för ridning.

Hämtade in en herre som var något upptagen med att diskutera världspolitik (eller kanske snygga brudar?) med grannhästen Totte. Hampus hummade lite åt Totte när han gick därifrån, kanske försökte han förklara att han måste iväg och lära matte ett och annat.

Det blev kapson och tömkörningsgjord som åkte på, ville testa att fästa inspänningstygeln under magen och eftersom jag inte hittat min delta så var kapsonen bättre än träns. Hampus tyckte att jag var lite långsam när jag skulle ta på kapsonen, så han försökte hjälpa till genom att stoppa den i munnen. Han var uppenbarligen inte inställd på att vara bettlös ännu ett pass.

Vi joggade fram under lugna former först, sedan spände jag in honom och fortsatte jobba med traven. Inspänningen fungerade ungefär som jag tänkt mig, men jag har så svårt för att använda några hjälptyglar överhuvudtaget, så jag tog av den efter några varv. Istället fokuserade vi på galopp och att hålla galoppen ett helt varv utan att försöka dra mot stallet. Det blev många galoppfattningar och bitvis en riktigt fin känsla. När det var dags att jogga av honom upptäckte jag att han blivit sådär skummig mellan bakbenen som stora hästar blir ibland. Jag har aldrig fått en häst skummig där bak förut. Inte ens Hecla som jag distanstränade, det var bara när hon gick dressyr som hon blev så. Antar att Hampus jobbade mer än jag var medveten om.

Så in i stallet och lyxa till det med varmvattendusch. Eftersom vi ändå höll på och duscha av herrn passade jag på att rengöra skapet. Törs inte tänka på när det senast rengjordes, men det var många intvålningar innan det var rent och fräscht. Hampus stod och njöt under tiden, så han tyckte också att det var en nödvändig behandling.

Efter duschen fick Hampus gå ut igen och det var då jag slogs av skillnaden mellan honom och Ariel. Hampus rullar sig inte. Om man så bara häller en matsked vatten på Ariels rygg, så skall hon rulla sig. Hampus bara betade lugnt, trots att jag blött ned nästan hela hästen i duschandet... Tacksamt när man skall borsta hästen förstås, men lite konstigt känns det med en häst som inte är ett lermonster...
Trackback
RSS 2.0