Riktigt lång träningsritt

Igår tog jag emot Hampus direkt efter hans lektion, bytte träns på honom till distanstränset, satt upp och red iväg. Vi skrittade bort mot grusvägen med vägbom, där vi skulle möta L på Diana och med Pamilljah som handhäst. Så fort det fanns tillfälle galopperade vi, så Hampus fick jobba igång kroppen lite. Han var ju redan igångskrittad i och med lektionen innan.

Efter en stund blev jag orolig att vi ridit förbi L utan att märka det, så jag ringde. Naturligtvis hade vi missuppfattat varandra och menat två olika grusvägar med vägbom. Typiskt! :-P Så Hampus och jag fick vända och galoppera nästan hela vägen tillbaka. Skoj tyckte Hampus, ganska lagom kort ridtur...

När jag sedan bad honom gå till höger efter vägbommen, istället för vänster som går mot ridskolan, blev han tvärarg. Tog nog en halv minut innan jag fick honom på rätt väg igen. Surgubbe. :-P Men strax därefter mötte vi L med hästarna och kunde rida iväg hem till henne. Pamilljah var inte förtjust i Hampus, så hon kickade en del efter honom, så vi höll lite avstånd. Blev skritt blandat med trav då Hampus har lite kortare ben än stora Diana.

Vi red på en grusväg tills vi hittade en snitslad stig genom skogen. Där snirklade vi oss fram, träffade på ett gäng svampplockare och kom så småningom fram ute i Skuttunge. Lite asfalt blev det också, innan vi var framme hos L. Hon gick iväg med Diana och Pamilljah, medan jag satt av, erbjöd Hampus vatten och lättade på sadelgjorden. Hampus var inte intresserad av något vatten, däremot kissade han. Duktig kille! En snabb titt på klockan sade att vi varit ute i 65 min. Enligt kartan hade vi ridit 5,67 km, vilket ger en snitthastighet på 5,2 km/h. Lugnt och behagligt. :-D

Sedan återvände L med Femme Filou och vi gav oss iväg på en lite längre tur. Först en del asfalt, sedan grusväg och slingrande stig lite blandat. Femme Filou var lite rädd för saker här och där och Hampus hakade på direkt. Han hade oftast ingen aning om vad det var hon var rädd för, men han litade mer på henne än på vad matte sade. Här har vi en del att jobba på...

På ett par grusvägar blev det galopp och Hampus tuffade på bra. Jag älskar hans sadel, jag sitter så bra i den och kan verkligen jobba honom i galoppen. När tillfället gavs så tog vi oss ett par rejäla galopper i snabbare tempo. De två sista (innan vi återvände till slingerstigarna) var riktigt snabba, Hampus galopperade allt han kunde för att komma ikapp Femme Filou och jag gav honom full eftergift. Så himla roligt, men även lite läskigt. Jag behöver träna på att släppa kontrollen och lita på hästen...

Efter slingerstigarna var vi tillbaka på grusvägen med alla farligheter. Fast nu var de konstigt nog inte farliga, eftersom det var på hemväg... Efter asfalten var vi tillbaka hos L igen, hon gick iväg med Femme Filou, Hampus fick vatten igen (nej tack, matte) och lite slakare sadelgjord. Den här gången hade vi ridit 95 min. Sträckan blev 9,78 km, vilket ger en snitthastighet på 6,2 km/h så det gick lite fortare.

Så kom L tillbaka med Rembo, som ju Hampus ridit ihop med en gång tidigare. Han gnäggade högt och ljudligt, äntligen en kompis han kände igen! :-)

Nu blev det bara skritt hemåt, jag ville att Hampus skulle bli av med all mjölksyra och känna sig lugn när han var tillbaka hemma. Vi inledde med asfalt en stund, följt av slingerstig ända till grusvägen som Hampus och jag började dagens äventyr på (dvs den felaktiga grusvägen med vägbom). Där sade vi hejdå till varandra och L vände hemåt. Hampus och jag fortsatte i skritt hela vägen hem till ridskolan. Vi var nästan ända framme när han äntligen förstod att han var hemma. Då gnäggade han högt och lyssnade glatt när han fick svar. Sötnosen! Sista sträckan tog 35 min att skritta, den var 3,22 km lång vilket ger en snitthastighet på 5,52 km/h.

Det blev lite lunch i boxen medan jag tog av utrustningen och väntade på att duschspiltan skulle bli ledig. Sedan fick han sig en riktigt skön dusch (märktes att han också tyckte det!) innan han fick återvända till lunchen. En mycket nöjd Hampus fick en hejdå-puss innan jag åkte vidare till Ariel.

Totalt red vi 3 timmar och 15 minuter, 18,67 km och en snittid på 5,7 km/h. Under tävlingen får han inte gå snabbare än 10 km/h och inte långsammare än 5 km/h, så det klarar vi ju galant!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0