Studs både här och där

Igår hämtade jag in Hampus från hagen och ställde upp på skötselplatsen. Det var lite kallt i luften, så det blev en snabb avborstning och hovkratsning innan vi gick ut på ridbanan. Ville inte riskera att marken blev för hård för hoppning.
 
Jag hade först tänkt använda hinderstöd, men när jag mätte dunkarna som används som markörer eller hinderstöd så var de 30 cm liggande och 40 cm stående. Perfekt som hinderstöd! Så det gick snabbt att ta fram sex sådana och tre bommar. Hampus fick gå lös under tiden jag kånkade, men han följde mig vart jag än gick. <3
 
Byggde upp första hindret på 30 cm och bad honom hoppa. Han rivstartade och flög över hindret, med vilda bocksprång efteråt. ;-) Sedan kom han som vanligt fram till mig för att få beröm och godis. Sötnosen! Byggde upp nästa hinder tre meter från första och det blev en bra studs när Hampus hoppade. Slutligen byggde jag upp sista hindret ytterligare tre meter bort, varvid Hampus rejsade för fullt och flög över alla tre i rask takt.
 Hm...
 
Sedan fick han hoppa tre gånger till, mellan varje gång höjde jag upp ett hinder så han slutligen hoppade hela serien på 40 cm. Han var lika vild varje gång han hoppade, jag fick använda rösten för att dämpa honom lite. Kanske var det för långt med tre meter emellan också, så han kunde hoppa flackare än vad som var tänkt. Men han bockade glatt både före och efter hindrena och tanken med övningen var ju främst att se om det gick att löshoppa utan att behöva krångla till det för mycket.
 
Hampus hade sjukt roligt och jag har svårt att inte ha det när han verkligen utstrålar sådan glädje. Till nästa gång kommer jag minska avståndet något och lägga till två hinder, så hans fart dämpas av att det blir lite mer ansträngande. Men jag tror han kommer att fortsätta tycka det är skoj, vilket bara är bra. Att han dessutom bygger en bra överlinje med övningen är bonus. :-)
 
Hampus fick skritta runt medan jag tog bort alla hindren, sedan gick vi ett varv runt ridbanan med honom lös (bredvid mig hela tiden!) innan vi återvände till stallet. Han var inte ens svettig, delvis för att han mest haft kul och inte behövt anstränga sig så mycket och delvis för att han är klippt. Det känns så bra att jag lät klippa honom, tror han kommer må mycket bättre hela vintern utan att behöva bli blöt varje gång han jobbas.
 
Borstade av honom och gav kraftfoder, sedan fick han återvända till lösdriften igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0