Hoppa på volt

I onsdags var det  hoppträning igen. Jag var lite osäker om jag skulle vara med först, då Hampus var gallig i alla fyra benen, men mest i bak. Det kändes som konstiga gallor, men då de gick ned lite i storlek efter att vi skrittat fram och han inte rörde sig konstigt, så var vi med i alla fall.
 
Vi skrittade ut en lång stund innan, sedan försökte jag väcka Hampus på banan med lite övergångar skritt-trav och trav-galopp. Tänkte verkligen på tempot i trav och galopp, det kändes lite som busridning, men det är det tempo han måste ha för att jobba hela kroppen. Tyckte att han blev rätt fin av jobbet. :-)
 
T var på besök och fotade, så nedan kommer tre fina bilder hon tog. Tack!
 
Sedan började träningen och vi inledde med framdelsvändning mellan bommar och sedan halt över tre bommar på böjt spår. Hästen skulle alltså göra en halt mitt emellan varje bom, så tre halter efter varandra. Så bra att få en exakt punkt att göra framdelsvändningen på, då skärper jag mig lite extra. Speciellt när jag fått ordning på vilken hjälp som gör vad. :-P
 
 
När hästarna gjorde uppgiften bra åt bägge hållen (i andra varvet var det bara första och sista bommen vi gjorde halt över, den andra skulle vi svänga förbi i trav), så travade vi över bommarna på rakt spår några gånger. Vi jobbade i en åttvolt, så vi vände till vänster och höger varannan gång. Hampus skötte sig riktigt bra över bommarna, förutom att han gärna ville dra åt vänster över de sista och sedan alltid svänga vänster. Så jag fick ha koll på honom. Fascinerande nog var det alltid när han skulle till höger och alltså hade vänt åt vänster förra gången, som han gjorde så. När vi skulle vända till vänster på riktigt så trodde han att vi skulle till höger och höll sig helt rak. :-P
 

Sedan hoppade vi minihinder på böjt spår. Det var fyra hinder, en vid vardera "kvart" av volten. Alltså om man ser det som en klocka uppifrån så var hindren vid tolv, tre, sex och nio på klockan. Först fick vi trava ett varv och hoppa hindren, sedan fick Hampus och jag ta dem i galopp. Det gick sådär, jag var tvungen att stötta hela tiden och han blev väldigt trött av det. Så V gjorde om övningen lite, så man istället bara hoppade ett varv i galopp och sedan fick vila medan de andra hoppade. Då fungerade det superbra!
 
Hindren var kanske 30 cm höga, men det spelade ingen roll, för det var inte hindren utan vägen före och efter som var det knepiga med övningen. Man fick verkligen rida i varje steg. Hampus var superduktig och lyssnade så bra, den här övningen tar vi med oss. :-)
 

Sedan var vi klara för dagen och skrittade ut. Eftersom jag upplevt att Hampus varit lite för fokuserad på var de andra hästarna varit och även försökt dra åt deras håll ett par gånger, så promenerade vi iväg avsuttet åt ett annat håll än dem. Han har lätt för att bli beroende av andra hästar...
Jag tyckte att träningen kändes lättare och kortare än innan, men vi hade tränat precis lika länge som vanligt. En blick på Hampus fick mig att inse att vi helt enkelt blivit mer tränade för uppgifterna, heja oss!
 
Efter avskrittning blev det dusch med avslutande linischampo, liniment på haserna och även de galliga bakbenen samt kraftfoder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0