På tygeln!

I lördags (8/6) var det dags för dressyrträning för F igen. Jag var så taggad, det känns som att det händer massor med Hampus nu och jag vill gärna höra hennes åsikt om hans framsteg.
 
Då hon var lite sen hann jag med att rida fram i en halvtimme. Det blev mest övergångar och vändningar, speciellt övergångar mellan skritt och halt som Hampus inte riktigt ville lyssna på. Han har blivit så mycket bättre på att lyssna på framåtdrivande hjälper, men det tar flera steg innan han gör halt när man ber honom. Mer träning, som alltid. :-)
 
Sedan kom F och satte oss i arbete. Vi travade runt fyrkanten och på voltspår. Smart som jag var hade jag lämnat kvar mina koner från dagen innan, så vi använde oss av dem en del för att få jämna volter. F tyckte att jag fick till mycket bättre volter när jag hade konerna att gå efter, så de kommer nog användas ofta framöver.
 
Traven kändes så snabb, jag jämförde honom lite med en fd travare som älgade iväg. Men F förklarade att det var den traven han måste gå i för att jobba och det var tydligen bara att vänja sig. :-P Matte är lite för mesig med tempot ibland. ;-)
 
Sedan fortsatte vi med galopp längs fyrkanten, snett igenom, samt på 20- och 15-metersvolter. Det var superjobbigt! Hela tiden skulle jag be om mer galopp, hålla igång galoppen eller göra övergång mellan galopp-trav-galopp när jag bytte varv. Jag vet inte hur länge vi höll på, men jag var precis färdig när F tyckte att vi kunde ta en skrittpaus. Snacka om att få rida i varje steg! Hampus blev dock finare och finare, även om det är grymt jobbigt att hela tiden rida och inte bara åka med...
 
När vi pustat lite blev det framdelsvändning, där F tog fram långpisken för att stötta när Hampus inte riktigt tog mina skänklar och jag inte hann med att använda spö. Tack vare F:s hjälp fick vi till några riktigt fina vändningar där Hampus faktiskt korsade bakbenen och inte bara släpade runt dem. Sedan var han så pass igång att jag kunde göra några bra framdelsvändningar själv, som sedan följdes åt av ryggning. Ryggningen gör han helt godkänt nu, speciellt när han kliver framåt första steget efter ryggning. Det är nästan så man får rysningar när man känner den kraften som finns under en...
 
Sedan red vi en stund på volten och skrittade med övergång till galopp, galoppera några språng innan han kom ned i en bra trav framåt, övergång till skritt och sedan galopp igen. Jobbigt men så nyttigt för oss båda. Den traven som Hampus får efter att ha galopperat är helt enorm, och vi fortsatte efter ett tag i den traven runt fyrkanten och på volt. Någonstans i den traven hittade jag en till nyckel till hur man rider och plötsligt travade Hampus runt på tygeln och helt igenom hela kroppen! Den lilla extra grej som jag lade till var att jag spände korsryggen. Jag vet inte vad det gör med min kropp i övrigt, men i och med att jag spände korsryggen kom Hampus ned med nosen korrekt och bara flöt fram.
 
Så häftigt! Jag var helt lyrisk och ville aldrig sluta trava omkring. F var också väldigt nöjd och tyckte att vi skulle avsluta passet där, som en belöning till att Hampus jobbade så himla bra. Han jobbade ju bra genom hela passet, men det var i sista travpasset som hela kroppen var med och inte bara bakdelen.
 
Skrittade av en glad Hampus och kände mig också glad. Vi är på gång! Snart kanske vi vågar oss ut på dressyrbanorna ändå. ;-) Fast viktigast är att han börjat arbeta rätt med sin kropp, så han håller längre.
 
Duschade av honom och svampade sedan med linischampo samt liniment på haserna innan han fick gå tillbaka till hagen igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0