Experiment med tömmar

I onsdags stod Hampus återigen och trampade vid grinden. Han har nu blivit riden eller longerad varje dag i tolv dagar, men han verkar bara bli nöjdare för varje pass. :-)
 
Efter avborstning och hovkratsning åkte tömkörningsgjorden och dressyrtränset på. Sedan gick vi ut på ridbanan. Jag började med att fästa tömmarna från min hand, via gjorden och till bettringen. Han gick snällt på voltspåret med den tömsättningen, men det kändes inte helt perfekt. Jag kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var och efter att ha bytt varv och provat alla gångarter bestämde jag mig för att experimentera lite.
 
Lossade innertömmen, så den gick direkt från min hand till bettringen, dvs så som han är van vid från longeringen. Den yttre tömmen fick vara kvar som innan. Det blev en enorm förändring! Plötsligt började Hampus ta för sig i traven på ett helt annat sätt, med hela kroppen i rörelse. När jag bad honom om galopp blev han så glad över att ha frihet (något annat kan jag inte kalla det) så han bockade ett halvt varv. Lycklig häst!
 
Nackdelen med tömsättningen är ju att jag inte kan byta varv smidigt, så nästa gång skall jag testa att fästa tömmen från min hand, via bettringen och till gjorden. Annars får jag helt enkelt tömköra honom utan gjord. :-P
 
Han blev lika glad i höger varv när jag ändrat om tömmarna, även om bockningarna var lite mer moderata och bara kom precis efter fattningarna. Men jag gillar att han är så tydlig med vad han trivs med och vad som känns jobbigare. Målet är ju att hålla honom glad, så då får jag vara lite mer flexibel som tömförare.
 
Tillbaka i stallet var det en mycket nöjd herre. Jag upplever att jobbet i lina utan ryttare är nyttigt för honom, så bara jag lär mig tömköra bättre (så det inte bara blir böjt spår) kommer jag nog jobba honom mer på lina än en gång i veckan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0