Många nya tankar

Igår stod Hampus och åt när jag kom till hagen. Så fort han fick syn på mig började han lugnt vandra iväg bort från grinden... Jag ropade på honom och då vände han på huvudet, tänkte igenom sitt beslut och fortsatte sedan gå bort från mig. Bushäst! När han väl var längst nere i hagen stod han stilla medan jag tog på grimman, men det var högst motvilligt som han följde mig tillbaka. Jag misstänker att det kan hänga ihop med att han faktiskt jobbat varje dag den här veckan, kanske behöver han en vilodag ibland?
 
Inne i stallet blev det avborstning och hovkratsning, sedan åkte sadel och dressyrträns på. Eftersom det tagit en stund att få in Hampus var vi lite sena, så när jag satt upp hade F kommit. Men fördelen med en tränare som står på gården är att hon kan mocka medan jag skrittar fram. :-P
 
Joggade sedan fram på ridbanan och kände efter hur underlaget var. Det kändes okej att trava, men när jag provade att galoppera var det bara långsidorna som kändes säkra, det blev för dåligt fäste att galoppera på böjt spår.
 
Sedan kom F och vi fick börja jobba med traven. Fyrkanten, serpentinbågar, stora volter och snett igenom. En bra trav med tydlig tvåtakt som inte fick bli för seg och inte för springig. Gränsen mellan när han jobbar på ett bra sätt genom hela kroppen, med stöd på tygeln, och när han somnar i traven är hårfin... Jag känner den inte alltid när jag sitter på, så F behövs verkligen på marken som kontrollant.
 
Efter ett tag var det jag som behövde pusta. Hampus var förvisso också trött, men jag blev helt slut i utsidan vaden i traven. Hm... Otränad ryttare... Vi jobbade med fram- och bakdelsvändningar i skritt istället. Kändes som jag fick lite kläm på det i vissa steg och så var jag tillbaka på ruta ett igen nästa gång jag provade. Suck! Träna, träna, träna är det som gäller!
 
Sedan var det jobb med halter, där har poletten trillat ned för Hampus, så han är med på vad jag menar. Däremot kan jag fortfarande inte känna vilket ben som skall rättas. Kom på mig själv med att använda en skänkel då och då i alla fall och eftersom F berömde så verkar det som att jag instinktivt vet vilken skänkel jag skall använda, men det vore ju bra att veta vad jag gör också...
 
Ryggade lite, det var jobbigt tyckte Hampus. Men det blir också bättre och bättre, känns väldigt skönt! Vi avslutade sedan med att trava runt lite mer på ridbanan, så vi inte avslutar med att tänka bakåt. Hampus fick ett riktigt trevlig tempo i traven och då och då började han försöka komma ned i rätt form. Men det är fortfarande en bit kvar tills det är rätt form hela tiden. Men visst tar det sig!
 
Visade F hur sidostycken blir när jag tar en förhållning, de åker ut en bit, men samtidigt kan jag inte ha bettet högre upp för då blir Hampus irriterad. Hon hade inte tänkt på det när jag red och var övertygad om att det inte skulle vara så när han gick i form med stöd på bettet. Skönt att Hampus kan fortsätta ha bettet som han vill!
 
Skrittade av honom på grusvägen innan han fick komma in i stallet för avsvampning, stretchning och kraftfoder. Sedan fick han återvända till hagen.
 
När jag släppt ut Hampus i hagen blev jag inkallad på ridbanan igen. F och E red sina hästar och F ville visa skillnaden på mina serpentiner och hur man skall rida bra serpentiner. Så F fick försöka efterlikna mig och så fick E visa hur det skall se ut. Väldigt nyttigt att se skillnaden, speciellt som jag ju inte har någon som filmar när jag rider. Känslan är ju en sak och hur det faktiskt ser ut en annan. Men jag har ju slitit med de där serpentinerna i många år nu. :-P
 
Sedan visade F även hur jag skulle tänka när hon bad mig göra fram- eller bakdelsvändningar på böjt spår. Hur jag hela tiden skulle se linjen framför mig (haha, måste nog fuska och måla med vattenfärg i snön) även om hästen skulle flytta något steg inåt eller utåt. Jag blir lätt förvirrad och glömmer bort var jag skall vara någonstans. Mycket att ha i huvudet och träna på...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0