Dansa tillsammans

Idag var det dressyrträning igen. Vi inledde med att snirkla omkring i skogen runt vändplanen i skritt och trav, för att mjuka upp Hampus lite. Det är svårt när det är stenhårt i backen, men lite mjukare blev han i alla fall.
 
När P kom fick vi rida på voltspåret (finns inte så mycket alternativ på en vändplan. :-P) i skritt och flytta bogen utåt. Jag hade lite svårt för det först, eftersom det är tvärt emot vad jag kämpat med hela sommaren på Ariel. Men efter några varv förstod jag vad P ville uppnå. Halva volten flytta bog och halva ha honom alert i skritten och i ramen. Bitvis gick han på tygeln och jag fick börja vänja mig vid känslan att ha någonting i handen när jag rider. När det kändes bra i bägge varven bytte vi till trav.
 
Jag upplevde att det var lättare i trav, i alla fall i höger varv där vi började. Han fick ett eget driv och jag kunde fokusera på att bli lång i skänkeln samt behålla stödet i ytterhanden. Efter några varv fick vi även göra en mindre volt på den del av volten där jag flyttade ut bogen och få lite extra hjälp med flyttandet precis när jag avslutade lilla volten. Han blev väldigt fin och började faktiskt jobba i form i trav. Heja oss!
 
Däremot ville det sig inte vänster varv. Först trodde P att det berodde på att Hampus hade svårare för det varvet, men sedan föreslog hon att jag skulle testa att skjuta ut höften till höger. Dvs tänka ungefär som att jag skall putta upp en dörr med höften åt det hållet. Lät helkonstigt men jag gav det en chans. Plötsligt bara flöt Hampus iväg åt sidan, jag behövde inte ens använda vänsterskänkeln för att be honom flytta ut bogen. Utan jag "öppnade upp" för honom med min höft, så han hade plats att flytta sig. Wow vilken häftig känsla. Kunde inte hålla mig för skratt när jag red, undrar just vad Hampus tänkte... Typ "äntligen flyttar människan på sig så jag får plats att röra mig rätt"... Tur att han är en förlåtande häst!
 
Vi avslutade sedan med att göra tempoväxlingar i trav och det är hiskeligt svårt både att få honom tillräckligt mycket tillbaka och att sedan få honom att gå fram ordentligt. Mer träning behövs! Men några steg här och där var riktigt härliga, så de tänker jag leva på ett tag. ;-)
 
Hampus verkade också nöjd, men jag lovade honom att när det blir vår så åker vi till Nyland och rider på bra underlag när vi tränar för P, så vi inte gör det svårare än nödvändigt för honom.
 
Han fick kombitäcke och regntäcke även idag några timmar, så han hann torka upp efter träningen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0