Tufft i snön

I morse var det segt att kliva upp. Vem kom på idén att träna dressyr vid nio? :-P Hampus och grabbarna följde snällt in från hagen (tar alla tre samtidigt numera) och han åt sitt frukosthösilage. Jag gjorde i ordning honom under tiden och det var helt okej, tills jag skulle tränsa och helt AVBRYTA frukosten. Det var helt förbjudet påstod Hampus, så jag fick förklara för honom att mamma betalar, mamma bestämmer...
 
Vi skrittade iväg till vändplanen i nästan 2 dm snö. Underbart! Hampus svängde självmant in på vägen till vändplanen, hur kunde han veta att vi skulle dit idag? Det enda annorlunda jag gjorde än annars var att han inte fick äta klart frukosten... Han är för rolig ibland.
 
När vi kom fram till vändplanen red vi ett varv i skritt först, för att känna på underlaget. Sedan joggade jag igång Hampus i trav. Försökte tänka att bara vara mjuk och låta honom bli varm i kroppen. Växlade varv efter någon minut och efter ytterligare några varv så fick han skritta och pusta. Sedan galopperade vi! Hampus blev så glad över att få galoppera, att han inte ens ville bryta av till trav när jag bad honom. Utan istället kortade han galoppen och försökte galoppera långsammare. Sötnosen!
 
När vi hade blivit varma var det fortfarande någon minut innan P kom, så vi gjorde lite övergångar mellan trav och galopp. Han får verkligen en enorm trav efter att han bryter av från galopp, den måste jag lära mig att fånga upp lite bättre.
 
Så kom P och vi fick börja med att trava på volten med ställning och böjning. Vi gjorde successivt mindre volter och sedan större igen, för att få honom så mjuk i sidorna som möjligt. Jag får dock inte riktigt ned innerskänkeln, så det är en sak att träna vidare på. Sedan fick han pusta i skritt genom att vi gjorde om volten till en fyrkant och så skulle vi göra framdelsvändning i varje hörn. P tyckte att jag blev alldeles för fokuserad på tempot i skritten mellan vändningarna, så jag fick tillsägelse att istället fokusera på att få till vändningarna och så sade hon till om skritten blev alldeles för långsam.
 
Hampus gick i form i princip hela tiden i skritt. <3 Han flyttade bättre i vänster varv än i höger, vilket förstås stämmer med vilket bakben han är starkare i. Märkte också hur mycket bogarna fladdrar åt olika håll, fick vara noga med att hålla dem på plats. Fatta vad jag aldrig begripit tidigare när folk skrivit eller sagt så, hur sjutton vet man var bogarna är någonstans? Men nu, med en hel del dressyrträning, har jag äntligen förstått vad som menas och kan själv känna när någon bog "slinker iväg". Så om någon misströstar när ni läser detta, med träning blir man verkligen bättre!
 
Vi avslutade träningen med att göra övergångar mellan skritt och trav. Så länge jag har benen om så blir det en bra skritt i avbrottet från trav, men glömmer jag benen så dör Hampus helt i tempo och jag får driva igång honom igen. :-S Försökte få honom att bli lika fin i traven som han är i skritten, men det vill sig inte helt. Jag fick testa med ledande tygeltag och det blev bättre, men det är en del kvar innan han går ärligt i form i trav. Jag tror det behövs mer träning, bättre underlag och framförallt mer lösgjord häst innan vi hamnar där. Vilket förstås hänger ihop med mer träning och bättre underlag. ;-)
 
P var nöjd med träningen (jag med) och även om vi gjorde ganska lätta övningar, så får man inte glömma att vi gjorde det i ganska djup nysnö. Hampus fick sig en rejäl work out i alla fall och var lämpligt trött när vi var hemma igen.
 
För övrigt skottade B vändplanen några timmar efter att vi var där, så det var den djupsnön. :-P

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0