Startfälttävlan

Jag tror inte vi kommer till start i slutändan, eftersom den startfälttävlan jag tänkte satsa på kommer att hållas någon gång i september. 3 september springer jag Tjejmilen och 17-18 september är det Vetlandautställningen. Vad är oddsen att de planerar in startfälttävlan helgen emellan?

Vi kan ändå träna med det som mål och eftersom jag inte inte hade möjlighet att rida Hampus idag, så tänkte jag istället gå igenom vad det egentligen är som vi måste kunna för att klara av en startfälttävlan.

Besiktning

Hampus måste kunna stå stilla samt röra sig på rakt spår i skritt och trav med mig bredvid sig.

Dressyrprov

Dressyrprogrammet är enligt ryttarmärke II, som när jag red det 1994 inte innehöll galopp. Men nu gäller det att Hampus visar övergångar mellan halt och arbetstrav, arbetstrav på volt och linjer, övergångar mellan skritt och halt samt övergång mellan trav och galopp. Turligt nog är galoppen endast längs långsidan. Nä, skämt åsido, det här klarar både Hampus och jag av redan idag. Även om det kanske inte skulle ge höga poäng. På startfälttävlan får man inga poäng, utan enbart en kort skriftlig kritik.

Hopprov

Hampus måste hoppa en bana på 7-9 hinder, där han får ha max 20 fel för att få fortsätta till terrängdelen. Ramlar jag av så får vi inte fortsätta. Med andra ord måste han klara av två till fyra hinder felfritt och då givetvis vara inom maxtiden. Hinderhöjden är 60 cm, vi har hittills hoppat kanske 45 cm...

Terrängprov

Slutligen det svåraste av allt. Terrängprovet... Den består av 8-12 hinder, där de första tre och de sista tre måste vara stock, stockhög, kulvert, tak, stenmur eller liknande. De kvarvarande två till sex hindren får även vara upphopp, nedhopp, vatten, grav och dike. Om vatten är med är det bara ett vad som skall ridas genom. Ramlar jag av får vi inte fortsätta hoppa, däremot får vi fortsätta om vi bara stannar på ett hinder. Stannar vi på samma hinder tre gånger får vi rida förbi det hindret och fortsätta mot nästa. Höjden på hindren är 60 cm och banlängden är mellan 800-1200 meter. Med ett tempo på 350 m/min betyder det snabbt räknat att Hampus är klar med terrängprovet efter 2,3-3,4 minuter. Det borde ju gå...

Det känns så spännande att sikta mot en startfälttävlan nästa år. Jag kommer att fokusera på kondition och lydnad under våren och sedan när jag har Hampus helt själv under en månad så blir det hoppträning och kanske lite terränghinder som är i fokus. Jag längtar redan!

Frågan är om jag skall ha den gamla tävlingsdressen i vitt och blått som jag köpte till mig när han var fyra år... Tror jag har hans vackra sidenpannband i vitt och blått liggandes någonstans också. Hm... Jag tror bestämt Hampus skall få ett tävlingsschabrak i julklapp!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0