Dressyr med totalt fokus

Igår fick jag gå genom halva hagen för att hämta Hampus. Han hade parkerat sig i den torraste delen av hagen där det fortfarande fanns gräs att beta. Han följde ganska motvilligt med mig genom leran... Det är synd att det skall vara så lerigt vid grinden, han var torr och fin om benen innan, men efter att ha vadat i leran var det bara att ställa honom i spolspiltan.
 
När han var sanerade åkte alla reflexerna och sadeln på. Sedan försökte jag få ordning på nya dressyrtränset. Det var lite stelt trots insmörjning och jag fick justera nosgrimma och sidostycken innan både Hampus och jag var nöjda. Nosgrimman skulle bli spännande, det var länge sedan jag red honom på engelsk nosgrimma. Nu är i och för sig nosgrimman väldigt löst spänd, så den är mest dekoration.
 
Skrittade iväg längs grusvägen bortåt, Hampus hade ett helt okej driv i skritten. Jag försökte att få honom lite ärtigare utan att stressa honom. Inte så lätt som det låter... Efter tio minuter vände vi tillbaka och då fick han jogga på långa tyglar. Han frustade och hummade, det märks att han inte är van vid samma tempo lite längre stund. Dags att börja tänka distansritt när jag rider honom. Avslutade med att galoppera några minuter på långa tyglar. Han fattade själv vänster galopp, men efter några långa, jobbiga språng bytte han till höger galopp och det blev genast mycket skönare för oss båda. Han har verkligen en underbar högergalopp, även på lång tygel. <3
 
Skrittade sista biten in på ridbanan och ytterligare ett varv medan lamporna tändes ordentligt. Sedan gick vi igenom läxorna från F, en i taget.
 
Serpentiner i trav (lättridning) med övergång till skritt mellan bågarna. Fick till känslan i övergångarna riktigt bra, stressade honom inte, utan lät honom skritta några steg innan det blev trav igen. Tyckte att skritten blev riktigt trevlig, absolut inte samma skritt som när han kom tillbaka från ridskolan, utan mycket mer driv bakifrån.
 
Flytt av bakdel i skritt. Det är en svår övning... Jag känner inte riktigt när han flyttar alla gånger, men vi kämpar på. Några gånger kände jag hur han korsade rejält, men jag kan säkert ha missat flera bakdelsflyttningar utan att veta om det.
 
Flytt av framdel i skritt. Superlätt! Blev nästan för snabba vändningar i vänster varv, så där fick jag dämpa honom lite. Fast det kändes fel. Måste höra med F om det är okej att han gör fullständiga bakdelsvändningar, för det är vad det blir när han bara flyter iväg från min ytterskänkel...
 
Flytt av bakdel i trav följt av galoppfattning. Mja... Om bakdelen är svår att känna i skritt är den omöjlig i trav. Men fattningarna blev grymt fina oavsett vad han nu gjorde innan. I bägge varven! Jag kunde inte låta bli att galoppera något varv ibland bara för att få njuta av den där härliga galoppen. Tänkte mycket på min sits i galoppen och upplevde att jag fick längre och längre ben. Dvs jag satt mitt över hästen istället för hängandes åt sidan. :-)
 
Ryggning. Själva ryggningen går bättre och bättre, han trampar på bra. Men vi fick problem med övergången framåt, han tror att han skall fortsätta rygga och jag vet inte vad jag gör för fel i min hjälpgivning. När han väl förstått att han äntligen får gå framåt igen, så gör han det, men det är säkert en hel sekund där han tvekar mitt i rörelsen och inte vet vart han skall.
 
Serpentiner i trav (nedsittning). Ojoj... Vilken känsla! Jag önskar så att någon hade filmat oss... Hampus gick i form, med driv från bakdelen och stöd på bettet. Jag följde med riktigt hyfsat i traven (för att vara mig) och kunde med små hjälper få honom att slingra sig runt hindren. Den känslan vill jag uppleva igen och igen...
 
Nedvarvning i trav (lättridning). Hampus följde lydigt med handen och blev längre i formen och jag hittade ett bra tempo i traven där han trivdes men inte blev sovandes. Mycket lyckat! Däremot vet jag inte hur länge jag egentligen skall jogga av honom, det blev bara något varv då han jobbat så bra hela passet.
 
Hampus var småsvettig när vi skrittade av längs grusvägen. Men han var så nöjd med sig själv och jag med! När han slutat flåsa fick han komma in i stallet igen. Eftersom klockan var alldeles för mycket så gjorde jag bara måste-grejerna, så Hampus fick vatten och kraftfoder medan jag masserade benen och tog av honom utrustningen. Rengöringen av reflexerna lämnade jag till idag. :-P
 
När Hampus ätit klart återvände han till hagen med glada ögon.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0