Inspirationen på topp!

I lördags hade jag planerat att rida dressyr på Hampus, men då ridbanan inte var så skoj i torsdags så hade jag ställt in mig på att det fick bli dressyr på grusvägarna. Men när jag svängde in på parkeringen såg jag att bästa stallägare C hade plogat hela ridbanan! Den var platt och med ett perfekt underlag. :-D
 
Jag blev så taggad att rida på ridbanan, minns inte ens när jag senast hade en vettig träning där. Placerade ut koner för att marker 20-metersvolt, 15-metersvolt och 10-metersvolt. Sedan gick jag och hämtade in Hampus från hagen.
 
Efter att ha dragit bort en del päls och kratsat hovarna ute i hagen, tog jag in honom i stallet och tog på sadel och träns. Det är toppen att kunna borsta bort päls ute och samtidigt njuta av solen. Jag grejade lite med mobilen för att förbereda lite och då märkte jag hur han tuggade alldeles för frenetiskt på bettet. Hm... Provade att höja upp det ett hål, men då blev tuggandet värre. När jag istället sänkte ned det ett hål istället (dvs ett hål nedanför det han hade från början), så blev han lugn igen med stängd mun. Undrar hur länge han gått med bettet för högt upp utan att jag märkt det. :-( Får trösta mig med att han inte haft dressyrtränset särskilt ofta.
 
Skrittade fram på grusvägen och stigen fram till klätterbacken. Han var hur lugn som helst vid farliga villaområdet, så det händer verkligen grejer med honom. :-)
 
Joggade hela vägen tillbaka, förut skritt i nedförsbacken och galopp i uppförsbacken. Blev vänster galopp först och sedan efter svängen bytte jag till höger galopp. Hampus ville dock fortsätta i vänster, så det blev ett par fattningar innan vi fick det rätt. Måste bli bättre på att ge tydligare hjälper...
 
Sedan skrittade vi in på gården och Hampus tyckte det var alldeles lagom träning... Han tyckte det var onödigt när jag styrde in på ridbanan... Skrittade bort till kortsidan med koner och jobbade sedan med volter i skritt i höger varv. Först 20 meter, sedan 15 meter och slutligen 10 meter. När det gick bra gjorde vi lite serpentiner i trav med övergång till skritt på medellinjen. Det gick ganska bra, men jag tycker fortfarande att vändningarna kommer för tidigt... Träna, träna, träna...
 
Sedan gjorde jag volter i vänster varv, 20 meter, 15 meter och 10 meter. Duktig kille, men svårt att känna om tempot var rätt. Sedan försökte jag väcka honom lite med galopp, men det fick framförallt bli på långsidorna, fästet var inte det bästa på kortsidorna.
 
Sedan gjorde jag lite ryggningar, där vi äntligen fick till en bra känsla framåt utan att han kastade sig fram. :-) Avslutade med att trava volterna i bägge varven, puh vad det var jobbigt! Speciellt 10-metersvolterna, där fick jag jobba hela tiden. Men som jag älskar mina koner, inte en gång tittade jag ned i mankammen, utan hade fokus på vart jag skulle härnäst. :-D
 
Lade ned honom i trav och ville egentligen inte sluta rida honom. För där och då hade han blivit så mjuk i kroppen, med sug i handen och driv i bakdelen... Men Hampus var rejält trött och jag vill ju inte pusha honom för mycket. Så det blev skritt på grusvägen i tjugo minuter som avslutning.
 
Finaste killen! Jag älskar verkligen att rida dressyr på honom. Måste bara tänka ännu mer på att ha en plan varje gång jag rider. Nu är det fokus lösgjordhet som gäller, men de olika rörelserna för att nå målet är ju olika från gång till gång.
 
Efteråt blev det stretching innan han fick kraftfoder och jag borstade bort ännu mer päls. Sedan återvände han till hagen igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0