Så gott som frisk
Eftersom jag åker på Globen Horse Show ikväll, så blev det ett snabbt besök i stallet på morgonen. Hade kommit överens med snälla E som hade utsläppet att vi skulle hjälpas åt med Hampus.
Gjorde i ordning betfor innan jag hämtade in Hampus från hagen. Han var snäll och stod återigen vid ligghallen, men var väldigt förvånad över att jag kom så tidigt. Han ville egentligen inte lämna de andra hästarna, men följde med mig eftersom jag envisades. ;-)
Täcket är fortfarande superbra, fast det hade snöat ganska mycket blötsnö var täcket bara lite fuktigt på utsidan och Hampus var helt torr. Tog av honom täcket och borstade en stund, innan E dök upp.
Bremsade Hampus och visade E hur hon skulle hålla, sedan sprutade jag penicillin. Hampus var lite småfjantig först och sedan superduktig. Jag var tvungen att sticka honom två gånger då jag träffade ett blodkärl första gången. Bara han kunde sluta spänna sig när man skall sticka honom så skulle han inte ens känna att jag sticker... Men det känns grymt skönt att sista sprutan är avklarad utan några större problem och ingen penicillinchock...
Som belöning fick Hampus smaska betfor med smärtstillande, vilket han var mycket nöjd med. Jag tempade under tiden och han var nu tillbaka på sin normaltemp. Skönt! Benet kändes nästan helt normalt också, det är bara nere vid kotan som det är lite tjockt. Det kan dock hänga ihop med att han inte rört sig lika mycket i hagen som vanligt, så från och med imorgon får det bli igångskrittning. Tog på övergångstäcket igen och så fick han återvända till polarna i hagen.
TIll Globen har jag en lång önskelista och nu vågar jag mig på att köpa grejerna också. :-P Hampus kommer att få ett par dressyrschabrak, snygga boots, dressyrskydd och en körpisk. Kanske blir det ett läckert pannband också och så skall jag köpa lite presenter till tjejerna som varit så snälla och hjälpt mig med honom. :-)
Äntligen går det åt rätt håll!
Igår stod Hampus med Weber vid ligghallen och hängde. Skönt att inte behöva gå genom hela leriga hagen... Tog in honom och gav, med snälla S hjälp, penicillin direkt. Han var nästan lika upprörd som i onsdags, men nu har vi börjat lära oss tricken. :-P Det gäller att få med mycket mule när jag bremsar och inte börja spruta förrän han får en simmig blick. Han krånglade en del med bremsen även igår, men S är proffs och Hampus har helt slutat bry sig i vad hon gör med halsen. Det är jobbiga matte som han måste koncentrera sig på. ;-)
När han blivit sprutad fick han äta betfor med smärtstillande, det var mycket roligare. Sedan tempade jag honom och han är ruskigt larvig med tempningen nu. Måste nog träna mer på det framöver... Febern var helt borta och han hade bara lite förhöjd temp. Benet var också mycket bättre, man kunde till och med ana lite senor där under. :-D
Sedan fick Hampus sig en ordentlig genomborstning och så masserade jag insida lår lite. Han vill gärna fortsätta lyfta bakbenen och visa att det är ömt där, men det blir bättre och bättre. Stretchade även höger bak lite försiktigt, både framåt och bakåt. Det tyckte Hampus var väldigt skönt, så jag kommer fortsätta med det framöver. Fick det i läxa av S, men har inte vågat stretcha innan med tanke på svullnaden.
Sedan fick Hampus återvända till hagen, där Weber fortfarande stod och väntade vid ligghallen. <3
Sämre eller oförändrat?
Igår ville Hampus inte följa med in från hagen. Han stod nöjd parkerad en bit från halmhögen och sov. Jag fick gå hela vägen genom leran och hämta honom. :-S Han var lite stel i benet de första stegen, sedan kom han igång och gick som vanligt.
Inne i stallet kunde jag konstatera att övergångstäcket fungerade perfekt, det var knappt blött utanpå och han var helt torr under täcket. Kan man annat än bli lycklig. :-)
Tempade och konstaterade att han hade feber igen. Suck! Inte lika högt som i måndags, men inte lika lågt som i tisdags. Fick hjälp av S att spruta, Hampus ville krångla med bremset hela tiden men S är van att spruta så det gick bra ändå. Hon kommer få hjälpa till även idag. ;-)
Sedan fick han äta kraftfoder med smärtstillande och så kände jag igenom benet. Det var ungefär lika svullet som i tisdags, kanske lite mindre svullet. Däremot tyckte jag att han var lite varm på framsidan av kotan, vid kronranden. Kan det vara en hovböld som spökar ändå?
Borstade igenom honom och lade på övergångstäcket igen. Sedan fick han återvända till hagen. Jag släppte honom först när han stod längst inne i ligghallen och han betedde sig som att han aldrig sett den förut. Misstänker att han inte fått gå in där för de andra hästarna, men jag hoppas att han vågar sig in där i fortsättningen. Speciellt igår, när det blåste kraftigt, var det skönt där inne.
Lite bättre
Igår hämtade jag in Hampus från hagen och försökte ignorera benet tills jag såg bättre. Men jag tyckte han rörde sig jämnare än tidigare.
Inne i stallet tog jag av honom det blöta regntäcket och hängde upp det på tork. Kändes riktigt bra att han var varm och torr under täcket. Tempade och han hade gått ned i temp, nästan tillbaka till normaltemperatur. Sedan fick han smärtstillande blandat med betfor. Det var uppskattat! Skönt med en häst som äter vad man än serverar. ;-)
Därefter fick han ställa sig i den tomma boxen för sprutning av penicillin. L hjälpte mig att hålla honom och bremsa, men jag tror egentligen det är bättre att jag bremsar. Hampus är duktig på att ta loss bremsen, så det gäller att ha koll på honom. Det slutade med att jag fick ge honom penicillinet utan brems. Rispade honom med nålen när jag drog ut den, så det kom några droppar blod. Hoppas att han inte svullnar upp av det.
Sedan gav vi oss i kast med att försöka få benen rena. Då jag upplevt att han tycker att vattenstrålen är lite för "skarp" så provade jag att svampa av benen istället. Det fungerade riktigt bra, men tog ganska lång tid. Jag fick äntligen högerbenet att bli helt rent och fick känna igenom hela benet. Det är fortfarande svullet, men inte alls lika mycket som i förrgår. Så skönt! Jag hittade inget sår eller något som kunde förklara svullnaden, men förmodligen är det lymfangit och såret har redan hunnit läka.
Borstade av honom ordentligt och tog på honom hans övergångstäcke med 100 g fyllning. Jag ångrar lite att jag inte köpte ett till täcke, med 200 g fyllning. Känns som det skulle behövas ibland, när övergångstäcket känns för tunt och vintertäcket (300 g) känns för tjockt. Får se om han kanske får en julklapp...
Sedan fick han äta kraftfoder medan jag kände igenom benet en gång till. Det gäller ju att komma ihåg till nästa dag hur det kändes dagen innan...
Sent veterinärbesök
Igår ringde F till mig då hon tyckte att Hampus var väldigt svullen i benet. Vi pratade lite fram och tillbaka, men bestämde att avvakta då han verkade vara som vanligt i övrigt.
När jag kom till stallet och hämtade honom från hagen tyckte jag att han gick lite stappligare. Spolade av benen så gott det gick och försökte känna lite. Upplevde att alla benen var lite galliga, förmodligen för att Hampus inte rört sig lika mycket i hagen som vanligt.
Höger bak var ännu mer svullet än dagen innan och kändes som ett typiskt lymfangitben. Tempade Hampus och han hade feber. :-( Ringde till ambulatoriska och de lovade komma om en timme för att titta på honom.
När jag borstat honom och grejat med lite annat i stallet gick vi ut på ridbanan och promenerade en stund. Hampus följde mig villigt, även om han var lite småstel efter att han stått stilla i stallet. Medan vi gick kom ambulatoriska till stallet, så vi gick tillbaka in i stallet.
Veterinären behövde inte se Hampus röra på sig, då han hade tittat medan vi gått ett par varv. Istället blev det uppställning och så berättade jag om symptomen. Veterinären tog tempen och gjorde ett försök att klämma på benet. Hampus protesterade så mycket han kunde, han har inga problem att stå på två ben (veterinärstudenten höll upp vänster framben). ;-)
Efter att veterinären lyssnat på hjärtat så fick jag försöka känna igenom benet. Eftersom Hampus inte var samarbetsvillig bestämde veterinären sig för att prova symptomatisk behandling. Dvs Hampus fick smärtstillande och penicillin i fem dagar. Blir han inte bättre under den tiden så skulle jag återkomma. Då får vi förmodligen åka in. :-S
Hampus fick smärtstillande direkt i blodet plus en spruta penicillin av veterinären, sedan fick jag med fyra dagars smärtstillande att ha i fodret, samt sprutor och penicillin för fyra dagars behandling. Hampus är ju spruträdd, så det blir spännande. :-S Det fungerade bra när vi var tre stycken, en som höll Hampus, en som använde bremsen och en som sprutade... Blir intressant att se hur det går när jag är själv...
När veterinären åkt fick Hampus äta kraftfoder. Jag tog på honom regntäcke under tiden, då jag inte vill att han skall bli blöt och kall när han har feber. Allt för att göra honom så frisk som möjligt! Veterinären tyckte att det var riktigt bra att han gick på lösdrift, ju mer rörelse desto bättre.
Jag hoppas verkligen att han blivit bättre när jag kommer dit idag. Vill inte tänka på alternativet. Finaste killen!
Positivt och negativt...
I söndags kom fysioterapeuten S på besök. Hon var så efterlängtad! Jag hade tagit in Hampus och gjort ett försök att få rent hans ben, men höger bak var hopplöst att få helt ren. Så fort jag rörde vid det eller spolade med vatten så höjde han det högt under magen. Jag försökte klämma och känna, men det gick inte så bra när han inte ville stå stilla.
När S kom så förklarade jag vad som hänt dagen innan och hon började genast känna igenom Hampus. Först var hon lite inne på att det kunde vara något uppe på korset, men sedan fick hon undersöka höger bak ordentligt. Jag höll upp vänster fram under tiden, så Hampus inte kunde jazza fram och tillbaka lite för mycket. När hon undersökt klart bytte vi plats så jag äntligen kunde känna igenom benet.
Det var rejält svullet. :-( Inget som syns när man tittar på det, men det kändes direkt jag kunde stryka med händerna längs benet. Så tråkigt! :-( S förklarade att hon inte kunde göra något då det var en veterinärgrej, men vi tog ändå ut Hampus för att se om han haltade. S såg en liten, marginell hälta på höger bak, men när hon gick med Hampus och jag tittade såg jag ingenting. :-P Jag är så dålig på det där med hälta...
Tog in Hampus igen och så kände S igenom honom i övrigt. Hon berömde mig för att han hade blivit så mycket mer musklad, men utan att musklerna kändes hårda och överansträngda. Härligt att höra att mina träningsidéer fungerar. :-) Han hade träningsvärk insida lår, vilket hänger ihop med att han bär sig mycket bättre i galoppen nu och därmed träder in mer under magen med inre bakben.
Efter genomgången fick han en helkroppsmassage som han njöt enormt mycket utav. Speciellt när S masserade bog och under magen. :-) Vi pratade även lite träningstänk och tävlingsplaneringar och S tyckte absolut att jag skulle våga satsa mot fem mil. Får se hur det blir... Men visst skulle det vara skoj!
När Hampus var färdigmasserad fick han äta sitt kraftfoder och återvända till hagen igen. Han verkade mycket nöjd med livet. :-)
Äventyr i Hågadalen
I lördags möttes vi i stallet innan det hunnit bli ljust. Hampus hade fått regntäcke på sig kvällen innan, så han var ganska lättsanerad. Givetvis var jag tvungen att spola benen... :-P Kan det inte bli kallt snart?
Borstade en ren Hampus och packade sedan in alla grejer i J:s transport. Sedan fick Hampus transportskydden på sig och vi gick till tranporten. Han älskade att bli lastad som liten, men efter att jag köpt tillbaka honom har jag fått träna på att kliva in i transporten istället för att kasta sig iväg och försöka slippa. Inte skoj när jag vet hur lätt han gått på tidigare... Men i lördags spetsade han glatt öronen och gick raka vägen in. <3
När Hampus var lastad klev även Weber på transporten. De verkade inte särskilt förtjusta i att stå bredvid varandra, men det var mest smågnabb och inget sparkande. När även Krutow klivit in i sin transport stängde vi igen och åkte iväg.
Hästarna stod hyfsat stilla hela resan, J tyckte att de stampade i golvet en del, men det var inga stora grejer. Framme vid UVFK parkerade vi vid vandringsparkeringen och lastade ur. Hampus stod som en staty medan jag tog av transportskydden, tog på sadel, boots, ländtäcke och träns. När jag suttit upp ville han gärna iväg, men höll sig i närheten av de andra hästarna tills alla var klara för avfärd.
Vi skrittade i princip hela tiden, längs grusvägarna i Hågadalen. Bron över ån var livsfarlig, så där fick Weber gå först. Hampus trivdes bäst med att gå sist och se till att inga monster kom bakifrån. :-P
Det var helt underbart att få rida i Hågadalen, även om kartan snabbt blev förstörd i regnet. Nästa gång får det bli en inplastad karta. ;-) Jag bad om att få gå först över bron på hemvägen och Hampus skrittade lugnt över... Dessa hästar, bara de vet att något inte är farligt, så kan de gå över precis vad som helst.
Tillbaka vid transporterna blev det avklädning av häst och sedan på med transportskydden. Hampus blev irriterad när jag skulle ta på transportskyddet på höger bak, så han gjorde någon slags kospark upp mot magen samtidigt som han vred på höften. Jag ramlade baklänges och slog mig i baken. Så typiskt när han varit duktig hela tiden. :-S
Han gick raka vägen in i transporten igen och stod stilla hela vägen hem. Backade lugnt av hemma på stallplanen, sedan fick han slippa transportskydden och äta kraftfoder. När jag skulle massera höger bak gjorde han en likadan spark som vid parkeringen, jag röt åt honom varvid han rusade ut genom stallet. Blev så irriterad på honom, speciellt som han stannade när jag ropade på honom och sedan med en liten knyck på nacken fortsatte mot lösdriften istället för att komma till mig. Märktes tydligt att han var medveten om att han inte gjorde som han skulle...
Fick ta fast honom vid grinden och gå hela vägen tillbaka, han försökte sticka från mig några gånger och jag fick ryta till ordentligt. Tillbaka i stallet satte jag fast honom i ena änden, så han kom åt att äta klart kraftfodret. Gjorde ett nytt försök att massera höger bak och fick återigen samma reaktion. Den här gången kom han dock inte iväg, eftersom jag satt fast honom... Han var rejält upprörd nu, inte glad som innan, utan nervös. Jag började klämma igenom högerbenet men hittade ingenting. Han ryckte till när jag klämde på vissa ställen, men sedan kunde jag klämma på de ställena flera gånger utan reaktion. Hm... Dessutom har han så mycket hovskägg precis där han reagerade, så det var hopplöst att hitta något sår.
Gav upp och tog ut honom istället. Han rörde sig bra i alla fall och skyndade sig iväg i hagen när jag släppt honom. Får se hur det ser ut efter en natt i hage, så dumt när allt gått så bra tidigare på dagen. :-(
Knepigt dressyrpass
Igår fick jag gå en bit in i hagen för att hämta Hampus. Blev sådär härligt lerig upp till fotknölarna. Jag är så less på leran! Fick spola av både mina fötter och Hampus... Tog säkert 20 minuter innan jag var klar. :-(
Eftersom Hampus var lite snorig (klart men segt snor) så tempade jag honom. Han var inte förtjust i processen, så den måste vi träna på. Men han hade ingen förhöjd temp i alla fall. :-)
Tog på alla reflexerna, sadeln och dressyrtränset. Jag gillar det bättre och bättre för varje gång. Bara det blir lite mjukare så är jag nöjd. Satt upp och skrittade iväg längs grusvägen. Hampus skrittade på bra, men stannade vid ett tillfälle och hostade några gånger. Hm... När vi skrittat fram blev det joggtrav på lång tygel, han håller ett utmärkt tempo själv fast näsan pekar hemåt. Hostade en gång i traven och sedan ytterligare en gång när han fick galoppera några språng.
Konsulterade E som var på ridbanan och tömkörde, hon tyckte jag skulle rida som vanligt eftersom han inte hade förhöjd temp eller verkade tröttare än vanligt. Usch vad nojjig man blir ibland! Men tog i alla fall tyglarna och började beta av F:s läxor.
Serpentiner i trav (lättridning) med övergång till skritt mellan bågarna. Hampus inledde med att jobba ordentligt med bakdelen och sökte stöd i handen. Som vanligt blir jag osäker när jag får stödet, vad gör han? Hänger han i handen eller jobbar han på rätt? Kändes som att traven blev mycket segare, men är det för att han sover eller för att han inte orkar jobba i samma tempo när han går helt i form? Så svårt... Serpentinerna kändes dessutom väldigt små, jag hinner verkligen inte få ned honom till skritt på rakt spår och tillbaka i trav innan bågarna börjar. Svår övning igår...
Flytt av bakdel i skritt. Kändes lätt, tills jag blev osäker på hjälpgivningen. Måste fråga F. Kändes mer naturligt med diagonala hjälper än samsidiga. Men fick till några bakdelsförflyttningar i bägge varven, som verkligen kändes. Dock fortsätter han att tappa tempo och fastna på stället en del.
Flytt av framdel i skritt. Här kändes det lite som att han blev så ivrig, eftersom han kan och vet vad som skall göras, så han snurrar runt för fort och inte står kvar med bakdelen. Lite flytt åt sidled fast större förflyttning av framdelen än bakdelen. Definitivt något F måste kolla på framöver.
Flytt av bakdel i trav följt av galoppfattning. Nä, det här gick bara inte igår. Jag kände inte överhuvudtaget någon förflyttning av bakdelen och fick inte till galoppfattningarna heller. Däremot upplevde jag att han galopperade mer uppåt än framåt igår, att fronten kom upp mer och han jobbade med hela kroppen i galoppen. Det gällde bägge galopperna, kvalitetsmässigt var de lika bra.
Ryggning. Äntligen någonting vi fick till riktigt bra! E var nästan klar med tömkörningen och tittade på oss när vi ryggade en gång. Hon tyckte Hampus var riktigt alert och svarade bra både bakåt och framåt, så det känns lovande. Men det känns som vi skulle kunna förfina hjälper mycket mer, just nu är det lite yviga hjälper...
Serpentiner i trav (nedsittning). Tog bara några varv då tiden började springa iväg. Men han kändes precis som tidigare serpentiner, långsammare trav men ändå med stöd på tygeln. Svårt, svårt... Travade av honom lång och låg och där fick jag lite mer tempo i traven. Dock blir han ganska irriterad när jag driver på honom i traven (vilket jag måste göra), så huvudet åker upp någon decimeter då. Han hittar tillbaka till rätt form ganska snabbt, men då brukar det vara dags att driva igen...
Jag kände att jag fick lite ont om tid på slutet, då jag hade en sluttid för stallvistelsen. Trots att jag kände att jag behövde F:s kommentarer, så tänker jag rida ett till dressyrpass själv innan jag bokar ny träning. Känner att jag behöver ett pass där jag har gott om tid att fila på varje läxa, kanske göra några läxor och sedan gå tillbaka till en tidigare läxa, så allt fungerar bra även efter en stunds ridning av andra läxor. Nästa lördag har jag inplanerat ett dressyrpass, så då får det bli ett riktigt långt pass, kanske med en längre igångskrittning också...
Han hostade ingenting under passet i alla fall. :-) Skrittade av honom på grusvägen och sedan blev han avskött medan han åt kraftfoder. Jag har ökat fodret med ett hg, då jag inte tycker att han musklat sig tillräckligt. Får se vad fysioterapeuten säger på söndag...
Less på mörker och lera
Igår möttes jag av en glad Hampus i stallet. Bästa medryttaren M hade tagit in honom från hagen och spolat av de leriga benen. Vilken service! :-D
Jag kunde ta på utrustningen direkt. Då M red Ariel samtidigt (fast en annan väg än mig och Hampus) fick vi samsas om reflexerna. Jag måste köpa nya reflexer... Bägge fick reflexboots och reflexbenskydd fram, men sina vanliga boots bak. Jag norpade åt mig reflexländtäcket till Hampus så fick M ha reflexridtäcket.
Tog på sadel och träns och skrittade sedan iväg. Planen var att klättra i klätterbacken, men redan efter ett varv var jag less. Less på samma tråkiga rundor, less på mörkret, less på leran. :-(
Red istället slingerstigen och visade honom den nya spännande stigen i fårhagen. Vi red förstås vilse i mörkret (jag tog vänster istället för höger vid en förgrening), men hamnade ändå rätt så småningom. Hampus var fascinerad över skogen, men kunde inte spana så mycket som han ville i mörkret. Vi måste roa oss många timmar där inne när det blivit kallt i backen...
Tillbaka i stallet hade vi ridit 40 min och 3,24 km. Hampus var nöjd men jag kände mig mest less. Kan det inte bli ordentligt med snö så vi kan roa oss på asfalten också? Drömmer om bättre ridvägar...
Jakten på lerfritt underlag
Igår hämtade jag in Hampus från hagen och ställde honom som vanligt i spolspiltan. Tror både han och jag längtar efter kallare väder... När han var ren om hovarna blev det lite borstning och hovkratsning, innan vi myste lite i väntan på fysioterapeut.
Som ringde strax efter avtalad tid och erkände att hon helt glömt bort mig. Sköt på tiden till nästa söndag istället och så kunde jag plötsligt rida istället. :-D Tog på utrustningen, inklusive fula vita boots. Måste köpa blåa eller svarta någon dag... Blev osäker på vart jag skulle rida och bestämde mig för att bara ha en rolig ridtur där vi red i blandade gångarter och bara njöt. Inga krav, inga måsten. Härligt!
Red bort mot Äskelunda, skrittade genom byn och travade sedan hela vägen till bondgården. Hampus skrittade med lite skeptiska steg över bron, vattnet lät lite för mycket i hans öron... Galopp uppför lilla slänten och så fortsatte vi av bara farten längs traktorvägen. Sista biten innan hästgården vid Söderby var det bara lera... :-( Jag som tänkt att vända och rida samma väg tillbaka tappade sugen. Ville inte rida i lera mer...
Fortsatte över 272:an och mot Åkerby kyrka. Travade och galopperade där det inte gick utför eller var asfalt. Hampus var taggad till tusen, men alltid lättad när det blev skrittpaus. ;-) Tog vägen via rakbanan tillbaka och givetvis blev det galopp hela rakbanan (650 meter), skritt på asfalten och så galopp nästan hela grusvägen hem (800 meter).
Efter avskrittningen var han fortfarande lite småflåsig, med antydan till svett i pälsen. Men glad och nöjd, det var han! Pysslade om honom och gav kraftfoder, samt masserade förstås benen. Totalt red vi 7,45 km, där galoppen låg mellan 15,82-17,1 km/h. Det går inte fort, men det var förbaskat roligt!
Däremot längtar jag till snön kommer, så vi kan jogga överallt istället för att sega fram på asfalten...
Provade sedan nya selen, som kommit för någon vecka sedan men som jag inte haft tid att packa upp. Hampus stod snällt modell medan jag spände in, drog åt, trocklade och krånglade. Han är verkligen en ängelhäst. <3 Tog sedan ut honom för fotografering.
När jag tog in honom efteråt och tog av selen blev han upprörd. Vi skulle ju ut och köra! Hallå matte? Är du inte klok? Var är vagnen? Sötaste killen fick nöja sig med att återvända till hagen istället.
Vecka 47
Måndag. Klättring.
Tisdag. Dressyr.
Onsdag. Vila.
Torsdag. Vila.
Fredag. Longering över bommar.
Fredag. Longering över bommar.
Lördag. Långtur i Hågadalen.
Söndag. Fysioterapeut.
Köra själva!
Igår frågade jag nästan alla i stallet om de ville följa med mig och Hampus på en körtur. J som hjälpt till vid inkörningen kunde inte alls den här helgen, men vi hade fått okej att köra själva, bara vi hade sällskap på kuskbocken. Men ingen verkade ha tid över. :-(
Tog in Hampus från hagen och spolade benen. Oavsett vad vi skulle göra så behövde han ju rena ben. Borstade, kratsade hovarna och tog på boots. Då kom L in i stallet och givetvis frågade jag henne så fort jag fick syn på henne. :-P Hon hade tid! :-D Så jag skyndade mig att rulla fram vagnen och ta på Hampus Webers sele. Hans nya sele har ju kommit, men jag har inte hunnit prova den än.
L fick stå framför ställ medan jag spände för Hampus. Jag var lite nervös och fumlade en del, det har alltid varit J som spänt för och även om jag sett hur hon gör så är det inte lika lätt att göra det själv. Men Hampus stod lugnt och L hade mest skoj åt hur cool han var, trots att matte var nervös...
Gjorde en hyfsad vändning inne på ridbanan och så gav vi oss iväg. Eftersom det var första gången utan J så körde vi samma väg som vi brukar, dvs grusvägen fram till asfalten. När vi skrittat fram fick Hampus trava, han håller verkligen ett jämnt och behagligt travtempo hela vägen. <3
Vid asfalten försökte jag vända till höger, men fick inte till det med tillräckligt stöd på vänster töm. Hampus räddade hela situationen med att lugnt flytta sig i sidled flera meter, utan att gå framåt. Finaste pojken! Man kan nästan tro att han blivit körd sedan unga dar.
Trav hela vägen hem förutom sista biten då vi skrittade. Totalt körde vi en halvtimme, där skritten låg omkring 4,57-5,39 km/h, traven bortåt 9 km/h och traven hemåt (där jag bad honom öka) kom upp i 12 km/h. Perfekt lågpulsarbete! :-D
Hemma igen blev det frånspänning på ridbanan, med en mycket nöjd Hampus. Han älskar verkligen att göra rätt och körningen är en rolig omväxling för honom. :-) Tog sedan in honom i stallet och skötte om honom. Han fick manen klippt och även käklinjen då det började bli alldeles för mycket skägg där. Sedan fick han kraftfoder medan jag masserade benen.
Dressyr med totalt fokus
Igår fick jag gå genom halva hagen för att hämta Hampus. Han hade parkerat sig i den torraste delen av hagen där det fortfarande fanns gräs att beta. Han följde ganska motvilligt med mig genom leran... Det är synd att det skall vara så lerigt vid grinden, han var torr och fin om benen innan, men efter att ha vadat i leran var det bara att ställa honom i spolspiltan.
När han var sanerade åkte alla reflexerna och sadeln på. Sedan försökte jag få ordning på nya dressyrtränset. Det var lite stelt trots insmörjning och jag fick justera nosgrimma och sidostycken innan både Hampus och jag var nöjda. Nosgrimman skulle bli spännande, det var länge sedan jag red honom på engelsk nosgrimma. Nu är i och för sig nosgrimman väldigt löst spänd, så den är mest dekoration.
Skrittade iväg längs grusvägen bortåt, Hampus hade ett helt okej driv i skritten. Jag försökte att få honom lite ärtigare utan att stressa honom. Inte så lätt som det låter... Efter tio minuter vände vi tillbaka och då fick han jogga på långa tyglar. Han frustade och hummade, det märks att han inte är van vid samma tempo lite längre stund. Dags att börja tänka distansritt när jag rider honom. Avslutade med att galoppera några minuter på långa tyglar. Han fattade själv vänster galopp, men efter några långa, jobbiga språng bytte han till höger galopp och det blev genast mycket skönare för oss båda. Han har verkligen en underbar högergalopp, även på lång tygel. <3
Skrittade sista biten in på ridbanan och ytterligare ett varv medan lamporna tändes ordentligt. Sedan gick vi igenom läxorna från F, en i taget.
Serpentiner i trav (lättridning) med övergång till skritt mellan bågarna. Fick till känslan i övergångarna riktigt bra, stressade honom inte, utan lät honom skritta några steg innan det blev trav igen. Tyckte att skritten blev riktigt trevlig, absolut inte samma skritt som när han kom tillbaka från ridskolan, utan mycket mer driv bakifrån.
Flytt av bakdel i skritt. Det är en svår övning... Jag känner inte riktigt när han flyttar alla gånger, men vi kämpar på. Några gånger kände jag hur han korsade rejält, men jag kan säkert ha missat flera bakdelsflyttningar utan att veta om det.
Flytt av framdel i skritt. Superlätt! Blev nästan för snabba vändningar i vänster varv, så där fick jag dämpa honom lite. Fast det kändes fel. Måste höra med F om det är okej att han gör fullständiga bakdelsvändningar, för det är vad det blir när han bara flyter iväg från min ytterskänkel...
Flytt av bakdel i trav följt av galoppfattning. Mja... Om bakdelen är svår att känna i skritt är den omöjlig i trav. Men fattningarna blev grymt fina oavsett vad han nu gjorde innan. I bägge varven! Jag kunde inte låta bli att galoppera något varv ibland bara för att få njuta av den där härliga galoppen. Tänkte mycket på min sits i galoppen och upplevde att jag fick längre och längre ben. Dvs jag satt mitt över hästen istället för hängandes åt sidan. :-)
Ryggning. Själva ryggningen går bättre och bättre, han trampar på bra. Men vi fick problem med övergången framåt, han tror att han skall fortsätta rygga och jag vet inte vad jag gör för fel i min hjälpgivning. När han väl förstått att han äntligen får gå framåt igen, så gör han det, men det är säkert en hel sekund där han tvekar mitt i rörelsen och inte vet vart han skall.
Serpentiner i trav (nedsittning). Ojoj... Vilken känsla! Jag önskar så att någon hade filmat oss... Hampus gick i form, med driv från bakdelen och stöd på bettet. Jag följde med riktigt hyfsat i traven (för att vara mig) och kunde med små hjälper få honom att slingra sig runt hindren. Den känslan vill jag uppleva igen och igen...
Nedvarvning i trav (lättridning). Hampus följde lydigt med handen och blev längre i formen och jag hittade ett bra tempo i traven där han trivdes men inte blev sovandes. Mycket lyckat! Däremot vet jag inte hur länge jag egentligen skall jogga av honom, det blev bara något varv då han jobbat så bra hela passet.
Hampus var småsvettig när vi skrittade av längs grusvägen. Men han var så nöjd med sig själv och jag med! När han slutat flåsa fick han komma in i stallet igen. Eftersom klockan var alldeles för mycket så gjorde jag bara måste-grejerna, så Hampus fick vatten och kraftfoder medan jag masserade benen och tog av honom utrustningen. Rengöringen av reflexerna lämnade jag till idag. :-P
När Hampus ätit klart återvände han till hagen med glada ögon.
Tufft men kort pass
Igår red Hampus och jag till klätterbacken. Jag hade bestämt mig för ett kort, men effektivt pass. Vi klättrade tre varv, tänkte nästan klättra fyra, men tre är fullt tillräckligt. När backen planat ut jobbade vi med ryggning, det var jobbigt tyckte Hampus. Måste man verkligen gå lika ivrigt bakåt som framåt?
I nedförsbackarna ökade jag också kraven genom att göra halt då och då. På hemvägen blev det mer ryggning, vilket till sist resulterade i att han ryggade riktigt trevligt bakåt och när jag bad honom gå framåt svarade han med att fatta galopp. Grymt häftig känsla i galoppen, även om han bara orkade ett par språng innan han bytte till en glad trav.
Tillbaka hemma igen hade vi varit ute 40 minuter, inte så tokigt ändå! Han fick sitt kraftfoder och jag masserade benen ordentligt.
Vecka 46
Bättre sent än aldrig. ;-)
Måndag. Löshoppning.
Tisdag. Vila.
Onsdag. Vila.
Torsdag. Klättring.
Fredag. Dressyr.
Fredag. Dressyr.
Lördag. Körning.
Söndag. Fysioterapeut.
Femstuds är inte lätt!
Igår var det dags för löshoppning igen. Sist tyckte Hampus att det var så roligt, men jag tyckte det gick lite för fort. ;-) Hade därför bestämt mig redan innan att det skulle bli femstuds istället för trestuds denna gång.
Tog in honom från hagen och spolade av benen. Leran var besvärligare än tidigare, den var tjockare och mer fastsmetad. :-( Kan jag få lite frost tack? Fast det är klart, då blir det bara skritt ett tag framöver och det är inte heller skoj. Snö i massor tack! ;-)
Kratsade hovarna och sedan åkte bootsen på runt om innan vi gick ut på ridbanan. Hampus fick vara lös medan jag lade ut plastdunkar och bommar till hela serien. Byggde upp ett hinder i taget och lät honom hoppa det.
Han hade superkul de tre första vändorna, men när det blev fyra hinder märktes det på honom att det var lite jobbigare. Fem hinder resulterade i att han hoppade supersnabbt över de tre första och fick sedan svårt att orka över de sista. Men han kämpade på och rev ingenting. <3
Fortsatte sedan med att höja ett hinder i taget, där jag började med det mittersta och sedan nummer fyra, nummer två och slutligen nummer fem. Hampus började bli lite tröttare i kroppen, så han rev första hindret några gånger. Mest slarvfel kan man säga, eftersom han kom i lite för ivrig galopp emot och bara galopperade igenom. :-P
Han provade även att vika av efter näst sista hindret, men den taktiken ledde bara till att han fick hoppa hela serien igen, utan någon paus och utan någon godis. Man får inte fuska, även om det inte finns avspärrning...
När han tagit sig igenom hela serien några gånger med höjda hinder och utan att riva första hindret nöjde vi oss för dagen. Det märks att det blir mycket jobbigare med fem hinder, så förmodligen kommer vi löshoppa så en gång till. Om det inte blir för hårt i backen föstås.
Hampus fick skritta av medan jag byggde bort och han hjälpte till genom att välta några dunkar. ;-) Han var inte särskilt flåsig, utan det var mer mjölksyra i musklerna som behövde skrittas bort. När jag var klar gick vi ett varv på ridbanan också, Hampus helt lös men hela tiden vid min sida. <3
Tillbaka i stallet blev det avskötsel med massage av benen medan han åt sitt kraftfoder. Nöjd kille som avslutade med att rejsa ut i hagen efter att jag tagit av grimman...
Vänster är lättare än höger, men ändå sämre
Det blev en tidig morgon i stallet. Tränare F hade en del annat inplanerat, så enda tiden för träning var 08:30... Hämtade in Hampus från hagen och var väldigt glad över regntäcket. Hela vänstra sidan av halsen var täckt med ett tjockt lager blöt lera. Resten av Hampus vänstersida såg likadan ut, men var tack och lov täckat. Det fick bli spolspiltan för avspolning av leriga ben och hals. Hampus tyckte det var en dum idé med kallt vatten, men jag förklarade för honom att det faktiskt inte var värre än det kalla regn han lämnat. :-P
När han var färdigsanerad provade jag hans gamla (2000? 1999?) vita gummiboots. Tänkte att de åtminstone inte kunde vara sämre än reflexbootsen, som suger åt sig massor med vätska och blir tunga. Bootsen satt perfekt på honom, fast det såg ganska fult ut med vita boots.
Tog på sadel och träns, sedan skrittade vi iväg längs grusvägen. Som tur var så hade det slutat regna, så vi slapp bli blöta. Efter framskrittningen joggade jag honom på långa tyglar och avslutade med lite galopp på långa tyglar. Duktig kille! Sedan fick han skritta till ridbanan och gå ett par varv där innan F kom.
Vi började med att göra små serpentiner i trav, med tre hinder som rundningspunkter. När Hampus jobbade på bra blev det även övergång till skritt mellan varje båge. Jag måste tänka på att inte stressa honom i övergången från skritt till trav, jag tror att han skall tappa all gång så fort han får skritta, men det är just när han byter till trav från en bra skritt som han stärker sina bakben.
Sedan jobbade vi med flytt av bakdel i skritt igen. Jag hade problem med det när jag tränade själv och fick nu en uppfräschning. Bakdelen skall flyttas utåt, med stöd på ytter tygel för att hindra att bogen följer med. Hampus jobbade helt okej i höger varv, så vi bytte övning till att flytta framdelen inåt. Där måste jag förtydliga med spö på bogen, jag behöver inte använda det, bara lägga det mot bogen så han vet vad jag vill. Efter några bra flyttningar bytte vi varv till vänster.
Vilket helt klart är hans lätta varv... Bakdelen blev enklare att flytta, även om han försökte komma undan ibland. Framdelen behövde inte ens ett spö på bogen, den dansade så snällt åt sidan ändå. :-)
Därefter gick vi över till trav på volten, där jag på öppna delen skulle flytta ut bakdelen. När han gjorde det bra skulle jag fatta galopp. Därefter ned i trav igen och övningen fortsatte. Hampus gjorde fina fattningar i vänster varv och flyttade bakdelen rätt okej. Då bad F mig behålla galoppen och fortsätta runt fyrkantsspåret. För varje språng blev Hampus längre och längre... :-S
Sedan pustade vi någon minut i skritt, medan jag och F pratade om att galoppen inte fick bli så där lång, då tränar han ingen överlinje överhuvudtaget. Istället är det bättre att jag bryter av och ber om ny galopp, vilket ju är samma jobb som jag redan gör ute med honom. Sedan bytte vi varv till höger, där bakdelsflytten förstås var lite svårare (dvs jobbigare) och galoppen krävde lite från mig. Men vilken galopp han presterade! F bad mig följa fyrkanten igen och när vi återigen pustade på lång tygel var analysen klar. Hampus har definitivt lättare för vänster galopp, men han har en mycket bättre höger galopp. Den vänstra blir lång och obalanserad redan efter några språng, medan han i höger galopp hela tiden håller ihop kroppen och jobbar rätt. <3
Vi tog ytterligare några varv i höger galopp, för att jobba med min sits. Hampus fick rulla på bäst han ville, medan jag försökte sätta mig rakt (!) i sadeln istället för att hänga på snedden. Det kändes konstigt, men det är bara att vänja sig. Jag underlättar inte precis för Hampus (och Ariel) om jag felbelastar hela tiden. Nyttigt att få lite att jobba med för egen del också.
Efter en till skrittpaus jobbade vi med ryggningen en del, där F vill att han skall ha samma driv bakåt som han har framåt. Dessutom måste han bli alertare på att svara framåt när jag ber honom sluta rygga.
Innan vi slutade för dagen gjorde vi några fler serpentiner i trav igen, fast utan avbrott den här gången. Dessutom satt jag ned i traven, vilket jag inte gjort på många år. Det kändes ganska bra, men så har Hampus en väldigt mjuk trav också. Som sista övning blev det några små volter i samband med serpentinerna och äntligen kom stödet från Hampus i min hand. Det tar sig!
Jag visade F hur jag brukar jogga av Hampus och hon kom med några bra tips där också. Han går definitivt bra med kroppen, men bara för att det är nedvarvning behöver han inte trava som en zombie. ;-) Det är verkligen en hårfin gräns mellan Hampus i balans och Hampus som sover...
F var även snäll och kollade på skritten, jag måste sluta stressa honom framåt, han går med bra steglängd som det är, det är bara lite "ärtighet" som behövs för att få till det allra sista och det fungerar inte om jag vill att han skall skritta snabbare än han klarar av.
Många bra tips under dagens dressyrträning, jag längtar redan efter att få träna på allt igen! Hampus fick skritta i tjugo minuter efteråt, så han var helt avslappnad och lugn när han blev avskött och fick sitt kraftfoder. Kändes så himla bra idag!
Lite längre men ändå kort
Efter att hovslagaren var klar med Hampus fick han vara sällskap åt den tredje hästen som skoddes. Jag gjorde honom helt klar för ridning, sedan åt jag matsäck och pysslade lite allmänt. Sedan fick Hampus skritta iväg mot klätterbacken! :-)
Jag hade runkeeper påslagen och blev lite förvånad över hastigheten. Fast han skrittade en ganska normal skritt (snabbare än när han kom, men inte snabb) så var vi ändå uppe i 5,5 km/h. Jag som trodde att han hade dålig skritt...
Framme vid klätterbacken tog vi bara ett varv, då det var ganska så blött. Det får bli mer klättring när marken väl har frusit och man ändå bara kan skritta. Red sedan slingerstigen i skogen och vid ängen blev det trav och galopp lite blandat. Fick honom att galoppera höger galopp flera gånger, vilket kändes bra. Men jag måste sätta mig lite snett i sadeln för att han skall lyssna. :-S
Han blev ganska upprörd när vi inte fortsatte längs asfalten utan istället red från stallet och in på en grusväg. Bättre blev det när han fick trava på ordentligt en stund, skritta genom gårdarna och sedan galoppera och trava på sista grusvägen. Hade lite dressyrtänk med övergångar och tempoväxlingar och jag tyckte han svarade bra på det. Sista biten över åkern och längs fårhagen fick han skritta och pusta.
Åter i stallet hade vi bara varit ute 50 minuter, jag som tänkte att vi skulle rida mycket längre igår... Men samtidigt så hade vi ju jobbat på rätt så mycket och Hampus var både genomarbetad och så där nöjdtrött som jag vill ha honom.
Skötte om honom och masserade benen medan han åt kraftfoder. Sedan tog jag på honom regntäcket innan jag släppte ut honom i hagen. Idag var det inplanerat dressyrträning och jag ville inte behöva sanera honom efter nattens regn...
Fina fötter
Igår tog jag in en ganska lerig Hampus från hagen. Mest var det benen som var leriga, så typiskt när hovslagaren skulle komma! Bara att ställa honom i spolspiltan och spola av. När de var helt rena så försökte jag torka dem torra med handdukar, gick sådär.
Kratsade hovarna och borstade av honom, innan det var hans tur att få snygga fötter. N är väldigt förtjust i Hampus, då han är lätt att jobba med. Han håller alltid upp benet själv, så N får det inte lika tungt som till exempel när hon skor Ariel. Hampus stod som ett ljus medan N tog bort en hel del horn, slog på nya skor och satte i broddar runt om.
Pratade lite om hur han sliter skorna och som jag misstänkte så sparar han höger fram. Får bli ännu noggrannare med att rida i höger varv och välja höger galopp ute, för det är hans svåra sida även om han är väldigt liksidig.
Kort men effektivt
Igår var det fullt på skötselplatserna, så jag fick ställa Hampus i en av stallgångarna. Då kunde halvblodet Poppe nå honom och nosa honom i baken. Hampus visste inte hur han skulle hantera situationen... :-S Var det ett hot eller kunde han stå kvar? Han har lite svårt att förstå att hästar kan vara kärvänliga mot helt nya hästar. ;-)
Då det var kallt ute så behövde jag bara borsta bort lite torr lera från benen. Skönt! Men jag skulle inte tacka nej till lite snö... Tog på reflexerna, sadel och träns, sedan blev det uppsittning. Eftersom jag visste att det var ganska sent på kvällen och jag ville hem innan kvällsfodringen började (då blir det jag som kvällsfodrar) så bestämde jag mig för att det fick bli ett kort pass. Grusvägen var dessutom stenhård, så någon galopp var det ingen mening att försöka sig på.
Vi skrittade en ganska snabb skritt bortåt och när vi skrittat i tio minuter så fick han trava på en avtagsväg fram till en gård. Sedan vände vi och travade tillbaka. Fick lite stöd i handen på hemväg, så vi är sakta på rätt väg! :-) Sedan blev det snabb skritt hemåt, det börjar bli ordentlig power i skritten. Lat som jag var så hade jag inte slagit på Runkeeper, jag måste bli bättre på det... Hade varit skoj att veta de olika hastigheterna.
Åter i stallet var han ganska nöjd ändå, så skönt att veta att jag inte alltid måste vara ute en timme, utan att det är okej med kortare pass på vardagarna. Han fick äta kraftfoder medan jag masserade benen och sedan återvända till hagen.
Att inte orka rida...
Igår stod Hampus inte vid hösilagebalen, som han brukar göra. Suckade lite över att jag skulle få leta igenom hela hagen i mörkret, men så fort jag ropat hans namn kom han i full galopp med spetsade öron. <3
Inne i stallet blev det avspolning av leriga ben, det tog lite längre tid än vanligt då det var blandat blöt och torr lera. Men eftersom reflexerna skulle på kunde jag ju inte lämna kvar någon lera. Gav honom en provpåse med Irish Mash, har massor av provpåsar hemma som Ariel har ratat. Hampus tyckte dock det var gott med ljummet foder, så han slickade rent hela hinken. ;-)
Kratsade sedan hovarna och borstade hela kroppen. Hampus var övervägande ren, men visst var det lite lerstänk här och där. Tog på reflexerna och sträckte mig efter sadeln, men det kändes bara fel. Tittade på Hampus och bestämde mig för att ta en promenad med honom istället!
Så på med reflexer på mig och träns på Hampus. Sedan promenerade vi hela grusvägen bortåt och en bit på asfalten. I helgen kommer broddarna att åka på och då vill jag undvika asfalt så mycket det går. Vilket inte är lätt på ett ställe där det är asfalt överallt...
Efter en halvtimme vände vi och skrittade hemåt. Hampus verkade så nöjd och harmonisk med att promenera, tror han tyckte det var tryggare med matte på marken än på ryggen. Åter i stallet ställde han sig och gäspade flera gånger. Skönt att även en promenad kan göra honom tillräckligt genomjobbad i kroppen.
Gav honom kraftfoder och masserade benen samtidigt, sedan fick han återvända till hagen igen.
Så härligt pass, där jag verkligen var här och nu hela tiden. :-)
Oengagerad över bommar
Igår gnäggade Hampus och kom sedan i trav mot mig. Det värmde mattehjärtat! <3
Han var fläckvis lerig, men eftersom vi skulle jobba på lina så fick han vara lerig. Jag kratsade bara hovarna och borstade huvudet. Sedan tog jag på tränset och gick ut på ridbanan med honom. Det var två andra ekipage där, så Hampus ville helst stå och titta på vad de gjorde.
Jag lade ut fyra bommar på böjt spår innan jag började värma upp honom. Han travade snällt men var lite ointresserad av att galoppera. Lite loj... Hostade till ett par gånger, men jag tror inte det var hostan som var orsaken till lojheten.
Sedan fick han trava över bommarna några gånger. Det var inga problem, men han var återigen varken intresserad eller engagerad... Höjde upp i ena änden och lät honom trava några gånger till, sedan höjde jag upp i andra änden och lät honom återigen trava.
Bytte varv då och då samt bad om galopp efter bommarna ibland. Han jobbade bra några gånger men blev lite överilad eller slarvig ibland. När vi blev ensamma på ridbanan tog jag ut honom på stor volt i bägge varven och galopperade ordentligt. Tyckte att han fått lite annat rörelsemönster i galoppen, lite mer uppförsbacke i sprången. Däremot gick det mycket långsammare i galoppen när han galopperade så. Kanske orkar han inte med både fart och att sätta under sig så här i början. Får spåna lite med F om det hela.
Lät honom jogga av sig något varv och sedan skritta tills andningen var lugn. Dock så märkte jag att han inte var nämnvärt flåsig, kanske var övningarna alldeles för lätta för honom? Vet inte riktigt hur jag skall variera bomövningarna för att göra det svårare. Högre vill jag nog inte ha, så kanske fler bommar än fyra?
Tillbaka i stallet blev det kraftfoder och avskötsel innan han i långsam takt återvände till hagen. Jag åkte hem och grubblade, tog någon timme innan analysen var klar... Hampus var oengagerad igår eftersom jag inte var helt närvarande. Jag åkte till stallet medveten om att jag hade bråttom hem, då jag skulle försöka lägga mig tidigt eftersom jag skulle upp tidigt. Så istället för att vara här och nu i stallet, så var en del av mig redan på hemväg...
Klart Hampus märker av det! Jag har tidigare lovat mig själv att inte stressa i stallet, vilket jag inte gjorde igår. Men däremot tänkte jag hela tiden på att jag borde åka från stallet snart, att jag inte skulle hinna hem den tid jag tänkt mig. Fy på mig! Från och med nu blir det 100 % närvaro när jag är med Hampus, för det förtjänar han. <3
Vecka 45
Måndag. Longering över bommar.
Tisdag. Vila.
Onsdag. Skritt.
Torsdag. Vila.
Fredag. Galoppjobb.
Lördag. Klättring, galoppjobb och skritt på asfalt.
Söndag. Dressyrträning.
Körning är roligt!
Det var mer än en månad sedan vi körde sist och jag började ärligt talat tappa sugen lite. Men eftersom J kunde komma ut idag och jag inte hade något annat viktigt inplanerat, så blev det körning ändå.
Hämtade Hampus längst bort i hagen där han stod och åt av osynliga grässtrån. ;-) Blev avspolning av benen som vanligt och sedan borstning och hovkratsning. Tog på låneselen och justerade den efter Hampus. Funderade lite om jag skulle avboka selen jag beställt, men efter diskussion med J så började jag bli lite körsugen ändå...
Tränsade Hampus och tog ut honom på ridbanan där vagnen stod. Jag placerad honom rakt medan J spände för honom. Han reagerade inte, så jag satte mig i vagnen och körde ett varv på ridbanan. Sedan klev J i också och så körde vi ut. :-D
Vi skrittade och travade omväxlande, mest trav faktiskt. Hampus får en härlig joggtrav i vagn som är perfekt lågpulsarbete. Vi travade förbi alla farliga ställen som av någon anledning inte var farliga med vagnen bakom. Hm...
Väl framme vid asfalten så provade jag att vända och det gick över förväntan. Bara jag får med mig den där yttertömmen så går det riktigt bra. Hampus var duktig och gjorde sitt jobb också.
Trav hela vägen hem förutom sista biten, så han hann komma ned i varv innan frånspänningen. Traven blev snabbare på hemväg, även om J tyckte det fortfarande gick långsamt. Är man van vid tävlingstravare är det klart en fjording känns lite långsammare. ;-) Men Hampus lade in en överväxel i traven som jag inte ens tror han själv visste om att han hade. Det kommer bli så bra att träna traven framöver! :-D
Åter på ridbanan spände J från och sedan fick Hampus gå in i stallet. Han var mycket nöjd med sig själv och det var jag också. Det är roligt med körning ändå... Tog av selen och sedan fick han kraftfoder medan jag masserade benen och kratsade hovarna.
Han hade inte lika bråttom ut i hagen som vanligtvis, tror han var rätt nöjd med dagens arbete. :-)
Skritta lite längre
Igår var Hampus fläckvis lerig, men inte så farligt som jag trodde. Han stod ganska nära en av de andra hästarna, kanske har de äntligen blivit vänner efter en månads samvaro?
Tog in honom och spolade av benen. Kratsade hovarna och borstade igenom honom ordentligt. Han fäller fortfarande... Eller om han tycker att det är för varmt och har börjat fälla vinterpälsen?
Tog på sadel och träns, sedan blev jag lite nojjig i och med att vi bara skulle skritta, så ländtäcket fick också åka på. Ifall att...
Satt upp och skrittade iväg längs grusvägen och asfalten mot Bälinge. Red genom Bälinge (mycket spännande saker att titta på!) och fortsatte på grusvägen mot Nyvla. Planen var att rida till kossorna för att se om grinden äntligen var öppen igen.
Hampus skrittade på helt okej, men jag fick honom att öka på stegen då och då. Det finns mer skritt i honom, men han är fortfarande lite för bekväm för att ta ut steget helt. Däremot tyckte jag det var lite svårt att motivera honom så pass länge, speciellt som vi red på en grusväg som bara gick rakt fram hela tiden. Han vill ju ha utmaningar i form av slingrande stigar. :-P
Vi tog oss smygande förbi kossegården. Det var tydligen massor med farliga saker där. Såg redan på håll att grinden var stängd, men red ändå fram till den för att se om det gick att gå vid sidan av. Det går det, om det inte varit en taggtråd virad där. :-S
Så det var bara att vända och skritta hem igen. Hampus var nöjd med det beslutet och fick ännu mer tempo i skritten. Det bästa vore nästan att transportera honom en lång bit bort och sedan skritta hela vägen hem. Efter några veckor skulle han ha suverän skritt. :-P
Tillbaka i stallet konstaterade jag att vi i alla fall skrittat 90 minuter och Hampus var faktiskt lite fuktig bakom öronen. Så en alldeles enkel ridtur hade det inte varit. :-)
Jag borstade av honom lite lätt, masserade benen och så fick han kraftfoder. Sedan återvände han till hagen för att mysa med Ariel över staketet. <3
Maffig galopp
I fredags hämtade jag in en genomlerig Hampus från hagen. Jag tackade mig själv för att jag lagt på honom regntäcke dagen innan. Det var bara att spola av benen och borsta rent huvudet och sadelgjordsstaden. :-)
Tog på all utrustning inklusive reflexer och skrittade iväg längs grusvägen. Hampus var ganska alert i skritten men fick sig några påminnelser ibland. Jag tycker att hans grundtempo i skritten blivit högre, så framstegen kommer sakta men säkert!
Joggade några minuter innan vi skrittade till de små backarna vid bron. Hampus tycker att det är lite läskigt att passera där, men så fort jag bad honom trava glömde han bort det. ;-) Bad om höger galopp och till min förvåning fick jag det. Stod i lätt sits i uppförsbacken, men satte mig ned när det planade ut. Höll galoppen ganska länge och försökte tänka kraftfullt men lugnt. Sedan vände vi och skrittade nedför backen igen, för att vid bron fatta vänster galopp och galoppera åt andra hållet.
Upprepade övningen totalt tre gånger åt vardera håll. I skritten blev det lite dressyrtänk med halter, skänkelvikningar och ryggningar. I galoppen försökte jag jobba med tempoväxlingar, men jag är så ovan vid att galoppera så jag har svårt att känna tempot.
Hampus var väldigt nöjd med övningen och fattade rätt galopp varje gång. Det var inte riktigt samma känsla som på ridbanan, men ändå en maffig känsla. Efter sista gången joggade vi i en lång, låg form som han själv valde. Han vill gärna minska traven så mycket att han ramlar ned i skritt, men det är ju också en styrkesak.
Skrittade av avsuttet och kunde konstatera att han inte var svettig. Klippningen gjorde verkligen susen! :-) När vi skrittat klart blev det avskötsel inne i stallet, med massage av benen och kraftfoder. Sedan fick han återvända till hagen utan täcke, rullar han sig så har jag mer tid på helgen att sanera. :-P
Förvirrad dressyr
Igår hämtade jag in Hampus från hagen, ställde honom i spolspiltan och spolade av benen. Det kalla vädret har försvunnit och nu är det återigen lera som gäller...
Borstade igenom honom och kratsade hovarna. Tog sedan på reflexer och utrustning innan vi satt upp och skrittade iväg. Skrittade längs grusvägen och asfalten bortåt, vände sedan och joggade tillbaka. I uppförsbacken vid bron blev det galopp, med glad Hampus som frustade en del.
Tände ljuset på ridbanan från hästryggen, sedan skrittade vi in dit och började jobba. Först blev det sidvärts på volt i skritt, sedan försökte vi oss på F:s övning med flytt av bakdel. Jag hade lite krångel med det dock, blev osäker på hjälperna och åt vilket håll bakdelen skulle flyttas. Måste ha någon på marken som kikar... Hampus gjorde dock superfina fattningar med så härlig känsla i sprången! :-)
Sedan travade vi längs fyrkanten, gjorde travvolter samt vände snett igenom med övergångar till skritt. Hampus var mycket mer taggad än sist och ville gärna fatta galopp så fort jag bad om övergång. <3
Avslutade med att återigen träna på flytt av bakdel, men jag vet inte om det blev så bra. Inkompetent matte. :-S Sedan skrittade vi av avsuttet, med en mycket nöjd Hampus. Han var inte ett dugg svettig, så klippningen hjälper massor.
Spolade sedan av de grusiga benen innan han fick massage av dem samtidigt som han åt kraftfoder Nöjd kille! Eftersom det skulle bli regn kommande dag så fick han gå ut med regntäcke. Det går ju lite fortare att borsta en häst som inte är blöt av regn och lera. :-P
Liten spricka i tanden
Igår hämtade jag in Hampus från hagen för årets tandkontroll. Jag har tyvärr inte fått veta någonting om vad som gjorts medan han varit utlånad till ridskolan, så jag vet inte om han fått tänderna kollade. Så därför tyckte jag att det var dags nu. :-)
Hampus tjafsade lite vid sederingen, men inte på långa vägar så illa som han höll på som liten. Skönt att det sakta går åt rätt håll i alla fall. Sedan blev han väldigt groggy... :-P Jag fick putta honom tillrätta med bakdelen och sedan kunde veterinär A börja kolla tänderna.
Han såg fin ut i munnen, det fanns inga tecken på dålig nosgrimma eller att betten ligger och gnager. Så skönt! För två år sedan provade vi ut några bett som fungerade för honom och de används ju fortfarande. Däremot hittade A en spricka i P2 i höger överkäke, så den blev rengjord och lackad. Då den inte var så djup ville A avvakta med andra åtgärder och istället komma ut till våren för ny koll.
Hampus fick piggna till i sin gamla box med ylletäcket på sig. Efter ett par timmar släppte jag ut honom i hagen med tunna utetäcket (100 g) för att inte riskera att han frös efter sederingen. Snälla D tog av honom det i morse, det var ju alldeles för varmt för täcke idag. :-P