Summering av året

2008 blev verkligen ett underbart hästår. Äntligen blev jag med häst igen, med allt vad det innebär. I början förstod jag nog inte riktigt vad jag gett mig in i, men nu har verkligheten kommit ikapp. Jag har insett att jag faktiskt får göra vad jag vill med Ariel och att hon kommer att vara vid min sida de närmaste 20-30 åren (om allt går väl förstås).

 

Under året har vi lärt känna varandra, vi har vågat oss på allt längre promenader, lärt in löslongering och börjat nosa lite smått på linlöpning och tömkörning. Hanteringsmässigt har hon blivit lättlastad, vant sig vid att bli avsköljd både med svamp och slang, lärt sig att lyfta ordentligt på hovarna och ha täcke på sig. Att vi även provat både träns, sadel och sele utan protester är också positivt.

 

Grundvaccineringen av influensa är snart avklarad, vargtänderna är dragna och alla unghästvårtor borta.

 

Ur ryttarperspektiv har jag haft lite halvtaskig kondition i omgångar, för att däremellan verkligen hålla igång. Främst har det blivit löpning, men även lite cykling och skidåkning.

 

Inför 2009

Det stora målet under 2009 är att köra in Ariel. Planen är att intensifiera tömkörningen under våren, för att efter "sommarvilan" köra med släpa och förhoppningsvis även vagn. Dock kommer jag inte bli deppig om hon inte blir inkörd, trots allt är det ju ridhäst hon främst skall bli.

 

I övrigt blir det mer fokus på linlöpning än löslongering, för att så småningom våga oss på linhoppning. En del promenader lär det bli, men mest tömkörning förstås. Kanske kommer vi iväg till en löshoppning, men då gäller det ju att allt klaffar i form av chaufför, bil, transport och ridhus.

 

Fiaskot med sommarbetet tänker jag inte upprepa 2009. Det är bättre för alla parter om Ariel får vila under hösten/vintern istället, och så jobbar vi på som vanligt under sommaren. Planen blir därför att hon jobbar på, självklart med någon veckovila här och var, fram till 18 juni då jag åker norröver. Sedan får hon vara ledig till 13 juli och så börjar inkörningen. Sedan jobbar vi på fram till vecka 45, då hon får vinterledigt ända till efter jul, omkring den 28 december.

 

Jag funderar på om jag skall kosta på mig en pulsmätare redan i höst, eller om det är overkill när vi ändå mest jobbar med grunden. Övriga inköp inkluderar ju en komplett sele och förmodligen en rejäl vardagsvagn. Min pappa har lovat att tillverka en enklare släpa att börja med, men den räcker ju tyvärr inte i längden.

 

För egen del kommer jag satsa mer på träning, dels ridlektioner (hurra!), men även simning, löpning, cykling och promenader. Variation är nyckelordet och en väldigt peppande träningskalender mitt främsta hjälpmedel. Till löpningen och promenaderna tänker jag dessutom använda pulsmätare, så snart jag fått tummen ur och lämnat in för batteribyte.

Trackback
RSS 2.0