Olycka med lyckligt slut

Ja, nu är det officiellt. Jag har en galen häst. Alternativt en som brås på sin pappa. Det lutar åt det tidigare, men förmodligen är det egentligen det senare.

Åkte ut en snabbis till Ariel. Egentligen hade jag bara tänkt att blanda foder, men så blev jag "lurad" av K att ta in och umgås lite med Ariel. K var i stallet med Sunna, men efter en halvtimme frågade hon om det var okej att hon gick ut. Ariel har ju inga problem att vara i stallet själv, men hon får lite ångest när det först är en häst där inne som sedan försvinner. Bäst är egentligen om hon redan från början är ensam i stallet.

Hursom så sade jag ja, i bakhuvudet fanns att det var nyttig träning. Ariel hetsade upp sig lite, men mellan varven åt hon hö. Provade boxens svagaste punkt några gånger (en masonitskiva som inte sitter helt fast). Jag grälade på henne när hon gjorde det, och jag tror hon förstod att det inte var okej.

Jag försökte göra mina övriga sysslor så gott det gick, men Ariel tyckte inte om när jag gick för långt ifrån henne. Då var hon framme vid "svaga punkten" igen. Vid ett tillfälle kom jag delvis bakokm Ariel och sade ifrån. Jag vet inte om hon trotsade mig eller om hon faktiskt uppfattade det som en drivning (förmodligen det senare). Men hon hoppade...

Hon fick med sig masonitskivan med bakbenet, jag hann fram och höll undan den och hon landade rätt okej. Jag blev rejält chockad, tack och lov var det inga problem att fånga in henne eller få på henne grimman. Jag kände igenom henne, men hittade ingenting. Inte ett enda litet sår. Det närmaste var lite avskavt på hovarna från landningen. K (som läser till veterinär) kom också in, kände på henne och lugnade mig med att det inte var någon fara. Änglavakt!

Nu när chocken har lagt sig (även om jag tänker på vad som kunde ha hänt!) kan jag inte låta bli att bli imponerad av Ariel. Hon hoppade 110 cm från stillastående... Galen kanske, men hoppa kan hon.

Summering av året

2008 blev verkligen ett underbart hästår. Äntligen blev jag med häst igen, med allt vad det innebär. I början förstod jag nog inte riktigt vad jag gett mig in i, men nu har verkligheten kommit ikapp. Jag har insett att jag faktiskt får göra vad jag vill med Ariel och att hon kommer att vara vid min sida de närmaste 20-30 åren (om allt går väl förstås).

 

Under året har vi lärt känna varandra, vi har vågat oss på allt längre promenader, lärt in löslongering och börjat nosa lite smått på linlöpning och tömkörning. Hanteringsmässigt har hon blivit lättlastad, vant sig vid att bli avsköljd både med svamp och slang, lärt sig att lyfta ordentligt på hovarna och ha täcke på sig. Att vi även provat både träns, sadel och sele utan protester är också positivt.

 

Grundvaccineringen av influensa är snart avklarad, vargtänderna är dragna och alla unghästvårtor borta.

 

Ur ryttarperspektiv har jag haft lite halvtaskig kondition i omgångar, för att däremellan verkligen hålla igång. Främst har det blivit löpning, men även lite cykling och skidåkning.

 

Inför 2009

Det stora målet under 2009 är att köra in Ariel. Planen är att intensifiera tömkörningen under våren, för att efter "sommarvilan" köra med släpa och förhoppningsvis även vagn. Dock kommer jag inte bli deppig om hon inte blir inkörd, trots allt är det ju ridhäst hon främst skall bli.

 

I övrigt blir det mer fokus på linlöpning än löslongering, för att så småningom våga oss på linhoppning. En del promenader lär det bli, men mest tömkörning förstås. Kanske kommer vi iväg till en löshoppning, men då gäller det ju att allt klaffar i form av chaufför, bil, transport och ridhus.

 

Fiaskot med sommarbetet tänker jag inte upprepa 2009. Det är bättre för alla parter om Ariel får vila under hösten/vintern istället, och så jobbar vi på som vanligt under sommaren. Planen blir därför att hon jobbar på, självklart med någon veckovila här och var, fram till 18 juni då jag åker norröver. Sedan får hon vara ledig till 13 juli och så börjar inkörningen. Sedan jobbar vi på fram till vecka 45, då hon får vinterledigt ända till efter jul, omkring den 28 december.

 

Jag funderar på om jag skall kosta på mig en pulsmätare redan i höst, eller om det är overkill när vi ändå mest jobbar med grunden. Övriga inköp inkluderar ju en komplett sele och förmodligen en rejäl vardagsvagn. Min pappa har lovat att tillverka en enklare släpa att börja med, men den räcker ju tyvärr inte i längden.

 

För egen del kommer jag satsa mer på träning, dels ridlektioner (hurra!), men även simning, löpning, cykling och promenader. Variation är nyckelordet och en väldigt peppande träningskalender mitt främsta hjälpmedel. Till löpningen och promenaderna tänker jag dessutom använda pulsmätare, så snart jag fått tummen ur och lämnat in för batteribyte.


Recept på mjuk chokladkola

Ingredienser
50 gram smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram mörk choklad
Smörpapper

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock. Rör om då och då.

2. Kiktid cirka 30-60 minuter. Koktid beror på hur bred kastrullen är (bred = kortare koktid). Kolan är klar när temperaturen nått 124 grader celsius. Testa genom att göra ett kulprov. Jag kokade kolan i 120 minuter.

3. Hacka chokladen. Ta av grytan från värmen. Tillsätt chokladen. Rör om tills chokladen smält helt.

4. Klä en form (cirka 18x20 cm) med smörpapper. Häll smeten i formen. Låt smeten kallna, gärna över natten. Skär i bitar. Förvaras kallt. 

Världens duktigaste unghäst!

Ibland känns det som att det enda jag gör i bloggen är att skryta om Ariel. Men tyvärr måste jag meddela att även detta inlägg innehåller ohämmat skryt.

Jag hade hunnit ta in Ariel från hagen, spolat av benen (stod som en staty!) och dragit av den värsta smutsen från kroppen när hästägare K kom in med Idunn i stallet. Så fort hon såg oss två utbrast hon "åh, skall du ut och promenera, får vi följa med?". Jag förvarnade om att jag tänkt tömköra Ariel för andra gången och att det fanns stor risk för kaos i form av intrasslad fjordhäst. K förklarade att hon glatt tog den risken och att vi absolut måste ta byrundan. Eh... Den kvinnan är definitivt självmordsbenägen. Nog för att Ariel fungerar bra på den rundan, men Idunn har inte gått den många gånger och nu skulle Ariel dessutom gå själv (= tryggheten matte går bakom).

Nåja, på med benskydd, sele och sidepull och så gav vi oss iväg. Jag bestämde snabbt att Idunn skulle få gå först och vara "tuff", medan Ariel gick bakom. På så sätt blev dessutom mina styrande hjälper mer understödjande än vägvisande. K valde att gå åt andra hållet motför hur jag brukar gå, så alla farligheter kommer först och slutet av rundan istället blir den mindre trafikerade grusvägen.

Ariel var strålande. Jag får än en gång känslan av att hon varit på denna jord förut. Både diverse svängningar (från Idunn!) och halter fungerade utmärkt. Vi mötte många bilar och hon reagerade inte det minsta. När det dök upp en cykel som lät konstigt, så stannade hon (!) och lät den passera medan hon tittade på den hela tiden. Idunn fortsatte gå, så jag fick ropa åt K att stanna och vänta på oss. När cykeln åkt förbi och Ariel var nöjd så började hon skritta mot Idunn i lugn takt. Inte ett spår av nervositet eller stress av att vara så långt efter.

Enda intrasslingen skedde på grund utav att Ariel ville nosa på en skylt och sedan missförstod mina tömtag. Men jag hade is i magen och efter att ha funderat några ögonblick insåg Ariel hur hon skulle gå för att trassla ut sig igen. På slutet travade vi några pass, Idunn var inte särskilt pigg på det, så Ariel och jag fick trava förbi henne. Hon travade alltså med matte bakom sig, genom att jag både smackade och gjorde S-ljudet, andra gången hon tömkördes!

Sista biten hem fick Idunn gå i förväg, medan jag tränade halter med Ariel. Hon tyckte inte det var någon bra idé, men när hon förstått att det skulle vara halt ända tills matte var nöjd, så fann hon sig i det också. Ge oss några sådana här rundor till, så är hon redo för inkörningen!

Tillbaka i stallet fick hon stå i boxen medan Idunn försvann ut i hagen och det var inte alltför roligt. Men efter några tillsägelser fann hon sig även i den situationen. När hon stod lugnt och åt hö fick även hon gå ut i hagen igen.

Jag passade på att lämna min julklapp till stallägarna, hemgjord chokladkola. Jag hoppas den var omtyckt, recept kommer i nästa inlägg.

Kort på Ariel i november, då det faktiskt fanns lite snö på backen...


Lagom med bus

Idag var tanken att Ariel skulle få busa av sig hela veckans havreranson i rundkorallen. På väg från hagen misstänkte jag att det skulle bli en del bus, för hon studsade omkring bredvid mig som en liten studsboll.

Först skulle dock benen spolas och det blev ett fasligt snurrade första minuten, innan Ariel insåg att det fortfarande bara var vatten och att matte inte tänkte ge sig. Därefter stod hon som en staty medan jag spolade av alla benen. Mycket duktig tjej!

Vägen till rundkorallen var ganska spännande, då stallägarna höll på och grejade med både bil och fyrhjuling. Ariel tyckte det var lite småläskigt och smög bakom trygga matte. Så släppte jag henne i rundkorallen och förväntade mig rodeo. Eh... Som alltid gör ju Ariel tvärt emot vad jag tänkt mig. Hon travade snällt några varv, galopperade ungefär ett halvt varv i vänster- respektive höger galopp. Sedan var hon nöjd och ville gå in igen. Jaha, det var den havreprilligheten... Nåja, skönt att veta att det inte stiger henne åt huvudet åtminstone.

På hemvägen hoppade vi diken och då vaknade busfröet igen. Förmodligen för att diket var hemåt, för hon hoppade stooort, stack iväg allt vad hon kunde efter landningen och måttade en spark åt matte dessutom. Fick sig en rejäl åthutning och så tog vi diket en gång till. Den här gången hoppade hon mer moderat och kunde skritta efteråt.

På hemvägen mötte vi stallägarna som lastade in ved i källaren. Oerhört spännande tyckte Ariel, som fick stå och titta en bra stund. Stallägare M åkte till och med iväg med bilen en sväng, utan att Ariel brydde sig. Jag blir glad varje gång vi får chans att miljöträna, i grunden är det ju ett ganska lugnt samhälle Ariel bor i.

Passade på att klippa manen medan Ariel mumsade hö. Sedan blev det väldigt bråttom till bussen och Ariel fick stå kvar i ligghallen när jag traskade iväg. M lovade dock att släppa ut henne senare på kvällen.

Äventyr i byn

Igår var en lite nervös dag för mig. Det var dags att mäta Ariel igen och se om något hänt sedan jag påbörjat foderökningen.

Ariel stod bredvid Idunn och vilade när jag kom ut i hagen. Eftersom jag inte ville kliva i leran så ropade jag på henne och viftade med grimman. Ariel började lydigt gå emot mig, när Idunn lade öronen bakåt och högg i luften mot henne. Budskapet var tydligt; "Rör dig inte, då hugger jag!" Så Ariel stannade snällt kvar bakom Idunn. Först tänkte jag gå iväg och hämta henne, men så beslöt jag mig för att ge henne en chans till. Så jag ropade en gång till, med viftande grimma. Varvid Ariel ännu en gång börjar röra på sig, Idunn hugger hotfullt i luften, Ariel svänger undan ett steg för att undvika Idunns tänder och går sedan fram till mig! Jag blev så paff, trodde verkligen inte att hon skulle trotsa order ifrån Idunn. Men det är tydligt att hon inte är lika liten längre, förvisso är hon lägst i rang, men ingen hunsar henne i onödan.

Mycket glad gick vi iväg till stallet och Ariel demonstrerade precis vilket humör hon var på för dagen. Hoppandes och studsandes förklarade hon att vi måste göra något roligt idag. Något med fart i. Jag skrattade mest åt henne och förklarade att det stod promenad på schemat.

Inne i stallet fick hon äta lite hö medan jag förberedde för avspolning av benen. Sedan band jag fast henne så hon inte kunde flytta på sig alltför mycket och började spola av benen. Det var inte omtyckt, men hon stod stilla när jag sade åt henne och när jag även använde handen att få bort leran så blev hon ännu lugnare. Precis som jag misstänkt är det enbart en vanesak. Det är dock väldigt bekvämt att spola bort leran istället för att svampa bort den, det märkte jag igår när hennes hovskägg bestod av fryst lera... Inte roligt att försöka svampa bort något sådant. Nu fick jag använda rinnande vatten och handen som hjälp och ändå blev det inte helt rent.

Sedan var det dags för mätning av Ariel! Till min stora förvåning har hon gått ned i vikt (neeej!) men samtidigt är hon fortfarande i okej hull. Så jag avvaktar till nästa månad. Hon har ju fortfarande bra med muskler, även om hon tappat lite längs rygglinjen. Jag har i och för sig inte klättrat någonting med henne den här månaden och hagen är ju i princip platt om man jämför med sommarhagen. Däremot hade hon blivit högre med en cm både fram och bak. Så nu är hon 135 cm hög i manken. Tveksamt dock om hon växer 14 cm till... Från och med måndag äter hon full ranson kraftfoder, så även nästa månads mätning blir intressant.

Ariel 17 månader:


Sedan gav vi oss ut på promenad! Iklädda endast reflexer och sidepull hade jag tänkt att vi skulle ta en halvtimmes promenad bortåt en klätterväg. Ariel ville dock annorlunda och det blev istället rundan runt byn. Jag resonerade som så (när hon nyfiket spanade på några brevlådor) att det är bättre att vi går byrundan när jag har hur mycket tid som helst på mig. Vissa dagar har jag ju annat för mig efter att jag varit ute hos Ariel och även om jag inte stressar när jag är där, så känner hon garanterat av det. Därför blev det byrundan igår, oavsett om den skulle ta en eller tre timmar.

Som alltid är det ett spännande äventyr, för vad som helst kan hända. I början var Ariel ganska spänd av alla saker som hon skulle hinna med att titta på, men efter att ha nosat på några brevlådor, pratat med en kelsjuk katt och låtit några bilar passera så började hon slappna av och inse att matte trots allt har koll på vad som händer. Framförallt upptäckte hon att det gick att lyssna på matte fast det kom bilar, cyklar och fyrhjulingar farande. Som alltid är byborna fantastiska på att sakta in, kolla av att hästen är lugn och sedan försiktigt åka förbi. Sådant är guld värt när man vänjer unghäst vid trafik.

Sista sträckan hade Ariel slappnat av så mycket att jag vågade mig på en liten travsnutt. Hon blev genast väldigt ivrig, slängde med huvudet och längde på steget. Dock inte mer än att jag hann med, vilket är skönt. Efter det blev hon bara ännu piggare, fast vi varit ute en timme längs vägen. Så innan hon fick gå in i stallet igen tog vi en snabb sväng in i rundkorallen där hon fick busa av sig. Hon behövde bara ett varv i galopp (med lite bocksprång) innan hon var nöjd och ville gå in. Den sista biten hem såg man tydligt hur lösgjord och nöjd hon var. Normalt när hon är ivrig har hon en dm övertramp i skritten, men när hon blivit lösgjord och är helt avslappnad så blir det två dm övertramp. Åh vad jag längtar tills jag får känna på den skritten!

Jag stängde in henne med hö och kraftfoder i ligghallen och där fick hon stå tills stallägaren kom hem ett par timmar senare. Igår fick vi dessutom halmleverans, så snart kommer det vara mycket mysigare i ligghallen. Då kommer det bilder på den också...

Hovslagare

Efter träningspasset fick Ariel stå och mumsa hö i väntan på hovslagaren. Hon är rätt så nöjd med den situationen...


Hovis kom bara lite försenad och satte snabbt igång med Ariel. Medan han höll på grejade jag med annat, för att Ariel verkligen skall lära sig att vara ensam med honom. Det gick superbra, rätt vad det var ropade han på mig och förklarade att hon var klar. Så snabbt! Inte hade hon särskilt mycket röta heller, han var nöjd med hur jag hade skurit bort rötan hittills och än en gång påpekade han vilka fina hovar hon har. Jag blir sååå glad över att höra sådant, det värmer mattehjärtat.

Efter verkningen fick Ariel stå i boxen och äta både kraftfoder och hö. Hon gick in i boxen som om hon var en gammal ridskolehäst och hovis kunde inte låta bli att kommentera hur cool hon var. Jag kan inte bli annat än stolt och mallig över att jag har en så självständig och trygg unghäst, som verkar lita på mig trots att jag inte jobbar med henne varje dag. Även om jag testar nya saker så är hon med på det, hon gör sitt bästa och försöker lösa situationen så som hon tror jag vill ha den löst. Jag är så lycklig att jag fått tag på en så fin häst!

Mattes hjärta... Visst har väl pannluggen blivit längre?

Longering

När jag skulle hämta Ariel från hagen igår kom hon självmant fram till mig och stack nosen i grimman. Det har aldrig hänt förut och jag blev så himla glad. :-) Hon var inte så farligt lerig heller, men det blev ändå avspolning av benen när vi kommit in i stallet. Hon verkade överlag väldigt pigg, jag undrar om det beror på att det är roligt att göra saker med matte eller om det beror på havreökningen...

Avspolningen var inte populär, hon snurrade runt en del, men det känns enbart som en träning inför framtiden.

Jag fick henne hyfsat ren, tillräckligt för att hovis skulle bli nöjd i alla fall. Sedan tog jag på henne benskydden och kapsonen. Hon brydde sig inte om den alls, bortsett från att hon nosade lite på den.


Sedan gick vi iväg till rundkorallen, och när Ariel stannade ett par gånger längs vägen insåg hon vad kapsonen egentligen gjorde. Hon visade ett tydligt missnöje mot trycket över nosen, genom att slänga med huvudet flera gånger. Väl framme vid rundkorallen var hon dock fokuserad. Det är så kul att se, hon vet verkligen vad som gäller där. Kanske är det därför hon blir osäker på ridbanan, eftersom hon inte vet vad som krävs av henne där.


Hur som så tog vi några varv i trav, innan jag bad henne om skritt. Hon saktade lydigt av när jag tog förhållning med linan, men än en gång med slängande huvud. Sedan blev det lite varvat trav och galopp plus att vi fick till några klockrena halter på linan. Efter det traskade vi tillbaka in igen, medan jag berömde Ariel och förklarade att hon verkligen var världens bästa häst.

I fortsättningen tänker jag dock longera på stallplanen, då jag hellre löslongerar i rundkorallen så hon får mer frihet när vi ändå är där och jobbar.


Blivande man?

Ja, diskussionerna går ju lite här och där om betäckning av ungsto. Eftersom jag redan nämnt det på annat håll, är det ju inte annat än rätt att jag även nämner det i bloggen.

Om allt klaffar, så kommer Ariel få träffa en väldigt stilig herre 2010. Bra på så vis att han och hon är väldigt lite släkt med varandra (först i femte led) och ingen utav dem är linjeavlade förrän i sjätte led. Jag har träffat honom i verkligheten och blev enormt förtjust, även om jag inte riktigt kunde sätta fingret på vad det var jag gillade hos honom.

Hans enda nackdel i mina ögon är att han är rödblack. Men man kan ju inte få allt man vill...



http://home.swipnet.se/knuts_fjordhastar/ringo.html

Tömkörning!

Ariel kom mig till mötes i hagen, vilket inte hör till vanligheterna. Jag undrar om hon lärt sig att hon alltid får hö i stallet, eller om hon faktiskt gillar att träningen har börjat igen. I vilket fall, så gick vi utan några protester in i stallet för hö och fleecetäcke. Ariel var dyngsur och jag gjorde allt jag kunde för att få henne torrare. Det är dock inte det lättaste, eftersom jag samtidigt inte vill förstöra mönstret i pälsen, det hjälper ju henne att inte bli blöt mer än på ytterhåren.

Hink och svamp åkte fram igen, benen är väldigt geggiga just nu. Enligt stallägaren har det aldrig varit så här blött i markerna, men det är ju bara att gilla läget. Den här gången vågade jag ta mer vatten på svampen och Ariel brydde sig inte nämnvärt. Nästa gång hoppas jag att jag kan ta slangen istället.

Sedan åkte reflexskydden, selen och sidepullen på och vi begav oss ut på ett riktigt äventyr. För fastsatt i selen och sidepullen var inte tyglar utan tömmar... Tömkörning av Ariel!

Första biten gick det riktigt bra, Ariel traskade på och jag följde efter snett bakom henne. Sedan blev Ariel tveksam inför något och så började snurrandet. Så fort hon inte var helt säker, så snurrade hon runt för att fråga matte om råd. Väldigt gulligt av henne, men jobbigt för att hon hela tiden trasslade in sig. Inte så att det blev farligt på något sätt, men ganska tidsödande. Bitvis hade vi riktigt bra kommunikation, även om de vändande hjälperna inte sitter helt. Vi gick fram till gårdsvägens slut, och där dök det upp en rolig hund som Ariel ville följa efter. Men då ville jag ju vända och då blev hon lite sur. Så vi stod där en stund och muttrade åt varandra. Sedan var plötsligt de andra hästarna bredvid oss (fast i hagen) och då gick det ju plötsligt inte att gå ifrån dem. Mer snurr och diskussioner följde, men sista biten fram till stallet fungerade riktigt bra.

Det är framförallt när hon stannat, självmant eller på kommando, som hon blir tveksam om vart hon skall härnäst. Överlag är jag mycket nöjd med vårt pass ändå, hon brydde sig inte ett dugg i tömmarna, utan det var just känslan av att plötsligt vara först som hon inte var helt bekväm med.

När hon blivit avselad fick hon på täcket igen och så fick hon stå i ligghallen och äta hö och kraftfoder. Jag och K packade hö till nästa gång och jag fick ett ryck och rengjorde kapsonen. K smittades av mitt flit (?) och började rensa upp lite i sadelkammaren så jag fick tillgång till en täckeshängare för fleecetäcket. Sedan kom vi överens om att så länge vi bara var två hästägare om sadelkammaren var det fritt fram att breda ut sig. Synd att jag inte har alla mina tre sadlar än... Men jag tog in mina plastbackar och vi beundrade mina tävlingsschabraker. De skall skickas iväg till Borås efter jul för att få broderier på sig. Sedan lovar jag att visa upp dem i bloggen.

Hovslagaren kom inte den här dagen heller och nu börjar vi bli lite oroade över om det kommer hinnas med innan jul. Men jag är hoppfull om att det löser sig snart.

Impulsköp...

Idag var jag en sväng förbi Hööks för att dämpa mitt shoppingsug. En snäll kollega följde med för att hindra mig, så det blev bara ett impulsköp.



En lila fölgrimma... Eh... Mer behöver väl inte sägas.

Vidare fick jag nys om en bomfri sadel från Hööks ( http://www.hooks.se/Butik/docs/zoom_pic.asp?pf_id=SE-320623 ) till sjukt lågt pris. Jag skall kolla på den på torsdag och om jag gillar den blir det köp.

Höstens foderlista

Kanske lite sent, men eftersom hästarna gått ute på gräs så länge, så är det först nu jag börjat vänja in Ariel på kraftfoder ordentligt. Höstens foderlista gäller till och med januari, då Ariel därefter räknas som 1 ½ år.

5 kg hö
5 hg havre
3 hg sojamjöl
150 g Krafft Miner Vit
30 g foderkrita

För den som är nyfiken kan jag påminna om att SLU ändrat sina värden för kalcium och fosfor för unghästar. Det är en ökning med 35 % på kalcium och 25 % på fosfor.

Hovskägg...

Vem har hon ärvt det ifrån, det är den stora frågan. Eik 15 vet jag hade mycket hovskägg, men han är ju trots allt hennes mormors morfar. Kanske är det Hugo som lämnar så mycket hår, med tanke på hans pannlugg?


Äntligen jobb igen!

Det har kliat i fingrarna ett tag nu, jag har verkligen fått lägga band på mig för att inte sätta igång Ariel för tidigt. Men idag var det äntligen dags, vintervilan är avslutad och nu är det full fart som gäller!

Hämtade in henne från hagen och lät henne stå och äta hö medan jag gjorde i ordning henne. Från och med nu är jag noggrannare med rutinerna, vilket innebar att alla fyra benen blev avsvampade. Fortfarande föredrar hon när svampen inte är så blöt att det rinner. Jag hade gärna tränat henne i spolspilta, men någon sådan finns inte här och jag tyckte det regnade för mycket för att binda upp henne ute och dra ut slangen.

Med fina fossingar och något torrare kropp (måste köpa svettäcke) åkte reflexer, sele och sidepull på. Inga reaktioner bortsett från när jag öppnade benskydden. Det är något med kardborr-ljudet som hon inte är särskilt förtjust i.

Sedan gick vi iväg på promenad. Ariel betedde sig precis som hon brukar göra, lite halvsegt bortåt och superpigg hemåt. Men hon lyssnade hela tiden på mig och var noga med att inte gå före mig. Vi travade ett par gånger och då blev hon busig och ruskade på huvudet. Hon är så himla go den hästen! Jag testade att tömköra lite på hemvägen, även om jag egentligen har lite för korta tyglar för att det skall fungera helt. Tidigare har hon varit lite tveksam till att gå först, men nu stegade hon ivrigt iväg som om hon blivit tömkörd flera hundra gånger. Hon slutar aldrig att förvåna mig. Ibland tror jag nästan hon levt ett tidigare liv, så som hon beter sig. Vi mötte en bil också och hon brydde sig inte alls. Frågan är om jag törs klassa henne som trafiksäker nu. Åtminstone på avsuttna promenader.

Väl hemma fick hon fleecetäcke på sig och jag tränade lite stretchning. Inte så att jag egentligen stretchar, men jag vänjer henne vid att få benen lyfta åt olika håll. Hon var skeptisk tills jag började berömma, det är så tydligt hur mycket hon tycker om att få beröm och vara duktig. Sedan gick vi ut i hagen igen, hon fick hö i ligghallen och så stängde jag in henne där. Det verkade inte bekomma henne ett dugg, inte ens när de andra hästarna gick iväg och fick kraftfoder. Hon har redan fattat att hon även får sitt kraftfoder serverat i ligghallen.

Innan jag åkte därifrån tog jag av henne täcket. Hon hade blivit lite torrare, men jag tror att det får bli ett svettäcke i julklapp. Ett klarrött...


RSS 2.0