Årets första tävling!

Igår var vi iväg till Nyland för årets första tävling. Ariel fick en soft uppladdning, då jag var funktionär och hon gick i hage och moffade gräs. Hon gick mellan Z och Putte, vilket visade sig vara lite dumt. Hon är visst tokbrunstig nu...
 
Så när jag gjort i ordning henne och suttit upp var det verkligen segt som kola. Kanske var det redan på gång i söndags, för då kändes hon lite liknande. Så fort jag la till skänklarna stannade hon och kissade. Hm...
 
Skrittade fram i sommarhagen som vi fick rida fram i, sedan fick vi komma in på banan (bara tre ekipage som hoppade 70 cm) så då joggade jag igång lite och galopperade även i vänster varv. Därefter fick vi börja hoppa fram. Jag borde ha galopperat lite mer, så det får jag ta med till nästa gång. Ariel måste vara ordentligt framme i galoppen innan vi börjar hoppa. 
 
Hoppade först planket två gånger, inga problem, men det kändes inte riktigt som hon var med på att vi skulle hoppa. Vände sedan upp på oxern, svängen blev lite dålig, hon hade dålig galopp in och var allmänt ofokuserad. Så för första gången någonsin stannade hon på ett hinder. Jag blev lite paff, men höll mig kvar och red på igen. Mer galopp den här gången och då hoppade hon super över. Fast 70 cm kändes faktiskt högre än på träning. Börjar undra om mätstickan verkligen stämmer eller om graderingen på hinderstöden är fel. 
 
Skrittade och pustade någon minut innan vi fick hoppa banan. Det var snett igenom över planket (från stallet), genom kortsidan vid domarbåset, långsidan ned över en oxer och ett koppelräck, genom kortsidan mot stallet, kort diagonal över en oxer, genom kortsidan vid domarbåset, över planket från andra hållet, genom kortsidan mot stallet, över oxern på långsidan och så bruten diagonal över ett koppelräck. 
 
Ariel kom igång riktigt bra, så pass att det kändes som vi galopperade alldeles för fort genom hela banan. Svårt det där när hon inte bjudit under framridningen och så plötsligt taggar till på hinder. Men jag bromsade henne iaf ingenting. Tog ned henne i trav efter planket för att få rätt galopp genom svängen, likaså blev svängen innan fjärde hindret rätt knepig, jag skulle ha hållit mer till höger över tredje hindret för att få bättre väg, är så inskolad på att hoppa mitt över hindret... Oxern där hon stannade hoppade hon superbra och sista hindret var så enkelt. Så duktig häst!
 
Skrittade av och sedan fick hon återvända till sin hage. Felfria och rosett! :-D
 
 

Ridläger dag 2, pass 2

I söndags eftermiddag avslutade vi lägret med ett hoppass. Vi fick värma upp i galopp, växla mellan tvåpunkts- och trepunktssits samt både på fyrkanten och stora volterna. Den uppvärmningen fungerar sådär för Ariel, hon behöver verkligen travas igång först för att galoppen ska kännas okej, så när man börjar med galopp direkt blir det mycket sämre galopp och hon får kämpa mer än nödvändigt. Så det gör vi bara när tränaren säger åt oss. ;-)
 
Sedan hoppade vi fram på ett koppelräck i trav, fick hoppa ganska många gånger och P höjde successivt. Ariel och jag hoppade 80 cm, sedan var P nöjd. Däremot höjde hon till E och Matilda, vilket irriterar mig lite. Jag vill hoppa högre än 80 cm, så varför får jag inte hoppa högre när P ändå höjer? Suck!
 
Därefter hoppade vi ett par olika linjer, Ariel jobbade på super, men jag tyckte det började bli väldigt många språng utan att vi egentligen lärde oss något. Vi har ändå hoppat två dagar i rad + att det är tävling på tisdag. Även här var hindren runt 70-80 cm på slutet, vilket kändes alldeles för enkelt och lätt för oss. När ska vi få högre utmaningar?
 
Avslutade med att hoppa kombination. Plättlätt tyckte Ariel, jag behövde bara vara noga med att hon hade en bra galopp och att vi tog en bra väg, sedan flöt det bara på. Kombinationen var lägre dock, kanske 60 cm. Men vi fick hoppa den flera gånger, så nu började jag känna att orken tröt hos Ariel. Därför sa jag att jag inte ville hoppa banan, utan stod över den övningen. Vilket tyvärr gjorde P sur, hon har lite svårt att ändra sin plan när det inte blir som hon tänkt sig...
 
P kommenterade att Ariel hoppade bra, men att hon behöver hoppa högre hinder för att bygga mer styrka. Jotack, det vet jag, men hur ska hon kunna bygga mer styrka om hindren inte höjs? Suck igen...
 
Joggade av en fin Ariel och eftersom det var tidsbrist valde jag att kyla benen med kyllera och släppa i hagen istället för att skritta ut med de andra. Hon kändes helt ok i haslederna iaf. :-)

Ridläger dag 2, pass 1

I söndags fortsatte ridlägret. Lite segt var det att åka iväg tidigt på morgonen igen. Ariel tyckte också att det var onödigt. ;-)
 
Gjorde i ordning och skrittade fram en sväng ihop med E på Matilda. Sedan kom P och vi fick börja jobba. Först skulle vi jobba på lång diagonal med skänkelvikning i trav. Inte ha så höga krav i början, utan bara att de skulle bjuda framåt och flytta lite. Red lätt och för en gångs skull fick jag till det helt okej med hjälpgivningen trots lättridning. 
 
Ariel blev allt finare för varje gång vi red, hon hade lättare för höger skänkel än för vänster, men skillnaden var inte så stor. Däremot blev jag lite bekymrad över galoppfattningarna, hon fattade konstant fel i höger varv. :-( Vi fick göra precis vad vi ville på långsidan efter skänkelvikningen (dvs vi bytte varv automatiskt varje gång) och fattningarna på rakt spår i vänster varv var klockrena och fattningarna på rakt spår i höger varv blev till vänster galopp hela tiden. Suck!
 
Sedan fick vi rida programridning, eftersom vi bägge ska tävla nästa helg. Uppridningar nöttes, först utan någon halt vid x och sedan efter några gånger även med halt. Fast jag tycker det känns bättre när jag vänder upp från höger, så blir uppridningen rakar om jag vänder upp från vänster. Så jag får tänka om där. ;-) Ariel rör sig bra på rakt spår, men jag behöver vara noga med att hon har lite ärtigare tempo, så blir hon rakare. 
 
Vi avslutade med att rida en del av galopprogrammet ur LB:1, dvs fattning strax efter hörnet, femtonmetersvolt och så galopp genom kortsidan. Först i vänster varv, där vi fick lite stor volt men Ariel jobbade på så himla bra! Galoppen har verkligen förbättrats massor. :-) Jag måste bara fortsätta nöta med innerskänkeln... Inga felfattningar i höger varv nu, fascinerande nog måste jag göra något annorlunda när jag rider program. :-P
 
Sedan höger varv och här handlar det mycket om att Ariel måste ta innerskänkeln och inte falla in i volten. Hon gjorde det dock fantastiskt bra! Så bra att tom kortsidan faktiskt kändes som en kortsida och inte bara en halv volt. :-D
 
Joggade av fina hästar innan de fick gå ned till sjön och svalka av sig lite. Ariel älskar verkligen sjön, hon plaskar och dricker, men står även stilla och njuter. 

Ridläger dag 1, pass 2

I lördags eftermiddag var det hoppning. Fri uppvärmning, men vi skulle över fem bommar med 6 meters mellanrum några gånger/varv. Sedan samma sak fast galopp. Ariel skötte sig utmärkt, även om jag fick trycka på i galoppen en del. 
 
P byggde upp tre koppelräck med varsin bom emellan och så fick vi hoppa några gånger, innan bommarna togs bort. 
 
Sedan lekte vi med galoppsprången i bägge varven. Ibland tre galoppsprång och ibland fyra. Ariel gick att reglera så bra! Även om det var lättare med tre än fyra språng. Fick tjata vidare med innerskänkeln, men jag tycker att det blir bättre. :-)
 
Avslutade med att hoppa bana på 70 cm. Först de tre koppelräcken med fyra språng emellan, sedan en oxer på diagonal, de tre koppelräcken igen med tre språng emellan och avslutningsvis två oxrar (den första oxern igen som sista hinder). Lite trassel med antal galoppsprång första gången, men i övrigt hoppade Ariel fenomenalt! Hon kan hålla galoppen med lätthet numera, så himla härligt!
 
Joggade av men hon ville inte slappna av. Skrittade till sjön och kylde igen innan dusch och vila i hage ett tag innan hon gick raka vägen in i transporten. :-) Bästa hästen!

Ridläger dag 1, pass 1

I lördags var vi iväg till Nyland för årets första ridläger. Ariel gick raka vägen in i transporten, även om hon tvekade på rampen. 
 
Vi fick börja med att rida på en mindre fyrkant innanför spåret (16x40 typ) i trav, med övergång till skritt på långsidorna. en eller två steg bara dvs vi skulle kvicka upp hästarna. Inga mjuka hörn, utan yttersidan med och rak häst. Passade Ariel utmärkt. Det var en hyfsad övning iaf. 
 
Sedan över i galopp och då övergång till trav. Inte lika lätt, då Ariel inte är så kvick i fattningarna, så det kändes som vi inte hann med ordentligt. I höger varv fortsatte hon att tjafsa med bogen in och utåtställd. :-( Nöta på bara! Fattade fel några gånger också.
 
Sedan red vi fem serpentinbågar i trav (utan stigbyglar), där vi skulle få in tempoväxlingar. Öka i bågarna och minska på rakt spår. Jag som har fullt upp med att sitta om... Fick iaf hyfsat resultat och tycker att Ariel lyssnade ok på innerskänkeln. 
 
Vi fick sedan rida på stora mittvolten i trav och galopp, fortsatt tempoväxlingar. Så svårt i högergaloppen. :-( Bara att kämpa vidare! 
 
Fick sedan ta stigbyglarna och jogga av dem. Ariel blev ok, men en del spänning var kvar. Skrittade ned till sjön och kylde benen en stund. Duschade av henne sedan och släppte ut i en hage. 

Redan bättre

I söndags åkte vi iväg för träning för S igen, första gången vi rider bägge dagarna, men helt klart värt både pengarna och tiden. Det tar en dryg timme att åka till Dannero, men Ariel står ju som ett ljus (även om hon frågade om vi VERKLIGEN skulle åka igen när jag lastade henne på morgonen) och det är bra väg hela vägen. 
 
Med tanke på sadeln hade jag garderat med en svanskappa. Förvisso satt den inte åt så mycket, men lite hjälper den ffa i galoppen så sadeln inte åker fram. 
 
Den här gången var jag stenhård redan i uppvärmningen. Ariel blev rejält frustrerad, uppvärmningen ska ju vara en stund med mjukhet och flum... ;-) Varierade gångarterna och fokuserade mest på att hon skulle ta innerskänkeln. Ibland gick det inte i trav, så då fick jag gå ned till skritt för att påminna. Sedan kunde det faktiskt fungera både i trav och galopp, men det var svårt när jag samtidigt skulle hålla koll på ekipaget som redan red träning och ekipaget som skrittade fram. Ariel blir inte riktigt styrbar när hon blir frustrerad...
 
S tyckte att det redan såg enormt mycket bättre ut, poletten hade definitivt trillat ned för både mig och Ariel under natten. Vi höll oss i skritt och trav, framförallt att göra övergångar däremellan med bibehållen böjning. Nöta med att forma (eftergiven insida) runt innerskänkeln. S menade att det är precis samma jobb i övergången skritt-trav som i trav-galopp och tills det sitter bra i skritt-trav är det ingen mening att försöka med trav-galopp. 
 
Fick även göra serpentiner i trav och där fick jag till varvbytena riktigt bra! :-) Känns som serpentiner är vår melodi, trodde jag aldrig att jag skulle skriva. :-P
 
I höger varv ska jag vara superpetig med att hon inte får falla in i volten, det är Ariels lösning på att inte behöva jobba just nu. 
 
Sedan fick jag en riktig aha-upplevelse. Har gått hos sjukgymnast i perioder, som påpekat att jag har extrem kroppsmedvetenhet och kroppskontroll. Dvs jag känner av om jag flyttar någon kroppsdel en mm, medan många människor inte ens är medvetna om att det flyttar på kroppsdelen. Har funderat en del kring varför jag inte tar med mig känslan upp i sadeln. Men det gör jag. :-P
 
Gnällde till S att jag kände mig som en tvål i en tvålkopp när jag travade runt, men hon svarade att jag satt perfekt. Dvs min kroppsmedvetenhet gör att jag känner de här förflyttningarna jag gör i sadeln, men de är så minimala (säkert bara någon mm hit och dit), så de syns inte för blotta ögat. Men i och med min medvetenhet så TROR jag att jag flyttar mig flera dm (för det är så det känns). Haha, härligt att komma till insikt! Nu ska jag bara ta med mig det här vidare i ridningen, så kommer det underlätta massor!
 
Ariel var trött efter träningen och förstås ännu tröttare när vi var hemma igen. Hon hade dessutom en liten, liten utfyllnad i haserna, så hon fick vila några dagar tills haserna blivit torra igen. 

Fram (!) med skänkeln

I lördags åkte vi till Dannero för att träna för S. Var tio månader sedan sist... Så det har ju hänt en del. Ariel älskar verkligen ridhuset i Dannero, jag vet inte om det är underlaget eller just att det är ett ridhus, men hon bara kliver på och är nöjd från första sekunden. <3
 
Värmde upp i alla gångarter, lite bättre plan än sist, men jag känner ändå att jag behöver bli bättre på att ha samma rutin varje gång jag rider fram... Får fila på det. 
 
S frågade hur det var och om jag ville träna på något särskilt. Jag sa att jag ville ha teknisk hjälp med hörnpasseringar och galoppfattningar, för där "gör jag nåt" bara, oklart vad. Och om det fanns tid över lite programlinjer inför tävlingen. Men så långt kom vi aldrig. :-P
 
Fick istället rida på volten i alla gångarter, med fokus att Ariel skulle forma sig kring innerskänkeln. S satte snabbt fingret på vårt problem, jag har innerskänkeln alldeles för långt bak. :-O Dessutom tyckte hon att sadeln försvårade för mig, då kåporna hamnade så långt fram. Jag satt av och sadlade om, dvs placerade sadeln lite längre bak. Satt upp igen och då kändes det så mycket bättre! Så lite längre bak med sadeln, så den kommer i en annan position, gjorde stor skillnad. 
 
På't igen och nu gick det lite lättare att få en reaktion från Ariel, även om hon blev ättikssur och tyckte jag krävde alldeles för mycket av henne. Jag måste lära mig att kräva mer (haha, hört den förut?), hon är ingen unghäst längre och hon går inte sönder av träning. 
 
I vänster galopp ska jag tänka att jag ska leda inåt med innerhanden, tom ibland vara kvar med handen "ute", då jag normalt tränger med den för att ha kvar balansen. När jag då har den "ute" är den egentligen i rätt position, men jag tycker det känns fel. 
 
S tyckte det hänt massor med galoppen sedan hon såg oss sist, men det betyder att vi MÅSTE ta nästa steg i utvecklingen dvs forma för innerskänkeln hela tiden! Även (!) i övergångarna. Det handlar bara om att nöta, nöta, nöta. 
 
Skrittade av en rätt så trött Ariel, det hade blivit många varv i galopp... Inte vad hon är van vid, men helt klart så klarar hon ändå av det. När vi sedan lastade upptäckte jag att det var pyspunka på högerhjulet på transporten. Suck! Så ut med hästen och beta, medan vi väntade på stackars pappa som kom med reservhjulet (som förstås var hemma = 7 mil bort). 
 
Nöjd och trött häst hemma, jag var också rätt så mör. 

Tuffare men ändå enkelt

I torsdags hade jag besök, så då blev det en tur med vagnen. Körde till vändplanen och tillbaka, ungefär samma upplägg som vi gjort innan (dvs uppvärmning i skritt och trav, sedan snabbare trav varvat med skrittpaus), men belastningen blev ju högre med två i vagnen (200 kg att dra) plus att grusvägen precis fått nytt stenmjöl på sig, så Ariel fick det lite tyngre både med sina egna ben och med vagnen som sjönk ned lite. 
 
Men det bekom inte Ariel öht, hon tuffade på för fullt precis som vanligt och tyckte det var så skoj! Kunde ha rejält tryck i traven, ändå var hon pigg när vi var hemma. :-P Totalt blev det 50 min och 5,36 km vi var ute. 
 
Jag har köpt en cykeldator som jag ska montera på vagnen och se om jag kan använda. Skulle vara så smidigt att se i realtid hur fort vi travar, inte bara se i efterhand (dessutom snitt på tre minuter) i mobilen. Jag tror det skulle hjälpa mig att kräva lite mer av Ariel också... ;-)

Lösgörande hoppning

I onsdags (ja, jag ligger lite efter med rapporteringen...) var det äntligen hoppträning igen. En månad sedan sist och jag som tänkt hoppträna så mycket i år. :-P
 
Vi fick värma upp i galopp först, rida på hela fyrkanten och göra en stor volt både vid A och C. Variera sits och tempo, för mig och Ariel blev det förstås ökat tempo på rakt spår och lite mer samlat på volten för att klara av uppgiften. Kort paus innan vi bytte varv, då passade jag på att korta stiglädren ett hål och det kändes faktiskt mycket bättre. :-)
 
När vi sedan var uppvärmda blev det jobb över 3x3 travbommar. De var placerade på den väg vi sedan skulle jobba hela passet. Typ halvt igenom var första travbommarna, sedan var andra serien på långsidan och tredje på diagonalen som blev halvt igenom vid andra kortsidan. Mycket fokus på att få med innersidan mellan serierna, så hästarna kom rakt på bommarna. Ariel skötte sig suveränt, så pass att vi verkligen kunde jobba med innerskänkeln, jag tänkte inte ens på att vi hade bommar att hålla koll på. :-)
 
Sedan byggdes hindren upp och det blev rejält med hoppning. Låga hinder men många (tot 30) språng. Hindren på korta diagonalen (ja, tänk halvt igenom typ) blev koppelräck och hindret på långsidan blev en oxer.
 
Först fick vi hoppa över första koppelräcket, göra en volt runt oxern och sedan hoppa andra koppelräcket. Ariel kom lite nära några gånger, ffa när det blev lite kortare anridning i höger varv. Voltmässigt fortsätter vi med att behöva mer jobb med innerskänkeln, men det blir allt bättre. Hon håller galoppen utan några bekymmer nu, bara vi landar i rätt galopp. :-)
 
Därefter hoppade vi koppelräck, oxer, gjorde en volt, hoppade oxern igen och så andra koppelräcket. Här fick jag vara ännu noggrannare med vägen, så vi verkligen fick en bra anridning på oxern. 
 
Sedan red vi samma sak, fast utan volt, dvs koppelräck, oxer, koppelräck. Fortsatt fokus på att verkligen följa innerskänkeln, så vägen mellan hindren blev bra. Ariel mjuknade allt mer och blev så fin att rida. <3
 
Vi avslutade med en bana på 6 språng, där vi även hoppade en oxer vi inte hoppat innan (som stod bredvid första oxern, men på diagonalen). Banan var koppelräck från långsidan och mot kortsidan (dvs mot stallets kortsida), rida genom kortsidan, hoppa oxern på långsidan, rida runt andra koppelräcket och hoppa nya oxern på diagonalen, genom kortsidan mot stallet igen, hoppa första koppelräcket igen (fast nu åt andra hållet), rida förbi oxern, över andra koppelräcket (så man kom ut på bortre kortsidan sedan), genom kortsidan och över oxern på långsidan igen. 
 
Ariel hoppade fantastiskt! Det var bara att styra och hålla i sig. Hindren kändes barnsligt låga, vilket är lite komiskt då koppelräcken låg på 75 cm, men jag har verkligen ändrat attityd till hinderhöjder. :-)
 
Joggade av en superfin, mjuk häst (som hon så ofta blir av hoppning) och skrittade sedan av henne medan vi byggde bort. Hon fick kyllera på sig innan vi lastade och åkte hem. Väl hemma blev det en dusch innan hon rullade sig fin i hagen. ;-)

RSS 2.0