Summering av 2015

Ett extremt intensivt år har det varit, även om det lugnade sig lite i slutet på året. Roligt, utvecklande och tankeväckande.
 
Januari
 
Satte igång Ariel efter hennes vila, fick till några magiska pass på ridbanan samtidigt som hon var rätt studsig på uteritterna. ;-) Red två dressyrträningar för P. Ariel fick även massage av U, hon tyckte att ryggen blivit mycket bättre än sist.
 
Februari
 
Inledde med en halvdan hoppträning med ofokuserad Ariel. Började sedan igångsättningen med konditionsjobb inför fälttävlanslägret. Red två dressyrträningar för P. 
 
Mars
 
Red fyra dressyrträningar för P. Tog tag i inkörningen igen med tömkörning med draglinor. Fortsatte med konditionsjobbet i trav. Red en hoppträning. Ariel flyttade hem igen, det blev ett odramatiskt ihopsläpp med Ricky. Ariel fick landa lite efter flytten, sedan började jag rida igång henne men med lite lägre krav då hon var rätt så spänd över miljöombytet. Underlaget var inte heller det bästa, utan försvårade en del. Avslutade månaden med att hon drog ett bildäck.
 
 
April
 
Fortsatte med inkörningen, Ariel fick dra däck och fasta skaklar. Underlaget var rätt uselt i början på månaden, så det blev en del lugna pass. Red två dressyrträningar för P. Red ut med Ricky lös, det fungerade riktigt bra. Red några träningsritter ihop med Putte och Dollar som förberedelse inför tävlingen. Började med galoppjobb inför lägret. Tränade för S ett pass. Red en hoppträning. 
 
 
 
Maj
 
Hann inte rida mycket innan jag gjorde illa knäet och fick ridförbud i tre veckor...  Ariel fick en tandkoll, bara lite småsaker att åtgärda. Sedan satte jag henne i vagn! Coolaste bruden tyckte det var hur enkelt som helst att bli körd. <3 Ariel blev slutmätt till 143 cm. I slutet av månaden fick jag äntligen rida igen, så det blev några dressyrpass ute samt en dressyrträning för P. Red även ett galopjobb som var urtrist, så det blev till att ändra om hur vi lägger upp konditionsträningen. 
 
 
Juni
 
Red ut några gånger med Ricky lös. Red en hoppträning där vi travhoppade hela 80 cm! :-D Red på upptäcktsfärd och så blev Ariel fotad till stamboken. Red ytterligare två hoppträningar, Ariel hoppar nu banor i galopp hur bra som helst! Bara jag styr och är tydlig med vart vi skall. Fortsatte med inkörningen, där vi kunde köra hela vägen till gamlandsvägens slut. Red ett ruskigt roligt galoppjobb, att galoppera på kuperad skogsstig utan att bry sig i tempo/puls verkar vara vår melodi. :-D Jag flyttade hästarna till Nyland ett par veckor innan lägret. Red programridning när jag hade tillgång till ridbana, det gick bättre än väntat. Det har hänt grejer med oss i dressyren! Hoppade själv en gång, det var en supernyttig träning och skönt att se att vi kan själva också. Red en dressyrträning för P, där det märktes att det hänt massor med galoppen. Roligt!  Åkte 36 mil till fälttävlansläger i Hofors. En sådan upplevelse! Ariel var helt fantastisk i terrängen, hoppade allt jag styrde emot och med en sådan glädje! Det här är verkligen grenen för oss. :-D Tränaren var förtjust i henne och jag fick order om att fortsätta vänja Ariel vid olika terränghinder och utveckla galoppen vidare. 
 
 
Juli
 
Inledde månaden med programridning som gick sådär, min prestationsångest började spöka... Red tre dressyrträningar för P. Började experimentera med en tydligare plan för framridning, så Ariel inte bara blev uppvärmd utan också lösgjord. Hoppade själv ett gymnastikpass. Flyttade hem hästarna igen, Ariel har nu lärt sig att lasta sig själv i transporten. Väldigt smidigt! Red tre hoppträningar för P, tydliga förbättringar sedan lägret...  Mer dålig programridning, innan årets första dressyrtävling. Red LC:1 och LB:1 med en häst helt utan motor. Men hon skötte sig fantastiskt på tävlingsplatsen och i transporten. <3  Red på långtur fram och tillbaka till Nyland, det var superskoj! Red en dressyrträning för I. Tävlade poänghoppning i Nyland (50-60 cm förutom ett hinder på 80 cm) och vi hade så himla roligt! Slutade på en fjärde plats av elva startande och årets första rosett! :-D Återupptog körningen med en helt lugn Ariel, så jag vågade mig på att köra henne helt ensam. :-) Var med på helgridläger i Nyland med roliga pass i dressyr och hoppning. 
 
 
Augusti
 
Inledde månaden med att spänna för Ariel för vagnen helt ensam, det var precis lika enkelt som när jag hade medhjälpare. Så skönt att hon är trygg med körningen. Red en okej (!) programridning och kom äntligen iväg till elljusspåret för galoppjobb. Det var ruskigt roligt! :-D Red LC:1 programridning för P, inför Nylands dressyrtävling där vi red LC:1 och LB:2. Red två hoppträningar. På dressyrtävlingen hade Ariel bättre motor än tidigare och vi slutade på fjärde respektive femte plats. Fler rosetter! :-D  Tävlade sedan en riktig tävling i Strömsund där galoppen uteblev nästan helt och jag var så besviken! :-( Jag vet ju att hon kan på träning, men hon vill verkligen inte på tävling. Red en dressyrträning för P. Mixtrade lite med träningsupplägg då jag inte tyckte Ariel utvecklats muskulärt korrekt. Var med på helgridläger i Nyland med roliga pass i dressyr och hoppning. Var även med på årets långritt och hade roligt. Red en dressyrträning för I. 
 
 
September
 
Träning för S i början av månaden, sedan åkte vi till ET för genomgång. Den var positiv, bara att stretcha ryggen lite mer. Red ett bra dressyrpass och en hoppträning. Vilade en del då jag var bortrest och sedan dunderförkyld. Red två till bra dressyrpass, innan hoppträning inför tävlingen. Men jag var för sjuk, så det blev ingen tävling. Hoppade själv en gång och lade sedan, efter ett uruselt pass, ned allt var ridning hette. Mys i hagen bara! 
 
Oktober
 
Red ett par roliga pass, sedan skulle vi träna för S, men då var Ariel oren i traven och fick två veckors ytterligare vila... Lika bra när jag egentligen inte ville rida... I slutet på månaden kom äntligen ridsuget tillbaka och vi hann med tre härliga pass. :-)
 
November
 
Red ett barbackapass i början av månaden, sedan blev jag dunderförkyld, var bortrest en vecka och blev dunderförkyld igen. Så typiskt när jag hade ett enormt ridsug! Började rida igen i slutet på månaden, ett skrittpass, en lösgalopp, två dressyrpass och faktiskt ett hoppass! Sedan red vi på upptäcktsfärd och avslutade månaden med att hon blev klippt för första gången. För nu vill jag verkligen bara rida och rida ännu mer! Ser fram emot att bli frisk från förkylningen också, så jag orkar lika mycket som Ariel. ;-)
 
 
 
December 
 
Inledde månaden med ett barbackapass. Sedan blev det hoppning med fastfrusna hinder. ;-) Eftersom jag blev något bättre i förkylningen red vi en bra dressyrträning för P. Det märktes att jag tappat en hel del styrkemässigt, däremot tuffade Ariel på som vanligt. ;-) Hann hoppa ett roligt pass till innan jag blev sämre i förkylningen igen. Frustrerande! Vila för Ariel, sedan ett dressyrpass, ett skrittpass och en till bra dressyrträning för P när förkylningen väl lugnat sig lite igen. Hann även med ett galoppjobb och barbackadressyr innan jag skadade min fot. Tjoho vad skoj! :-( Så året avslutades med vila för Ariel. 
 
 
 

Julritt

I torsdags var det julafton och därmed årets julritt. Det är en tradition som jag började med när jag hade Habina, att rida ut barbacka på julafton och bara njuta. :-D
 
Ariel var pigg som en spigg och såg farligheter överallt... Så det tog oss hela vägen till Storgatan och första uppförsbacken där innan hon började fokusera på att faktiskt vara med mig... Jobbade med min sits i trav, att försöka "studsa" Ariel i snabbare trav. 
 
 
Sedan galopperade vi! Så roligt, faktiskt blev fattningarna enklare utan sadel och jag kunde sitta mer avslappnat. Heja oss! Halvvägs upp på den plana delen vände vi hemåt igen och så blev det lite mer dressyrtänk. Skänkelvikning i skritt var inga problem, så jag testade att leka lite med öppna och sluta. Det var säkert inte "korrekta" rörelser, men Ariel gjorde det jag bad henne om, jag fick berömma och hon kände sig duktig (haha, jag med!). 
 
Sedan testade jag att rygga utan att ändra sitsen. Inspirerad av ett klipp på Reiner Klimke (min stora idol!) där han gör halt, ryggar, rider fram ett par steg, gör halt, ryggar, rider fram utan att det syns att han ger några hjälper öht. Så jag gjorde halt med Ariel, satt precis likadant som i halten, men tänkte "gå bakåt". Varvid underbara, fantastiska hästen snällt ryggade. En riktigt bra ryggningar dessutom, så efter ett par steg skyndade jag mig att lätta i handen och låta henne gå framåt. Den delen behöver vi dock fila mer på, exakt VAD gör jag för att hon skall gå framåt ur ryggningen?
 
Testade en gång till (mest för att se så det inte var ren tur), vilket gick precis lika bra, så sedan fick hon klapp, beröm och långa tyglar. :-)
 
En härlig julritt som lovar gott inför 2016. På juldagen lyckades jag sedan ramla och stuka foten rejält (halva foten är blå...), så nu är det vila förmodligen hela januari som väntar... :-( Ariel får busa sig i form i hagen helt enkelt. 

Urkrafter

I onsdags red jag ut i hoppsadeln. Började med att skritta innan vi joggade igång oss längs Hammarvägen. Både lugn trav och lugn galopp. Vände vid T-korsningen och joggade tillbaka.
 
Uppvärmda tog vi sedan in på skoterleden, jag ställde mig upp i lätt sits och lät Ariel galoppera på. Jösses vad det gick undan! Snacka om urkraft! Vi har ju galopperat där förut, hon vet att hon får blåsa på, men hon har inte varit uppvärmd tidigare, vilket förstås dämpat henne något.
 
Nu var det knappt att förhållande hjälper gick igenom. Eller jo, det gjorde de, men hon får helt klart en längre bromssträcka. Det är någonting jag behöver förlika mig med, för hon lyssnar suveränt på min sits och kan tex dämpa tempot en aning när jag gör halvhalt med sitsen, men från full galopp till att stå stilla tar det ändå lite tid. Jag tycker att jag tappar kontrollen då (vilket jag ju inte gör, men det tar längre tid än när vi galopperar långsamt) och då blir jag lite ängslig. Så mer galopp helt enkelt!
 
Alldeles för snart var skoterleden slut och vi fortsatte uppför branta backen i galopp, innan vi saktade av och skrittade tillbaka till skoterleden. Sedan var Ariel rejält uppjagad och ville galoppera mera! Så vi joggade av oss längs skoterleden med tanken att det skulle vara "lång och låg" men snarare blev "bibehålla trav utan att gå över i galopp". ;-)
 
Samtidigt tycker jag det är förbaskat roligt att hon har fler växlar än jag trott, att hon inte är den där superlugna hästen hela tiden. :-)
 
Skrittade sista 15-20 minuterna men Ariel fortsatte att vara på taktningshumör. :-P Åter vid sadelkammaren tog det en halv minut och sedan hade hon somnat. ;-) Lite svettig, men inte så farligt ändå. 

Koncentration och precision

Igår var det dressyrträning igen. Pga det knepiga vädret så var det blankis, men tack och lov ok fäste för Ariel med fyra broddar i varje sko. Skrittade fram på gamlandsvägen och försökte återgå till vårt framridningssystem vi hade i somras/höstas. Dvs skritt på lång tygel 5 min och sedan övergångar skritt-halt och skänkelvikning i skritt var det vi gjorde igår (även framdelsvändning och ställa i nacken kan fungera). Framme vid vändplanen använde jag mig av hela vändplanen för att jogga igång i trav. 
 
Som vanligt blir jag lite mer osäker på uppvärmningen i trav. ;-) Först fick hon jogga fram rätt så fritt, jag såg till att vara i balans, mjuk i handen och att hon höll sig på rätt spår, är hon då fokuserad på mig så går hon superfint i trav, men hittar hon något annat att lägga märke till så ser hon mer ut som en stjärnkikare. :-P
 
Gjorde sedan övergångar skritt-trav där vissa sekvenser blev fantastiskt bra. Sedan kom P och svängde in med bilen och då kunde Ariel INTE koncentrera sig alls. Haha, såg nog helt vidrigt ut med häst som studsade omkring och ryttare som försökte återfå kontrollen. Tur att P är härdad... ;-)
 
Vi fick börja med att gå på volten (ca 15 meter) i trav, hitta ställning, böjning och rätt takt. Jag tyckte att jag skumpade lite väl friskt, men P hävdade att om man har en häst med fem växlar vill man väl rida alla fem. Jag är mer inne på att treans växel är rätt bekväm och trevlig. ;-)
 
Sedan fick vi göra en övning med koner. Vi skulle trava längs med vändplanen och sakta av till skritt innan första konen, vända runt den och sedan göra skänkelvikning till andra konen, göra en volt till vänster och sedan göra skänkelvikning till tredje konen. 
 
Vi fick göra övningen ganska många gånger i först vänster varv och sedan höger varv (så volten blev till höger, skänkelvikningen blev ju både åt vänster och höger oavsett varv). Jag tyckte egentligen att det kändes som det gick sämre och sämre. Framförallt var min position i sadeln bedrövlig, men Ariel älskar ju skänkelvikningar så hon kämpade på. 
 
Sedan fick vi order om att göra det i trav istället, vilket jag inte begrep hur jag skulle hinna med, men det gick faktiskt bättre än i skritt! Ariel var superfin i både flyttningar och volter. <3 P förklarade att det berodde på att jag inte hann tänka så mycket när allt skedde så fort. :-P
 
Avslutade med att jogga av en fin tjej på volten, fick henne bitvis att verkligen stretcha ut i ryggen utan att hon tappade sina bakben. Heja oss! Ariel har tack och lov inte tappat så mycket av vår paus, även om jag helt klart har det. ;-)

Krävande skrittpass

I lördags skrittade vi ut för ett rejält power walk-pass. Vi kom till grannens gårdsplan, sedan tvärstannade Ariel och förklarade att det var någonting i skogen! :-O Jag tänkte be henne gå framåt igen, men innan jag hann skänkla så klev det upp tre rådjur på vägen, kikade lite på Ariel och gick sedan över vägen och vidare i skogen. Det är så häftigt att de är orädda för hästar och att Ariel inte blir rädd utan bara låter mig få njuta av de vackra djuren. <3 Hon ville egentligen följa efter dem sedan, men matte envisades med att fortsätta på grusvägen. ;-)
 
Planen var att klättra i branta backen, men Ariel ville så gärna svänga vänster på Hammarvägen istället för att gå rakt fram på skoterleden, så jag föll till föga och lät henne göra det. ;-)
 
Underlaget var helt perfekt, någon hade kört med bil hela Hammarvägen, så Ariel kunde gå i hjulspåren där det var en jämn isskorpa som broddarna fick bra fäste i. Jag kunde därför se till att hon jobbade på ordentligt i skritten, blev totalt 6,24 km på 70 min dvs 5,4 km/h. Perfekt skrittempo för Ariel. 
 
Jag hade pulsmätaren på henne, men den var tyvärr glapp. :-/ När Ariel var på träningsläger i Hammar 2011 så fastnade hon med pulsmätaren och slet sönder en kabel. Den har pappa lagat med sockerbit, men ibland blir det lite glapp, så jag får skruva upp och justera. Får testa att göra det igen. Om jag använde pulsmätaren varje vecka skulle jag kosta på mig en ny, men nu blir det så sällan så det får vara. :-P
 
När jag väl gett upp pulsmätaren var mitt fokus på att inverka rätt på Ariel. Dvs följa med med sitsen och endast driva med den skänkel som kunde påverka bakbenet som skulle lyftas. Inte så svårt som jag trodde, för det ger sig naturligt när jag är fokuserad vilken skänkel det blir. :-)
 
Ariels fokus var att hela tiden jobba genom kroppen och hålla igång, vilket snitthastigheten visade att hon gjorde riktigt bra. :-)

Lösgörande, krävande och ändå roligt

I tisdags tog ridsuget över igen, så jag ignorerade förkylningen och red till vändplanen. Ariel kändes väldigt på tårna när vi började, men jag beslöt mig för att tänka på det P sagt på senaste träningen, att omvandla den där energin till arbete istället. 
 
Så vi började i skritt att hitta voltspåret och hålla en taktmässig skritt. Jag vill ju pusha på henne så hon blir överilad i skritten, så mest att sitta och följa med med handen och forma med innerskänkeln. Tyckte det gick hyfsat, men jag märkte att hon gärna låter bli att stödja på höger tygel i vänster varv. Då hjälper det förstås inte att jag blir hängande i vänster tygel heller. ;-)
 
I traven lät jag henne ha en lite "rejälare" trav än jag brukar, så hon verkligen skulle komma igång i kroppen. Gjorde en del övergångar till skritt, men vi kan göra mycket mer sådant arbete egentligen. Framförallt lite snabbare förändringar, så det inte hinner gå en halv volt innan nästa övergång kommer (vilket beror på mig och mina långsamma synapser...). 
 
Provade sedan att galoppera. Först i höger varv, det gick sådär men jag stod i lätt sits och lät henne rulla på över hela vändplanen. Sedan i vänster galopp, det kändes lite bättre även om fokus mest var att hålla galoppen. 
 
Skrittpaus, innan jag testade att sitta ned i traven. Tänka att jag ändå skall skumpa en del och inte bara fastna i sadeln. Kändes bra! :-D 
 
Testade sedan att sitta i sadeln när jag galopperade, samt ha kvar henne på den mindre (15 meter?) volten även i galopp. Det var TUFFT hävdade Ariel, men när hon gjort det ett varv var det plötsligt inte jobbigt längre. ;-) Eller, hon pustade och frustade en hel del, men det märktes att hon gillade jobbet. 
 
Bytte varv och höger varv är ju svårare. Men det gick ändå hyfsat, om man bortser från att vi tappade fästet ett par gånger. Det är ju inte mycket att göra åt, vi får rida på så gott det går. Men tidigare blev jag frustrerad av det, nu är det mer en axelryckning och så rider vi vidare. 
 
Hon blev fantastiskt fin i traven när jag joggade av sedan. Ett toppenbra pass för oss bägge. :-D

Mera hoppning

I onsdags var det återigen blötsnö, men vi gjorde ett försök att hoppa i alla fall. Började med att värma upp, först övergångar skritt-halt och sedan övergångar skritt-trav. Bromsen fungerar fortfarande lite halvtaskigt när hon är på så glatt humör, men jag väljer att inte lägga alltför stort fokus på det. Hon gör det hon skall, om än med lite fördröjning. ;-) 
 
Kände på underlaget genom att galoppera en långsida och det kändes okej. Det var egentligen bara när hon skrittade som snön fastnade under hovarna.
 
Hoppade först två gånger i vänster varv på volt över planket. Det tyckte hon var skoj, däremot skar hon av vägen lite väl mycket när vi bytte till höger varv. Då blir det hemåt precis i landningen och en mindre rund volt. Får nöta mer på det.
 
Sedan hoppade vi oxern två gånger, precis lika roligt som tidigare, men jag kände mig ändå lite osäker på underlaget, så bröt av galoppen efteråt rätt så snabbt.
 
Avslutade sedan med att hoppa på volt två gånger i vardera varv igen. Dvs öka på lite successivt med kraven. Märktes att det tog lite mer de sista varven, då bjöd hon inte självmant upp i galopp efteråt (hoppar alltså i trav just nu).
 
Joggade av en sprallig fröken och så skrittade vi hemåt avsuttet. Blev så taggad och inspirerad att jag beställde hem ytterligare två hinderstöd, fem bommar och en grind, så vi kan hoppa lite fler hinder. <3
 
Givetvis blev jag sedan sämre i min förkylning, så nu är det vila igen. Frustrerande! :-( 

Start på SM?

Till 2016 har Svenska Fjordhästföreningen ändrat kvalreglerna. Ariel och jag kommer förmodligen inte att starta i SM-klass, men säkert vet man inte.
 
Däremot har vi redan kvalat till den öppna klassen i dressyr, genom att vi ridit en LC:1 på 55 % eller mer de senaste 24 månaderna. :-) I vårt fall den där tävlingen i Sundsvall som gick urkasst. ;-)
 
Så om det blir en LC-klass på SM i Örebro 2016 och om vi får plats (turordningen är SM-ekipage i dressyr har första tjing, sedan SM-ekipage i andra grenar och slutligen vi som bara rider öppna klassen) så kommer vi att åka och vara med. :-D
 
Min förhoppning är att vi även skall sätta kvalet till hoppningen, som är minst en felfri 0,80. Det borde gå, men allt handlar förstås om att träna ordentligt och hålla nerverna i styr.
 
Sedan vill jag ändå markera att vi endast åker för att ha roligt och få rutin, vi behöver träna och tävla mycket mer innan vi kan börja satsa mot SM på allvar. Men en dag... :-D

Allt är skojigt nu!

Igår hade vi dressyrträning för P igen. Ariel var pigg och glad när vi skrittade till vändplanen. Väl där taggade hon till ordentligt och försökte bli rädd för diverse saker. ;-) När P kom körandes så försökte hon dra iväg i traven...
 
Vi fick jobba på en volt, ungefär halva vändplanens storlek. Först i skritt och sedan trav. Tänka på att forma, jobba på med bakdelen och ha lugn takt. Jag tyckte det gick bättre än väntat, vi har ju inte tränat ordentligt på ett par månader. Jag fastnade lite i vänsterhanden i vänster varv och det tog förstås Ariel tacksamt emot, hängde i handen och sköt ut bogen. Bara att nöta vidare!
 
När det blev lite jobbigt i traven gick hon över i galopp, jag blev så glad över att hon självmant bjöd upp i galopp att jag lät henne galoppera iväg. :-P När hon gjort det ett par gånger sade P ifrån, jag måste kunna kräva saker av henne, hon kan inte få komma undan jämt. Jag tyckte att hon travade lite för fort när jag satt ned i traven, men P tyckte att det var rätt tempo. Efter lite dividerande kom vi fram till att hon höjde på benen mer, eftersom det var lite snö att springa igenom och det var det jag kände som ett högre tempo. Bara att vänja sig alltså...
 
Jobbade lite med att försöka rida upp formen, men jag är fortfarande inte riktigt säker på hur jag skall få till det. Joggade i alla fall av en mycket fin häst som verkade nöjd, även om hon var lite småpigg i skritten på vägen hem. ;-)
 
Däremot var hon inte svettig, så det känns bra att jag klippte henne. :-) Ett par timmar senare kom veterinären och vaccinerade mot influensa, så för säkerhets skull får Ariel vila några dagar.

Överpigg hoppetossa

Idag gick jag till ridbanan för att bygga lite nya övningar. Kunde dock snabbt konstatera att hinderstöden nu är fastfrusna, så jag får snällt ha kvar de hinder jag redan har... Lägger in en påminnelse till mig själv att jag skall skissa upp en bra bana för vinterträning och bygga den redan i november, så jag inte hamnar i det här läget. :-P Nu är det inte någon katastrof ändå, har fem cavaletti med bra avstånd, en oxer på rakt spår och ett plank på åttvolt.
 
Men hoppa skulle vi göra oavsett idag! Gjorde i ordning en väldigt pigg dam, hon taggade upp sig när hon förstod att det skulle bli hoppning (hoppsadeln...). Skrittade iväg med energiska steg och styrde självmant mot ridbanan istället för vidare på grusvägen. <3
 
Inne på ridbanan var hon övertaggad till tusen. Jobbade med övergångar skritt-halt ett par varv och det gick hyfsat, men hon hade mer koll på vad som hände på andra sidan vägen (byggarbete hos grannen) än vad jag ville. När jag sedan bytte till trav var den väldigt överilad och hon försökte tom bocka (!) i traven. Fick jobba en del med halvhalter och övergångar till skritt, men det var först när jag satte henne i arbete genom att göra skänkelvikning på volten i skritt och trav, som hon fick göra av med lite av sin energi.
 
Travade sedan över cavaletti med nosen bortåt och gjorde halt efter serien. Fick göra det några gånger innan hon lugnade sig och faktiskt lyssnade på att hon skulle ha en kort, energisk trav. Provade sedan några gånger med nosen hemåt också, det gick över förväntan och hon kunde stå stilla i halten. Velade lite kring om jag skulle hoppa eller inte, men samtidigt kändes hon lite lugnare, så jag beslöt mig för att testa på åttvolten i alla fall. Då skulle ju voltspåret automatiskt bromsa henne.
 
Men så fort hon såg hindret lugnade hon sig, fokuserade på uppgiften och hoppade fantastiskt bra! Vi kom i trav emot och tog omväxlande vänster och höger varv. Självmant fattade hon (rätt) galopp direkt i landningen och hon hade ett så bra driv i sig hela tiden. Galopperade ungefär en halv volt innan jag bröt av till trav (inga problem med bromsen då!) och red an på hindret igen. Vi hoppade planket fyra gånger totalt.
 
Eftersom det hade gått så bra så beslöt jag mig för att testa oxern ändå. Den är byggd så vi hoppar med nosen hemåt och det kanske inte var så smart med en häst som är lite glad i hatten... Men jag vände ganska kort emot, så hon inte skulle hinna få upp farten. Korta tyglarna, upp i lätt sits och vara beredd med mantag. Inga bekymmer här heller, Ariel hoppade koncentrerat och avspänt med bra rygg. <3 Mycket stolt efteråt, så hon kråmade sig och gjorde lite tendens till bocksprång. Galopp direkt i landningen. Jag tog dock ned henne till trav ganska snabbt då jag var osäker på underlaget.
 
Hoppade oxern en gång till i trav, egentligen hade vi säkert kunnat galoppera, men jag vill stärka henne och då är travhoppningen bättre. Hon hoppade lika fint som första gången, men den här gången vågade jag rida vidare i galopp och faktiskt vända henne runt (tio meter i diameter blev vändningen, heja oss!) ridbanan i galopp innan jag direkt gick över i trav och joggade av henne. Hon var SUPERFIN i avjoggningen, lång och låg med bra driv i bakdelen och avslappnad i hela kroppen.
 
Jag älskar verkligen att hoppa den här hästen! <3 Ser fram emot att kunna hoppa mer framöver, förmodligen blir det inte högre (hoppade 60 cm idag), men fler språng, så hon verkligen får bygga muskler och så vi är redo för debuten på tävlingsbanorna nästa år. :-)

När energin inte finns

Igår hade jag noll ork att rida. Men Ariel stod i stallet förväntansfull och ivrig. Tänkte först ignorera hennes pockande på uppmärksamhet, men beslöt mig sedan för att rida, men lägga ribban extremt lågt.
 
Så det blev en barbackatur i mörker och blåst längs storgatan. Efter igångskrittning försökte jag rida lätt i trav, men det tyckte Ariel var dumt. Hon saktade av till skritt varje gång jag försökte. ;-) Så det fick bli nedsittning trav istället och som hon travade! Jag kunde följa med utan några problem, men det var ryggen upp och rejält med tryck i bakkärran. Underbart!
 
Gjorde lite övergångar skritt-trav och även lite tempoväxlingar både i skritt och trav. Hon svarade med så stora nyansskillnader efter några gånger, att jag inte kunde göra annat än berömma massor, ge lång tygel och skritta hem. Fina underbara häst som ger mig energi när jag egentligen inte orkar någonting alls.

RSS 2.0