Närkontakt med leråker

Igår kom jag till stallet precis när Ariel kom in från hagen. Hon fick äta middag medan jag fixade hösilagepåsar och foderhinkar.

Sedan fick hon stå på skötplatsen medan jag borstade bort mer vinterpäls (tar det aldrig slut?), kratsade hovarna och tog på utrustningen. Sadelgjorden var lite svårare att spänna än för två veckor sedan. ;-)

Skrittade ut innan hoppträningen, tillsammans med U på Snobban, D på Moonlight och efter några minuter kom även ett till ekipage som skulle vara med på hoppningen.

Vi skrittade längs staketet på lösdriftens hage, Snobban blev lite nervös och gav sig ut i leråkern. Jag erbjöd U att rida före mig, vilket lugnade Snobban något. Men sedan tyckte hon att hästarna i lösdriftshagen kom för nära och sparkade bakut. Eftersom hon var så nära tråden så fick hon den mellan bakbenen, blev rädd och drog.

Tråden följde med henne och kom rakt på Ariel, som kastade sig runt i panik. Jag åkte av, men höll kvar tygeln och släpades någon meter innan Ariel stannade. Åkern var tyvärr stenhård, så jag slog mig rejält i sidan och tappade luften. Tur att jag hade säkerhetsväst!

När jag väl kommit upp och insåg att jag gjort mig illa på precis samma ställe som för två år sedan, kändes det så jobbigt. Ingen hoppträning förstås, och förmodligen ingen ridning överhuvudtaget på ett bra tag. Fan!

Ariel var nästan helt oskadd, hon hade fått ett litet sår i kanten på vänster framtand och så var pälsen ruggad där tråden dragits. Snobban var tack och lov oskadd. Jag ledde Ariel tillbaka till stallet och satt upp igen. Red på grusvägen i alla gångarter, det kändes faktiskt bättre i trav och galopp. Men så fort jag andades så gjorde det ont, så jag och V var överens om att inte hoppträna.

Sadlade av Ariel och så fick hon äta klart sin middag medan jag tog bort utrustningen. Sedan fick hon stå på stallgången medan jag mockade. Sedan åkte jag hem, kändes som jag behövde all vila jag kunde få.

Idag gör det mindre ont, men det blir minst en vecka utan ridning. Jag måste givetvis rida hem Hampus imorgon, men Ariel får nöja sig med arbete från marken och att M rider henne. Tråkigt, men jag måste vara rädd om mig själv. Försöker att inte tänka på att Ariels box skall mockas ut i helgen... ;-)


Det drar ihop sig

I måndags var jag bara en snabb sväng till Ariel, mockade och fixade foder. Snart är det bete dygnet runt som gäller, hon får allt mindre grovfoder och även mindre betfor. Magen står redan i fyra hörn, men hon är lycklig och det är huvudsaken.

I tisdags red M henne och jag kunde somna tidigt. Eftersom Hampus halvfodervärd ändrat sig och inte har tid längre, så kommer M rida Ariel två dagar i veckan framöver. Jag kommer att hålla igång henne så gott jag kan, men det kommer vara Hampus som är prioritet. Förmodligen blir det betäckning nästa vår, så hon får lite annat att pyssla med än ridningen.

Lite småpyssel

Idag blev det en vilodag för Ariel, då jag försov mig (!) och fick lite tidsbrist. Mockade och fixade foder, samt mockade bort två kärror med ratat hösilage från vinterhagen. Det är dock minst en kärra kvar att ta bort. :-S

Sedan fick Ariel lite omsorg, rengjorde juver och smorde in där myggen bitit henne. Snart måste jag åka till Hööks och köpa myggmedel, men jag tänkte invänta att hon blir lite mer besvärad än vad hon är nu. Kanske borde jag köpa ett flugtäcke också?

Hon var i alla fall inte gallig i benen och kall om hovarna, så det kändes som övergången till bete gått riktigt bra. Nu väntar hon bara ivrigt på sin nya bästis, Hampus! <3

Skritt i turbofart

Igår var det en ganska rund Ariel som jag hämtade in från hagen. Det märks att hon sväller ut nu när gräset är färskt med hög vattenhalt.

Började med att borsta av henne med rotviskan, men på grund utav värmen har hon börjat fälla rejält igen, så det var bara att byta till svettskrapan och dra bort så mycket päls som möjligt. Ariel verkade väldigt nöjd, även om hon ville visa var någonstans jag skulle klia. ;-)

Efter hovkratsning åkte utrustningen på och eftersom vi bara skulle skritta så blev det sidepull. Satt upp och Ariel var verkligen supertaggad när vi skrittade iväg mot farliga villaområdet. Vi tog oss förbi det med en del uppmuntran från min sida, men det var en spänd dam. Undrar om hon någonsin lär sig... Eftersom M ridit i klätterbacken i torsdags så gick vi direkt in på slingerstigen istället.

Ariel trampade på bra och bjöd upp i trav ett par gånger som jag fick dämpa. Sedan skrittade vi längs åkerkanten och ut på asfaltsvägen några meter. Därefter var det mer grusväg innan vi hittade stigen i skogen som så småningom leder till golfbanan. Ariel var dock inte så förtjust, hon tyckte underlaget var läskigt. Det var vattenblandad lera, ganska uppenbart att hon hade dåligt med fäste. När vi plaskat på ett tag gav även jag upp, vi får prova den där vägen till hösten istället när det torkat upp bättre under sommaren.

När vi vände så blev det ännu mera turbohäst, jag fick rida med korta tyglar för att kunna dämpa henne när hon smög upp i trav hela tiden. Men när vi väl var ute på grusvägen igen så gick det att skritta mer normalt. Vi tog asfaltsvägen hem hela vägen, så hon fick jobba på lite mer på hårt underlag.

Tillbaka hemma blev det stretchning och avduschning innan hon fick återvända till hagen. Jag mockade, fixade foder och förberedde för intag innan alla hästarna fick komma in i stallet. Sist tog jag in Ariel, som tyckte det var ganska onödigt att komma in.

Tre dagar bara sådär

Det blev ingen hoppträning i onsdags, istället åkte jag till Hampus och red i två och en halv timme. Det var ungefär en och en halv timme längre än jag tänkt mig, så när jag kom till Ariel var det riktigt sent. :-S

Hon fick stå ut med en matte som snabbt mockade och fixade foder, sedan fick hon sig en puss på mulen och jag åkte hem.

I torsdags hade medryttare M henne för första gången själv och det hade gått riktigt bra.

Igår var jag på fest med jobbet, så då var L snäll och tog hand om Ariel. Det känns faktiskt riktigt konstigt att inte ha sett henne på två dagar. Men idag så blir det mysig skrittur i alla fall!

Trevligt galoppjobb

I tisdags var Ariel lite rundare om magen, där hon stod och sov i boxen. Hade verkligen ingen lust att rida, men ställde henne på skötselplatsen och tog på grejerna ändå. Måste hålla igång nu, så jag med gott samvete kan låta henne vila i november och december. ;-)

Skrittade fram runt fårhagen i tio minuter, sedan blev det jogg på ridbanan samt över travbommar några gånger. Ariel blir verkligen superfin över bommar, så jag försöker alltid passa på när de ligger utlagda. När vi sedan var uppvärmda så skrittade vi iväg till minibacken som vi har.

Galopperade tre gånger åt vardera håll och någonting har uppenbarligen lossnat hos Ariel. Hon fattade rätt galopp nästan alla gånger, bara en gång åt vänster som det blev höger galopp i första fattningen. Hon tog för sig mycket mer i galoppen och avsaktningarna blev inte lika tvära, utan hon flöt mer in i traven.

Efter sex galopper tyckte jag det fick räcka för dagen, så vi joggade av oss i en rätt okej form innan Ariel fick skritta. Åter i stallet blev det genomstretchning och avsvampning. Mycket nöjd Ariel och även nöjd matte.

 

Sedan fick hon stå och sova på skötselplatsen medan jag mockade och fixade foder. Det är skönt att slippa morgon- och lunchpåsarna, men det kommer att bli ännu skönare när jag slipper mocka boxen. :-D


Nöjd beteshäst

Igår var det utsläpp i sommarhage, Ariel går som sagt ensam tills Hampus anländer, men hon var nöjd och glad ändå. ;-)

När jag kom ut hade hon redan varit inne ett tag och uppenbarligen vilat på maten. Det var halm på hela ryggen... Hon var lite rastlös på uppbindningsplatsen, jag tror hon gillar att det är lite intensivare på träningsfronten just nu.

Jag mockade och fixade foder, sedan fick hon återvända till boxen. Jag bar upp vattenkaret från vinterhagen till sommarhagen och fyllde på vatten. Hon dricker ju inte så mycket när hon är ute i hagen, men snart kommer Hampus och då går det åt vatten...

Tömkörning

Igår var det inbokat tömkörning med F igen. Ariel kom snällt lunkandes i hagen, det finns så mycket grönt i den nu att hon ratar nästan allt hösilage.

Borstade lite snabbt och tog på tömkörningsgrejerna. Skrittade fram i paddocken en stund innan F kom och tog över. Ariel var glad och ville gärna jobba med F. De började i vänster varv och jobbade, först i trav och sedan galopp. Ariel arbetade på bra och började till och med att galoppera i form några steg här och där. Hon satte väl under sig och kaninbakbenen var verkligen helt borta. F jobbade lite mer med traven också, med fokus på korsande bakben. Ariel var inte riktigt med på vad hon menade, men försökte i alla fall göra rätt. Goa tjejen!

Sedan blev det höger varv. Även här jobbade hon på bra, men det märks att vänster varv ändå är lättare. I höger varv vill hon fortfarande inte stödja på yttertömmen utan försöker komma undan arbetet. Då och då jobbade hon på bra i alla fall!

Vi bestämde oss för att prova en uppsutten träning nästa helg, förmodligen kommer även F sitta upp och känna på henne. Spännande!

Sedan var vi nöjda med Ariel, hon fick sig en dusch på de svettiga partierna och sedan skrittade vi av en stund vid hand. Därefter tog vi oss en sväng runt sommarhagen, så Ariel skulle få se hur staketet gick. Det finns ett dike i hagen, så givetvis var vi tvungna att hoppa det. ;-)

Seda fick hon återvända till vanliga hagen och rulla sig riktigt dammig. ;-) Jag lunchfodrade hästarna och tog reda på utrustningen. Sedan mockade jag och fixade foder innan jag åkte hemöver igen.

Snart sommarbete...

I lördags fick Ariel en ledig dag. Hon var fin i benen efter terrängträningen och lika glad som alltid. Betade henne en halvtimme samtidigt som jag ryktade henne.

Sedan blev det förstås mockning och allmänt foderfix. Jag försökte skynda mig så gott det gick, men det fungerar sådär halvbra. ;-)

Hagarna är klara inför betessläppet, som skedde idag. Ariel kommer få gå själv i sin hage och komma in på nätterna fram till första juni, då Hampus kommer och håller henne sällskap. Sedan blir det tre månader ute dygnet runt, det lär de gilla!

Terrängträning!!!

Igår var jag ganska nervös när jag for omkring i stallet. Egentligen inte så mycket över själva träningen, den tänkte jag inte alls på, utan på att köra transporten alldeles själv. Hua!

Fick hjälp så jag backade rätt när transporten skulle på och sedan var det bara att lasta in en glad Ariel. Körde långsamt och försiktigt till Säfva ridcenter men vi var ändå framme redan efter en halvtimme. 

Bytte skor och tog på mig shortchaps innan jag lastade ur Ariel, så jag inte behövde göra det med henne i släptåg. Hon såg sig nyfiket omkring men var inte stressad. Tog av transportskydden och sedan fick hon gå och beta en halvtimme. Hon var lite smått på tårna, men uppförde sig ändå bra.

Sedan tog jag på henne all utrustning, tog på mig säkerhetsväst och hjälm och satt upp. L med Piaster skulle också vara med, så vi skrittade ut tillsammans. Ariel var turbohästen hela vägen bortåt och när vi vände ville hon bara fortsätta. Definitivt ingen distanshäst, men uppenbarligen en långrittshäst...

Inne på den stora terrängbanan fick vi trava och galoppera lite som uppvärmning. Ariel kändes mycket mer framåt än annars, det öppna fältet gjorde sitt till, men det kändes aldrig som att hon skulle sticka med mig. Fast hon är ju inte riktigt den typen av häst. ;-)

Vi fick börja med att hoppa ett par stockar på volt. Först i trav och sedan i galopp. Givetvis bara i vänster varv, så Ariel och jag fick kämpa på lite i galoppen. Men nog sjutton blev det tre, fyra varv i vänster galopp. Heja oss!Sedan fick vi hoppa den lilla stocken i svag nedförslutning, Ariel som oftast inte ens får trava nedför tyckte det var lite extra skoj att galoppera. ;-) De andra ekipagen fick förstås hoppa den stora stocken, men vi höll oss till de enklare övningarna så här första gången.Sedan tog vi lilla trappan uppför, första gången i trav och andra gången så började Ariel galoppera emot självmant. Finaste flickan. Hon tyckte att trappan var fruktansvärt skoj och jag tyckte nog att den var ganska okej att hoppa.

Sedan hoppade de andra ett par olika hinder som var lite för tuffa för oss, bland annat en stockoxer. Vi fick sedan hoppa den också, fast utan bakre stocken. Det var lagom högt och skoj. :-)

Sedan var det dags för nedhoppet. Tyvärr tyckte jag tränaren var lite opedagogisk, då hon målade upp ett scenario kring vad som skulle hända om vi gjorde fel vid nedhoppet. Bättre enligt mig är att beskriva hur man gör för att lyckas, misslyckas brukar man kunna ändå.

Ariel skötte sig dock klockrent, droppade precis som en proffshäst och vi fick beröm även om piloten tappade tygeln efter ett par galoppsprång och fick hala in dem. Som vanligt... ;-)Sedan hoppade vi allihopa över den ena stocken igen, innan de andra fick hoppa ett lite svårare hinder följt av bildäcken. Ariel och jag nöjde oss med att bara hoppa bildäcken. Hon tyckte de såg så konstiga ut, så hon fick stanna och titta på dem. Vet att tränaren inte tyckte det var okej, men jag föredrar en häst som stannar och kollar i lugn och ro, än en häst som tvärnitar precis framför så man flyger av...

Sedan hoppade hon bildäcken fint två gånger i galopp.Vi avslutade träningen med vattenhindret. Ariel gick lugnt ned i skritt, men när vi skulle trava igenom så tyckte hon att det stänkte för mycket och ville slippa. Inte tilåtet! Tredje gången tog hon det snällt i trav, med ett par galoppsprång på slutet. Duktig tjej!Alla bilderna är från Säfvas hemsida. :-)

Överlag är jag nöjd med träningen, jag fick med mig en del att träna på hemma. Men jag hade föredragit att få hoppa samma hinder fler gånger, både trappan och nedhoppet hade jag gärna fått några fler språng på, så jag fick in känslan lite mer. Istället skyndades det vidare till nästa hinder. Jag hade faktiskt hellre hoppat samma hinder fler gånger, än hunnit med många hinder vid samma träning.

Efteråt så tog jag av Ariel utrustningen, skrittade av henne och gjorde i ordning för lastning. Under tiden åkte alla andra hem, det går ju lite snabbare om man är fler som hjälps åt... ;-) Ariel var så cool fast vi blev ensamma, vilket känns skönt inför framtiden. Däremot tyckte jag inte att hon var trött efter träningen, hon har uppenbarligen lite bättre kondition än jag trott.

Sedan var det bara upp i transporten igen och åka hemåt. Ariel stod som ett ljus hela tiden och var lugn även när vi lastade ut hemma. Sedan fick hon gå ut i hagen som belöning, fast de andra hästarna redan gått in för kvällen. ;-) Jag mockade och fixade foder innan hon fick gå in igen.

Jag tog sedan reda på all utrustning innan jag åkte hem. Nöjd med mig själv och min fina häst!

Bara lite mys

Igår hade jag morgonfodring och utsläpp, det är lite lättare nu när hästarna inte har så tjocka täcken. ;-) Jag har inte riktigt hängt med i svängarna, visst förstår jag att det snart är juni, men inte vad det innebär för stallet. I tre månader kommer hästarna att gå på sommarbete dygnet runt, så det blir inga pass överhuvudtaget, inga ansvarsområden och inga påsar att packa. Härligt! Givetvis ingen box att mocka heller, men jag tänkte vara ordentlig och mocka hagen där mina hästar går.

Mockade och fixade foder efter uttaget, sedan fick Ariel beta en halvtimme. Därefter gjorde jag klart utrustningen inför morgondagen, nytt schabrak under sadeln och så mixtrade jag lite med hopptränset. Jag tänker inte rida terrängträning på novabett... Det blev det tredelade med parerstänger istället och så får hon stå ut med att han pullarnosgrimma. Hoppas det räcker... :-P

Ariel i hagen:


Mera hoppning

Igår var det hoppträning igen. Jag kom till stallet lite senare än jag tänkt mig, så jag hann bara göra i ordning gamla allroundsadeln innan det var dags att hämta Ariel från hagen. Hon fick äta middag medan jag borstade och kratsade hovarna. Hovslagaren skodde om henne på morgonen, så nu har hon bara skor fram. Tänkte testa och se om hon klarar sig barfota bak under den isfria perioden.

Sadeln verkade passa okej, men jag tog ändå på svanskappan som vi brukade använda oss av förra året när vi hoppade. Tog på tränset, satt upp och skrittade iväg. Ariel var pigg men det kändes lite konstigt med sadeln. Inte så att den låg fel, utan det var bara en ovan känsla att ha en hård sits, stöd för skänkeln och korta stigläder...

När vi skrittat fram gick vi in på ridbanan och red fram. Det gick fort, fort i traven, jag fick dämpa henne några gånger. När vi sedan galopperade bjöd hon till riktigt bra själv. Jag var tvungen att fundera någon minut, men sedan insåg jag att det måste vara tillskottet på Krafft Groov som piggat till henne. Förvisso är det bara två hg det handlar om, men uppenbarligen är det tillräckligt för att väcka turbon i henne.

Vi började träningen med att trava på serpentiner samt över bommar på böjt spår. Sedan fortsatte vi med att galoppera på volt och över bommar. Ariel och jag red halva volterna (inklusive bommarna) i galopp och halva i trav. Fungerade riktigt bra, men så är hon ju en pärla när det kommer till bommar!

Sedan fick vi göra en riktigt rolig övning, för mig som pilot blev det lite för rörigt i början, men sedan skärpte jag till mig. Tre hinder stod på volt, sett uppifrån som en klocka ungefär vid 4, 8 och 12. Jag och Ariel fick hoppa hindren i trav och när det kändes bra skulle hon landa i galopp efteråt. Vid 4 stod en grind, vid 8 ett koppelräck och vid 12 ett plank. Man hoppade ett hinder, till exempel grinden, sedan fortsatte man förbi koppelräcket, hoppade planket, förbi grinden, hoppade koppelräcket, förbi planket och så över grinden igen. :-)

I höger varv gick det sådär, jag var lite för fokuserad på att det var HINDER vi skulle över. Men i vänster varv bestämde jag mig för att strunta i att det var hinder och bara tänka att jag skulle mellan hinderstöden. När jag skärpte mig och red så var Ariel superduktig.

Därefter fick vi hoppa en liten kombination med två kryss. Anridning i trav och sedan galopp mot andra hindret. Ariel skötte sig super där och återigen så handlade det bara om att jag måste rida. När jag red hela vägen klarade vi till och med att galoppera fint genom kortsidan. Heja oss!

Snälla A tog en bild på landningen efter första krysset.Ariel och jag fick sedan avsluta med att hoppa en liten bana. Här är vi fokuserade på att klara av svängen så bra som möjligt. ;-)Banan var först över grinden, sedan kombinationen och avslutningsvis koppelräcket. Ariel var superduktig och jag fick en bra runda (eftersom jag red och inte bara åkte med...). Både jag och V tyckte det räckte där, så vi skrittade av i tio minuter. Här finns en film på de tre första hindren: http://www.youtube.com/watch?v=BHbH4tFIaG8

Ariel blev stretchad och avsvampad innan vi gick ut och betade medan jag tittade på ponnygruppen när de red samma övningar. De var liiite bättre än oss. :-P Men jag gör ju inte det här för att vi skall vara bäst, utan för att Ariel tycker att det är så förbaskat skoj. Snart kanske jag också tycker att det är skoj. ;-)

När Ariel fått äta i en halvtimme så fick hon stå på skötselplatsen medan jag mockade och fixade foder. Sedan fick hon gå in och äta sitt kraftfoder medan jag röjde undan alla grejer och åkte hem.

Provridning

I tisdags hämtade jag upp M, som jag fått tips om via hopptränare V. M var intresserad av att bli medryttare på Ariel och jag har ju klurat ett tag på att Ariel egentligen skulle behöva ett till pass ute, men jag har känt att jag inte riktigt hunnit med.

Vi åkte ut till stallet medan jag berättade om Ariel och M berättade om sig själv. Det lät som en bra matchning, men man vet ju aldrig säkert förrän man ser ekipaget tillsammans...

M har haft medryttarhäst tidigare i stallet, så hon känner till rutinerna. Jag visade lite snabbt hur petig jag är med kraftfodret, men påpekade att M inte behöver vara lika petig. Jag tar ju vågen med mig hem varje dag, så då är det lite svårt att väga fodret. ;-) En dag i veckan tror jag inte Ariel dör av att få en mer ungefärlig mängd foder. :-P

Sedan hjälptes vi åt att borsta av Ariel och M fick kratsa hovarna medan jag förberedde sadeln. Ariel uppförde sig snällt och jag kunde sedan visa hur man sadlar med en bomlös sadel. På med träns och så ut på ridbanan för lite provridning i alla gångarter.

Som alltid när någon rider min lilla älskling så är jag lite nervös, men Ariel blev nöjd direkt och jag tror även M var nöjd. Jag försökte fota lite och som vanligt blir det mest suddiga bilder... Men en bild i skritt och en i trav blev det i alla fall!

Plus i kanten för en medryttare som har samma längd på stiglädren. ;-)

M red samtidigt som L och Krutow och jag lyckades faktiskt fånga bägge på bild! Sedan gav de sig ut på en skrittrunda tillsammans, så M fick prova lite uteritt direkt.Medan M var borta passade jag på att mocka och fylla på påsar. Det är ju ingenting som jag behöver visa M, så då sparade jag lite tid. :-) Lagom till att jag var klar kom de skrittandes tillbaka.

Av med utrustningen och sedan visade jag stretchning av alla benen och massage av bakbenen. Sedan fick Ariel återvända till boxen och vi åkte hemöver igen. M kommer att rida Ariel på torsdag nästa vecka, kommer att bli så skönt att Ariel får röra på sig lite mer och jag får en helt hästfri dag!

Snabbsväng igen

I måndags var mitt ena tåg sent, så jag missade det andra med tre minuter. :-( Så irriterande! När jag väl kom hem ville jag bara sova, så jag bestämde mig för en riktig snabbsväng i stallet.

Mockade och fixade foder, samt pussade snabbt på Ariel. Sedan fick hon klara sig utan mig igen...

Mysig skrittur

Igår hade jag lunchfodringen och sedan åkte jag iväg för provridning av Hampus. När jag kom tillbaka träffade jag på E som ville ha sällskap ut på äventyr. Då hon inte visste var någonstans rakbanan var, så bestämde vi oss för att rida dit och titta.

Tog in Ariel från hagen och snabborstade. Sedan på med grejerna, det blev sidepull för första gången på evigheter. Men vi hade bara tänkt att skritta och då kan hon gott få vila munnen lite. Ariel traskade iväg med spetsade öron och lämnade stackars Snobban bakom sig. Trots att de är samma storlek. ;-)

På hemvägen gick det ännu fortare, då fick jag göra halt med Ariel ibland för att kunna föra en konversation med E. Skoj med en pigg och glad Ariel, det känns som den här veckans arbete varit ganska lagom för henne.

V har dock tipsat mig om en tjej som vill bli medryttare, så jag tänkte prova en dag i veckan framöver. Ariel behöver ju inte ha samma superpetiga upplägg längre, utan hon kan gå lite fler pass ibland bara jag är noga med att det inte blir mer än tre pass i rad.

Efter ridturen fick Ariel återvända till hagen medan jag mockade, fixade foder och städade i sadelkammaren. Sedan fick hon beta en halvtimme innan det var middagsdags.


Framsteg i tömkörningen!

Igår hade jag lunchfodring och intag. Så jag anlände till stallet lagom till lunchfodringen och kunde sedan pyssla på i tre timmar i min ensamhet. Började med att mocka och fixa foder, så jag hade det klart.

Sedan blev det putsning av utrustningen... Sadeln var ju lerig i sitsen och lite på kåporna. Eftersom sitsen är avtagbar blev det väldigt smidigt att putsa den, bara ta loss och rengöra. :-) När sadeln var ren så var det skyddens tur och sedan rengjorde jag även tränset. Passade även på att byta stigbyglar på sadeln, vi lär ju inte rida dressyr på ett tag, då är det bättre med distansstigbyglarna.

Sedan kom F till stallet och hade tid med lite tömkörning. Jag tog snabbt in Ariel och borstade av henne det värsta. Kratsade hovarna och tog på gjorden. Trasslade lite med tömmarna innan jag fick ordning på allt och så kunde vi skritta ut på ridbanan för uppvärmning. Vi skrittade i tjugo minuter, i varje varv så tog vi och skrittade över bommarna från hoppträningen, det tyckte Ariel var skoj. :-)

Sedan kom F och tog över. Ariel var mycket mer framåt än tidigare gånger, så jag behövde inte driva med långpisken utan kunde bara stå och njuta. Hon travade fint i vänster varv och bjöd plötsligt upp i en underbar galopp, i form och med väl undersatta bakben. F hade inte ens smackat på henne, men ändå ville hon galoppera. Det har verkligen aldrig hänt förut!

Sedan galopperade de lite, men Ariel gjorde ett så himla bra jobb (två hela varv klarade hon!) så F bytte till höger varv som är det lite svårare varvet. Även där jobbade Ariel på bra, när hon väl började stödja på vänstertömmen. ;-)

T kom förbi och var gullig och fotade lite, så här kommer bildbevis!Sedan började det regna igen så kameran fick återvända in. Ariel fick däremot stå ut med regnet och galoppera även i höger varv. Här märktes det att hon är van att välja höger galopp, fyra varv orkade hon med första rundan, sedan blev det korsgalopp i avsaktningen. Hon har lättare för att galoppera höger galopp, men den är mer balanserad i vänster varv. Knepigt...

Jag fick tips av F att ta lite mer i vänster tygel än i höger, då Ariel själv väljer att bjuda mer på höger. Sedan tyckte F att Ariel varit så duktig med många fattningar och galopper i bägge varven, att vi skulle sluta där. Vanligtvis håller vi på mycket längre, men igår blev det tjugo minuter. Jag instämmer med F:s åsikt om att man inte skall nöta när hästen hela tiden gör det man begär av den.

Så Ariel och jag skrittade ut tillsammans i tio minuter och hon var så på tårna och igång. Busfröet! Men det märktes att hon tyckte det var superkul med tömkörningen igår, till skillnad från de tidigare gångerna. Känns toppen att F kan tömköra henne, så får hon en chans att hitta sin kropp utan mig på ryggen.

Ariel fick sig en genomstretchning och sedan gå ut i hagen igen medan jag tog reda på utrustningen och fixade det sista inför intaget. När allt var klart var visst alla hästarna utom Ariel (!) inne så det blev ett väldigt smidigt intag för mig. Bara att njuta. ;-)

Betade Ariel i en halvtimme, masserade bakbenen och borstade bort lite mer päls innan hon fick gå in och äta middag. Sedan kom jag förstås på att hon skulle avmaskas också, så jag fick störa henne mitt i maten med lite maskmedel. Tur man har en häst som smaskar i sig vad som helst. ;-)

Nöjd med dagen kunde jag sedan åka hem, med nästan all utrustning ren. Fast det är klart att tömkörningsgjorden skulle må bra av lite rengöring...

Två dagar igen

I förrgår var jag en riktig snabbsväng i stallet. Bara mocka och fixa foder samt en snabb liten puss på Ariel.

Igår fick hon beta igen, medan jag borstade av henne både lera och päls samt masserade bakbenen. Jag ringde även och pratade med en fälttävlanstränare och bokade in en terrängträning för henne nästa fredag. Sjukt spännande kommer det att bli. Jag poängterade dock att Ariel bara hoppat några stockar och att jag inte ridit en riktig terrängbana på mer än tio år.

Ariel fick sedan stå på skötselplatsen medan jag mockade och fixade foder. Jag har så smått börjat vänja in henne på Krafft Groov 60. Under sommaren ingår inget foder och jag behövde ha någonting att blanda med mineralerna. Räknade lite på det och med 2 hg Krafft Groov 60 och 50 g Krafft Miner Grön får hon i sig det hon behöver i mineralväg. Att jag valde just Krafft Groov 60 beror bara på att jag har en sådan säck hemma, min kanin äter det istället för kaninpellets.

När jag var klar med allt fick Ariel återvända till boxen, jag fortsatte ignorera mina skitiga grejer och åkte hem. ;-)

Hopprekord och markkänning

Igår kom jag till stallet riktigt tidigt, vilket var tur... Ariel hade roat sig i spöregnet med att rulla sig, så hon var helt nedkletad med blöt lera över hela kroppen. Jag såg ingen annan lösning än att spola av hela hästen... Ariel var inte förtjust i min tortyr, men stod ändå stilla medan jag spolade av henne och försökte dra av så mycket vatten som möjligt. Tog på henne fleecetäcke och lät henne stå och torka.

Jag hann mocka och fixa foder innan det var dags att göra i ordning Ariel till hoppningen. Hon hade hunnit torka rätt okej under fleecetäcket, även om hon fortfarande vara lerig på halsen. ;-)

Vi skrittade fram i tio minuter, Ariel var rejält taggad och ville bara fram, fram, fram. Sedan värmde vi upp på ridbanan, med lite allmänt planlös ridning i trav (...) och några galoppfattningar. Ariel ville inte fatta vänster galopp, så det tog ett tag innan vi äntligen fick till galoppen så vi kunde skritta igen.

Första övningen var att trava över 7-8 bommar på medellinjen. Vi skulle vända till vänster och höger vid kortsidan varannan gång, så vi varierade svängarna. När traven fungerade bra fick vi efter svängen fatta omväxlande höger och vänster galopp beroende på varv.

Ariel fattade klockrent både höger och vänster och höll galoppen genom svängen. Jag blev så imponerad. :-) Sedan vände vi på övningen, så det istället blev en snävare sväng in till bomserien, trav genom serien och sedan galoppfattning och rakt fram hela medellinjen. Avbrott till trav innan kortsidan och sedan mjuk sväng åt höger eller vänster.

Jag skulle bestämma mig för att fatta en viss galopp, men om Ariel fattade fel galopp skulle jag inte göra någon affär av det utan bara rida vidare rakt fram. Det resulterade i helt korrekta galopper hela tiden. Sjukt imponerad av henne! När jag sköter mig sköter hon sig. ;-)

Sedan gjorde vi om det hela lite, genom att vi efter travbommarna fattade galopp och istället styrde på ett koppelräck. Tanken var att man skulle fatta höger galopp, hoppa hindret och sedan skulle hästen landa i vänster galopp och galoppera vidare genom kortsidan. Vilket stjärnan Ariel förstås gjorde. :-D

Lite vingel blev det, jag var tvungen att fokusera 100 % på vart vi skulle rida (dvs rak blick, rak kropp) annars började Ariel småvingla. Fascinerande hur oerhört känslig hon är på min sits.

Sedan bytte vi linje, så vi fattade vänster galopp, hoppade en oxer och bytte sedan till höger galopp och genom kortsidan. Ariel hoppade så stort på oxern, jag satt löst två gånger och tredje gången for jag i backen efter hindret... Jag får inget stöd från sadeln och i och med att Ariel hoppar så genom ryggen så får jag en smäll av bakvalvet så jag tappar ännu mer balansen. :-S

Ingen skada skedd dock, förutom att jag blev blötare än jag var innan (fast det spöregnade hela passet) och ganska lerig. Ariel blev mest förvånad att matte försvann helt plötsligt. Upp igen och i samråd med V hoppade vi koppelräcket en gång till och nöjde oss sedan.

Vi skrittade av i tio minuter, Ariel var mycket nöjd. Jag var också nöjd, men nu blir det till att hoppa i wintec-sadeln tills jag har råd att köpa en hoppsadel. För bomlösa fungerar helt klart vid markarbete, men inte när Ariel hoppar.

När jag tagit av Ariel all utrustning fick hon återvända till boxen och vila sig. Jag hjälpte till att bygga bort banan och passade på att mäta oxern. 60 cm var den, så nu har vi hoppat högre än någonsin. :-D Ariel hoppar i och för sig ännu högre än så, men det får man ju inte räkna med. ;-)

Det finns en liten filmsnutt som snälla T filmat, men den dyker upp till helgen först. Måste redigera bort ett tjut ifrån ryttaren. :-P


Galopp i uppförsbacke

I måndags blev det en riktig snabbsväng i stallet, jag hade förberett innan så det var bara mockningen som behövde göras. Ja, sedan fick Ariel förstås beta en halvtimme, medan jag borstade bort ytterligare ett ton med päls. Hon är så kortpälsad nu och ändå fortsätter hon att fälla... Masserade även bakbenen.

I tisdags kom jag ut till stallet i lite vettigare tid. Jag kom precis när Ariel gick in från hagen, så jag fixade med foder medan hon åt. Sedan åkte grejerna på och vi följde med hopptränare V på lite klättring i skritt. Två varv i klätterbacken blev det, sedan var Ariel framskrittad och vi joggade på grusvägen som lite mer uppvärmning.

Backträningen i galopp gick bra, även om hon fattar höger galopp även när jag vill ha vänster. Får bryta av och fatta om ett par gånger, men sedan blir det i alla fall vänster. Måste bli bättre på att inte stressa upp mig själv där, utan bara lugnt bryta av och fatta igen.

I höger galopp kunde vi komma till lite mer arbete, men jag har väldigt svårt att få till någon som helst öppnakänsla. Måste be F om lite råd hur jag skall tänka.

Ariel var riktigt pigg efter galopperna, så avjoggningen blev i snabbaste laget. ;-) Men när hon sedan fick skritta av så slappnade hon av och gäspade. Skönt!

Hon fick sig en genomstretching innan hon fick stå och sova medan jag mockade i boxen. Sedan gick vi ut och betade, jag borstade henne som vanligt och masserade bakbenen. Sedan fick hon återvända till boxen och jag åkte hem.

Tre dagar

I fredags var det premiär för galoppträning i backe igen. Vi red tre gånger åt vardera håll och i början blev det fel galopp så jag fick sakta av och fatta ny galopp några gånger. Men sedan började Ariel förstå vad vi sysslade med och sista gången gick hon i rätt galopp åt bägge hållen. Hon var inte så trött som jag trodde att hon skulle vara, så nästa gång kör vi fyra gånger åt vardera håll.

Stretchade igenom, masserade och betade efteråt, med en mycket nöjd häst. :-)

Igår skulle jag iväg på födelsedagsfirande, så Ariel fick nöja sig med att bli betad. Samma sak idag, jag hade lite annat för mig så det blev bara borstning och betande. Vi är nu uppe i en halvtimme och det får räcka.

Jag har även märkt att Ariel äter mindre hösilage i hagen, så jag minskar från 3 kg per mål till 2,5 kg ute och så lägger jag det extra kg till kvällsutfodringen istället.

Var även på Granngården idag och handlade nya mineraler. Valde Krafft Miner Grön, så jag slipper oroa mig för att överdosera vitaminerna.

Snabb visit igen

Igår blev det en snabb sväng i stallet. Först fick Ariel beta 25 minuter medan jag masserade bakbenen. Det var långa minuter efter att jag var klar med massagen, i fortsättningen måste jag komma ihåg borste så jag är sysselsatt medan hon äter.

Sedan fick hon stå och sova medan jag mockade och fixade foder. Efter puss på mulen så åkte jag hem igen.

Fantastisk hoppträning!

Igår var Ariel fortfarande ute när jag kom med bilen, så hon fick gå in direkt så hon hann äta middag innan träningen. Medan hon åt borstade jag henne och kratsade hovarna, samt tog på sadeln och givetvis min utrustning. Sedan var hon klar precis när jag kom med tränset. Duktig tjej. :-)

Vi provade att rida i bomlösa igår, samt plocka bort nosgrimman på tränset. Detta är mest för att jag upplever att hon blir frustrerad när hon inte kan gäspa med nosgrimman och jag tror egentligen inte att hon behöver den.

Skrittade fram en kvart innan vi gick in på banan, sedan blev det lite planlöst jogg och några galopper i bägge varven innan vi samlades för genomgång. Ariel samsades med två riktiga tävlingsponnyer, så vi fick variera och anpassa övningarna lite efter de olika nivårerna. Men V gör det så himla bra, så det är inga problem. :-)

Började med att trava över bommar på ett S-format spår. Ariel tyckte det var lite halvt avancerat då spåret svängde, men när hon lyssnade på mig (och jag gjorde rätt!) så var hon superduktig. Det var en riktigt bra övning, lösgörande för bogarna och mjukgörande för lederna. :-)

Sedan hoppade de andra fyrstuds på böjt spår. När de var klara med övningen fick Ariel trava mot serien, men istället för hinder var det bommar på de tre första hindren och sedan en upphöjd bom på sista hindret. Vi försökte komma i galopp mot serien, men det viktiga var att jag hade ett bra tempo med en häst som bjöd ordentligt mot serien.

Det som egentligen var svårast i serien var för mig att hålla kvar tyglarna. ;-) Efter att ha hoppat genom serien några gånger i varje varv övergick vi till att hoppa en liten bana. De andra fick lite olika banor med kortare och längre vägar, men Ariel och jag höll oss till samma bana där vi hoppade tre hinder med långa vägar och avbrott till trav när det kändes obalanserat.

Det gick oerhört bra att hoppa banan! Vi höll inte galoppen hela tiden, men hon hade en bra bjudning och det var mer galopp än tidigare. Jag kom dessutom till ridning (ovanligt...), kunde driva mot hindren och hålla kvar tyglarna. Det tar sig!

V var mycket nöjd med oss och tyckte det var helt okej att hoppa i bomlösa så länge hindren var så pass låga som de var. Sedan får vi nog köpa oss en hoppsadel, för Ariel tyckte det var superkul hela tiden. :-) Det gick bra att rida utan nosgrimma också, Ariel stod och gäspade under flera av våra skrittpauser, så hon uppskattade verkligen att slippa nosgrimman.

Vi skrittade av i en kvart innan det blev stretching, avsvampning och massage av bakben. Sedan fick Ariel äta gräs i tjugo minuter innan hon fick sova på skötselplatsen medan jag mockade. När hon var tillbaka i boxen fixade jag foder och städade undan utrustningen innan jag åkte hem i skymningen.

Lydnad på uteritt

Igår kom jag till stallet lagom till intaget. Hann mocka och fixa foder innan jag tog in Ariel. Medan hon åt middag gjorde jag i ordning henne för ridning, sedan var hon klar lagom till att jag var färdig. :-) Massage av bakbenen hann jag med innan också.

Satt upp och skrittade iväg mot rakbanan. Ariel var väl inte överförtjust över att gå åt det hållet, men matte var övertygande... Innan rakbanan blev det lite trav och sedan jobbade vi med galoppen på rakbanan. Ariel var duktig, men ville helst fatta samma galopp som vi galopperade sist. Dvs bad jag om höger så fattade hon höger, när jag sedan saktade av och bad om vänster galopp, så fattade hon höger igen ett par gånger. När hon sedan fått till vänster och galopperat den ett tag, ville hon inte fatta höger galopp längre. :-S

På tillbakavägen blev det lite mer lydnadstänk även i skritt och trav, där vi även jobbade med bra halter. Hon har lätt för att glömma det där med snabba reaktioner. ;-)

Skritt de sista tjugo minuterna på en mycket nöjd häst som visste att hon gjort rätt (mestadels av tiden). Tillbaka i stallet blev det stretching av benen runt om innan jag svampade av henne. Därefter fick hon gå ut och beta i tjugo minuter, en mycket nöjd häst!

Sedan fick hon återvända till boxen och äta hösilage, då hon hade kvar kvällspåsen från måndag kväll, då fodraren glömt att ge hästarna kvällsmat... Ariel var nöjd med "extra" foder helt plötsligt.

Jag gjorde klart sadeln för dagens hopplektion, kommer bli grymt skoj. Fysioterapeuten tyckte att sadeln passade så bra att jag gott kan hoppa i den. Åtminstone så länge jag själv tycker att sadeln ger mig tillräckligt med stöd. När jag pysslat klart så åkte jag hemöver igen.

Kort besök

Igår jobbade jag till sent, så det blev mockning av boxen och blanda betfor bara. Allt annat hade jag förberett dagen innan. :-)

Sedan fick Ariel massage av bakbenen och så betades hon i femton minuter. Nöjd häst. :-) Sedan fick hon återvända till boxen och jag åkte hem igen.

RSS 2.0