Både rundkorall och promenad!

Jag har världens finaste och mest underbara häst! Nedan följer ännu ett skrytinlägg, så ni som är less på sådana rekommenderas att surfa vidare till andra sidor.

Tänkte ta in Ariel direkt ifrån hagen, men eftersom hovslagaren var där dagen innan var grimman inte på plats. Kände mig dock lat, så jag gjorde en egen grimma av min halsduk. Ariel den ängeln följde mig snällt hela vägen till stallet, i sällskap med min cykel dessutom! I stallet fick hon belöning i form av kraftfoder och jag passade på att fota en bevisbild.Efter att hon ätit klart tog jag på riktiga grimman och så fick hon mumsa hö istället. Jag borstade av henne som hastigast, kratsade hovarna och pussade lite på henne. Sedan åkte senskydden och sidepullen på och vi begav oss till rundkorallen. K ringde precis när vi lämnat stallet och undrade om vi inte kunde gå på promenad i mörkret ihop. Så vi bestämde att jag skulle busa av Ariel i rundkorallen och sedan komma tillbaka för att ta på mer reflexer.

Ariel har börjat dra mer och mer mot grinden när hon springer i rundkorallen, så idag tänkte jag kräva lite mer "fortsätt framåt" av henne. Hon bockade och sparkade bakut för första gången på evigheter, och hade riktigt roligt varje gång jag bad om galopp. Efter fem minuter var vi bägge nöjda och så traskade vi upp till stallet igen.

Där inne stod Idunn och väntade ivrigt på vår ankomst. Jag tog på reflexer på Ariel och mig, sedan gick vi samma väg som förra fredagen, det vill säga förbi kyrkan och till hembygdsgården. Idunn och K har ett helt annat tempo än mig och Ariel, så målet denna tur var att helt enkelt hänga med. Rejäl powerwalk! Jag är ju lite feg av mig också, halkar Ariel till så vill jag sänka tempot, men idag blev det inget sådant.

Idunn var lite orolig över bilarna, men Ariel reagerade inte alls. Duktig tjej! Vi travade flera småsnuttar (för att komma ikapp), hoppade banken igen (eh, hon kliver snarare nedför banken) och tränade både på att gå först och sist. Ariel gillar både och, men det kändes som hon fick lite mer tempo när hon gick först. På slutet fick Idunn gå i förväg, just för att träna på att de inte går tillsammans hela tiden. Ariel brydde sig inte, utan var mer intresserad av ifall Sunna skulle möta oss eller inte.

I stallet fick Ariel pusta ut med täcke och så stretchade jag. Idunn lämnade stallet tidigare än oss och Ariel var rätt så lugn när hon var ensam igen. Men det behövs fortfarande mer träning på den delen.

K och jag pratade lite om hur oerhört lugn och självsäker Ariel är när man är ute på promenad. Vi skämtade om att jag skulle kunna sitta upp och rida utan att hon skulle blinka. Men även om hon rent mentalt är klar för det är hon ju absolut inte klar rent fysiskt. Så jag bidar min tid och är bara lite avundsjuk på K som skall börja rida Idunn i sommar...


Pyssel

Igår kom Ariel fram till mig i hagen, trots att det fanns en del hö kvar. Det värmde. Vi gick in i stallet där hon fick ännu mera hö... Medan hon åt så pysslade jag en del, borstade henne, klippte till manen lite snyggare och provade de nya senskydden. De är i storlek XS och jag var tveksam till om de var tillräckligt stora. Men de passar precis!Det grämer mig lite att de inte fanns i klarrött, men man kan inte få allt. Tänker dock hålla ögonen öppna efter klarröda benskydd, tips emottages tacksamt!

Jag passade även på och provade Habinas gamla träns, det fungerar fortfarande även om jag fick spänna ut det tre hål på varje sida. Ariel tuggade ivrigt på bettet en stund, men lugnade sig sedan. Fotograferade henne med och utan nosgrimma, för att se vilket hon blev snyggast i. Dock kom jag inte fram till något bra svar, utan jag skall prova dressyr- och hopptränset först innan jag bestämmer mig.

K kom förbi och vi pratade en stund, så Ariel fick finna sig i att stå ensam. Det tog hon med ro ända tills jag kom tillbaka till stallet, då började hon trampa runt och välte skottkärran med hö. K konstaterade att Ariel verkligen blivit vuxen i kroppen nu och hon fick även känna på Ariels ryggmuskler som är stenhårda. Det bådar gott inför framtiden!

Att mäta sträckor

1. Gå till www.lantmateriet.se
2. Välj i menyn till höger "Kartsök och ortsnamn"
3. Gör en sökning, till exempel "hågadalen" i det tomma vita fältet under "sökord"
4. I den lilla kartan till vänster kan man sedan röra sig upp och ned (med handen), förstora (med förstoringsglaset +), förminska (med förstoringsglaset -) samt mäta (med linjalen).
5. När man valt linjalen klickar man på den punkt varifrån man vill börja mäta. Sedan drar man med  muspekaren och ett rött streck följer en så länge man vill. När man klickar nästa gång mäts det mellan dessa två punkter. Man kan välja att mäta flera mindre sträckor (med flera röda punkter emellan varandra), då anges måttet dels mellan första och sista punkten ("Totalt") och dels mellan de två senaste punkterna ("avstånd").

Hoppas det klargjorde lite. :-)

Stormshopping

Jaha, då har jag länsat Hööks på inventarier... Åkte förbi efter jobbet, väldigt deppig av olika anledningar. Medan jag strövade runt i affären, plockade åt mig saker och kände på andra, så återvände både mitt lugn och min glädje. Tur att jag har Ariel i alla fall! Oavsett hur jobbigt allt är så finns hon där. Tycker om mig precis som jag är.


Jag plockade snabbt på mig en röd luvtröja, ett svart grimskaft och ett par vinterhandskar. Sedan hamnade jag på benskyddsavdelningen. Tur i oturen var terrängskydden slut i small, så det fick bli ett par senskydd istället. Till treårstestet...Sedan slog det mig att jag verkligen skulle behöva ett par rejäla skor att promenera i, som är varma och vattentäta. Hittade ett par på rean, och bland ett helt hav av 36:or och 37:or fanns ett par 38:or. Vilken flax! De var dessutom svarta med röda detaljer, precis som Ariels färger! Att de bara kostade 194 kr gjorde ju inte saken sämre...


Pratade lite med personalen om sadlar. Eftersom det är 60 dagars bytesrätt, så kan jag köpa sadel för att prova hemma. Nu lär jag inte köpa sadel i Upplands Väsby utan i Uppsala istället, men det är ju skönt att veta.


Fingrade än en gång på de fina vita benlindorna, men med leran runt Alunda i färskt minne insåg jag att det kommer dröja riktigt länge innan Ariel kommer kunna ha sådana saker.


Bus i rundkorallen

Ariel var dyblöt på grund utav helgens regn- och snöoväder. Jag bestämde mig för att hon skulle få stå länge i stallet, som en liten träning av tålamodet. Så jag tog in henne, drog av allt vatten jag kunde och satte på henne fleecetäcket. Hon fick stå och äta hö hela tiden, och skötte sig som en riktig distanshäst skall göra. Åt och vilade samtidigt. :-)

Jag drog ut på tiden så mycket jag kunde, pysslade med lite olika saker. Torkade hennes ben ordentligt torra, rengjorde alla kroppsöppningar och klippte manen. Hela tiden stod Ariel lugnt och tuggade, även om hon ibland kollade vad matte egentligen pysslade med.

Sedan tog jag på mig hjälmen och då vaknade fullblodshästen igen... Hon började trampa fram och tillbaka, fnysa och kasta med huvudet. Det var bara att snabbt sätta på benskydden och sidepullen och bege sig ut till rundkorallen. Så fort Ariel fick komma ut ur ladugården blev hon lugn igen. Bara hon får följa med är hon nöjd...

Vi gick till rundkorallen och busade en stund. Ariel minns galoppkommandot, men var inte överdrivet förtjust i att galoppera runt den vattensjuka cirkeln. Istället blev det lite mer fokus på att komma fram till mig när jag ville och det har hon helt förstått nu. Så fort jag sträcker ut handen och säger "Ariel" kommer hon direkt in till mig med nyfiken uppsyn.

Eftersom hon var så duktig gick vi direkt ut i hagen och så fick hon sitt kraftfoder. Jag städade undan i stallet innan hästarna fick sitt hö.

Promenad i mörker

Ariel stod och åt hö när jag kom, så istället för att ta in henne direkt gick jag och förberedde utrustningen i stallet. Bestämde mig för att testa transportskydden på henne. Dessa skydd köpte jag när Hampus var ett år gammal (1998) och de har använts varje gång han varit ute på äventyr. Alltså några gånger till sommarbete, en gång till träning samt förstås tur och retur Linköping (65 mil!). Efter tvätt och borstning (2005) var de som nya igen och har sedan legat i en låda i väntan på HÄSTEN.Jag tog alltså på Ariel skydden medan hon åt kraftfoder. Lät henne nosa på dem, men hon var marginellt intresserad. Det fanns ju havre! Jag blev förvånad över hur bra de satt på henne. Framben:Och bakben:Efter att Ariel ätit upp kraftfodret tog vi oss en promenad runt i ladugården. Jag väntade mig någon slags reaktion, om inte annat åtminstone några höga bakben, men icke. Hon följde mig snällt runt överallt, som om hon alltid hade transportskydd på sig. Vi gick snäva svängar och backade på ett par ställen. Hur cool som helst!

Sedan fick hon äta hö ("Hö! Jag har inte sett mat på en vecka!") medan jag borstade kroppen och kratsade hovarna. Sedan tänkte jag faktiskt gå ut med henne i hagen igen, men då började hon pocka på mer uppmärksamhet, trampa runt och ha sig. Hon lugnade sig inte förrän jag hämtat och satt på henne reflexerna (!). Sedan tog jag på sidepullen och så gav vi oss ut på en spontanpromenad i mörkret.

Vi har ju aldrig gått i mörker förut och Ariel var lite småfeg. Jag bestämde mig för att det fick ta hur lång tid som helst, så hon inte skulle bli orolig av mörker framöver. Vi klättrade uppför en brant, gick förbi kyrkan och skolan, passerade ett övergångsställe ("VITA linjer matte!") och travade en kort, kort snutt på hemvägen.

Vi hittade en "bank" som Ariel först fick klättra längs sidan uppför och sedan hoppa nedför. Hon tog sig ned på ett väldigt lugnt sätt. Sedan hamnade vi vid en minidansbana (?) och jag kunde inte motstå att be Ariel traska uppför. Efter att ha idiotförklarat matte gjorde hon snällt som jag bad om.

Väl hemma var Ariel riktigt lugn och avslappnad, hon åt nöjt av höet medan jag stretchade henne. Hade på henne fleecetäcket en stund och gick även ut med det i hagen. Idunn, som aldrig sett Ariel i täcke förut, var tvungen att lyfta på bakre fliken för att se så det verkligen var Ariel därunder...


Lååååångsamt framåt

Lekte lite på www.lantmateriet.se och mätte hur lång vår byrunda var. Plötsligt kände jag mig väldigt generad över min långsamma häst. På en timme lyckas vi ta oss 2,35 km...

Det innebär att en femmilare skulle ta oss över 21 timmar. *djup suck* Det är tydligt att vi behöver speeda upp tempot. I och för sig gick vi en promenad (längs Ariels favoritväg) på 3,8 km/h. Hurra, då tar det bara 13 timmar att ta sig runt...

Jag som tyckte hon var så pigg av sig. I och för sig gick inte den sträckan att räkna ut, eftersom det inte går att säga (på kartan) var jag vände.


Shopping på Hööks

Igår var jag en sväng till Hööks för att drömma mig bort lite. Försökte bestämma om jag skulle slösa bort mina pengar eller inte. Det fanns både nödvändiga och onödiga saker jag ville ha.

Onödigt
Fälttävlansskydd runt om. Vill, vill, vill köpa nu, men inte sjutton lär vi gå i sådan terräng att Ariel behöver dem.

 


Vita kombinerade lindor. Tänk vad elegant Ariel blir!Rött sadelöverdag. Jag har ju ingen sadel att skydda än, men det är ju Ariels färg!Förvaringsväska. Nog för att jag är förtjust i enkla lösningar, men var skall jag ha den?Nödvändigt
Munktröja i rött. Behöver verkligen köpa nya hästkläder och den här är både gosig och i rätt färg.Svart grimskaft. Till Ariel i ligghallen.Thinsulate handskar. Använder mina jobbhandskar nu, vilket inte känns bra.


1 år tillsammans!

För ett år sedan åkte jag med en nervös klump i magen till Sigtuna. Jag skulle få träffa fyra unga fjordston som var till salu. Alla fyra hade Hugo som pappa, det var därför jag var intresserad.I stallet kändes det som dött lopp mellan Ariel och Glittra. På väg ut i hagen rymde Ariel och rejsade runt som en tok. Så mycket energi och livsglädje! Sedan lät hon mig fånga in henne, sötnosen!Alla hästarna busade runt en stund i hagen, förutom Ariel. Hon stod hos mig och gosade en bra stund. När hon sträckte sig allt vad hon kunde för att nå upp till min axel, då visste jag. Det här var hästen med stort H! Jag är evigt tacksam för att jag fick möjlighet att köpa Ariel, trots att hon egentligen inte var till salu.

Min ögonsten...


Snabb promenad

Jag börjar misstänka att jag skaffat mig en träningsnarkoman till häst. Tog in henne från hagen och lät henne äta hö medan jag pysslade på. Hon åt glatt (med ett öga åt mitt håll) ända tills jag började skramla med sidepullen. Då var hennes fokus helt och hållet på mig och hon trampade ivrigt fram och tillbaka. Jag som trott att hon varit orolig att bli lämnad ensam i stallet... Hon är rädd att inte få följa med ut på träning. Oj, oj...

Vi promenerade iväg längs banvallen och Ariel var allmänt studsig. Mötte ett par hundar som flåsade vilt, drog i sina koppel och skällde åt henne. Ariel stack iväg först, men när jag fått stopp på henne stod hon stilla och tittade. Hon visade tydligt att hon tyckte det var läskigt, men när hundarna försvunnit och jag berömt henne blev hon väldigt mallig. Hon noppade i tygeln och föreslog att vi skulle busa en stund. Road fick jag dämpa hennes iver lite, det var trots allt ingen kapplöpning vi var ute på.

Längre bort på banvallen, lagom till att vi skulle vända hemåt och Ariel verkade trött, mötte vi ett hästekipage. Hälsade som sig bör och Ariel tyckte att vi absolut skulle följa med dem. Men hon lyssnade direkt jag sade åt henne att vi skulle fortsätta bortåt. Gick några meter bortåt innan vi vände. Nu var Ariel superpigg igen, för hon skulle ju ikapp hästen! Jag krävde att hon skulle hålla sin skritt och därmed blev det en riktig powerwalk för oss.

Innan vi kommit ikapp vek vi av genom sommarhagen, så Ariel fick hoppa lite diken och klättra runt lite istället. Vi avslutade turen med att trava upp och nog fanns det ork kvar! Jag sprang mig riktigt flåsig. Stretchade igenom och lät henne sedan gå ut i hagen med de andra.

Jag längtar verkligen till 2012 när jag får uppleva dessa krafter på distansbanan!

Longering

Det var ruskigt kallt när jag åkte ut till Ariel igår. Först tänkte jag inte ta in henne, men så bestämde jag mig för att hon trots allt behövde lite omvårdnad. Så vi traskade in i stallet och jag parkerade henne framför skottkärran med hö. Trevligt, enligt Ariel.

Borstade av henne lite snöglitter, det ser så vackert ut i hårremmen:Kratsade hovarna och eftersom jag såg att hovarna var väldigt fuktiga av vädret, passade jag på att skära bort röta. Det gick väldigt bra, bättre än det gjorde förut. Men så var det inte mycket röta att skära bort heller, precis som hovis sagt. Skönt att få bort allt dock.

Tog på Ariel kapsonen och testade att longera på stallplanen. Där är det åtminstone lite ljus, även om det inte finns något stöd i form av staket. Ariel lyssnade riktigt bra och även om hon drog mot hagen ibland så var hon lätt att korrigera. Det enda som bekymrar mig är att hon helt tydligt tycker kapsonen är för skarp. När jag tar i den för att hålla volten eller minska tempo, så skakar hon ogillandes på huvudet. Hon försökte även klia av sig den när vi skulle gå in genom stalldörren. Det har hon aldrig försökt med vare sig tränset eller sidepullen. Eftersom jag känner mig tveksam till att longera i sidepull tänker jag låta longeringen vara ett tag, kanske ända tills rundkorallen går att använda igen.

Snabbvisit igen

Igår blev det ytterligare en snabbvisit. Gav bara hästarna hö, kraftfoder och vatten. Det är fascinerande att se att så länge jag står kvar i hagen, så får Ariel äta kraftfodret i fred. Jag behöver inte ens stå nära henne. Men så fort jag går ut, då är de andra hästarna där och knuffar bort henne. Tänk vad mycket respekt en liten människa kan få...

18 månader!

Nu är Ariel stora damen, hela 18 månader gammal! Detta firades med en orgie i fotografering, men ingen bild blev bra. Jag är verkligen urusel på att ta kort och Ariel är inte särskilt hjälpsam. När hon äntligen står på ett bra sätt, då lägger batterierna i kameran av. Så typiskt... Men så här blev hon i alla fall:Mätte henne också, hon har inte blivit högre men däremot har hon breddat sig rejält i bålen. Jag tycker dock att hon fortfarande är tunn, och jag får se om jag skall öka fodergivan ytterligare. Hur nu det skall lösas.

På skoj gjorde jag zigenarmåttet och nu skulle hon bli 152 cm. När hon var ett år gammal beräknades hon till 143 cm, så jag tror mer på det.

Efter allt mätande (och förstås lite putsande inför fotograferingen) promenerade vi ut i hagen igen. Ariel ville dock inte gå genom grinden, utan föreslog istället att vi fortsätta iväg på äventyr. Jag skall nog gå en sväng med henne på fredag ändå, det märks att hon tycker det är roligt även när det är mörkt.

Snabbvisit

Åkte ut till hästarna enbart för att ge foder. Klafsade ut i den blöta hagen (jag tar gärna några minusgrader igen) med hö. Försökte lägga höet på en torr plats högt upp, men samtidigt blåste det så mycket så jag tror hälften blåste iväg ner i leran igen. Blä för att vara hästägare ibland!

Pussade lite på Ariel medan hon åt kraftfoder. Hon tyckte mest jag störde... När alla ätit färdigt åkte jag hem igen. Snabbaste besöket hittills, 20 minuter...

Sadelprovning

Idag blev det en ganska kort vistelse hos Ariel. Jag var där totalt en timme. Tog in henne från hagen, som nu blivit till lervälling igen. Det avspeglade sig på Ariel, som var lerig lite här och var. Band fast henne och placerade höet framför nosen på henne. Det verkar vara något som fungerar, hon kan inte flytta på sig alltför mycket och då äter hon hellre än bara står och hänger.

Borstade av henne all intorkad lera, men lät den blöta vara. Tänker ta in henne och spola benen imorgon eller övermorgon istället. Däremot testade jag att ta på henne sadeln igen, känns som det var evigheter sedan den senast var på. Hon reagerade inte ett dugg, inte ens när jag spände sadelgjorden. Duktig tjej! Ländtäcket har hon aldrig haft på sig tidigare, men det brydde hon sig inte heller om.

När hon ändå hade sadeln på sig så passade jag på och tog kort. Så här såg det ut från vänster sida:Och från höger:


Jag är inte nöjd med hur den ligger, men vet inte om jag skall stå ut med den som invänjningssadel eller om jag skall förkasta den helt. Så länge jag inte sitter i den går det ju bra, men sedan vill jag ju att sadeln skall kännas bekväm för henne.

Vi gick sedan ut i hagen igen, där hästarna fick hö och kraftfoder. När alla ätit upp kraftfodret satte jag mig i bilen och åkte hem igen.

Blåsig promenad

Idag inledde jag med att visitera Sunna och Idunn, eftersom stallägaren är bortrest och jag har huvudansvaret för hästarna kommande vecka. Ariel verkade bli lite svartsjuk, för hon kom och puffade på mig medan jag höll på med Idunn och undrade varför jag inte ville umgås med henne. Därmed var det inga problem att ta ut henne ur hagen, hon ville ut på äventyr!

Hon fick stå i stallet och mumsa hö medan jag bytte om och plockade fram grejer. Det blev sidepull som vanligt, funderade på att ta på selen, men bestämde mig för att strunta i den eftersom det blåste så mycket ute. På med reflexerna förstås, och så gav vi oss iväg.

Jag hade bestämt mig för att gå Ariels favoritväg, som är höger direkt efter hagen. Det är en grusväg med väldigt lite trafik och på vissa ställen kan man även gå på en lägda. Vi varierade oss lite efter hur Ariel betedde sig, men mest blev det grusväg. Ariel var lite ivrig och på tårna, men något annat vore konstigt när det blåser halv storm. Hon rusade iväg två gånger, förmodligen för saker hon hörde. Det var aldrig några problem att få stopp på henne och hon lugnade sig snabbt. Jag fick påminna henne några gånger om att hon inte får gå framför mig, men det blir lätt så när hon är så ivrig. Det är ju inte hennes fel att matte har så korta ben och inte riktigt hänger med.

Efter fyrtio minuter var vi hemma igen, Ariel fick gå direkt in i hagen. Jag passade på att stretcha henne och hon tyckte det var lite konstigt. Men samtidigt verkar hon resonera som så att så länge matte håller på med mig så är jag nöjd. Sötnosen!

Sedan fick hästarna hö att mumsa på medan jag vägde upp kommande veckas foder. Därefter fick de kraftfoder och då måste jag stå och vakta så ingen tar Ariels foder. När de andra ätit upp gick de iväg och åt hö, så de verkar ha förstått att det inte är någon idé att försöka komma åt Ariels foder.

Vägde upp några dagars hö innan jag satte mig i M:s bil (!) och körde hem. Jag kommer nämligen att åka ut till hästarna varje dag nästa vecka och middagsfodra, och för att underlätta för mig har jag fått låna bilen. Toppenbra!


Ökad träning

Efter en del diskussioner, efterforskningar och funderingar har jag bestämt mig för att starta Ariels distansträning på riktigt. Hon kommer kanske inte märka av så stor förändring, men jag kommer att göra det. Jag måste ju traska bredvid henne medan hon tränar...

Innan någon går i taket kan jag informera om att det handlar om avsuttna promenader i skritt, där fokus är på tiden ute, inte hastigheten eller pulsåterhämtningen. Helt enkelt ett första steg att stärka hennes kropp och förbereda hennes psyke för vad distansen kommer att innebära. Sedan är jag övertygad om att jag kommer ha nytta av träningen även i övrigt.

För visst längtar jag till...


Håriga damen...

Efter longeringen försökte jag få i Ariel lite hö och så förevigade jag hennes håriga ben. Jag begriper inte varifrån hon har fått så mycket hovskägg, men det är långt och silkeslent. Dessutom börjar det redan nedanför knäet. Så här hårig var varken Habina eller Hampus.

Innan Ariel fick gå tillbaka till hagen tog vi oss en tur upp i transporten igen. Inga som helst protester, men så fick hon stå och äta kraftfoder där också. Det sista av kraftfodret fick hon äta i hagen tillsammans med de andra hästarna. Sedan gick det lilla busfröet in i ligghallen och det syntes att hon stod och väntade på sitt hö. Typiskt...

Pratade med K och vi bestämde oss för att testa att binda upp henne inne i ligghallen. Jag hoppas verkligen att det fungerar, för annars är det slut på bra idéer kring hur man utfodrar en häst separat i lösdrift.

Lyckad longering!

Efter en kort paus i stallet (tre tuggor hö...) bytte jag utrustning på Ariel. Hon fick på sig kapsonen, Hampus gamla strykkappor (något stora) och longerlinan. Sedan gav vi oss iväg till ridbanan för att testa longering utan stöd av rundkorallen.

Ariel passade på att busa runt lite, men det var inga större skutt. Jag misstänker att det hade blivit mycket värre språng om jag inte promenerat av henne innan. Ganska snart kunde vi jobba på riktigt. Ariel förstod snabbt vad det gick ut på och även om hon drog mot grinden i varje varv så var hon bitvis riktigt fokuserad på mig och vad jag önskade. Än en gång påminns jag om hur oerhört ambitiös och ivrig att vara till lags hon är. Min fina flicka!


Studsig promenad

Idag fick jag åka till Ariel med stallägaren, lyxigt värre! Anlände redan vid halv tolv, hämtade in Ariel från hagen och försökte truga i henne en massa hö medan jag pysslade med henne. Tyvärr är hon inte alltför intresserad av att äta, tror hon fick i sig ett kg på mer än nittio minuter. Istället spanar hon ut genom rutan eller kollar vad jag sysslar med.

Jag provade benlindor på henne, och hon brydde sig inte ett dugg.Efter ungefär en timmes försök att få i henne hö, traskade vi ut på promenad istället. Vi gick samma väg som sist, och Ariel var om möjligt ännu studsigare. Inte så hon var svår att hålla eller olydig på något sätt, men det verkligen pös ur öronen på henne. Vad jag än tänkt tidigare så måste jag motionera henne mer än vad jag gör just nu.

På hemvägen (längs banvallen) slappnade hon av hyfsat, men ibland blev det lite taktinslag i skritten. Först när vi var hemma i stallet igen kändes det som hon lugnat ned sig tillräckligt. Vi hade då promenerat i 35 minuter.


Foderångest igen

Jag hade ju i mitten av december äntligen fått upp Ariel i rätt mängd foder. Enligt tabellerna får hon nu det hon behöver, och än så länge märks det inte något annat på henne heller.

Däremot meddelade K att Ariel hade tagit sig ur ligghallen idag. Det innebär att hon inte kan fortsätta äta sitt foder själv. Jag blir så ledsen när mina förhoppningar hela tiden slås i spillror. Jag vill ju att hon skall få en bra uppväxt på alla sätt och vis. Men just nu känns det som att hon antingen får en bra flockuppfostran eller rätt mängd foder. Jag vill ju ha både och!

K och jag skall grubbla kring om det går att lösa på något annat sätt. Kanske kommer hon på något, för i mitt huvud står det helt still. Förmodligen slutar det med att jag får åka ut lite oftare och ge extra hö då. Jag hoppas dock att hon kan fortsätta få extra kraftfoder, annars vet jag inte vad jag gör.

Ledsen...

Överskottsenergi är onödigt

Efter att veterinären åkt iväg tog jag på Ariel sidepullen och knäppte på nova-bettet. Hon började förstås genast tugga en massa, men så snart vi promenerat iväg så glömde hon bort att hon hade bett i munnen.

Vi gick genom sommarhagen ut till banvallen och längs banvallen tillbaka till stallet. Ariel var som en känguru i början, studsade än hit och än dit. Jag fick säga ifrån flera gånger, men till hennes fördel skall sägas att hon lyssnade väldigt bra. Några minuter i alla fall... Det kändes dock aldrig som i förrgår, att jag inte hade kontroll, utan det var tydligt att allt handlade om överskottsenergi.

Vi hoppade över tre eller fyra diken, hela tiden med fokus på att vara lugna och kunna stanna efter landningen. Jag vill inte ha henne rusandes efter hoppet och hon verkar ha förstått hur jag vill ha det. Gostjejen! I början av banvallen drog hon iväg i skritten, men när hon märkte att jag följde med och höll samma tempo så lugnade hon ned sig. Sista biten hem var hon väldigt lugn och avslappnad. Överskottsenergin var borta och hon var snälla, lydiga Ariel igen. Men jag har lärt mig läxan att inte testa nya saker när hon inte varit igång på ett tag. Hon blir helt enkelt för ivrig och hoppig då. I sådana lägen är det bättre att ta en vanlig promenad istället. Vi träffade på en sopbil också, och Ariel ville gärna följa med sopbilen bort längs vägen. Knäpphäst!

Åter vid stallet passade vi på att lastträna igen. Även den här gången tyckte Ariel det var roligare att hjälpa matte med baklämmen, än att faktiskt gå in i transporten. Nu knakar golvet så mycket att till och med jag tycker det är lite läskigt. Ariel stod dock lugnt, även när jag vänt henne och vi spanade på fåren. Sedan bar det av till hagen för lite kraftfoder.

Jag har grubblat en del kring det här med tömkörning kontra promenader. Förmodligen är jag lite mer osäker när jag tömkör än när jag promenerar, vi har ju trots allt promenerat ihop mycket längre än vi tömkört. Dessutom är Ariel inte helt införstådd med vändande hjälper och det krånglar ju till det ytterligare. Jag funderar faktiskt på att lägga ned hela inkörningsprojektet, åtminstone känns det så nu. Delvis på grund utav den ekonomiska biten. Bara sele kostar ju tretusen och så måste jag köpa vagn dessutom. Jag är inte överdrivet road av körning, det är snarare något jag ser som en bonus om nu hästen ändå är inkörd. Förmodligen kommer jag inte köra Ariel särskilt ofta. Nåja, jag får se hur jag gör framöver.

Sista grundvaccineringen

Jag anlände ganska tidigt till stallet, tog in Ariel och hann både borsta och kratsa hovarna innan veterinär A kom. Hon var något sen, så Ariel fick även lite välbehövlig genomborstning av svansen. Om det inte varit så kallt hade jag sprayat glansspray i den, men nu känns det som om det kommer frysa fast direkt.

A och jag pratade tänder en stund, därefter vaccineringsintervaller och slutligen överben. Det känns verkligen toppen att ha en så kunnig och intresserad veterinär praktiskt taget inom gångavstånd. Hon kände på Ariels överben, konstaterade att det fortfarande var lite aktivt och att det satt bra till.

Sedan grundvaccinerades Ariel för sista gången mot influensa. Hon tyckte inte om när A stack henne, förmodligen för att hon fortfarande kommer ihåg då hon fick lugnande och det gjorde lite mer ont. Men eftersom det här sticket snabbt var över, så lugnade sig Ariel också.


Blandat kompott

Om nyårsaftonens aktiviteter speglar nästa års verksamhet, så är jag förberedd på ganska blandad kompott framöver.

Igår åkte jag ut till Ariel för att tömköra. De stod ganska långt bort i hagen, men det var inga problem att hämta henne. När hon väl har grimma på sig följer hon ju med mig utan protester. Innan vi gick in i stallet tog vi en sväng förbi transporten (som är tillfälligt på plats). Jag lät henne vara med medan jag fällde ned lämmen och hon verkade tycka det var kul. Sedan gick vi in utan knot, stod där inne ett tag, vände och gick ut igen. Golvet knarrade en del på grund utav kylan, men Ariel tog det hela med ro.

Sedan gick vi in i stallet för borstning och selning. Kylan gör att  Ariel väldigt ren, och jag hade tänkt ta en massa bilder på en ren och fin häst, men tyvärr gav batteriet upp innan jag hunnit ta en enda bild. Så typiskt! Så istället tog jag på sele, sidepull och reflexer och ut på stallplanen. Eftersom det gick så bra sist (med Idunn först) så hade jag bestämt mig för att tömköra åt ett helt annat håll än tidigare. Det visade sig vara en väldigt dum idé. Ariel och jag började genast bråka om vart vi skulle gå. Hon ville till de andra hästarna och jag vill bort från dem.

Efter en hel del bråk gick hon tack och lov dit jag ville och jag valde att inte gå hela vägen som jag tänkt, utan vi vände ganska snart. Ändå blev det att vi var ute en halvtimme. Jag var ganska besviken både på mig själv och Ariel, men vi avslutade på ett bra sätt i alla fall. I fortsättningen tänker jag ta en promenad bortåt och tömköra hemåt, så kanske bråken minskar.

Under tömkörningen hade jag märkt att Ariel var ganska frustrerad över att inte få röra på sig, så vi gick iväg till rundkorallen för att busa runt en stund. Tyvärr visade det sig att grinden till korallen inte går att stänga nu när det är så kallt, så vi fick gå till hagen istället. Där busade Ariel runt med både Idunn och Sunna, men efter två rejäla rusningar (där Ariel gjorde sina typiska bakutsparkar som nästan fäller henne framåt) var Ariel trött. Hon har verkligen ingen kondition just nu... Hon flåsade länge efteråt.

Jag stängde in henne i ligghallen med foder innan jag promenerade tillbaka till bussen. Imorgon är planen att longera på ridbanan för första gången. Det skall bli intressant, Ariel är ju inte alltför förtjust i kapsonen.

RSS 2.0