Svårflirtad

Jag har fått en liten rapport från hingsthållaren, Ariel har fått träffa Rex ett par gånger, men är inte intresserad. Hm... Jag hoppas så att hon bara är lite sen med brunsten och inte att hon hoppat över den på grund utav vädret. Inte skoj om vi får vänta tre veckor på brunst...
 
Nåja, det viktigaste är ju att hon kommer hem dräktig. Om sex veckor ger jag nog upp. :-P

Ariel är framme!

Igår fick jag sms från hingsthållaren vid tolvtiden, då hade Ariel kommit fram (hon sov alltså över i ett stall i södra Stockholm på natten) och stod i en box och åt hö. Nöjd häst. ;-)
 
Sedan när hingsthållaren kommit hem så fick Ariel gå ut med några treåringar och ha det trevligt. Fick beröm för en fin häst, men jag vet ju att hon är tjock egentligen. :-P
 
Nu är det bara vänta som gäller, förhoppningsvis går Ariel i brunst till helgen, såvida inte det tråkiga vädret eller transporten krånglat till något.
 
Saknar henne redan!
 

Nu har hon åkt...

I lördags klippte jag Ariels man lite kortare, så hon klarar sig ett par månader utan mitt friserande.
 
I förrgår var V snäll och tog av Ariel framskorna, sedan raspade jag till dem lite hjälpligt. Det är lika bra hon går barfota runt om när hon ändå bara skall gå i hage de kommande sex veckorna. Minst...
 
Igår, medan jag satt på tåget hem, kom lastbilen till stallet och chauffören hämtade själv Ariel i hagen och lastade. Vilken service! Snälla C såg till att passet kom med och K kom precis när Ariel klev in i lastbilen.
 
När jag kom till stallet hade hon redan åkt för länge sedan och det var väldigt tomt... Förstår inte hur jag skall stå ut så lång tid... Finaste tjejen!
 

Sista ridpasset...

Igår var det dags för sista ridpasset innan Ariel åker. Bestämde mig för att vi skulle göra något riktigt skoj, så vi skrittade iväg till rakbanan. Hon hade ett rejält driv i skritten hela tiden. :-) Travade lite på asfalten och där försökte hon maska, men matte går inte på det. :-P
 
Framme vid rakbanan rullade vi på i galopp bortåt, även om hon sneglade lite på hästarna och gården som är mitt emot rakbanan. Det där med fokus var det lite si och så med, men hon höll i alla fall galoppen.
 
Skrittade några varv så hon fick pusta lite innan vi galopperade hemåt. Då gick det fortare och jag hade mer sug i bettet, så jag kunde sätta mig ned i galoppen lite. Undrar om vi någonsin kommer få till den där förbaskade galoppen...
 
Trav på hemväg med lite mer driv och sedan skritt hela vägen hem. En mycket nöjd Ariel och en lika nöjd matte. Eftersom det var så varmt var hon förstås genomsvettig, så hon fick sig en dusch innan hon gick ut i hagen.
 
Tycker att hon ser rätt okej ut ändå, fast man inte längre känner några revben...
 
 
Skönt att rulla sig...
 
 
Ariel och Hampus har lärt sig att äta sida vid sida, utan att bråka...
 
 
Finaste gumman vad jag kommer att sakna dig!
 

Skritt på glad Ariel

Igår red jag och Ariel ut i sällskap med E och Hampus. Ariel var pigg, pigg, pigg och ville verkligen jobba. En snabb titt i träningsdagboken visar att hon inte ridits så mycket som hon brukar, så det är ju inte konstigt om hon blir överlycklig när hon får komma ut. ;-)
 
Vi tog oss igenom farliga villaområdet utan att Ariel stod emot ett enda steg! Uppenbarligen så litar hon på att Hampus tar hand om alla farligheter åt henne... Det är lite fascinerande, för så har hon aldrig varit med någon annan häst när vi ridit i sällskap. Hon tycker verkligen om honom. <3
 
Vi red två varv i klätterbacken och Ariel flåsade nästan lika mycket som Hampus. Sedan blev det slingerstigen i skogen, längs ängskanten och asfaltsvägen hem. Ariel var verkligen igång på hemvägen, oj så hon kan skritta när hon får chansen!
 
Hemma igen blev det lite pyssel och sedan kraftfoder ute i hagen. Två nöjda hästar!

Fina prinsessan åker snart...

Ariel har fått stå tillbaka lite senaste veckan, då jag ramlat och skadat mig och inte riktigt klarat av att rida. Men M har ridit henne två dagar, så helt avställd har hon inte varit.

På måndag efter midsommar åker hon ståndsmässigt i hästbuss ned till hingsten. Jag är inte riktigt i form att köra transport, men Ariel gillar ju att åka med flera hästar, så hon lär inte protestera. ;-)

I övrigt har hon bara fått gå i hage och ha det skönt, samt förstås ätit kraftfoder varje dag. Det gäller att hon får i sig tillräckligt med mineraler medan hon är hemma.

Lite snabbare galopp

Igår hämtade jag in en ganska ointresserad Ariel från hagen. Hampus ville hellre följa med in. ;-) Hon följde dock med mig ända in i stallet, där hon började halta kraftigt. GAAAH! Men så haltade hon till och en sten lossnade från ena framhoven och vips var hon bra igen. Usch vad hon skrämde mig!

Borstade av henne lite päls och kratsade hovarna. Sedan åkte sadel och träns på innan vi skrittade iväg till rakbanan. Ariel var sååå ömfotad och ville inte ta för sig i skritten. Nästan så hon var ömfotad i fram också, fast hon har skor. Så går det när hästen får gå med för långa tår alldeles för länge. Skönt att jag fått en hovis som verkar som jag vill nu!

Framme vid rakbanan taggade hon dock till sig lite. Fick en fin fattning och en helt okej galopp, men hon var alldeles för fokuserad på hästarna i hagen bredvid rakbanan. Inte okej! Försökte få en fokuserad häst hela vägen bortåt och vid slutet på rakbanan jobbade vi lite på volt i skritt för att få lite mer koncentration på matte.

Hemvägen provade jag att öka och minska galoppen och det gick bättre än jag trodde. Men jag sitter verkligen ovanpå henne i galoppen, vet inte hur vi skall få till det. BLÄ!

Skrittade hela vägen hem och då var hon minsann inte ömfotad. Intressant... ;-) Tillbaka i stallet var hon genomsvettig och fick sig en dusch, innan vi återvände till hagen och hon fick äta sitt kraftfoder.

M kommer rida henne torsdag och fredag, så det blir först på söndag jag rider igen. Då tänkte jag bara mysrida i skritt...

En kort busrunda

Ariel blev lite förvånad när jag hämtade henne i hagen. Gjorde i ordning henne för ridning och satt sedan upp. Först då insåg jag att jag inte ridit henne på en vecka. Måste vara rekord... :-S

Vi red till klätterbacken och klättrade ett par varv. Det var lite småjobbigt tyckte Ariel, men ännu jobbigare blev det när matte envisades med att jogga hela slingerstigen i skogen. Överkurs, sade Ariel och växlade ned till skritt när det blev för stenigt.

Sedan galopperade vi längs hela ängskanten och Ariel började bli lite småtaggad. Skritt längs asfaltsvägen hem, där vi tränade på halter, övergångar till trav och skänkelvikningar. Hon var superduktig! Däremot blev hon lite smått besviken när vi skrittade in på grusvägen tillbaka till stallet. Lite för kort tur för en pigg dam som Ariel, men ibland hinner man inte med något mer. ;-)

I stallet blev det avduschning och inoljning av hovarna, sedan var Ariel mycket nöjd. Hon fick äta kraftfodret ute i hagen, för jag har märkt att hon gärna vill varva med att dricka lite vatten också. Men allt kraftfoder fick hon inte i sig, tror hon tycker det blir för salt smak i och med att jag strött över 15 g salt. Så från och med tisdag blir det saltsten i hagen istället, tar Ariels gamla och så köper jag bara nya till hästarna när det är installning till hösten.

Sedan försökte jag smörja in Ariels juver, men det slutade med att hon och Hampus stod och tjöt åt varandra. Först vill Ariel gosa, sedan blir hon arg när Hampus inte riktigt är med på noterna utan vill äta gräs. Till sist sade Hampus ifrån på skarpen och Ariel aktade förvånat på sig. Inte lätt att bo ihop med en valack när man vill träffa hingst. ;-) Men två veckor till borde hon ju stå ut...

Ändrade planer!

I förrgår red M ut på Ariel, med mig och Hampus som sällskap.

Igår hade Hampus medryttare E hand om Ariel, så hon fick äta kraftfoder och i övrigt vara ledig.

Även idag var hon ledig, då jag ville hinna lite stallgöra istället. Det går ingen nöd på henne, så länge hon får sitt kraftfoder varje dag. ;-)

Igår blev det även bestämt att Ariel åker iväg till en hingst på midsommardagen. Hingsten heter Lyckängs Rex 265 och det finns information om honom på hingsthållarens hemsida: http://www.freewebs.com/stolplyckansfjordhastar/hingstar.htm och på ägarens hemsida: http://yxnavall.zoomin.se/index/82277.html Jag har lånat nedanstående bild från hingsthållaren. Fy på mig! ;-)Fölet kommer att vara till salu, men först måste prinsessan förstås bli dräktig. Trots Rex läckra färg så kommer fölungen bli samma färg som Ariel, då hon är homozygot för ljusbrunblack och därmed endast kan lämna ljusbrunblacka avkommor.

Tur för mig att fölgrimman redan är inköpt. ;-)Hoppa med ny pilot

I förrgår hämtade jag in en lite seg Ariel från hagen. Borde ha anat något redan då. ;-) Hon fick stå på skötselplatsen och sova medan jag borstade av henne, kratsade hovar, tog på skydd och utrustning.

Sedan skrittade jag fram henne för hand och även där var hon lite lugnare än vanligt. Sedan kom E och satt upp. Ariel skrittade snällt in på banan med spetsade öron, men så bestämde sig E för att driva på lite i skritten och lade till skänklarna. Med sporrar...

Nähä du! Svarade Ariel och dog totalt. E fick kämpa hela passet med att släpa Ariel runt banan i trav och galopp. Enda gångerna Ariel bjöd till själv var när hon var några meter från hindrena...

Träningen som sådan verkade riktigt skoj, de fick värma upp genom att galoppera i volter runt hindren. Sedan hoppade en del på volt, där Ariel fick hoppa några hinder här och där på böjt spår och försöka hålla volten i galopp.

Sedan hoppade de två hinder på rad, ett koppelräck och en oxer, följt av ett av hindren på böjt spår. Träningen avslutades med trestuds, som Ariel fick hoppa några gånger innan hon var klar för dagen. De andra hoppade lite fler övningar, men då var Ariel och jag ute och skrittade.

Efter hoppningen var Ariel rejält frustrerad. Hon tyckte INTE om en ryttare med en massa krav som använde sporrar. Så som tröst gav hon sig på mig istället, vilket givetvis resulterade i att vi hade en dust om vem som egentligen bestämmer. Det var en sur men undergiven Ariel som fick gå ut i hagen till Hampus.

Där ställde hon sig direkt nos mot nos, breddade i bak och började småskvätta. Borde ha förstått vad som låg till grund för hennes beteende. ;-) Nu har hon ju väldigt bestämda åsikter om människor och föredrar de som är lite mjuka i ridningen till att börja med, för att sedan öka kraven på henne, så E:s variant skulle hon ha protesterat mot oavsett. Men det gjorde ju inte saken bättre att hon börjat brunsta och är extra känslig...

Nåja, nya tag nästa hoppträning. E ville testa en gång till och det är ju inget omöjligt hon begärde av Ariel heller. Så det blir spännande att se hur nästa träning går!


Fortfarande en bitch. Eller?

Igår var vilodag för Ariel, så hon fick bara sitt kraftfoder och en snabb översyn. Såg helt okej ut, bortsett från den där ballongmagen hon redan hunnit skaffa sig. En del av mig längtar till september. ;-)

Pratade med en stallkompis och fick veta att Ariel och Hampus legat ned bredvid varandra. Fortfarande några meter isär, men det tar sig! Dessutom lade jag märke till att Ariel stod vid grinden och väntade på Hampus hela tiden han var ute ur hagen...

I och för sig så högg hon efter honom direkt han kom in, men kanske är det bara ett spel för gallerierna? ;-)

Idag blir det hoppträning, men inte med mig på ryggen. Jag har lite för ont fortfarande, så snälla E ställer upp istället. Det lär bli en hel del bilder, kanske även en film! :-D

Fina foderhinkar

Nu när hästarna är utsläppta på bete så kunde jag ta hem Ariels foderhinkar, rengöra och sätta fast nya dekaler. Snyggt blev det!


Skritt med trevligt sällskap

Efter skoningen så fick Ariel vara sällskapsdam åt Liam, som också skoddes. När han var fin i fötterna så red vi ut tillsammans, jag och Liams ägare E. Det blev en lugn skrittur för Ariel, då jag behövde checka av hur hon rörde sig.

Vi red förbi läckre shettishingsten, som fått ett nytt och bättre staket, så kanske kan jag våga mig förbi där med Ariel fler gånger. Ariel och jag fokuserade på att gå genom vattenpölar, något hon var väldigt duktig på. Bara jag stöttar med säte och hand så...

E travade och galopperade lite på Liam, men Ariel var något ömfotad på gruset, så vi skrittade bara. Skönt att ha en cool häst som håller skritten när sällskapet försvinner bort i fjärran. ;-)

Tillbaka i stallet fick Ariel gå direkt ut i hagen. Räknade ut att hon stått fyra timmar på gången. ;-)

Idag har M hand om Ariel, men det blir ingen ridning utan bara lite mys. Skönt med tanke på Ariels känsliga fötter. :-) Sedan kommer E (Liams ägare) att hoppa Ariel på träningen på onsdag. Kommer bli så skoj! Kanske kan jag lura E att tävla Ariel lite... ;-)

Skoning igen

Igår tog jag in hästarna tillsammans så Hampus hade sällskap när han skoddes. Under tiden fick Ariel manen klippt, lite halvslarvigt men nu var den så lång att det fick duga så.

Sedan tog sig nya hovslagaren N an Ariels hovar. Jag har inte varit helt nöjd med tidigare hovslagare och nu när N skodde så blev det tydligt att det finns olika sätt att verka och sko på. ;-) Ariel fick mycket kortare tår, precis som jag vill ha dem. Däremot tog N ingenting i traktarna, då dessa var nästan helt nedverkade.

Det fanns massor med horn att klippa bort både på fram- och bakhovar, så Ariel kommer att ha en spännande stund att lära känna sina nya fötter...

Mocka hela dagen...

Igår fick Ariel komma in en snabb sväng från hagen. Regnet öste ned, det blåste kallt och var ungefär fem plusgrader, så jag var övertygad om att hon frös. Men hon överraskade mig med att nästan vara torr (!) och definitivt varm. Hon hade lyckats hitta ett ställe i hagen där träden skyddade mest från regnet och sedan hjälpte blåsten till att hålla henne torrare. Så inget täcke för damen. ;-)

När jag myst lite med henne fick hon gå ut i hagen igen, medan jag mockade ur hennes box. Hon har ju haft bädd, så det är en hel del som skall ut. Jag slutade räkna vid tio kärror och då såg man inte ens att jag mockat något. :-S

Samtidigt måste jag ju komma ihåg hur skönt det varit hela vintern när det tagit fem minuter att mocka åt henne och ytterligare tio minuter att fylla på halm. Det är lätt att glömma när det luktar ammoniak överallt...

Ihopsläpp!

Igår red jag Hampus till hans nya stall. Direkt vi var framme släppte jag ut honom till Ariel. Hon var supernyfiken och de hälsade med böjda nackar. Sedan nosade de varandra över ryggen, varvid Hampus var nöjd och började beta. Ariel ville gärna nosa lite till, vilket Hampus tillät henne att göra bara han fick fortsätta beta. ;-)

Det var så skönt att ihopsläppet blev helt odramatiskt, det här är en dröm jag burit på länge, att äntligen få ha mina hästar tillsammans!Jag fyllde på vatten innan jag åkte hem. Det blev Ariels första natt ute sedan december, men Hampus har gått ute nattetid i en månad så han borde kunna skydda henne. ;-)

Sista natten inne

Natten till igår hade Ariel kommit lös i stallet och haft skoj. Som tur var så var grinden till foderkammaren stängd, så dit kom hon inte. Men kattmaten hade gått åt. ;-)

När jag kom till stallet och fick höra vad som hänt, hämtade jag Ariel och kollade igenom henne. Hon verkade mycket nöjd med sig själv men hade inte fått några men av sitt äventyr. Busfrö! Stallägaren justerade hennes boxlås så hon inte skulle komma ut igen och sedan fick hon stå på gången och sova.

Mockade och fixade kvällspåse, men inga foderhinkar. Nu är det sommarlov som gäller! :-D Ariel kommer ju få lite kraftfoder varje dag, så hon får i sig mineralbehovet, men då är det ju inga hinkar som görs i ordning innan, utan man fixar i samband med att man ger.

Sedan fick hon återvända till boxen och jag åkte hem. Snälla T tog ut Ariel i morse och nu har hon sovit sista natten inne fram till september. Skönt! 


RSS 2.0