Summering av 2011

Januari
I januari blev det några härliga turer i snön, innan tövädret slog till och Ariel började halka omkring. Beslutet att sko var jobbigt att ta, men blev en succé.

Februari
Blev en liten mellanmånad där jag inte red så mycket. Kom igång med lite trav på uteritterna och red en inspirerande träning för F.

Mars
Äntligen började det bli ridbart underlag! Vi jobbade mycket med galoppen och Ariel började så smått att fatta för skänkeln istället för rösten.

April
Debut för hoppning med mig på ryggen. Ariel var allmänt våryster hela månaden, vilket inkluderade studs och bus. Vi red till Bälinge ridskola och tränade dressyr en gång, Ariel var cool hela tiden.

Maj
Äntligen var det dags för vår ridsemester uppe hos mina föräldrar! Vi red på långa turer nästan varje dag, massor med klätterträning blev det då alla ridvägar var rejält kuperade. Det var ganska jobbigt i början, men allt eftersom blev Ariel mer tränad. Under den här tiden stod Ariel på box nattetid, vilket fungerade över förväntan.

Juni
Efter en härlig tid norrut var det skönt att komma hem igen. Vi hoppade 60 cm på hoppträning och fick sadeln kollad ordentligt. Efter en dressyrträning blev det fokus på galoppen, som måste jobbas med mer.

Juli
Provade Centrerad ridning och njöt av att dansa med Ariel. I övrigt mycket fokus på galopp och hoppning inför en startfälttävlan. Här kom även vårt första större bakslag. Jag fick prestationsångest vilket ledde till en jobbig period för oss båda.

Augusti
Vi inledde månaden med tre dagars ridläger på Bälinge ridskola. Sedan fick Ariel lite välbehövlig vila för att därefter börja jobbas i galoppen igen. Backträning... Årets långritt blev en riktigt mysig upplevelse, som vi absolut måste göra om!

September
Positiv genomgång av fysioterapeut, med order om att rida tuffare framöver. Vilket vi gjorde, omväxlande distansritter, hopp- och dressyrträningar samt galoppjobb. Sedan avslutades månaden med hästrally i Järlåsa, där Ariel briljerade på alla sätt och vis. Så skönt med en cool häst!

Oktober
Dressyrträning på bortaplan mest för miljöträningens skull i början av månaden. Klippningspremiär med en helt obrydd häst. Lite färre pass för mig då Ariel tillfälligt fick en medryttare. Hoppade dock ett lyckat pass samt löshoppade en gång.

November
Fortsatte hålla igång Ariel, i väntan på kyla och snö. Veterinären gjorde årets koll och allt var bra. Däremot blev Ariel överansträngd av för mycket ridning på hårt underlag, så hon fick vila några veckor.

December
Stora förändringar! Ariel fick flytta in på stall och lära sig både ransonera hösilage och ha regntäcke på sig. Några halvseriösa träningspass blev det innan min motivation försvann och Ariel fick julledigt.


Frustrerat litet monster

Igår fick jag äntligen träffa Ariel igen. Hon hade rullat sig, dagen till ära, och eftersom det regnade så var det blöt lera... Skoj...

Då hon precis kommit in från hagen fick hon äta i lugn och ro medan jag fixade foder och grejade med sadeln. Upptäckte innan jag åkte hemifrån att paden måste tvättas innan första användningen, så det blev ingen pad på plats igår heller. Däremot så fäste jag stigbyglarna på stiglädren, så de är klara för användning. Vet dock inte riktigt hur själva fodralet på stiglädret skall vara.

Nertill?Eller upptill?

Sedan hade Ariel ätit klart och fick stå på skötselplatsen medan jag mockade. Blev avbruten i mockningen flertalet gånger dock, då Ariel INTE kunde stå stilla utan skrapade med hoven då och då. Jag misstänker att det var på grund utav att hästen bredvid fick hösilage samtidigt som den skoddes, men hon skall ju ändå klara av att stå stilla. Till sist blev jag så irriterad att jag band fast henne i boxen och så fick hon stå där och ha tråkigt medan jag mockade klart.

När jag sedan skulle ströa boxen stod hon som ett litet ljus på skötselplatsen. ;-) Men jag märker på henne att hon är less på att vara ledig, hon vill verkligen att det HÄNDER någonting. Det kommer att bli intressant nästa år, då planen är att vila hela november och december då... Samtidigt så kommer hon ha jobbat så pass tufft övriga året, så hon kanske håller sig lugn då...

När jag var klar med boxen fick Ariel all uppmärksamhet. Borstade igenom henne riktigt ordentligt och visst har hon börjat fälla på bakdelen. Jag funderar nästan på om jag skall börja rykta henne några gånger i veckan, det tror jag hon skulle tycka om. Leran hade för övrigt torkat, så det var ganska lätt (om än dammigt) att få henne ren.

Sedan blev det att återvända till boxen medan jag småpysslade med lite andra grejer innan jag traskade iväg till bussen. Idag och på fredag blir det att jag åker direkt från jobbet till stallet, men på lördag blir det ridning!


Sadelprovning

Igår kunde jag äntligen hämta ut min nya sadel!!! Japp, kostade på mig en Sensation Ride G3, jag fick dock både G3-sits och G4-sits med, så jag kan variera mig. :-)

Tog ett tag att släpa paketet till stallet, tur att det bara vägde 5 kg. :-) Packade upp direkt och kikade på den, sedan ställde jag upp Ariel på skötselplatsen och provade sadeln. Den verkade ligga riktigt bra och bonus är att min långa dressyrsadelgjord passar utan någon förlängningsgjord. Jag väntar dock fortfarande på paden (hämtar den idag) så jag tog inga bilder och det blev ingen provridning. Ariel stod med spetsade öron och tyckte verkligen vi skulle ge oss ut på äventyr. Stackars tjejen får vänta till på måndag.

Sedan fixade jag boxen, rengjorde lite extra noga i krubban och fyllde på med massor av halm. Tog in Ariel i boxen igen och pussade hejdå.

Nu ser jag henne inte på tre dagar, känns jättekonstigt då jag vant mig vid att åka ut till stallet varje dag. Det är snälla M, L och T som hjälper mig med Ariel under julhelgen.


Nu är det vår...

Igår blev det uppställning av Ariel vid skötselplatsen och sedan mockning och foderfix medan hon stod och sov. Jag upplever att hon blivit mer nafsig sedan hon stallades in, vet inte om det beror på tandbyte eller att hon är för rastlös och får lite utlopp för energin genom att fnula med mulen...

När boxen var fin så fick hon sig en ordentlig genomborstning. Först med svettskrapan med piggar och sedan med rotviska. Nu när hon är stallhäst törs jag ju slita lite mer på pälsen och när det finns mer tid framöver tänker jag nog börja rykta henne också...

Ariel har dock börjat fälla... Inte många hårstrån, men tillräckligt för att det skall kännas som lite vår i luften. ;-) Tråkvädret verkar dock fortsätta, så jag lutar åt att lägga på sulor när hovis kommer efter nyår. Jag vill ju inte stoppas av lite slaskväder när jag skall komma igång med träningen igen!

Snygg och lite mer glad fick Ariel återvända till boxen medan jag traskade hemöver.


Ett kort besök

Igår blev det ett snabbt besök i stallet. Ställde upp Ariel på skötselplatsen, mockade och fyllde på med halm. Rengjorde även saltsten + krubban + vattenkopp + vattenhink plus att jag fyllde på med varmt saltvatten. Om nu damen bara behagar börja dricka det lite mer också. ;-)

Sedan fixade jag hösilage och morötter innan Ariel fick lite uppmärksamhet. Kratsade alla hovarna, det är en del snöstyltor nu... Tänker nog slå på sulor vid nästa skoning så jag kan rida oavsett väder framöver.

Lånade L:s tomteluva och fotade lite. Så fort jag tog fram kameran suckade Ariel och blev en väldigt uttråkad fjording. Bästa bilden blev dålig, men den kommer här i alla fall.

Nu är det snart jul och sedan blir det full fart framåt mot tävlingssäsongen. Det kommer både en sammanfattning av 2011 och en målplan för 2012 snart. :-)


Täckesprovning

Igår hade Ariel fått på sig Hampus regntäcke vid utsläpp, fast jag bara hängt det vid boxen för att jag skulle prova det på kvällen. Tror att den som släppte ut inte läste informationen utan bara tog första bästa täcke. Tur i oturen så passade täcket bättre än hennes röda, så hon kommer få ha det blå som första reservtäcke.

När jag ändå ställt upp henne i stallgången för att mocka, så passade jag på att prova lite andra täcken som var till salu. Hittade ett svart regntäcke som var jättebra i bogen och lite kort ryggen. Eftersom det ändå var tillräckligt långt för att fungera, så köpte jag det till Ariel. :-)

Sedan blev det mockat och fixat foder till både Ariel och Raffinet, vi hjälper varandra en dag i veckan så vi slipper åka ut varje dag. :-) Ariel fick nöja sig med täckesprovning och visitering, men snart är det dags att börja rida igen...

Officiellt ledig

Det var så skönt att åka ut igår och veta att jag inte behövde hitta på någon dålig ursäkt för att inte motionera Ariel. Hon stod så nöjd i hagen, så jag gick bara dit en snabbis för att känna igenom benen.

Istället blev det noggrann mockning av box, lite omflytt av träns i sadelkammaren och mockning av ridbanan som är mitt och M:s ansvarsområde den här månaden. Sedan fixade M och jag mer vatten i hagen, smidigt när man är två som hjälps åt! :-)

Innan jag åkte från stallet gjorde jag även klart hösilage och kraftfoder, sedan kunde jag med gott samvete åka hem och jobba lite till. :-)


Tråkväder

Jag åkte inte ut till Ariel förrän på kvällen, kändes som att det inte spelade någon roll i och med att vädret var så vidrigt. Det regnar, snöar och blåser samtidigt och allt blir bara en enda stor lersörja. Suck!

Ariel har nu officiellt ledigt, egentligen har hon ju varit ledig ganska länge, men jag har haft dåligt samvete och velat jobba henne. Men nu ger jag upp och tar nya tag efter jul. Förhoppningsvis har min julklapp kommit då också... ;-)

Ställde upp Ariel på skötselplatsen med fleecetäcke. Hängde upp regntäcket för tork, men enligt rapport har det inte torkat ändå. Tar med Hampus täcke imorgon och ser om hon kan ha det som extratäcke.

Mockade, fyllde på spån, rengjorde vattenkopp, krubba och saltsten. Donade sedan med vattenhinken som hon bara druckit ur till hälften. Hon dricker verkligen inte mycket vatten... Ingenting ute i hagen (fryst), inget ur vattenkoppen (jag fyller på den varje kväll) och så kanske 7 liter ur vattenhinken. Hoppas det bara är tillfälligt... :-S

Klippte sedan manen på henne, men jag är inte nöjd. Får inte riktigt till bågen, jag tror att jag måste våga ha lite högre över bogspetsen. Får se om jag exprimenterar lite vid nästa klippning. Borstade sedan igenom henne och kratsade hovarna. Därefter fick hon återvända till boxen medan jag fixade foder. Den rutinen verkar fungera bäst, jag föredrar att hon pillar med halm i boxen än står och halvdåsar på skötselplatsen.

Spontan löshoppning

Igår var det en lite nipprig Ariel jag ställde på skötselplatsen och eftersom jag visste att ridbanan var tom så kunde jag inte motstå att släppa lös henne en stund där. Som hon rejsade... Svansen upp och öronen fram. <3

På ridbanan stod det några hinder uppställda, men de var placerade så man utan problem kunde ta sig förbi och ingen av dem stod på fyrkantsspåret. Ariel rejsade flera varv förbi hindrena och så plötsligt hoppade hon ett utav dem. Sötnosen!

Mera galopp blandat med lite trav blev det några varv till, innan hon satsade på ett annat hinder och hoppade. Min lilla hoppetossa. Sedan försökte hon galoppera över travbommarna men det blev lite halvsvårt. ;-) När hon studsat över en cavaletti flera gånger (värsta omhoppningssvängarna) tyckte jag det fick räcka och så skrittade jag av henne vid hand. Ögonen lyste på henne, det märks hur mycket hon tycker om att galoppera och hoppa. Till våren blir det massvis med hoppning, lovade jag henne...

Sedan stod hon lugnt på skötselplatsen medan jag mockade och fixade i boxen. Innan jag åkte till stallet hämtade jag paketet med hinkarna, så nu satte jag fast vattenhinken temporärt med ett grimskaft och fyllde på med saltvatten. Jag börjar med 9 gram salt/12 liter vatten och ökar varje dag tills jag är uppe i 90 gram salt. Mer ger jag henne inte, även om jag egentligen kan ge 108 gram.

När boxen var klar så fick Ariel sig en genomborstning innan hon återvände till boxen och jag fixade fodret. Såg att hon (igen) inte fått middagsmorötterna, så jag gick och gav henne dem. Gick även ut i hagen med morgon- och lunchhösilage, det har snälla M gjort i ordning hela veckan. Tänkte göra fler påsar än bara för nästkommande dag, men tänkte att det var dumt om det nu skulle spöregna hela dagen.

Sedan traskade jag hemåt i mörkret...


Har tid men orkar inte

Igår kom jag ut till stallet innan Ariel blivit intagen från hagen, så hon följde mig glatt längs staketet. Däremot hade Raffinet gått in, så Ariel kändes sig så ensam och bortglömd. ;-)

Mockade igenom boxen ordentligt, men fick avbryta när jag var nästan klar då intagaren tyckte att Ariel sprang i hagen och var ledsen. Gick ut och hämtade in en obrydd Ariel som mest undrade varför alla andra gått in och hon var kvar. Inget spring eller oro där inte. :-P

Men när jag ändå var där så tog jag ändå in henne, så vi gjorde lite lydnadsdressyr från hagen till stallet. Ariel har lite väl myror i kroppen, men jag har ingen riktig ork att rida nu. Fy på mig, men på något vis så orkar jag bara det jag absolut måste (mocka, fixa foder) och sedan blir det inget mer.

Då jag inte mockat klart så fick Ariel stå i stallgången och äta middag, det var en helt okej lösning enligt henne så länge hon kom åt maten. :-P När jag väl mockat färdigt hela boxen och ströat upp den fick hon gå in och äta vidare i boxen. Jag fixade foder och kände sedan att jag inte orkade med någonting mer. Så stackars Ariel fick bli snabbt avborstad i boxen innan jag gick. Hon hade rullat sig och om utsläpparen tar på henne täcke vill jag ju inte att hon skall vara lerig under täcket.

Känner mig som en dålig matte, men just nu så orkar jag inte vara en bra matte...


Täckesdebut

Igår blev det en snabbvisit i stallet. Mockade och fixade foder på rekordfart innan jag fick skjuts till busshållplatsen så jag hann med en tidigare buss.

Jag hann dock pussa lite på Ariel och träna lite flytt för tryck då hon var allmänt stissig. Idag måste vi nog jobba lite uppsuttet. ;-)

Hon hade dessutom fått ha täcke i hagen och det hade gått utmärkt, hon hade inte ens rullat sig. Sötnosen!

Genomborstad

Igår var det inget roligt väder att gå till stallet i. Spöregn och hårda vindar gjorde mig genomblöt och frusen direkt... Då kändes det underbart att mötas av glögg och lussebullar i stallet! Det var stallägaren som bjöd, eftersom det var luciadagen. :-)

När jag värmt mig med glöggen så fick Ariel stå på skötselplatsen medan jag mockade i rekordfart, fyllde på med halm och fixade foder. Heja mig!

Sedan konstaterade jag att jag inte skulle hinna till "tidiga" bussen som går 21:10, så jag stannade kvar och borstade igenom Ariel ordentligt. Det var uppskattat! :-) Sedan provade vi även regntäcket, eftersom det ingår ett täcke på varje morgon och ett täcke av varje eftermiddag kan hon ju lika gärna få hålla sig torr om dagarna.

Men täcket är för litet... :-S Det passade perfekt när jag köpte det i juni, vilket verkligen visar hur mycket hon breddat sig senaste tiden. Det beror inte på att hon är överviktig, utan hon är alldeles för stor i bogen. Hm... Hon får dock ha täcket så länge, så får jag se om tomten kanske kommer med både regn- och vintertäcke i julklapp...

Kände även på Ariels hull och faktiskt så har hon gått ned lite redan. Jag känner nu revbenen under ett tjockt fettlager, något jag inte gjorde för två veckor sedan. Heja, heja! Snart kanske vi kan öka på hösilagegivan igen. :-)

Sedan fick Ariel återvända till sin box och jag kvällsfodrade i stallet. Hade lovat stallägaren att göra det då jag ju ändå var kvar i stallet. Smidigare än att han skall byta om och gå ut igen i det är otrevliga vädret.

Frustrerad!

Igår kom jag ut sent till stallet, men var ändå så effektiv i mockandet och foderfixandet att jag hann promenera en halvtimme med Ariel. Hon var såååå frustrerad när jag band upp henne på skötselplatsen för att mocka och ströa boxen, matte skulle ju ta ut henne i hagen ju!

Det kryper verkligen i kroppen på henne när hon får stå inne så mycket som hon gör nu. Men jag hoppas för hennes skull att hon vänjer sig, för det finns ingen plan B nu...

Tog på reflexbenskydd och reflexboots, sedan åkte distanstränset på och så knatade vi iväg. Kom nästan ända fram till farliga hundarna innan vi vände. Hon jobbade på bra i skritten både bortåt och hemåt, ibland var det lite svårt att hänga med i hennes tempo... Ibland småjoggade hon bredvid mig också, det är helt okej så länge hon håller sig bredvid mig, vilket hon gjorde hela promenaden. :-)

Tillbaka i stallet fick hon sig en snabb koll innan hon fick återvända till boxen. Jag hoppas att jag hinner promenera henne även kommande dagar, men mest av allt hoppas jag att den där förbaskade sadeln gick att använda...

Ariels önskelista

Ariel önskar sig förstås allt som nämnts tidigare i bloggen under utrustning, dvs:

Boots med fluff
Snyggt dressyrträns
Vita PC benskydd
Svarta PC boots
BoT fleecetäcke

Men framförallt önskar vi oss en ny sadel!!!

Sedan vill hon gärna ha ett vintertäcke att mysa med i vinter...


Mer nya grejer

Japp, nu har jag beställt lite mer grejer till installade Ariel.

Det blev två stycken röda foderhinkar, sju liter stora.

Sedan köpte jag även en röd hink med plan sida, att ha i boxen.

Den kommer jag att ha saltvatten i, så Ariel får sörpla i sig så mycket vatten hon känner för. :-)


Turbohästen taktar vidare

Igår var det att åka tidigt ut till stallet. Snälla M som har Raffinet hämtade upp mig så jag slapp åka buss och traska till stallet.

Tog av Ariel tåbroddarna bak som säkerhetsåtgärd, sedan släppte jag ut henne tillsammans med Raffinet och frukosthösilaget. Ariel var inte ett dugg intresserad av hösilaget, hon traskade runt i hagen och kollade utsikten... Hon provade även att prata med Raffinet, men hon ville äta frukost och körde bort Ariel några meter.

Eftersom dramatiken uteblev så gick jag in för att mocka och fixa foder. När jag väl var klar med det så hade Raffinet ätit upp både sin och Ariels frukost och tjejerna stod hyfsat nära varandra.

Tog in Ariel för lite ridning, L på Krutow och M på Raffinet hängde med. Barbacka och med distanstränset var ingen hit, eller så var det kombinationen av sällskap på ridturen och mindre rörelse i och med installningen, för Ariel var såååå taggad att skynda sig iväg på spännande äventyr. Hon ville inte vila på steget i skritt, utan bara takta omkring. Däremot stod hon helt stilla i halterna, när hon väl tog förhållande hjälp och gjorde halt...

Vi red i 35 minuter och Ariel blev bara piggare och piggare. ;-) Tror det får bli fler skritturer framöver än jag räknat med, hon behöver röra på sig mer nu än tidigare. Synd bara att jag har så dåligt med tid. :-(

Åter i stallet blev det lite snabb avskötsel innan hon fick gå ut med Raffinet och äta lunch. Den här gången åt hon glatt upp hösilaget, så jag hoppas hon lär sig att äta när hon har möjlighet...


Intet nytt

Idag blev det lite mer allmänt flum i stallet, då jag kände att jag hade tid för det. Mockade och fixade foder samtidigt som jag var social, så jag tror det tog dubbla tiden jämfört med normalt. Men det gör ju inget, när jag ändå inte har något annat som väntar där hemma.

Hämtade in Ariel som först skulle mopsa sig mot Weber innan hon kunde lämna hagen. Fåniga tjej! När hon sedan kom in i stallet så skulle hon fram till Tyr och mopsa sig ännu mer, då kom det ett skrik och ett framben... Jag hoppas hon inte gör någonting sådant imorgon när det är ihopsläpp.

Hon fick stå på skötselplatsen en stund, fast jag egentligen inte hade något jag ville göra med henne. Istället städade jag lite i stallskåpet och sedan fick hon gå in i boxen och vila.

Slapp kväll verkligen... Men imorgon blir det allvar, håll en tumme att ihopsläppet går bra!

Lita på varandra...

Igår var det inte roligt att bege sig till stallet. Det blåste och yrde omkring snöblandat regn och vägen till stallet var glashal. Jag halkade till flera gånger men ramlade tack och lov inte. Däremot tog det mycket längre tid än vanligt innan jag var framme.

Mockade en rätt så ren box och fyllde på med rejält med halm. Mysigt skall det vara! Hade med mig nya boxskylten, men inga skruvar att skruva upp den med. T lovade att hon skulle fixa det åt mig, toppenbra! Sedan hade jag med Ariels nya höpåsar från Hööks (röda) som jag fyllde med hösilage. De var riktigt rymliga och det såg ganska fjuttigt ut med Ariels hösilagemängd, men hon måste bantas nu...

Gick sedan för att hämta in henne, men hon låg förstås och sov i ligghallen tillsammans med Lucky. Hon gjorde en liten ansats att resa sig när jag kom, men istället gick jag och satte mig bredvid henne och myste en stund. Nästan direkt lade hon huvudet i mitt knä och blåste varmluft. <3

Efter en stund somnade hon, hon snarkar när hon sover... Det är lite som frustningar, men inte lika kraftiga. Sötnosen! Till sist blev det dock så kallt att vi klev upp och gick in istället. Kratsade hovarna, första gången någonsin hon lyfter alla hovar (!) utan att jag behöver ta i benet. Heja, heja!

Inne i boxen fanns det en massa mumsigt hösilage, så hon var inte intresserad av matte längre. Sötisen! Jag bytte om och fick sedan skjuts av snälla M:s pappa till bussen. Skönt att slippa isgatan igen!

Uteritt!

Ja, nu var det ett tag sedan jag red min fina tjej. Närmare bestämt 24 dagar. Men igår gav vi oss ut i mörkret...

Jag hade hand om Krutow igår, så det blev mockning av hans box och foderfix innan jag koncentrerade mig på Ariels box. Hon hade bajsat i krubban, så det blev ordentlig rengöring av de. Jag hoppas det inte blir en vana...

Sedan mockade jag Ariels box, som känns mer och mer lättmockad för varje dag. Jag lämnade golvet bart så det skulle få lufta sig ordentligt så länge som möjligt.

Hämtade sedan in en glad Ariel och ställde upp på skötselplatsen. Borstade av som hastigast, kratsade hovarna och tog på alla reflexer. Hon är så söt i allt sitt gula. ;-) Tog dressyrtränset då jag ville känna efter om hon tog stöd eller inte. F hade ju problem med det när Ariel tömkördes, men jag har inte haft några som helst problem tidigare.

Satt upp ganska klumpigt, man blir inte smidig av chaps och säkerhetsväst plus en massa kläder... Dessutom ville jag ju få ridtäcket att sitta kvar även när jag satt på ryggen. Fixade med gps-en innan vi kunde skritta iväg mot rakbanan.

Ariel traskade på ordentligt och jag var noga med att driva så fort hon tvekade för någonting. Det är dags att ta tag i skyggningproblematiken nu! Överlag gick faktiskt ridturen riktigt bra, hon jobbade fint i skritten både på lång och kort tygel. Det var inte lika spontant som hon sökte sig i form, men en viss känsla finns där ändå.

På hemväg blev hon ruskigt pigg (förstås) och där fick jag dämpa henne lite. Men jag kände mig aldrig osäker barbacka, så det kan vi definitivt fortsätta med. Åter i stallet fick hon ställa sig vid rampen så jag slapp landa med förfrysta fötter på marken...

Vi red 5,76 km på en timme, vilket definitivt är snabbhetsrekord för damen. Men det visar att hon har drivet i sig, bara hon håller igång skritten hela tiden. Åter i stallet blev det stretch av bakben och massage av bakdel innan hon fick sova under fleecetäcke medan jag ströade upp boxen. Hon fick även stå en stund i boxen med fleecetäcket medan jag plockade undan utrustningen.

När jag sedan kom för att ta av täcket försökte hon förklara att det var dags att gå ut i hagen igen. ;-) Hon har inte riktigt förstått meningen med att stå på box...


Vi börjar landa

Igår var jag rekordsnabb och fixade allt i stallet inklusive hämta häst på 45 minuter. Ariel hade inte rört runt lika mycket i boxen, så det kändes som att hon varit lite lugnare ändå.

Idag blev det också mest mockning och foderfix, men när jag hämtat in Ariel från hagen så tog vi oss en sväng till paddocken för lite trav över bommar (de där tio bommarna ligger fortfarande kvar) och lydnadsträning. Vi tränade även på att ställa sig rakt vid uppsittningsplatsen, det hade Ariel helt glömt bort hur man gör. ;-)

Jag har varit lite bekymrad över vem som skall ta hand om Ariel under julhelgen, då jag åker bort tre dagar. Men tre snälla stallkompisar ställer upp och räddar min helg!

Vidare så blir det ihopsläpp med ny hagkompis på söndag, det blir Ariels boxgranne Raffinet som hon kommer att få umgås med även i hagen. Jag tror det blir jättebra, bara jag får av broddarna på bakskorna...

Första natten avklarad

Igår blev det middag på tåget, känner mig som en riktig globetrotter nu. Åker tunnelbana från jobbet, byter till pendeltåg på centralen, byter till Upptåget i Upplands Väsby och slutligen byter till buss från Uppsala till Bälinge för att slutligen gå tjugo minuter... Från dörr till dörr tar det tre timmar (ja, igår när allt kom i tid) så det är inte lång tid jag kan vara i stallet.

Bytte om och mockade sedan boxen. Det var skitigt verkligen överallt, misstänker att hon gått omkring och småskvätt i hela boxen... Riktigt skoj, speciellt som jag avskyr att mocka i halm. Men jag får helt enkelt stå ut, för Ariels skull.

Rengjorde saltsten, krubba och vattenkopp, samt gjorde en minnesanteckning om att jag måste ta dit en hink också. Så hon har möjlighet att dricka mer än bara i vattenkoppen. Nu har hon i och för sig thermobar ute, så jag tror hon klarar sig bra ändå, men när hon väl bytt hage så behövs det ju mer vatten inne.

Ströade upp med massor med ny halm, lade in en tuss hösilage och ett par morötter i krubban. Sedan tog jag på mig pannlampan och hämtade in damen. Det hade börjat snöa, så hon var lite småblöt i pälsen. Kratsade hovarna och visiterade, sedan fick hon gå in i boxen och jag kunde åka hem igen.

Installning!

Igår var det dags att flytta in alla grejerna i sadelkammaren och ströa upp boxen. Fascinerande hur mycket grejer som man samlar på sig, fast jag försökt att städa undan lite då och då.

Nu blir det dock lite lättare att få plats med allt, då jag har ett stort skåp, två sadelhängare, tre tränshängare och en lång hylla i täckeskammaren. Jag lovar att fota överallt när jag kommit i ordning, till dess får ni nöja er med boxen.Saltstenshållaren är trasig, därav saltstenen i krubban.Ariel är granne med ett halvblodssto e. Maloubet de Pleville - Tabac. Hon heter Raffinet och är riktigt stor! Hon flyttade in i stallet igår.Efter att ha flyttat alla grejer och fått hyfsad ordning så fick Ariel komma in. Först blev det avspolning av leriga ben och kratsning av hovar, sedan fick hon gå in i sin nya box. Morötter i krubban var uppskattat!Hon fick även en liten tuss hösilage som inte var särskilt intressant. Däremot var Raffinet spännande, så de höll på att lukta och pipa åt varandra några gånger. Det verkade ganska lugnt när jag åkte därifrån. Till kvällsfodringen hade jag gjort i ordning 5 kg hösilage, så hon skulle ha lite att tugga på under natten. Den mängden kommer jag successivt att minska, men jag vill ju inte chocka kroppen för mycket i början.

Fick sms i morse från F som hade utsläpp, Ariel hade varit stressad och inte riktigt förstått meningen med att stå på box och vänta, men förhoppningsvis vänjer hon sig snabbt. Lilltjejen...

Tufft träningspass för Ariel

Jag kom ut till stallet tillsammans med S som skulle morgonfodra. Passade på att gå bredvid henne och kika lite inför kommande utsläpp. Jag misstänker att det blir främst sådana pass jag kommer göra, vardagsmässigt är det rätt kört att ha intag för mig...

Hämtade sedan in Ariel och borstade bort det mesta av leran. Ariel var glad, intet ont anande om vad som väntade... Tog på boots runt om och tömkörningsgjorden. Trasslade ur tömmarna en aning och tog sedan på dressyrtränset.

Skrittade igång Ariel på ridbanan, sedan kom dressyrtränare F och tog över. Hon är mycket bättre på tömkörning än jag och jag är övertygad om att det är nyttigt med en del jobb från marken.

De började med att jobba med skritt och halt, där Ariel inte skulle backa när hon gjort halt som hon gärna ville göra...Sedan kom de igång med travjobbet och då tyckte Ariel att det blev väldigt jobbigt... Hon vill helst inte ha något stöd på bettet och så fort hon får minsta lilla känsla av att F ville förhålla så saktade hon av. Duktig på att stanna och slippa jobba. ;-)Efter lite småprotester från Ariels sida (hon gick och surade hela passet) och krav från F:s sida så blev det riktigt fint i vänster varv till sist.Pusta och byta till höger varv som givetvis gick lättare. Ariel försökte sig på att maska ibland även här, men F var på henne och påminde om att jobb betyder just jobb... Efter att ha frågat om det var ok för mig, så blev det även lite galopp. Ariel hade mycket bättre bakben i galoppen än i onsdags, men hon orkade inte riktigt galoppera så länge som F ville. Viljornas kamp vanns dock av F och Ariel höll galoppen i nästan två varv. Rekord kanske?

Sedan var det en väldigt trött Ariel som fick skrittas av vid hand tillsammans med matte. Hon var dock nöjd på blicken, så även om hon surade över att F krävde saker av henne, så tyckte hon det var roligt att få jobba. Jag tror det här kan bli ett riktigt bra komplement till ridningen och förhoppningsvis kan F tömköra henne även nästa helg.

Efter avskrittningen fick Ariel stretch av bakben samt massage av bakdel. Det var uppskattat! Sedan åkte fleecetäcket på och hon fick stå och sova medan jag rengjorde utrustning och hängde undan allt i den (för mig) nya sadelkammaren. Sedan flyttade jag över lite schabrak och täcken till täckeskammaren och hängde upp alla mina träns.

Under tiden Ariel tömkörts hade Lucky bekantat sig med den nya invånaren Weber (haflingervalack). Tuva har tyvärr flyttat så det behövdes en ny häst i lösdriften. I början av Ariels inflytt till stallet kommer hon att gå i lösdriftshagen på dagarna, så invänjningen blir lite mer successiv än vanligtvis. Då kommer jag ta in henne på kvällarna också, så får hon gå där ute så länge som möjligt. Nackdelen blir ju att hon även kan äta nonstop då, men det får bli en lite långsammare bantning än jag tänkt mig från början. ;-)

När jag var klar med den viktigaste flytten av grejer så fick Ariel återvända till hagen och hälsa på Weber. Ariel pep till och ena frambenet flög iväg, sedan var bägge ganska nöjda. Tur att hon är så lätt att släppa ihop med nya hästar!

Imorgon blir det skritt en sväng och flytt av resterande grejer. Sedan skall jag ströa upp boxen och göra allt klart för Ariels inflytt. Det kommer att bli så spännande!


Snygga höpåsar...

Ja, då råkade jag förstås köpa några höpåsar från Hööks.

Nu måste jag bara hitta de där hinkarna på Granngården eller Clasohlson som är röda...


Uppstallad häst

kräver förstås lite andra grejer än en lösdriftshäst!

Så Ariel väntar nu på en fin namnskylt från http://dekaltext.com och fyra stycken fina tränsskyltar. Givetvis i samma typsnitt som redan finns på hennes hinkar.Sedan måste jag leta fram ett par foderhinkar som får duga tills jag hittat röda dito. Tips emottages tacksamt! De skall helst inte vara större än 5 liter, gärna med lock. Vidare behöver hon ett par IKEA-kassar (skall köpa röda snart....) och en whiteboardtavla.

Det här kommer att bli så himla skoj!


Förändringar

Nej, nu fungerar det inte längre. Efter att ha kämpat på i ett par år med en allt rundare häst så har jag insett att Ariel måste ha begränsat foder. Jag önskar så att jag kunde ha henne på lösdrift, men det är uppenbart att den ökade rörelsen inte kompenserar för den fria tillgången på foder.

Så från och med lördag blir Ariel en vuxen häst som står på box. Det skall bli intressant... Framförallt blir det intressant att se hur jag skall hinna med att åka ut varje dag och dessutom mocka i halm. Tjoho!

Projekt bantning har nu inletts, så när jag ser Ariel på lördag blir det mätning med måttband för att se hur hon minskar i vikt varje vecka.

Nu skall jag shoppa namnskylt!

Lydnad och lite bus

Igår när jag kom gående längs vägen stod Ariel uppe på sin kulle och spanade. Ropade på henne och då kasade hon nedför kullen och följde mig hela vägen längs staketet. Väl framme vid grinden hade jag inte hjärta att lämna henne, utan jag tog ut henne med en hand på höger sida av huvudet och så traskade vi hela vägen till stallet utan vare sig grimma eller grimskaft.Ariel följde med utan protester, även om hon kikade lite på diket som plötsligt grävts fram på stallplanen. Inne i stallet lånade jag en grimma och satte fast henne i spolspiltan innan jag hämtade grimma och ryktgrejer i sadelkammaren.

Spolade av hovarna och benen upp till kotorna, resten av hästen var inte lerig utan fick sig en avborstning istället. Sedan åkte tömkörningsgjorden på och boots runt om. Vi traskade till ridbanan för lite longering.

Började med att värma upp i trav och galopp, då var hon ganska yster och ville studsa runt, men efter några varv blev hon lite mer fokuserad. När inspänningstyglarna åkte på var allt utanför ridbanan mycket intressantare, så hon sprang ett tag med svansen rätt upp och allt fokus någon annanstans.

Jobbade en hel del med övergångar, både mellan skritt och trav och trav och galopp. Mest för att fånga hennes uppmärksamhet som verkligen fladdrade både här och där under passet. Fick till två varv på raken i bägge galopperna, hon var bättre i höger varv än i vänster, men det kan bero på att hon var tröttare i vänster varv. Kaninbakbenen är kvar och de lär väl fortsätta vara där ett tag.

Avslutade med ett par varv utan inspänningar och sedan fick hon trava två gånger över travbommar som någon lagt ut. De var på rakt spår så jag fick jogga med bredvid henne. Tio bommar var det och hon rörde inte en enda bom... Hon älskar verkligen bomarbete, jag måste bli bättre på att använda mig av det i vardagsarbetet.

Efter att jag skrittat av henne pratade jag en stund med F (och tränade Ariel på att stå stilla och vänta). F kunde absolut tänka sig att tömköra henne, så nu blir det premiärträning på lördag. Spännande!

Sedan fick hon äntligen komma in i stallet och bli omskött. Stretchade bakbenen och masserade bakdelen, det sistnämnda var väldigt populärt, hon stod och njöt hela tiden. <3

Väl ute i hagen igen ville hon inte gå ifrån mig, utan det blev kli och mys en stund innan jag sade till henne att faktiskt gå iväg till sina kompisar.


RSS 2.0