Uppgiven i leran

Igår åkte jag ut till Ariel i mörkret. Som tur var så hade jag precis bytt batteri i pannlampan, så det var inga problem att leta sig fram till rätt häst. Ariel stod och mumsade vid balen och tyckte det var en dum idé att behöva lämna maten för att följa med matte. Men med några suckar så följde hon med ändå och när vi väl tagit oss igenom havet av lera så gick det riktigt snabbt in i stallet.

Hon fick stå i spolspiltan och få fina fötter först, sedan en snabb avborstning och på med fårskinnsvojlocken. Sedan fick hon dressyrtränset på sig, jag har inte ridit på det ganska länge.

Ute i paddocken fick vi sällskap av Krutow och Poppe, så Ariel var lite halvt ofokuserad i början. Snygga grabbar ju... ;-) Men med en fokuserad matte började hon verkligen dansa. Finaste tjejen!

Vi red bara en kvart, skritt och trav. Jag insåg snabbt att det bara blir konstigt med fårskinnsvojlocken. Jag har samma balanskänsla som när jag rider barbacka, men vojlocken gör att jag inte känner hennes ryggrörelser ordentligt. Så det blir barbacka i fortsättningen.

När jag sedan släppt ut Ariel i hagen och hon inte ville gå iväg från mig, enbart för att det var så mycket lera, så gick liksom luften ur mig. Ariel får lite halvvila nu framöver, jag kommer att rida på helgerna i den mån jag hinner (måste jobba en del), men framförallt åker jag bara ut när jag kan rida dagtid.

Eller, vi får se... Just nu känns det som jag behöver vara ledig ganska mycket från hästeriet, samtidigt som jag borde nyttja det bra underlaget som fortfarande finns. Suck!


Mätas både här och där

Jag måste erkänna att det känns ovanligt att åka till stallet utan att behöva skynda sig iväg på ridtur. Jag kunde prata i lugn och ro med alla och även mysa med Ariel en stund innan jag tog in henne i stallet. För givetvis låg hon och vilade när jag kom för att hämta henne.



Satte mig på ryggen en stund mest på skoj, och då först insåg jag hur oerhört mycket större hon blivit. Inte nog med att jag inte når ned till marken när jag sitter på henne, jag når nästan inte fram att krama hennes hals. Hon har definitivt blivit maffigare i frampartiet och jag bestämde mig för att kolla mankhöjden senare.

Väl inne i stallet fick jag först spola av hovarna från lera (men tack och lov inte benen) innan jag kratsade hovarna och kollade så skorna satt som de skulle. Alla broddar var på plats också. Sedan blev det mätning av Ariel, förbereder inför Stockholm Horse Show där jag funderar på att köpa:

Back on Track-paddar



Back on Track hasskydd



Professional Choice benskydd (vita)



Professional Choice boots (svarta)



Blev inte klok på måttabellerna dock, tyckte allting verkade så förbaskat stort. Men jag får se om jag köper och hoppas att det passar, eller om jag nöjer mig med att bara titta och känna.

Sedan mätte jag även mankhöjd och korshöjd. Ariel är nu hela 145 cm hög i manken och 144 cm i korset. Så visst har hon vuxit sedan sist jag mätte, med åtminstone ett par cm. Sedan har hon breddat sig rejält också, det ser man om inte annat på den här bilden:



Apropå ryggen så har jag fått veta från återförsäljaren av Sensation Ride att det finns två olika sadlar att välja på, G3 eller G4. Får klura lite på vilken jag helst vill ha, men det finns det ju tid till. Måste spara ihop pengarna också. ;-)

Kände igenom benen ordentligt och hasen är nu helt utan anmärkning. Gallan på utsidan av kotan är dock kvar, om än mycket mindre. Jag tänker skritta i ett par veckor nu och se hur benen påverkas av arbetet. Ingen asfalt blir det dock, avvaktar tills snön kommer så jag inte sliter för mycket på broddarna.

Sedan fick duktiga Ariel gå ut i hagen igen, men givetvis med matte på ryggen. Måste mysrida medan jag kan... Hon gick med ett rejält driv i skritten hela vägen och efter att jag stängt grinden och tagit av henne grimman så kastade hon sig runt och galopperade iväg genom hagen i full fart. Tydligen tycker hon att vilan skall vara över. :-D

Vinterskodd

Igår var det dags för hovslagarbesök igen. Jag hade tagit ut semester, för planen var att rida en härlig hösttur i några timmar. Men efter söndagens upptäckt av överansträngt ben så var det förstås vila som gällde.

Hämtade in Ariel från hage, med några fläckar torkad lera här och där. Efter snabb sanering kände jag igenom alla fyra benen ordentligt. Hon var torr och fin i frambenen, men bak var hon fortfarande lite gallig på insidan vänster has. Gallan på utsidan av kotan hade nästan helt gått ned, så några dagars vila till borde göra susen.

Så kom hovis och det blev omskoning. Eftersom nästa besök blir först efter årsskiftet så åkte broddarna på också. Jag hoppas bara att det kommer snö snart, så Ariel inte behöver gå och nöta på broddarna i onödan.

Hovis kände också igenom vänsterbenet, men kunde inte hitta någonting onormalt. Jag hoppas att det är ett tecken på att benet blivit ännu bättre, men givetvis är det lättare för mig att känna som brukar känna på Ariels ben.

När skoningen var avklarad fotade jag Ariels sadelläge. Jag drömmer om att köpa en Sensation och återförsäljaren ville se hur Ariel såg ut.

Bakifrån:



Från sidan:



Samt en bild på hela hästen. Här ser man knappt att hon är klippt och hon verkar nästan inte ens överviktig... Tänk så bra hon gör sig på bild!


Tittig och tjurig

Igår fick jag hämta Ariel vid balen igen. Det tar definitivt längre tid för dem att äta med nätet, men det behöver ju inte garantera att de äter mindre. ;-)

Inne i stallet blev det snabb avborstning då det fortfarande är lite hårdare i marken och en väldigt mycket mindre lerig häst. Sedan åkte grejerna på och vi skrittade iväg på nya äventyr.

Ariel var inte alltför förtjust i att lämna stallet och jag fick driva en del för att få henne att jobba bortåt. Vi skrittade längs en ny väg då jag ville se hur underlaget såg ut där. Tanken var att rida där varje vecka framöver, men då de första fem kilometerna nästan enbart bestod av asfalt så tappade jag verkligen lusten. Frustrerande med all den här asfalten som är runt stallet! :-(

Ariel smittades av min frustration och blev bara jobbigare och jobbigare. Hon var tittig för minsta grej och tjurade ihop om hon var tvungen att följa mina vägval (vilket hon förstås var). När vi vände hemåt skulle hon först takta en massa, sedan hittade hon i alla fall en vettig skritt i snabbt tempo.

Lagom till att vi skrittat oss genom hela rakbanan kom urladdningen. Ariel fick syn på något livsfarligt långt borta i fjärran och blev totalt okontaktbar. Vi hade en rejäl fight om vem som egentligen bestämde, även om det inte blev värre än att hon snurrade runt på stället och jag sade arga saker om henne så kändes det ändå så himla onödigt. Hon var superfin sista biten hem och väl hemma träffade jag F och kunde prata av mig.

Hon hade analysen klar för sig, frustrerad matte = frustrerad häst. Sedan blir det en ond cirkel som avslutas med en urladdning. Stämde ganska bra på gårdagens ridtur. ;-) Sedan tror jag Ariel testar medryttaren en del och i och med det blir lite unghästtrotsig och testar även mig. Så det är bara att bita ihop, tuffa till sig och fortsätta se till att vinna alla diskussioner.

Ariel var svettig, inte för att vi ridit en mil, utan för att hon hetsat upp sig för alla möjliga konstiga saker. Så onödigt... Hon fick vila i stallet under fleecetäcke ett tag.


För långt, för snabbt, för hårt

Fysioterapeuten kom strax efter att vi ridit klart. Ariel verkade glad över uppmärksamheten och höll noga koll på vad S gjorde. Först blev det en allmän genomgång av hela hästen, där S inte hittade några mer spänningar än lite träningsvärk i bakdelsmusklerna. Jag fick träna på att massera där, så det kommer jag att göra efter att jag ridit Ariel framöver. Rent allmänt var Ariel väldigt mjuk och fin i musklerna, S sade att det märktes att jag skrittat igenom henne ordentligt innan.

De ömma punkter hon haft efter sadeln hade helt försvunnit, så idén med att padda upp lite baktill hade verkligen hjälpt. Sadelmässigt hade S med sig sin specialpad som vi skulle testa lite senare. Men först masserade S igenom bakdelen ordentligt och sedan fick jag känna på vänster bak, som S var lite bekymrad över.

Fyra dagar med ridning i rad, varav de två sista på en mil vardera och dessutom nästan enbart på asfalt, hade satt sina spår. Ariel var varm och svullen insida has och utsida kota. S ville att jag skulle hålla koll där, så det inte utvecklade sig till ett riktigt problem. Förmodligen var det bara en mild överansträngning.

Sedan sadlade vi på Ariel igen, med S specialpad i lera underst. Jag fick sedan rida i paddocken tjugo minuter i alla gångarter. Ariel var lite förvånad över att bli riden igen, men fann sig snabbt och tyckte det var helt okej att dansa runt lite med matte. Skritt och trav på volt blev det och så en galoppfattning i vardera varvet. Efter 20 minuter avslutade vi, dels för att det räcker för att padden skall visa hur sadeln ligger, dels för att S tyckte att Ariel hade en svag rörelsestörning i bak när jag red på böjt spår. Ångest!

Pratade lite om det hela och bestämde att Ariel skulle få vila helt i en vecka, medan jag höll koll på hur bakbenet ändrade sig. Om det sedan blev torrt igen under vilan, så skulle jag sätta igång försiktigt under en veckas tid och därefter så smått börja rida som vanligt igen. Jag känner mig som världens sämsta matte, med facit i hand mår Ariel inte bra av att gå fyra dagar i sträck, speciellt inte när det blivit allmänt hårdare i backen och sedan mycket asfalt på träningen.

Nu blir det naturligt mindre asfalt då Ariel skos med broddar på tisdag och jag därefter undviker asfalt så mycket det går tills snön kommit. Men det känns ändå så jobbigt att stöta på en motgång, även om jag lär mig massor om både mig själv och hästen vid ett sådant här tillfälle.

Sadeln är ett eget deprimerande kapitel, den passar delvis men inte helt. Vet inte hur jag skall lösa det hela, men just nu lutar det åt att jag köper en Sensation bomlös som jag kan använda både till Ariel och Hampus.

Ariel fick mysa under täcket en stund till innan hon fick gå ut i hagen och rulla sig. Jag tog hand om utrustningen och tyckte synd om mig själv (och Ariel!) en bra stund efteråt. Men jag hoppas allt löser sig till det bästa...


Tittig men ändå underbar

Igår sjönk äntligen temperaturen. Jag längtar efter snö att pulsa i... Fördelen med att temperaturen sjönk var att leriga pållen i hagen inte var så lerig längre.

Hämtade in henne efter lite småprotester. De har fått nät över hösilagebalen och hon hade definitivt inte tid med mig. Förhoppningsvis gör nätet att hon inte behöver munkorg. Hon är fortfarande för tjock, men jag hoppas att den ökade motionen skall hjälpa henne att slimma till sig lite mer. I och för sig måste hon vara lite rundare, då det snart är kall vinter. Men matte vill gärna ha en lite smalare dam. ;-)

Inne i stallet slapp hon avspolning av benen, det räckte med att dra av leran med svettskrapa. Så skönt! Sedan krats av hovar och på med sadel och boots. Fipplade lite med nya bettet, jag har köpt ett tredelat med parerstänger, men då de inte hade 10,5 eller 11,5 i butiken tyckte personalen att jag skulle testa med ett 12,5. Enligt dem så är hästarna oftast mycket bredare längre upp på noset, så även om 10,5 passar normalt, så behöver de bredare bett om inte parerstängerna skall skava.

Tränsade Ariel och kunde konstatera att ovanstående inte stämde på henne. Hon har massor med utrymme mellan parerstängerna och nosen, så det får bli byte av bettet. Om jag nu någonsin kommer iväg till butiken, den är ganska svår att nå med buss. :-(

Sedan gav vi oss iväg på tur. Jag slog igång min iPhone (som går under namnet Fåntratten för övrigt) och tryckte igång programmet som skall tala om hur långt vi rider. Den gnällde över att det var dålig gps-mottagning, men sedan fungerade den superbt hela ridturen.

Vi red den "vanliga" lågpulsrundan, där vi mitt i passet får massor med asfalt att trava på och sedan tar oss en tur i klätterbacken innan det avslutas med slingrande stigar och grusvägar. Det är verkligen en perfekt tur har jag insett, framförallt för att asfalten kommer innan Ariel blivit trött och tycker att det är lite småjobbigt att gå i balans.

Vi skrittade först tjugo minuter innan vi kom igång med joggtraven. Bland annat travade vi förbi en skock får som glatt följde med Ariel i full fart. Ariel sneglade lite på dem men höll sig snällt på vägen i rätt tempo ändå.

Rent allmänt var hon lite tittig, men jag har vant mig vid att hon studsar till lite här och där. Jag vet inte varför hon har blivit så, det har kommit lite smygande senaste året. Jag hoppas hon snart växer ifrån det... I början var det lite svårt att hålla sig till lugn trav, men efter att hon fått trava av sig ordentligt på asfalten (skritt när vi mötte bilar) så var hon ganska färdig för dagen. Att på det sedan klättra två gånger i klätterbacken gjorde att Ariel blev rejält trött.

Vi joggade sedan lite på skogsstigarna, men efter ett tag tyckte Ariel det blev för svårt med balansen och saktade klokt nog av. Lite mera klättring och sedan ut på kanten av ett par ängar där vi kunde trava en ganska lång sträcka. Eftersom nosen pekade hemåt blev det lite mer fart på Ariel, men när vi sedan vände bortåt längs asfalt igen så blev hon lite tvär. Hon hittade givetvis någonting att bli livsfarligt rädd för, så vi stod och jazzade en stund innan jag fick henne att gå förbi utan att svänga ut bakdelen. Fjanthäst!

Jag tror det är en kombination av att hon är lite trött och att vi rider så mycket ensamma. Men det är bara att traggla vidare, man vet aldrig vad som händer på distansbanorna.

Sista travsvängen gick utan problem och sedan skrittade vi tjugo minuter hem. Då fick hon ganska snart ett riktigt driv i skritten och ville bara fram, fram, fram. Busfröet!

Hemma igen kunde jag konstatera att vi ridit 10,1 km vilket är en perfekt runda att jobba med framöver. Så den kommer att vara ett stående inslag varje vecka. Tyvärr kommer den ta längre tid att rida än den gjorde nu, då jag vägrar att trava på asfalt med broddar. Har jag nämnt att jag längtar tills snön kommer? Eller ännu bättre, tills broddarna åker av!

Ariel var svettig och fick stå under fleecetäcket och mysa. Jag stretchade henne och fixade sedan med utrustningen en stund. Bland annat fick sadeln en rumpvärmare på sig, så får vi se om jag fryser mindre framöver.

När jag var klar så fick Ariel gå ut i hagen igen och jag fick lyxigt nog skjuts hem av stallkompis E. Mycket trevligt!


Årets veterinärbesök

Jag gillar att Ariel bara träffar veterinären en gång om året, jag hoppas verkligen att hon fortsätter med det även kommande år, även om vi förstås kommer att träffa veterinären även på tävlingsbanorna framöver. :-)

A är ju den veterinär Ariel alltid har haft, så vi pratade ikapp oss lite innan hon kikade på Ariels tänder. Någon liten åtgärd behövdes eventuellt, så Ariel sederades och fick sedan tänderna ordentligt undersökta. Hon har inte riktigt fått alla kindtänder än, P3:orna är lite omogna i underkäken vilket resulterar i att P3:orna i överkäken inte har något att slipas emot. A tog bort ett par småpiggar på några ställen, men i övrigt fick Ariel fortsätta att växla tänder och så får vi se nästa år om allt förhoppningsvis är färdigväxt och fungerar bra.

Ariel hade även bitit sig i slemhinnan på ett par ställen, men det var inget som var relaterat till ridningen, utan enbart för att hon växlar tänder och har lite svårt att hålla ordning på sin mun. Lilltjejen...

Sedan vaccinerades hon mot stelkramp och influensa och fick därefter fleecetäcket på sig i väntan på att hon skulle vakna upp ordentligt. Jag pratade lite bett med A och bestämde mig för att köpa ett bett med parerstänger så jag verkligen har ett bra distansbett när vi börjar ge oss ut på tävlingsbanorna.

Medan Ariel vaknade passade jag på att fixa med utrustningen från dagen innan samt klippa hennes man. Jag minns faktiskt inte när jag klippte den senast, men det var åtminstone en månad sedan sist... Jag blev ovanligt nöjd med klippningen, det är sällan det händer.

När Ariel var helt vaken (två timmar senare) fick hon återvända till hagen och givetvis rullade hon sig det första hon gjorde. Suck! Kan jag få tjäle och snö nu?

Likadan avsuttet som uppsuttet

Igår åkte jag till stallet tidigt för att hinna motionera Ariel innan veterinären kom på besök. Som vanligt hade Ariel rullat sig från topp till tå. Jag har inget minne av att hon var så här förbaskat lerig ifjol, men dels kom snön tidigare då och dels red jag henne inte.

Nåja, efter en snabbsanering av huvudet fick det bli enbart träns och longerlina som togs på. Ut på ridbanan för lite linhoppning, även om vi började med lite lösgalopp bara för att värma upp ordentligt. Ariel busade på som aldrig förr, men hon drar väldigt mycket till utgången oavsett var på ridbanan hon just då befinner sig.

Mjukade upp och påminde om vad som gäller vid longering innan vi styrde mot bomserien på långsidan. Tre vanliga bommar och Ariel travade ordentligt över flera gånger. Höjde upp ena änden på sista bommen och lät henne trava ytterligare två gånger. Sedan åkte även andra änden upp och det blev ett litet minihinder. Skoj, tyckte Ariel och brallade rejält efter hindret. Sötnosen! När hon fått hoppa några gånger blev det skritt bredvid mig medan jag byggde om ett större koppelräck (60 cm) så ena änden fick en dunk som hinderstöd, så jag kunde linhoppa på volt.

Började i höger varv och Ariel gjorde precis så som hon gör uppsuttet. Bjuder fint till hindret i rätt galopp, hoppar bra och drar allt vad hon kan till vänster i landningen. Det lilla monstret till hästen vill alltså gärna hoppa, men mest av allt vill hon till utgången...

Linhoppade henne kanske fyra gånger i höger varv, tills hon faktiskt höll galoppen även efter hindret och fortsatte i rätt varv. Lite tryck i bettet blir det förstås, men hon måste ju lära sig att man inte alltid får göra som man själv vill...

Sedan bytte vi till vänster varv och där gjorde hon förstås likadant, men antingen hade jag blivit bättre på att parera eller så hade hennes protester blivit lamare, för det var lättare att få henne att fortsätta på volten i vänster varv. När hon hoppat nästan ett helt varv perfekt så var vi nöjda och hon fick skritta av medan jag plockade bort hindren. Sedan tog vi oss en skrittpromenad runt gården ett par varv, tills hon slutat att flämta. Hon tycker verkligen att det är superskoj, men det är definitivt en ansträngning för henne att galoppera på böjt spår.

Vi avslutade i bästa samförstånd, testade några NH-övningar och hon svarade klockrent på mina önskemål. <3 In i stallet och svampa av ordentligt, även igår var hon svettig både på bringan och längs med hela underkroppen.

Träning i mörkret

I förrgår var det debut för nya träningsplanen (som redan hunnit ändras ytterligare en gång). Då jag varit bortrest under helgen så kom jag ut sent på eftermiddagen till stallet. Jag hann hämta in en väldigt lerig Ariel och spola av hennes ben innan det började skymma, men när jag väl sanerat hela hästan var det svart ute.

Tog på alla reflexerna (har köpt reflexbenskydd och reflexboots nyligen), pannlampan och övrig utrustning. Testade hennes distansträns för första gången, det har ingen nosgrimma och hon har ju alltid ridits med nosgrimma hittills. Bettet blir lite för instabilt utan nosgrimma, men det får duga tills jag köpt ett med parerstänger.

Det var även premiär för min iPhone att visa hur bra gps den hade. Använder mig av en app som heter Runkeeper, som helt enkelt talar om hur länge jag ridit, hur långt och hur fort. Perfekt!

Vi skrittade iväg i mörkret och ganska snabbt insåg jag att något blivit fel med inställningarna, för efter tio minuters skritt påstod den att vi ridit 8 km. :-S Så jag slutade lyssna på kommentarerna (som kommer var femte minut) och fokuserde istället på hur Ariel kändes.

Efter framskrittning travade vi längs rakbanan i en lugn, fin trav. Jag tror hon tyckte det var lite jobbigare än att bara blåsa på i galopp, nu var hon tvungen att hålla tempot hela vägen. Sedan fortsatte vi trava en bit på asfalt, men jag har lite svårt för det. I och med att hon snart får broddar så kommer jag att sluta trava på asfalt tills vårsäsongen är igång.

Vi red förbi kyrkan och vidare längs asfaltsvägen. Mer trav blev det då och då, men sedan tyckte jag att det var på tok för mycket asfalt och skrittade istället. Lovade mig själv att inte trava något mer på asfalt i vinter, utan hålla mig till skritt. Jag vill inte riskera en överansträngning. Vi hittade grusvägen som så småningom leder till Tuna och när vi kom fram till slutet på den (och man skall korsa stora vägen) så vände vi och red tillbaka. Trav så länge det var grus och givetvis också på rakbanan hemåt.

Jag upplevde hela ridturen som en trevlig liten sväng, men jag har uppenbarligen vant mig vid att rida lite längre. För vi var ute i 105 minuter och red totalt 10,74 km. Även om mobilen föreslog att vi ridit 18 km... ;-)

Ariel var svettig när vi kom tillbaka, så jag svampade av henne innan jag stretchade. Funderar på om det är dags att klippa spårklippning ändå, det verkar inte hjälpa med enbart bogen. Samtidigt är det ju varmt nu och då är det inte konstigt att hon blir svettigt. Svårt beslut...

Tävlingstermin 2012

Så har nästa års tävlingstermin kommit och givetvis blir det lite grubblerier.

Säsongsdebuten kommer att ske på Fjällnoraritten 12 maj. Men sedan blir jag osäker. Rida Romfarsritten fyra veckor senare eller Uppsalaritten sju veckor senare? Rida Rimboritten tre veckor efter Uppsalaritten? Vara med på Rönningeritten i augusti eller våga satsa på unghästfinalen i Sveg i oktober?

RSS 2.0