Fång!

Min stackars, fina Ariel har drabbats av fång. :-( Jag är så ledsen, nu kommer jag inte kunna avla på henne mer. Fång är ärftligt och jag vill inte avla på någonting som kan ge avkommorna lidande.
 
Veterinären var positiv i alla fall, så förhoppningsvis kommer hon kunna bli en tävlingshäst framöver. Jag har ingen brådska dock, utan hon kommer få all den tid hon behöver.
 
Just nu står hon på boxvila med Ricky. Han tar det bättre än vad hon gör, så det indikerar att hon inte har lika ont längre. Hon får metacam och sedan får hon bara äta hö.
 
Hoppas min prinsessa blir frisk snart!
 
 

Lite bus på ridbanan

I lördags släppte jag Ariel och Ricky lösa på ridbanan. Ariel var överlycklig över att äntligen få "göra" något, så hon galopperade på glatt.
 
 
Här anar man lite av hennes fina trav, sötaste tjejen!
 
 

Riktigt positiv genomgång

Idag kom fysioterapeut S och kände igenom Ariel. Det var mer än ett år sedan sist... Det är ju inte bra att korrigera eller massera dräktiga ston, så det var enda chansen för Ariel eftersom hon åker till hingst helgen efter midsommar.
 
S tyckte det var så spännande att känna igenom ett nyförlöst sto, hon lärde sig massor om hur hästens kropp förändras och reagerar, så hon var nöjd att få komma så tidigt. Ariel var glad över uppmärksamheten. :-)
 
Ariel var jämn och fin i hela kroppen, så skönt att höra! Vi fick korrigera bäckenet lite men det var en väldigt liten förändring med tanke på att S inte sett henne på ett år. Sedan hade hon ett par identiska bristningar på vardera sida om magen, som med största sannolikhet härrörde från förlossningen. Inget att oroa sig över.
 
Hon var dessutom ganska spänd i bogpartiet, det masserade S bort. Men något annat skulle ju vara konstigt med tanke på att hon släpat på ett tungt foster i flera månader.
 
I övrigt var S imponerad över hur fin Ariel var i kroppen efter fölningen. Redan fem dagar efteråt har magen dragit upp sig så hon ser smal ut igen. Orättvist. ;-)
 
Ariel får nu vila tills hon kommit hem från Allman, sedan kör vi igång lite mjukt så vi är helt igång till bruksprovet. Skall klura lite på hur jag skall lägga upp det, måste ju räkna med Ricky nu också. Inte bara att ta in Ariel från hagen och rida en stund. :-P

Bruksprov

Nu har jag anmält Ariel till premiering och bruksprov 8 september. Så nervöst och spännande!
 
Bruksprovet går ut på att man rider hästen i alla gångarter för domaren, men hästen behöver inte gå i form utan bara visa sig ridbar.
 
Man måste ha sadel samt huvudlag med tränsbett. Däremot finns inga bestämmelser om vilken nosgrimma som används, så jag kommer att ha detta träns (tredelat bett).
 
 
Jag har mest ångest över uppsittningen, men man får använda sig av medhjälpare. Den bomlösa sadeln som jag tänkt använda går nämligen inte att sitta upp i utan pall eller någon som håller emot. Hm... Det står ingenstans att man inte får använda pall, så jag tror jag tar med mig en sådan. :-P
 

Mobilbilder på Ricky

Framöver kommer allt som rör Ricky att finnas på hans egen blogg, http://www.habina.blogg.se/ricky
 
 
 

Nu är han här!

I måndags natt, kl 01:33 föddes Rikardo. Jag fick hjälpa till och dra lite, då hans huvud var lite stort. Eller om Ariel var lite trång.
 
Han var väldigt snabbt upp på benen, långt innan Ariel, så jag torkade honom torr och lät henne nosa på handdukarna istället. 
 
Sedan tog hon över och så hjälptes vi åt att få honom att dia. Han föddes ute, men fick gå in i ligghallen efter några timmar, då han inte riktigt ville följa mamma.
 
Tarmbecket kom ganska snart, men däremot tog det nästan tolv timmar innan han kom igång med att kissa. 
 
Han är nu pigg och glad, så idag kommer han få träffa sin nya lekkompis Freddie som är 12 dagar äldre.
 
Bilder kommer, så fort jag har en riktig dator. :-)

Fyllda spenar

I natt var Ariel mest intresserad av att klia sig. Hon har inte eksem, men verkar besväras av någon slags klåda över hela kroppen. Inte så hon kliar sönder sig själv, men så hon gärna står och river i pälsen mot stolpar i ligghallen eller den stora stenen i bortre hagen.
 
På morgonen hade hon fyllt ut spenarna, men det finns mycket mer juver att fylla. Vätskan från juvret är fortfarande klar, men i rikligare mängd.
 
Ytterligare en gissning har dykt upp. Det är T som gissar att fölet kommer 29 juni. Undrar vad man vinner om man har rätt... Första pussen på fölet kanske?

Nu börjar vi vaka!

I natt var första natten jag kollade till Ariel. Hon har väldigt mycket juver, även om det inte är färdigfyllt än. Vätskan är klar, men lättare att få ur än tidigare. Hon är ganska slapp i bäckenbanden, men absolut inte konkav som vissa blir.
 
Hon sover liggandes fortfarande, så min gissning är midsommarhelgen. Det har jag sagt hela tiden. ;-) E och D i stallet tror på 12 juni, S som är uppfödare tror på 23 juni och A som är uppfödare tror på 20 juli. Skoj att se vem som har rätt. :-P
 

RSS 2.0