Årskrönika

Jag har inte varit så duktig på att sammanfatta åren i bloggen tidigare, däremot utvärderar jag alltid både veckor, månader och år i min träningsdagbok. Men nu tänkte jag skärpa till mig och även göra en sammanfattning som går att läsa.

Januari

Vi red ut korta pass i skritt och lite trav. Ariel fick tömkörningsgjord och reflexridtäcke. Jag stödutfodrade henne med hö så fort jag fick möjlighet, men hon gick ändå ned i vikt. Vi löshoppade några gånger, vilket Ariel förstås älskade.

Februari

Ariel vilade en stor del av månaden och fick även träffa E.T. för första gången. Ett enda uppsuttet pass blev det och ett par promenader.

Mars

Blev också en månad med lite lägre aktivitet, Ariel var lite tröttare av sig också, så lite småpyssel och lydnad mer än ridning. Några ridpass blev det, med mycket fokus på att stå stilla.


April

Flytt till nya lösdriften! Blev ett riktigt lyft då jag fick restiden förkortad till hälften, Ariel fick fri tillgång på grovfoder och vi ändå hade en fin anläggning att nyttja vid behov. Jag är så nöjd med nya stället, det är lyx att ha spolspilta, dressyrtränare och hopptränare. Första veckorna blev det mest pyssel och promenader. Sedan kom vi igång med uteritter, fördelen med många hästar i stallet är ju att man ofta har sällskap med på uteritterna. Vi löshoppade även 110 cm den här månaden, jag var så imponerad av Ariel!

Maj

Det hann bli några uteritter i början av månaden, sedan ramlade jag av och skadade revbenen. Så månaden fortsatte med promenader en stor del av tiden, men avslutades med lite ridning. Första dressyrträningen genomfördes också, väldigt inspirerande!

Juni

Månaden inleddes med E.T.-besök där allt var bara bra med Ariel. Jag började vänja henne vid inverkan från bettet, när min axel sade ifrån och jag fick ridförbud i två veckor. T var snäll och red Ariel två gånger, bland annat med galoppdebut. Sedan hann jag också med galoppdebut innan månaden var slut.


Juli

Många härliga uteritter blev det som förberedelse för premieringen. Även en del träning på visning vid hand, där det oftast kändes ganska hopplöst med traven, men okej med resten av visningen. En del galopp på rakbanan också, bland annat ett galoppombyte i språnget! En dressyrträning hanns med också, med mer trav än skritt. Månaden avslutades med premiering med diplom och 9 poäng på rastypen. Sedan fick Ariel välförtjänt vila.

Augusti

Hampus kom till stallet och Ariel blev förstås störtkär. Vi kom igång med ridningen lite efter vilan, även om vi hade lite strul med galoppen. T red Ariel två gånger, bland annat den första hoppträningen!


September

Inledde med E.T.-besök där allt var bra som vanligt, trots att vi haft lite intensivare träning för oss. Vi hann med lite uteritter och en hoppträning innan Ariel fick vila igen. Bilen krånglade, så efter Ariels vila blev det buss ut till stallet för ridning. Det fungerade hyfsat, men inte så bra som med bil förstås.


Oktober

T red Ariel några gånger, bland annat två hoppträningar där Ariel på sista träningen hoppade oxer. Själv reda jag ut några gånger, samt insåg att jag alltid skall rida dressyr för tränare. Så vi hade en riktigt bra dressyrträning för F, som tyckte att vi gjort massor med framsteg.


November

Vila för Ariel som var väldigt nöjd med det. Jag tog beslutet att försöka hoppa henne själv nästa år, vill ju lära mig tillsammans med henne! Veterinären kom ut för vaccinering och tandkoll, allt var bra på den fronten.


December

Även i december vilade Ariel och jag hälsade bara på henne ett par gånger. Lyxigt att ha fullskötsel så jag inte måste åka ut, speciellt när snöröjningen är sisådär på vissa vägar.


Inspirerande!

Långt ifrån Ariel håller jag på att explodera av längtan efter att få komma igång med ridningen och verkligen träna! Inte nog med att jag pusslat med hennes träningsschema inför våren, jag har dessutom blivit stolt ägare till en pannlampa! Det är mammas gamla, förmodligen femton år gammal men lyser fantastiskt bra. Det är väldigt stora och dyra batterier, men så länge lampan lyser kostar jag på den nya batterier. Jag tror det fungerar riktigt bra att ha dem med mig i en midjeväska.Sedan har jag äntligen köpt en pulsmätare! Det blev en begagnad (eh lite i alla fall) Polar Easy och jag har redan fnulat ut hur den fungerar. Ja, sedan får vi ju se om jag kan få den att fungera på Ariel också... Men träningen kommer att bli så mycket roligare med den. Jag var lite bekymrad över att mottagarklockan inte har något ljus på sig, men jag har ju pannlampan att lysa med! :-D

Nu är det bara fem dagar kvar tills jag äntligen får sätta igång Ariel igen. Så skoj det skall bli! Träningsplanen första månaden är bara skritt, sedan följer travpass och dressyrträning och slutligen galoppass och hoppträning. Så skoj!


Frisering, mys och fotografering

Igår inleddes stallvistelsen hos Ariel med julklappsutdelning. Jag och T hade gått ihop om en namnskylt till M:s häst och så hade jag ju med mig en almanacka med fjordhästar till T som tack för att hon hoppat Ariel. Sedan hade ju M givetvis en julklapp till mig också. Det var två jättefina prydnadstomtar, det är lite dåligt med pyntandet hemma hos mig så de passade in så fint så.

Sedan fick Ariel lite uppmärksamhet. Hon stod vid grinden och väntade på mig när jag skulle hämta henne och var ett under av lydighet och fokus hela vägen till stallet. Sist hon var där var en månad sedan då veterinären kollade tänderna. Tiden går fort fast det är vinter...

Ariel fick manen friserad och svansen tvättad. T och M tyckte att hon hade vuxit massor, så T hämtade mätstickan. Den stod på 141 cm och jag tycker (som alltid) att hon kan stanna i växten nu. Däremot upplever jag det som att hon har breddat sig lite. Inte som Hampus, men ändå så att hon fått mer massa. Kunde inte motstå frestelsen att sitta upp ett ögonblick och hon har mycket mer hals och bakdel än Hampus. Det kommer bli riktigt roligt att sätta igång henne om två veckor!

Tog en bild på knubbsälen innan hon fick återvända till hagen:


Nu bär det norröver för mig, nästa gång jag träffar Ariel igen är det dags för igångsättning. Hurra! Planen är att rida allt längre turer i skritt under januari och sedan börja trava (och rida dressyrlektioner) i februari. Har verkligen fått ridsuget tillbaka och jag ser även fram emot att börja hoppa på Hampus.

Knubbsäl

Två veckor sedan jag såg hästarna senast. Åkte först till Ariel eftersom jag behövde hennes sax till Hampus man. Jag träffade M, pratade lite allmänt medan jag fixade till Ariels kraftfoder. Det har kommit två nya hästar till stallet och så har Bella flyttat in på boxvila tillfälligt. Så nu är stallet fullt!

I lösdriften går nu bara Ariel, Qurre, Tuva och Lucky. Luckys mamma fick somna in i början av månaden. Ariel har dock tagit på sig rollen som Luckys uppfostrare och beskyddare, så vi får hoppas hon gör ett bra jobb.

Ute i hagen kom Ariel ångandes i full fart när hon såg mig, jag tror dock det mest var hinken som lockade. Hon har blivit ännu rundare och har ett par fettkuddar på bägge sidor. I och för sig är den stora magen enbart bukig, så hon ser värre ut på håll än vad hon är när man känner på henne. Men det blir till att banta framöver... Hon åt nöjt upp allt kraftfoder och myste sedan en stund. Men nu har hon verkligen landat i ledigheten, var inte tjafsig och ville följa med in, utan var nöjd när jag gick därifrån.

Mål 2011

Jag ser att jag var slarvig med att skriva in målen för 2010 i bloggen, så här kommer målen för 2011 i alla fall. 

  • Rid upp till fyra pass/vecka.
  • Få in minst ett avsuttet pass/vecka.
  • Fortsätt inhoppningen.
  • Ridsemester i Helgum i maj.
  • Ordna mätintyg.
  • Tävlingsdebutera, LC dressyr och LD hoppning.
  • Starta en startfälttävlan.
  • Rid ett par långritter i Hågadalen.

RSS 2.0