Spola urinblåsa

Idag var veterinären i stallet för koll av Ariel. Jag tycker att hon har börjat kissa skvättar igen och hon är lite fnasig av intorkat kiss på skinkorna. Absolut inte som hon var innan diagnosen blåsatoni ställdes, men tillräckligt för att göra mig bekymrad och kalla på veterinär.
 
Jag fick hjälpa till och ängelhästen stod och sov så gott som hela tiden. Så skönt med en trygg och lugn häst! <3 Först kände veterinären igenom hennes allmäntillstånd, sedan rektaliserade han urinblåsan och den kändes väldigt liten och bra. :-)
 
Därefter blev det knappt en påse koksaltlösning som urinblåsan spolades med. Ariel kissade själv ut lösningen allt eftersom och förutom första kisset så var det helt klart och fint. Så skönt!
 
Veterinären tog prover på urinet och när han ringde senare kunde han berätta att det var en hel del bakterier men också svamp. Det blir nu odling för att få fram vad det egentligen är. Det kan vara så att hon har urinvägsinfektion av bakterier och att svampen kommer från vagina. Tydligen är det vanligt med svamp i vagina när stoet stått på antibiotikabehandling en längre stund.
 
Tills vi vet mer får Ariel äta Metacam i fjorton dagar. Hon är rätt nöjd med uppmärksamheten, speciellt när hon fick juvret kliat efteråt.

Ompysslad

Igår kom veterinären förbi och kikade på en, i hans tycke, väldigt fin häst. I perfekt hull men lite tunn i musklerna. Precis som jag redan vet. Men förhoppningsvis blir det bättre framöver, med mer proteintillskott och en fölunge som inte diar lika mycket. Veterinären vaccinerade Ariel mot influensa, så nu är årets vaccinering avklarad. Skönt, även om hon inte skall ut och tävla någonting på ett bra tag.
 
Sedan kom hovslagare M och verkade hovarna. Allt såg riktigt bra ut, jag har turen att ha en hovslagare här uppe som är specialintresserad av fång. Hon visade var randen på Ariels hovar är nu och att den måste ha växt ned med åtminstone 2/3 innan hon får ridas igen. M uppskattade att Ariel hade ett halvår kvar, vilket ju blir april. Jag har dock ändå tänkt vänta till sommaren innan jag rider igen, jag har ingen brådska med min prinsessa. Bara hon blir bra igen. :-)

RSS 2.0