Summering av 2013

Det har inte precis varit mitt och Ariels år i år... Men Ricky är förstås ett stort glädjeämne för oss båda!
 
Januari
 
Red några pass ute med dressyrfokus. Hade lite krångel med vänstergaloppen, Ariel föredrog höger. Kände lätta fosterrörelser.
 
Februari
 
En härlig månad med få pass, men mycket mer asvpänt och harmoniskt än tidigare. Att släppa på kraven gör oss gott!
 
 
Mars
 
Dräktigheten gjorde Ariel väldigt trött, så hon fick vara ledig från ridningen och bara pysslas om.
 
 
April
 
Bara vila och mys.
 
 
Maj
 
Fortsatt vila. Ariel sov mest hela tiden.
 
 
Juni
 
Ricky föddes och Ariel var en fantastisk mamma. Hon fick fång vid fölbrunsten.
 
 
Juli
 
Ariel återhämtade sig snabbt från fånganfallet, men det konstaterades att hon hade en nervskada efter fölningen. Fyra dygn på Ultuna... Sedan en period med massor av medicineringar. Hovarna röntgades med lindrig sänkning bägge fram.
 
Augusti
 
Ariel medicinerades, var på positiva återbesök och fick foderstrupsförstoppning. Efter det fick hon alltid blötlagt foder. I slutet av månaden åkte hon hela vägen till Helgum och nya gården.
 

September
 
Gick i lösdriften och bara var mamma. Fick massor med extra kraftfoder då höet hade dåliga värden.
 
Oktober
 
Vaccinerades och träffade nya hovisen. Blev spolad i urinblåsan igen, allt såg bra ut. 
 
November
 
Fick klartecken från hovis att sätta igång med promenader och tömkörning. Så roligt! Ariel hann med två promenader och var superglad över att få vara med igen.
 
December
 
Is, is och mera is. :-( Ariel fick vara fin hagprydnad och vi ser fram emot när skor med broddar kan slås på... Vi provade klickerträning ett par gånger och det tyckte hon var väldigt roligt. Hoppas kunna jobba mer med det nästa år, bland annat för att förbättra galoppen.

Stoppa nosen i grimman

Igår fortsatte vi klickerträningen. Jag var mer konsekvent denna gång, genom att hålla mig till samma övning hela tiden. Vi fokuserade på att hon skulle ta på sig grimman själv. Först fick hon belöning så fort hon nuddade grimman, sedan gick jag successivt över till att hon skulle stoppa in huvudet i den och slutligen fick hon bara godis när hon stoppat huvudet så långt in att nosen var på plats i nosdelen.
 
Hon tröttnade ett par gånger på träningen och gjorde något annat, (spanade efter bilar, drack vatten etc) men återkom till mig efter någon minut. Det känns helt okej, hon behöver tänka över vad vi sysslar med. Det märktes att hon fick en hel del att tänka på!
 
När vi avslutade stoppade hon huvudet i grimman så fort jag höll fram den, mycket imponerande! :-D
 
Jag följer min kompis M:s råd och ger max trettio godisbitar per träningstillfälle. Det är ett bra sätt att se så träningen inte blir för långrandig heller. Trettio godisbitar är en mindre morot, så det är lagom med extra näringsintag för Ariel också.
 
Hon äter nu enbart hösilage och håller hullet perfekt på det. :-)

Klickerträning

Igår testade jag klicker med Ariel. Hon var inte helt med på att klickljud = godis, men hon tyckte det var väldigt roligt med uppmärksamhet. ;-) Vi testade att backa, flytta framdel och sänka nacken. Hon var dock mer koncentrerad på att få godis än på att göra det jag ville, så det kommer nog ta några fler träningar innan hon helt förstått sig på klicker.
 
Nästa gång vi tränar tänkte jag jobba med att hon skall stoppa huvudet i grimman, för att i förlängningen lära henne att tränsa sig själv. Skoj med lite annan träning, tror det är nyttigt nu när de bara står och hänger i hagen och det inte går att ta ut dem därifrån för att det är blankis överallt...

Vecka 50

Nä, vädret var inte på min sida förra veckan, hoppas att den här blir bättre. Framförallt lite snö vore trevligt, så Ariel får bättre fäste med sina barfotafötter.
 
Mån. Promenad
Tis. Vila
Ons. Promenad
Tors. Vila
Fre. Promenad
Lör. Tömkörning
Sön. Tömkörning

Vecka 49

Jag hoppas på bra väder så vi kan njuta några pass tillsammans. <3
 
Mån. Promenad
Tis. Vila
Ons. Promenad
Tors. Vila
Fre. Vila
Lör. Tömkörning
Sön. Tömkörning

RSS 2.0