Lite mer gräs

Efter att jag varit hos Hampus återvände jag till Ariel för att ta in alla hästarna, mocka färdigt ridbanan och beta Ariel. Hon var väldigt nöjd över att få äta i en kvart, dessutom längs vägen från hagen in till stallet, tydligen är gräset väldigt gott där. ;-)

Jag hoppas verkligen att Ariel och Hampus får dela hage i sommar, tror att de kommer trivas väldigt bra ihop. <3

Tog några bilder när Ariel fick behandling, de två sötaste kommer här:
Positiv genomgång

Fysioterapeut S hade inte sett Ariel sedan början av januari och S blev positivt överraskad. Dels att Ariel var så fin i hullet (även om hon kan gå ned lite till...), dels att hon var genomgående så mjuk i kroppen.

S masserade igenom Ariel och kunde konstatera att hon hade lite träningsvärk här och där, men ingenting som S inte kunde massera bort. Däremot hade Ariel byggt nya, fina muskler framme vid manken och S var förvånad över hur fort de dykt upp. Helt klart beror det på nya sadeln, som sitter rätt och ger Ariel chans att bygga muskler vid manken. Härligt!

Den lilla spänning som Ariel hade längs höger bog var helt borta, S var nöjd med att jag gjort stretchövningarna ordentligt, det märktes även på bakdelen och lårmusklerna, där Ariel var mjuk och fin.

Däremot är haserna fortfarande inte bra, de blir svampiga av arbete och igår fick jag lära mig hur jag gör lymfdränmassage. Det skall jag göra på bakbenen varje kväll, hinner jag inte stretcha eller ens rida, så måste jag ändå hinna massera. Gör jag det varje dag kanske jag slipper att köpa liniment eller back on track.

När Ariel blivit genommasserad (och var väldigt nöjd) stretchade S henne och konstaterade att det var en lättstretchad häst som verkligen hjälper till hela tiden. S provade att stretcha frambenen bakåt, något vi aldrig gjort tidigare, men Ariel tyckte att det var helt okej. Så från och med nu är det stretch både fram och bak på alla fyra benen. Det betyder så mycket för Ariels smidighet och då är det klart jag fortsätter med det!

När det gällde den obalanserade galoppen trodde S det berodde på muskelstyrka och balans, då S inte hittade någonting oliksidigt eller ömt som skulle förklara varför Ariel krånglar. Så jag fick tips om att backträna i galopp och även rida galoppöppna. Som om vi skulle klara något sådant avancerat. ;-) Men S tyckte att om jag åtminstone tänkte galoppöppna när jag rider, så är det bättre än att bara rida rakt fram. Det blir spännande ridning framöver. ;-)

När S var klar fick Ariel skritta i tio minuter för att vänja sig vid sin mjuka, genommasserade kropp. Hon var väldigt nöjd och glad och S var också nöjd. Vi bokade inte in något nytt besök, utan jag skulle höra av mig när jag kände att det behövdes. Skönt!

Sedan fick Ariel återvända till hagen och äta lunch, medan jag susade vidare till Hampus.


Mysig skrittur

Igår blev det en riktig heldag i stallet. Jag kom ut vid tiotiden, mockade och fixade foderpåsar innan jag borstade av Ariel i hagen och sedan tog in henne i stallet för kratsning av hovar och sadling. Sedan skrittade vi iväg bort över åkrarna, via en grusväg och sedan fårhagen tillbaka. Jag ville testa och se hur lång tid det tog att skritta den slingan, men blev ganska besviken. Det tog bara 40 minuter och jag vill ha en slinga som tar längre tid, utan att vi behöver vända. Har ett par andra idéer, men de får jag testa någon annan dag.

Istället vände vi bortåt igen, mot farliga villaområdet och slingerstigen. Sedan vände vi hemåt över ängarna och tog asfaltsvägen hem. Väl tillbaka så hade fysioterapeuten S kommit, så det var bara att sadla av Ariel för en ordentlig genomgång.

Glad häst

I förrgår hade jag intaget, men det var så fint väder så jag mockade och fixade foder innan hästarna fick komma in. Medan Ariel åt middag gjorde jag klart det sista, borstat bort päls hade jag gjort redan när hon stod i hagen.

Sedan gav vi oss iväg på första ridturen på nästan en vecka. Ariel skrittade på med driv i steget och spetsade öron. Vi red bort till flygfältet och tillbaka, blev ganska precis en timmes ritt. Jag tänkte inte så mycket på att Ariel var pigg på bortaväg, inte förrän vi vände och hon lade in en extra växel och halvtaktade hemåt. Pigg flicka!

Efter några dämpande åtgärder insåg hon dock själv att hon inte skulle orka studsa runt hela vägen hem, så hon lugnade sig så pass att hon gick i ren skritt.

Åter i stallet var hon lite, lite fuktig på bringan. Jag tror det mest var för att hon hetsade upp sig på hemväg, inte för att hon fått jobba i någon egentlig mening. Vi varvade ned lite till genom att gå ut och beta i tio minuter. Sedan fick Ariel återvända till boxen och jag åkte hem igen.

Lite bus

Igår hade jag en idé om att rida en sväng, men efter att ha sett fröken lerhög i hagen och samtidigt konstaterat att det började spöregna, så beslöt jag mig för att hon fick vara ledig en dag till.

Mockade och fixade foder, packade sedan upp nästan allt efter tävlingen. Det mesta var ganska blött. :-S Hängde täckena på tork och spolade ur hinkarna.

Sedan fick Ariel komma in och äta middag, medan jag pysslade klart med det sista och mockade på ridbanan. När hon ätit färdigt släppte jag henne i paddocken i några minuter. Hon rejsade glatt runt och började ganska direkt att springa i en stor åttvolt och göra byten i mitten. Sötnosen! Ett par bakutsparkar blev det också, men sedan var hon nöjd över att bara galoppera.

När hon tröttnat så fick hon beta gräs fem minuter innan hon fick återvända till stallet och jag åkte hem.

Mera lera. ;-)

Igår var det hoppträning i stallet, så jag stod ganska länge och tittade och längtade... Ariel vilar ju några dagar efter tävlingen, men nästa vecka kommer vi vara med och hoppa!

Träffade även dressyrtränaren och pratade lite om framtiden. Det som är huvudfokus nu är att få ordning på galoppen och äntligen slipper jag känna mig stressad över att alla träningspass inte hinns med, då distansträningen inte längre finns som en faktor. Istället blir det två pass på banan, hoppning och dressyr eller tömkörning. Sedan två eller tre pass ut, det ena skritt, det andra galoppträning och om det finns tid för ett tredje lite allmän klättring/lugn långtur. Det känns toppenbra!

Den här veckan blir det bara skritt, men sedan sätter vi fart igen. Ariel är nog väldigt nöjd över det, igår när jag skulle gå några meter med henne på ridbanan ville hon mest studsa hela tiden... Sötnosen!

Jag mockade förstås och fixade foder, men Ariel fick även vara ute en stund och beta gröngräs. Det är hög tid att börja vänja in henne, snart är det sommar på riktigt! 

Lerig mysfröken

Igår var Ariel ännu mer lerig. Hon hade dessutom varierat sig med både blöt och torr lera. ;-)

Hon fick stå i spolspiltan medan jag mockade och fixade foder. Sedan sanerade jag henne lite hjälpligt och gosade en stund. Mysiga tjejen! <3

Pratade lite framtid med stallkompisarna och som det ser ut nu så har vi inga direkta planer eller mål. Känns lite konstigt faktiskt...

Piggelina

Igår var det dags att ta träckprov på hästarna, vilket förstås tog en stund. Ariel fick stå på skötselplatsen medan jag mockade och fixade foder. Vi fick inte ta bajs från boxen, så det var bara att vänta ut Ariel... ;-)

Sprang med henne medan M (som läser till veterinär) tittade och hon såg ingenting konstigt. Ariel var så pigg och ville verkligen vara med matte hela tiden. Så fort jag rörde vid henne så skulle hon klia tillbaka med mulen. Fick lite grus i ena örat bland annat... Busgumman!

Kände även igenon benen innan jag spolade av dem och hon var torr och fin runt om. Sedan fick hon stå ute medan jag sanerade all lera som hon kletat in sig i. Tycker det är lite fascinerande, hon håller sig så fin efter att jag tvättat henne och fram till tävlingen, men så fort det är över så skall hon rulla sig helt grå i leran...

Efter saneringen bajsade hon äntligen, så då kunde jag, efter att ha pussat om henne ordentligt, åka hem igen. Jag hoppas hon inte har någon mask...

Bilder från Lovisedal

FörbesiktningUppsuttna!Sista uppvärmningen innan start.Starten!


Antiklimax - Lovisedalsritten

Igår var jag i stallet vid sextiden för att ge Ariel sin frukost. Hon mumsade glatt i sig både hösilage och betfor medan jag borstade igenom henne och tempade. Under tiden kom hinknisse L och kopplade på transporten. När Ariel var ren åkte fleecetäcke och transportskydd på, sedan gick hon snällt upp på rampen och in i transporten.

Resan till tävlingen var händelselös. Väl framme gick jag till sekretariatet, visade vaccinationsintyget och fick tävlingskuvertet med nummerlapparna. Sedan gick vi med alla grejer till viloområdet innan vi lastade ut en glad Ariel. Hon ville se sig omkring överallt och efter att ha tagit bort transportskydden fick hon skritta runt en del och titta sig omkring.

Sedan veterinärbesiktade vi, hon hade 40 spm i puls och ingen anmärkning. L promenerade runt med henne medan jag lyssnade på bangenomgången och sedan var det bara att slänga på grejerna och värma upp. Skrittade mest, men tog några meter i joggtrav här och där.

Därefter var det vår grupps tur att skritta iväg. Det var skritt första tio, femton meterna och sedan var det fri fart. Vi blev snabbt ensamma i vår långsamma trav och Ariel tyckte det var riktigt dumt att vi inte försökte komma ikapp de andra.

Så höll vi på ungefär hela första rundan. Så fort Ariel började lugna ned sig och inte försöka komma ikapp hästarna, blev vi omridna av hästar som startade senare än oss. Så frustrerande!

Sista biten innan mål blev vi ensamma och då var hon lite lugnare och det gick att få kontakt med henne. Tillbaka på tävlingsområdet mötte L upp och vi hjälptes åt med att ta av sadel och kolla hovar. Sedan lyssnade jag på puls och tyckte den låg runt 60 spm. Så vi väntade några minuter till och så svampade jag av henne mellan bakbenen. Dessutom var hon en duktig tjej och kissade.

Sedan tyckte jag pulsen var lite längre, så då gick vi till besiktningen. Hon hade 48 spm i puls och återigen ingen som helst anmärkning. Heja! Vi hann med att vila en stund, äta hösilage (Ariel) och pizzabulle (matte). Sedan var det plötsligt dags att sadla igen och rida iväg.

Ariel fick ganska direkt syn på en framförvarande häst och ville ikapp, men när vi väl var ikapp och förbi skulle den hästen plötsligt trava förbi... Sedan var vi helt ensamma och Ariel gav upp. Något annat kan jag inte kalla det hela. Först trodde jag att hon var trött, men ju mer jag fick driva och driva desto mer insåg jag att hon inte tyckte att det var skoj längre.

Jag kämpade på, eftersom vi ju måste ta oss tillbaka till startområdet när vi nu ändå hade gett oss iväg. Ariel brydde sig inte ens om när vi blev omridna av en annan häst eller när vi vände nosen "hemåt" igen. Jag har aldrig känt mig så maktlös tidigare, avskyr verkligen att tvinga Ariel till något hon inte vill göra och nu var jag tvungen att hela tiden försöka peppa henne och hålla igång. Så fort jag slutade driva gick hon ned i skritt och en långsam sådan. Traven var inget annat än tuggummitrav, vi kom inte många meter...

När vi närmade oss startområdet ringde jag L och förklarade läget. Hon kom och mötte oss och konstaterade att Ariel var extremt långsam... Jag lät Ariel skritta tillbaka till startområdet och det tog verkligen evigheter. :-S Väl tillbaka var vi tvungna att veterinärbesikta för att se så det inte var något fysiskt fel på henne. Men hon hade 40 spm i puls och travade oerhört ivrigt både bort från och mot veterinären. Återigen var hon helt utan anmärkning och veterinären tyckte att det var en riktigt fin och fräsch häst.

Så sedan var det bara att svampa av grusiga ben, packa in alla grejer och sedan lasta Ariel. Hon gick snällt in i transporten igen och så åkte vi hemöver. En stor del av hemvägen pratade vi om det som hänt och vad vi kunde dra för slutsatser.

Jag som känt Ariel i fyra år och tre månader, uppfostrat, ridit in och utbildat henne, hela tiden med målet att hon skall bli en distanshäst, kan inte komma fram till något annat än att hon inte vill. Två mil i all ära, men längre än så är tråkigt och trist. Kanske att jag skulle kunna motivera henne genom att rida i sällskap, men jag vill inte rida i det tempo som de andra håller, jag rider inte för att vinna utan för att ha skoj.

Så nu blir det lite ändrade planer. Vi får roa oss med hoppning, dressyr, terränghoppning och mysiga uteritter. Det viktiga för mig är att Ariel är lycklig, inte att vi tävlar distansritt.

Åter i stallet klev Ariel lugnt ur transporten och in i boxen. Middagen serverades strax efter och hon var väldigt nöjd att vara hemma. Jag tog av henne transportskydd och täcke och sedan rullade hon sig ordentligt.

Efter att ha tömt transporten på grejer och rengjort den så fick Ariel stå på skötselplatsen medan jag mockade. Inte populärt, men jag försökte att skynda mig. ;-) Sedan fick hon återvända till middagen och jag fixade foder till morgondagen innan jag åkte hem.

Ariel var i alla fall en klippa att ha med sig och jag kan se fram emot många nya, roliga äventyr, men inte på distansbanorna...


Färdigpackad

Imorse hade jag utsläppet, så jag passade på att tempa Ariel. Hon var nöjd och glad, hade ätit upp allt foder från igår, trots att det var 14 kg blött hösilage. Den hästen kan proppa i sig. ;-)

När alla hästarna var ute så mockade jag boxen och fixade foder. Sedan rengjorde jag alla hinkar som skulle med plus de vanliga foderhinkarna.

Sedan blev det att kånka grejer till bil och transport. Försöker att bara ta med måste-grejer, men det blir ändå en hel del. Två regntäcken, två fleecetäcken och ett svettäcke. Ländtäcket, sadeln med tillbehör, skötselgrejer och förstås foder. Listan kan göras lång...

Till sist var jag dock klar och kunde åka hem. Blev en sväng förbi macken så bilen är nytankad och luften i däcken kollade.

Imorgon hinner jag kanske inte med någon uppdatering, men håll gärna tummarna mellan 10-15, för då är vi ute på banan...

Fryslort eller extremväder?

Imorse vaknade jag av regnsmatter, så jag tog det ganska lugnt. Tänkte åka ut till stallet när regnet lagt sig, men istället började det snöa blötsnö. Blä!

Åkte ut vid ettiden och gav hästarna lunch eftersom jag ändå var där. Ariel stod och skakade av köld, mattehjärtat gjorde ont! Men hon slutade skaka när hon fick äta, så alltför frusen kunde hon inte ha varit.

Mockade och fixade foder, samt förberedde lite mer inför tävlingen. Rengjorde utrustningen eftersom jag uppenbarligen inte kommer orka rida någonting innan tävlingen. Hoppas bara jag orkar tävla!

Tog in Ariel vid fyra och då fick hon två fleecetäcken på sig samt fri tillgång på hösilage. Hon verkade ganska nöjd även fast hon frös. Tror jag får ge upp tanken på att ha hästarna täckesfria vår och höst. I och med att de inte har något skydd i hagen så fryser de fast de har mer päls än de flesta hästar. :-(

Medan Ariel åt middag packade jag in lite fler grejer och pysslade på lite allmänt. Jag är bra på att få tiden att försvinna i stallet. ;-)

Men till sist var jag för trött och frusen för att orka göra någonting mer, så jag bytte fleecetäcke på Ariel och åkte sedan hem.

Hemma gjorde jag pizzabullar innan det var dags att sova...


Ren svans och snygg man

Idag kom jag till stallet lite senare, då jag tänkt tvätta Ariels svans och inte vill att hon går ut i hagen sedan. Hann dock med att mocka och fixa foder innan jag tog in henne.

Körde lite lydnad på vägen från hagen, både halter och igångsättningar satt som ett smäck. Fina tjejen! Sedan fick M (som pluggar till veterinär) titta på oss när vi sprang för att se hur fort vi måste springa. Som jag misstänkte är det full fart som gäller för mig, då kan Ariel visa en vettig kort trav. :-S

Var ganska slut efteråt, är fortfarande sjuk och hostar massor. Ariel fick äta middag medan jag förberedde hinkar för svanstvätt.

Jag har förresten ändrat lite på fodret nu inför tävlingen. Ariel får i princip fri tillgång på grovfoder plus att jag dubblat betforet till 4 hg. Detta för att hon skall få i sig så mycket fibrer och vatten som möjligt. Efter tävlingen kommer grovfodret återgå till normal mängd och efter en vecka även betforet.

När Ariel fått äta en stund (men hon var absolut inte klar...) fick hon stå i spolspiltan medan jag tvättade svansen. Blev några sköljningar innan den var helt ren, men den var faktiskt inte så illa som jag trodde. Sprayade med massor av glansspray och borstade igenom den ordentligt.

Sedan flyttade jag på Ariel till en skötselplats, där jag först drog av en massa päls och kratsade hovarna och sedan klippte till manen lite. Jag var ju inte helt nöjd med den när jag klippte sist, så jag korrigerade längst fram och försökte få till en bättre båge. Blev väl inte helt nöjd nu heller, men det får duga på tävlingen i alla fall.

Sedan fick Ariel äntligen återvända till boxen och äta vidare på middagen. Jag packade in lite grejer i transporten, men sedan var jag så trött att jag var tvungen att åka hem. Hur sjutton skall jag orka fyra mil?!

Hästar eller svampar?

Det blev en kort sväng till stallet idag också, jag mockade och fixade foder, men så mycket mer blev det inte. Jo, jag fyllde på 30 liter vatten när jag ändå gick ut med hösilagepåsarna. Sedan kom jag på att jag inte visiterat Ariels ben, så då gick jag ut med ytterligare 20 liter. Kunde snabbt konstatera att svamparna i hagen (dvs hästarna) hade druckit upp varje liten droppe jag hällt i...

Eftersom det är superviktigt för hästar att ha tillgång till dricksvatten och givetvis extra viktigt när det är en uthållighetstävling på gång, så var det bara att fylla på ytterligare 40 liter vatten. Nu hoppas jag att de klarar sig någon dag i alla fall...

Ariel kommer de sista dagarna innan tävling få extra grovfoder, då hästar faktiskt kan lagra vatten i grovtarmen. Då gäller det förstås att ha fri tillgång på rent och fräscht vatten. Ariel dricker helst ur stora, öppna kar vilket ju finns i hagen.

Vi har fått vårt startnummer också, det blev ett av mina lyckonummer! Jag hoppas det är ett bra tecken. :-)

Kort visit

Igår var L snäll och tog hand om Ariel, jag låg däckad i sängen hela dagen... :-(

Idag var jag till stallet som hastigast, mockade och fixade foder samt kollade Ariel i hagen. Hon var så fin i benen, så där tror jag inte jag behöver oroa mig. Men hon tyckte vi kunde busa lite, eftersom jag uppenbarligen inte tänkte ta med henne på en ridtur. Sötnosen... Jag hoppas jag är tillräckligt frisk för att skritta henne torsdag eller fredag, men det viktigaste nu är inte hennes motion dagarna innan tävlingen utan att jag är frisk tills vi skall tävla!

Fem dagar kvar, bilen är fixad, hästen är färdigtränad och ryttarmeddelandet har kommit ut. Jag hostar, snorar och pluggar karta. :-D

Generalrepetition

Ledsen att det inte blivit uppdaterat, men jag är superförkyld och orkar knappt sitta vid datorn. :-S

I förrgår var jag och Ariel på en riktig generalrepetition inför Lovisedal. Jag var lite halvseg redan då, men förkylningen hade inte brutit igenom så jag red på som vanligt.

Ariel hade precis ätit klart lunchen när jag hämtade in henne och hon var väldigt lätt att rengöra. Tänk vad ett litet bad kan göra. ;-) På med grejerna och så gav vi oss iväg. Planen var att rida genom Bälinge och förbi kossorna, för att se om grinden fortfarande var öppen.

Efter framskrittning tuggade vi på riktigt bra i trav, Ariel fick trava på långa tyglar och skötte sig alldeles utmärkt. Härligt! Jag tyckte att det gick i ett långsamt tempo, men sedan kunde jag konstatera att vi låg runt 12 km/h ändå. Framme hos kossorna så var grinden öppen, så vi fortsatte igenom, bort över ängarna och längs grusvägen mot Skuttungeby. Sms:ade med L om att vi var på väg, så efter stigen genom skogen och mera grusväg kunde vi skritta på asfalten in till L:s gård. Vi blev omkörda av bussen på den smala vägen, men Ariel reagerade inte. :-)

Framme hos L fick Ariel stå i stallet och vänta medan L sadlade Cole. Vi hade då ridit 9,2 km på 81 min dvs 6,8 km/h. Ariel stod lugnt och sov, sedan återvände vi på sista grusvägen tillsammans med unghästen Cole och red en bit på den innan vi vände samma väg tillbaka. Den lilla svängen blev 2,16 km på 21 min dvs 6,2 km/h.

Sedan fick Ariel sova i stallet en stund till (jag satt på hela tiden...) medan L bytte häst och gjorde i ordning sin nya häst Piaster och följde oss en bit på vägen hem. Först red vi samma väg som jag kom med Ariel, men framme vid korsningen där höger går till golfbanan, rakt fram går hem samma väg som vi kom och vänster går till ridskolan så tog vi vänster. Vi sade hejdå en bit längre bort och L red hem igen. Ingen utav hästarna verkade bry sig det minsta att sällskapet försvann.

Ariel och jag red förbi ridskolan och kunde förstås inte låta bli att galoppera på rakbanan. För första gången någonsin klarade jag av att sitta i sadeln och verkligen följa med i hennes galoppsprång, det var urhärligt! Hon fick galoppera på långa tyglar då hon snällt höll sig i lugn galopp. 17,76 km/h närmare bestämt. Fintjejen!

Sedan blev det skritt och trav på asfalten innan vi travade hela vägen tillbaka till Bälinge. Hon var lite mer taggad på hemvägen, så det gick inte att trava på långa tyglar. Men jag var ändå så nöjd med henne!

Det blev skritt genom Bälinge och resten av vägen hem. Ariel var pigg, pigg, pigg så hon är uppenbarligen redo för större utmaningar. Hemvägen blev 10,29 km på 96 min dvs 6,4 km/h.

Åter i stallet fick sig Ariel en avsvampning på de svettiga ställena och sedan linimentschampo på samma områden. Främst är det bogar, bringa och insida lår som blir svettiga. Hon var så nöjd, speciellt när vi stretchade igenom ordentligt också. Hon fick stå och torka medan jag mockade boxen, sedan fick hon gå in i boxen och äta sin middag, medan jag tog reda på all utrustning och gjorde i ordning nytt foder.

Hemam kunde jag konstatera att vi totalt ridit 21,65 km på 198 min dvs 6,6 km/h. Inte dumt alls! Räknar man bort fram- och avskrittningen blev det istället 7 km/h så vi känner oss redo för Lovisedal nu! Bara jag blir frisk...

Pricken över i

Packar inför tävlingen och hittade till min förtjusning två långärmade svarta tröjor som jag glömt att jag köpt. De blir perfekta att tävla i, då ingen av dem har huva. Tror min tävlingsskjorta med kort ärm blir lite för kall att tävla i...

Pricken över i i min och Ariels tävlingsutstyrsel är mina tävlingshandskar, som hittills aldrig använts.Nu vill jag bara att ryttarbrevet kommer ut någon gång!


Helbadning

Igår regnade det hela dagen, så jag åkte lite tidigare till stallet för att ta in alla hästarna. Men när jag väl var där hade vädret slagit om och blivit fint, så då ville ju inga hästar in! Istället mockade jag och fixade foder till Ariel innan alla hästar fick komma in.

Medan Ariel åt middag krattade jag stallgången och förberedde för tvätt av fjordhäst. :-)

Ariel var inte så förtjust när jag ställde henne i duschspiltan och började blöta ned hela hästen, men så länge jag inte blötte huvudet gick hon med på att stå ut. Efter ordentlig genomtvättning med schampo (gnuggade ned i hårbotten) sköljde jag av henne två gånger. Någon gång där i mitten tog varmvattnet slut och Ariel började frysa. Stackars lilltjejen! Därför blev det inga bilder heller, ville skynda på tvättandet så mycket det bara gick.

När jag dragit bort så mycket vatten (och hår) som det gick med svettskrapan så torkade jag även av henne med några handdukar. De blev blöta men inte smutsiga, så nu är hon verkligen helt ren till tävlingen. Sedan kan hon förstås rulla sig i leran i hagen ändå, men jag tror inte det blir lika djupgående smuts på de få dagarna som är kvar.

Ren och halvtorr fick hon fleecetäckepå sig och återvände till boxen för rullning och halmätande. Jag sopade rent efter mig och åkte sedan hem, ungefär lika blöt som Ariel. ;-)

Mat på tävlingsdagen

Idag har jag påbörjat matförberedelserna. Det är superviktigt att man får i sig mat på tävlingsdagen, både för ryttare och hinknissar. Därför måste maten vara god även kall, för det är kall mat som gäller...

Jag har idag stekt bananpannkakor, se recept nedan. De är faktiskt godare kalla än varma och mättar rejält. Jag har även tänkt att göra pizzabullar och fyllda pitabröd, så det verkligen finns flera matalternativ att välja mellan. Skulle något bli över efter tävlingen (verkar bara bli en hinknisse som kan följa med mig) kan både pannkakor och pizzabullar frysas in och de fyllda pitabröden tjänar som middag några dagar framöver. :-)

Till detta har jag även äppelmuffins och små chokladbitar, för att locka i mig lite extra energi. Dessutom dricker jag saft med låg sockerhalt, då jag vet att rent vatten inte fungerar för mig på tävlingsdagen. Saften har jag med mig i två vattenflaskhållare fastsatta i sadeln, som jag försöker att varva drickandet ur så det inte blir ojämnt för Ariel. Till nästa tävling hoppas jag ha hunnit köpa en camelback istället.

Bananpannkakor

2 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 mosade bananer

Vispa samman ägg och hälften av mjölken. Tillsätt vetemjölet och sedan resten av mjölken. Tillsätt salt, socker och bananer. Stek i plätt- eller pannkakslagg.

Pizzabullar

Deg
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
cirka 13 dl vetemjöl

Rör ut jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt de andra ingredienserna. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Dela sedan degen i två delar. Kavla ut varje del och fördela fyllningen på.

Fyllning
2 dl ketchup
1 pkt rökt skicka, hackad
4 dl riven pizzaost
2 msk pizzakrydda

Rulla ihop degen med fyllningen i som en rulltårta och skär i 40 bitar. Lägg varje bit i bullform och låt jäsa 15-20 minuter. Pensla med 1 uppvispat ägg och strö över oregano. Grädda i 225 grader i 8-10 min.

Fyllda pitabröd

1 gul paprika
3 stekta och kryddade kycklingfiléer
15 cm purjolök
1 burk majs
1-2 burkar creme fraiche
Sweet chilisås
1 påse tacokryddor
Pitabröd

Hacka paprikan och kycklingen. Skiva purjolöken. Blanda alla grönsaker och kycklingen tillsammans med creme fraiche. Häll i sweet chili efter tycke och smak, brukar bli runt en dl. Tillsätt tacokryddorna. Förvara i en burk och lägg i pitabröden vid servering. Det går även bra med tortillabröd om man har det hemma.

Tömkörning i snörusk

Igår regnade det hela vägen ut till stallet, så jag var förberedd på en blöt Ariel i boxen. Men hon var fortfarande ute i hagen, så det blev att hämta in henne direkt, dra av så mycket vatten som möjligt med svettskrapan och sedan bädda in henne i täcken. Hon fick stå och torka medan jag mockade, sedan åkte tömkörningsgjorden och dressytränset på och vi skrittade fram ute på ridbanan i snöblandat regn. Skoj...

Sedan kom F som skulle göra det riktiga tömkörningsjobbet. Hon joggade fram Ariel i trav först och sedan blev det galoppjobb. Först i höger varv, där Ariel blandade friskt mellan höger galopp, korsgalopp och förvänd galopp. Jag agerade piskförare och försökte hålla samma takt som Ariel. ;-)

F:s strategi var att belöna Ariel med avsaktning när hon galopperade i höger galopp och på slutet tror jag Ariel förstod vad det var vi egentligen ville ha. Men hon har lång väg kvar innan det är en bra, stadig galopp på volten. Sedan bytte vi varv och då var hon faktiskt bättre. Visst blev det lite korsgalopp även här, men hon fattade alltid rätt från början och höll galoppen hyfsat.

Därefter travade F henne en stund i vänster varv och försökte få henne att jobba i form. Det gick bra bitvis och bitvis tyckte Ariel att det var alldeles för jobbigt. Men det kommer!

En liten filmsekvens fick jag till, jag hade ju fullt upp med piskförandet. Men här är det F som har ansvaret för drivningen och Ariel jobbar på så fint!

http://youtu.be/4_j8Erwnn9E

F tyckte att Ariel var mycket bättre än förra gången hon tömkörde, så nu fortsätter vi med tömkörning istället för dressyrträning tills galoppen känns stabil.

Efter att F fått en fin, stabil trav så blev det avskrittning för hand på grusvägen. Ariel var så nöjd, jag tycker om när hon är sådär nöjdtrött och inte helt slutkörd. När vi skrittat klart fick hon sig en avduschning av ben och mage innan jag stretchade igenom. Sedan fick hon sova under täcke medan jag fyllde på halm i boxen. Därefter fick hon sin efterlängtade middag och jag gjorde i ordning foder för morgondagen.

Jag rengjorde även utrustningen, men lämnade alla tävlingsmåsten till idag. Det är ju skoj att komma hem någon dag innan nio... ;-)

Mantvätt

Igår var det vilodag för Ariel, men hon fick ändå stå ut med matte en del. Ställde upp henne i spolspiltan, blötte manen och tvättade med såpa. Tyckte inte det löddrade så mycket, men den blev i alla fall renare.

Det kliade lite i fingrarna på mig att tvätta hela hästen, men det får vänta till på lördag. Istället fick Ariel stå och torka medan jag mockade och fixade foder. När hon var hyfsat torr i manen blev det klippning. Det är lättare att klippa blöt man än torr, men jag fick ändå inte till det som jag ville. Det lär bli lite småfix med manen framöver, så den är supersnygg till tävlingen.

Sedan fick söta Ariel återvända till boxen och jag åkte hemåt.

Glad uteritt i sällskap

I tisdags blev det ett snabbt besök i stallet. Jag mockade och fixade foder samt kände på Ariels ben. Var väl lite nojjig i och med att det blivit så mycket asfalt dagen innan, men de var torra och fina. :-)

I förrgår var jag tvungen att vara kvar på jobbet längre än planerat, så givetvis blev det även senare i stallet. Bestämde mig för att rida först, medan det fortfarande var ljust. Efter lite dividerande med M så åkte reflexerna på ändå. Suck...

Sedan tog jag och M sällskap, jag skulle visa vägen till flygfältet. Raffinet har ju något längre steg än Ariel, så det blev en bra ridtur med fokus på att gå ifrån varandra och vänta in varandra. Vi skrittade nästan hela vägen till flygfältet, Ariel fick trava ikapp på asfalten ibland. Sedan blev det blandade gångarter längs grusvägen som går parallellt med flygfältet.

Bäst fungerade det när Ariel hölls sig en bit bakom Raffinet, så det blev en hel del trav men även en del galopp. Första galoppen kändes väldigt kantig, Ariel galopperade vänster galopp och försökte komma ikapp Raffinet. Det kändes nästan som om hon galopperade korsgalopp. Hm... Resterande galopper var bättre, men jag börjar ana vad det är F vill att hon skall utveckla vid töm...

Som snabbast galopperade vi 20 km/h, jag tyckte det kändes lite halvfort, så jag undrar hur det känns när hon verkligen galopperar fort... Något som var helt tydligt var att hon blir mycket gladare i hatten med sällskap, speciellt om sällskapet försvinner iväg i fjärran. Blir intressant att se hur det går på tävlingarna.

Jag red utan nosgrimma, men det kändes helt okej. Tror vi vågar oss på att starta utan nosgrimma nästa söndag. I övrigt så var Ariel pigg, pigg, pigg och ville gärna både trava och galoppera fortare än jag tänkt mig. Men hon lyssnar på mig, så jag är nöjd. Dessutom red vi en hel del i vattenpölar utan att Ariel brydde sig ett skvatt. Duktig terränghäst!

På hemvägen vill M rida lite mer dressyr på Raffinet, så jag och Ariel skrittade medan de försvann i fjärran. Ariel var lite småtaggad precis när de försvunnit ur sikte, men kunde sedan lugna sig och skritta på lång tygel. Det bådar gott, eftersom de är hagkompisar så borde hon ju vara extra intresserad när Raffinet försvinner.

Åter i stallet var jag lat och spolade av de leriga benen och magen med kallvatten, sedan fick Ariel ha coolertäcket på sig medan jag stretchade igenom alla benen. Hon är så söt, det syns verkligen hur skönt hon tycker att stretchingen är.

Sedan fick hon stå och sova medan jag mockade och fixade foder. Eftersom vi var sena ut och rida så blev det förstås så sent så vi kvällsfodrade också. Sedan blev det äntligen hemgång för mig också.


Tuff träning för bägge

Igår hade jag utsläppet och rutinen satt som den skulle. Men istället för att mocka och fixa foder innan jag red, så tog jag in Ariel så snart hon äit upp frukosten. På så vis hann vi tillbaka i hyfsad tid innan det var dags för Ariel att äta lunch.

Eftersom hon inte hade rullat sig utan var ganska ren sedan tidigare sanering, så var det bara att snabborsta innan utrustningen åkte på. Jag satt upp utan några problem och så skrittade vi iväg. Ariel kändes lite ovan, likaså sadeln. Det tog ett tag innan vi hittade tillbaka till varandra. Likaså var Ariel lite mer okänslig för skänkeln än annars, speciellt sidförande, och så var hon hårdare i munnen. Men två veckors frånvaro från varandra lär gå ganska snabbt att reparera...

Skrittade över åkrarna bort mot 272:an. När vi skrittat fram blev det trav för det mesta och även en galopp i en uppförsbacke. I övrigt skritt när vi passerade hus eller när vi gick på asfalt.

Efter att passerat 272:an fortsatte vi runt på en asfaltsväg för att så småningom gå över 272:an igen och fortsätta till Tuna. Ariel hade ett trevligt driv i traven, hon kändes stark och balanserad. Hon blev lite väl ivrig när hon fick syn på islandshästarna, men när vi väl kommit förbi gården lugnade hon sig. Så pass att jag vågade mig på att trava lite på asfalten. Det kändes ovant men trevligt.

Vi hittade in på grusvägen som enligt kartan skulle fortsätta en bra bit, men givetvis fanns det en stor grind som var låst efter bara några meter. Suck! Pratade med en trevlig familj som bodde i villan bredvid grinden. Tydligen är det ett hjorthägn, men ibland brukade grinden vara upplåst. Hm... Frågan är om man kan få tag på en nyckel...

Istället fick vi fortsätta på asfaltsvägen hela vägen tillbaka till stallet, vi svängde in på första grusvägen som dök upp, galopperade en stund på den (fin galopp i 18,5 km/h!) innan det blev skritt hela vägen hem via åkrarna och fårhagen. Totalt var vi ute i 95 minuter och hann 10,82 km. Traven ligger runt 9,77-11,92 km/h och det känns perfekt inför Lovisedal.

Däremot var Ariel rejält trött på hemväg, hon har ju ridits sporadiskt senaste veckorna och framförallt inte lika långt och snabbt som vi red igår. Men jag tror hon kommer att orka Lovisedal utan några problem, hon är ju egentligen tränad hela vintern.

Tillbaka i stallet så svampade jag av henne med vatten och linimentschampo, tänkte testa om det ger någon effekt. ;-) Blöt blev hon i alla fall, så hon fick vila under sitt nya, dyra (!) coolertäcke. Under tiden tog jag undan utrustningen och pratade med F.

F tömkörde Ariel en gång medan jag var bortrest och det finns massor att jobba med... Ja, när det gäller galoppen, traven är hon superfin i. Så jag tror faktiskt det får bli tömkörning med F istället för dressyrträning framöver, så styrkan i galoppen kommer på plats ordentligt, innan jag sitter upp och krånglar till det ännu mer.

Sedan pysslade jag på lite mer i stallet och pratade med trevliga kompisar. Efter 90 minuter hade Ariel fortfarande inte torkat, så något bra täcke var det inte. :-( Men Ariel fick gå ut i hagen i alla fall och äta lunch tillsammans med Raffinet.

Jag mockade och fixade foder för ett par dagar innan jag åt lunch själv. Sedan mockade jag ridbanan som är månadens ansvarsområde och sedan susade jag hemåt.

Äntligen hemma!

I förrgår åkte jag med min fina, fina bil (som jag lånat av mina föräldrar) ned till Uppsala igen. Jag har haft en bra semester, men sjutton vad jag saknat Ariel!

Efter att ha packat ur bilen och ätit middag åkte jag till stallet. Det var så skönt att inte behöva tänka på klockan, utan kunna greja på som jag ville. Pratade lite med ett par stallkompisar och så pussade jag på Ariel förstås.

Etersom jag fått rapport om att hon varit lite jobbig att leda till och från hagen, så gick vi ut till paddocken för uppfostran. Men Ariel följde mig blint hela tiden, till och med när jag tvärnitade från trav. Sötnosen! Vi gick över lite bommar och jag försökte att ignorera min hopplängtan...

Hoppträningarna sätter igång igen nästa onsdag, men då skall ju Ariel vila inför tävlingen, så den träningen får vi stå över. Men det kommer ju fler onsdagar! :-)

När Ariel och jag lekt klart på ridbanan fick hon stå ute på uppbindningsplatsen medan jag borstade bort all lös päls. Hon fäller något kopiöst nu, det är stora schok av päls som åker av. Våren är här! ;-)

När hon var någorlunda presentabel fick hon stå och sova på skötselplatsen medan jag mockade och fixade foder. Rengjorde även krubba, vattenkopp och saltsen, de var väldigt grisiga... Normalt rengör jag dem varannan dag, så ett uppehåll på två veckor märks verkligen...

När allt var klart fick Ariel en stor puss och så åkte jag hem i min fina bil! :-D

RSS 2.0