Visningsträning

K och Sunna var ute på ännu en långritt, så jag fick vänta med kraftfodret en stund. Mätte upp kommande dagars kraftfoder efter lite funderingar. Det är ju dags att dra ned på fodret inför betessläppet och eftersom jag mäter upp fodret en vecka i förväg behöver jag ju tänka en vecka längre fram än vad K gör med Sunna och Idunn. Dessutom äter Ariel mycket större mängder havre jämfört med de andra.

När Sunna var tillbaka fick de kraftfoder och jag och K pratade lite om framtiden. Vi kom fram till att vi behöver bygga lite hinder i sommar, att jag skall försöka få ned min hinderpark ifrån norr och att det vore toppen om jag antingen skaffade en foderhäst eller började rida träningar ihop med K. Vi får se hur vi löser det hela framöver.

Borstade av Ariel massor med päls medan hon rumsterade om i min rykthink. Hon är extra förtjust i svansborsten, som har ett lädersnöre fastsatt i sig. Det snöret kan man nämligen bita tag i och så kan man svinga borsten runt runt, släppa taget och låta den flyga iväg genom hagen. Kanske funderar Ariel på att byta gren från gyttjebrottning till kulstötning?

Busade lite med henne, men hon var inte så jätteintresserad, vilket resulterade i att vi tränade start och stopp istället. En stund sprang Ariel i en stor volt runt mig medan Sunna och Idunn stod inuti volten och betade... Sedan blev det lite mer kliande och mysande innan jag gick in för att hämta träningsgrejerna.

Hämtade dressyrtränset, hjälmen och pisken och skyndade ut i hagen igen. Den här gången kom Ariel i full galopp emot mig när jag ropade. Kan det vara för att hon såg mig med hjälmen på? I sådana fall är hon ännu mer träningsnarkoman än jag trott... Tog på henne tränset under lite protester, hon föredrar nova-bettet framför det tredelade. Men eftersom nova-bettet sitter fast på distanstränset så får hon stå ut med tredelade ett tag. Fast jag borde nog köpa ett till nova-bett...



Tränade på grusvägen utanför hagen. Ariel skrittade glatt på framåt, något taktinslag blev det men inte mer. Hon travade på flott framåt även om hon drog lite mot hagen och de andra hästarna. Sedan stod vi stilla och jag låtsades att domaren granskade Ariel noga. Då vi står stilla är hon inte helt med på att ändra benställningen, men gör det när jag säger till. Mycket nöjd släppte jag ut henne i hagen igen. Uppför hon sig så här på utställningen så kommer jag vara mer än nöjd.

Frågan är dock hur "perfekt" visningen skall vara på träning, för att man skall känna sig trygg inför den riktiga visningen? Jag vill ju verkligen ha tränat tillräckligt till augusti, men samtidigt vill jag ju inte tråka ut henne så hon tycker uppvisning är det tråkigaste som finns...

Kommentarer
Postat av: Evamaria

Jag tränar "uppvisning" mest varje gång jag tar ut en unghäst. Ex. att avsluta/börja andra pass med "vänd", stanna etc.



Före det har jag haft riktiga träningar med uppvisning. Viktigt att det sitter riktigt när vi är på andra främmande ställen med främmande hästar så att det blir autopilot. Just att stanna, ändra benställning, vändning på stället åt rätt håll, stå stilla länge utan att buffa på mig eller äta på tyglar (killar ofta med dressyrspöet i bröstet för att förstå att detta är uppvisning). Bra att låna in någon annan person som ska gå runt och studera, humma etc utan att klappa hästen - just Abbe blir förvånad av sånt eftersom han är en sån magnet på alla runt honom - att INTE bli klappad och gosa med är en träning!

All träning inför utställning vid hand ger åter i all annan hantering av unghästen.



Eftersom det inte blir en timslång träning tycker de aldrig att det är tråkigt, jag tycker att det är kul och det smittar säkert av sig! :)

Lycka till! Jag får ju se resultatet i sommar ;)

2009-04-18 @ 11:19:09
Postat av: Ellinor Karlström

Toppenbra förslag! Jag skall be K agera domare någon gång, det kommer hon nog tycka är roligt.



När vi har promenerat travar vi ju alltid upp, men det är ändå stor skillnad på ren uppvisningsträning och distansupptravning. Vi skrittar ju aldrig, utan det är trav direkt. Likaså står ju veterinären inte och tittar på avstånd när de står stilla, utan är ju framme och klämmer.



Brukar du be hästen gå ett steg fram eller ett steg bak när benställningen inte stämmer?



Hua, vi får se om vi kommer oss iväg till sommaren...

2009-04-18 @ 12:03:27
URL: http://habina.blogg.se/
Postat av: Evamaria

Kul att du hittade tidningen till slut - du har ju bidragit! Funderar på om Uppsala Tidning är något läsvärt ;) s



Jag försöker att rätta framåt (benställningen) - då sträcker hästen ut sig snyggare och lättare. Framåtbjudning är alltid bättre än att hästen ryggar utan att jag har bett den göra det och jag har sämre kontroll. Att rätta bakåt gör lätt att hästen blir till en rund boll (bildligt talat). Men å andra sidan tränar jag det också. Tränar att flytta ett ben i taget så att det iaf funkar hemma.



Ett bra sätt att träna att flytta fötter m unghäst från marken är att göra en enkel bruksbana. Perfekt att göra på stallplan på vintern. Att träna plattan med alla fötterna, gå slalom mellan koner/vedklabbar, gå i vinkel, backa in mellan markeringar, stå stilla jämte mjölkpall (duger gott m bord eller vägg)- det gäller att hitta roliga grejer för både häst och människa och se årets mål.



Att gå promenader och träna följsamhet i trav är också super och en del av unghästträningen - men variation är bra! :)

2009-04-18 @ 22:09:39
Postat av: Evamaria

PS. Glöm inte att träna skritt! Avslappnad med långa kliv och övertramp. Det är ju en viktig del av hästens poäng. Det är inte alltid 1 och 2-åringar får till just trav med superpoäng på utställningar av naturliga själ- då är det viktigt att visa skritten! :) DS

2009-04-18 @ 22:12:17
Postat av: Ellinor Karlström

Oj vilka bra tips! Nu har jag massor att roa mig med framöver. :-D Plattan tror jag är en sådan där knivig sak som vi verkligen behöver träna på. Slalom gjorde vi mycket i vintras, men resterande saker skall jag prova!



Ariels skritt är fantastisk! Riktigt mycket övertramp (ca 3 dm) och hon går verkligen genom kroppen. Men hon visar ju bara upp den skritten när hon är helt avslappnad och jag är tveksam till att jag får till det på utställningen. Så det blir många promenader med skritträning just för att försöka få fram skritten även i "udda" miljöer.



Hur är det förresten med bomarbete? Trav över upphöjda bommar? Eller är det något man bara gör med treårsston för att utveckla traven?

2009-04-19 @ 09:28:16
URL: http://habina.blogg.se/
Postat av: Evamaria

För att träna att lyfta fötterna är det ju bra att gå i kuperad terräng när de är unga. Bommar på marken är också finemang. Allt för att unghästen ska få kroppskontroll och koncentrera sig både på dig och sina fötter, samtidigt som den ska vara avslappnad. Inte så lätt alltså. Korta träningsstunder är finemang då.



Visst kan en träna lite upphöjt eller en löshoppning ibland - men kanske är det roligare för människan som är otålig och vill rida snart! ;)



Fast du har rätt - när det är dags för treårs-premiering får en fram gångarterna bättre om en tränar på cavaletti och genom att trava med fart och framför sulky som ger lite tyngd vilket sätter bra muskler för just gångarterna. Har inte hästen behövt skor innan skos de ofta precis innan premiering, vilket en del säger påverkar traven positivt. Framförallt blir inte hästen ömfotad om det är en underlag som är stenigt. Det är ju inte så lätt alltid att veta hur underlaget är just den dagen på den platsen.



Det finns en unghästpärm framtagen av SFF - kontakta Kristina på Knuts som har dem! Kanske dags att göra en liten cirkel för de med unghästar i SFF? :) Det finns olika steg som du kan göra och få diplom för - hur vi gör i SUFF tar vi ställning till när vi får förfrågan, förut gjorde Anna på Billby det.

2009-04-19 @ 11:03:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0