Underbar ridtur!

Idag hade jag kompis J med mig ut. J och jag har lite samma syn på hästar, så det är härligt att ha någon att bolla idéer med.

Hästarna hade precis fått frukost när vi kom ut, så jag förberedde lite i stallet först. Gjorde i ordning Irish Mash som jag fått på Globen, tog i ordentligt och använde upp en hel påse (150 g). Det skulle svälla i 15 minuter i ljummet vatten, så under tiden gick vi ut i hagen.

Ariel var inte alltför intresserad (det fanns ju hö!) men hon blev avborstad och korrekt presenterad för J. När höet var slut promenerade vi in i stallet, där Ariel fick stå i boxen och få ännu mera hö. Gav henne mäsken också, men det var inget som föll damen i smaken. Hon tog några tuggor men lämnade det mesta till fördel för höet.

Kratsade hovarna och sadlade, tog sedan på kapsonen under protester och så gav vi oss ut på stallplanen för longering. Ariel visade upp sin bästa sida (enligt henne) och fick till både långa serier av bakåtsparkar men även ovanligt höga sparkar då och då. J tyckte dock att hon var duktig mellan varven och allt eftersom lugnade sig Ariel och det blev färre utbrott. Efter några bra varv i trav gav vi oss. Kapsonen byttes mot sidepull med nova-bettet (tyglarna i sidepullen) och J var snäll och bar pallen.

Satt upp nästan vid vägskälet, med två islandshästar rusandes längs staketet som support i bakgrunden. Dessutom kom Cleo skrittandes mot oss med ryttare, så jag förberedde mig på ett hysteriskt anfall från Ariels sida. Men hon stod blickstilla medan jag satt upp. Fortsatte stå blickstilla medan jag spände sadelgjorden (och Cleo passerade). Vände på huvudet och såg längtansfullt efter de andra hästarna, men började skritta bortåt när jag smackade.

Hon fick en del motorstopp och bitvis var underlaget lite halt, vilket också gjorde henne osäker. Men överlag skrittade hon på med ett bra driv och när vi kommit ut på banvallen var hon riktigt ivrig. Behövde aldrig använda mig av J:s support, men det var ändå skönt att veta att hon fanns i bakgrunden.

Bad om trav och det blev en glad övergång. Travade några meter innan vi saktade av, skrittade och bad sedan om trav igen. Ett riktigt tramp i traven har hon! Sedan bjöd hon själv upp i trav två gånger, men då var jag tvungen att dämpa henne. Det är ju ändå matte som skall bestämma när det är trav.

Efter tredje travpasset på mattes order saktade vi av till skritt, skrittade några meter och gjorde sedan halt. Därefter satt jag av och berömde henne tonvis. Hon var inte ett dugg trött utan skrittade med långa energiska steg hemåt. Jag och J pratade om vikten av att hålla henne just så nöjd men ändå inte trött efter ett ridpass. Det känns verkligen som att vi är på god väg!

Åter i stallet fick Ariel äta hö medan jag visade J hur oerhört finurlig distansutrustningen är och hur snabbt man kan ta av hästen både bett, tyglar, sidepull, martingal och förbygel. Tror hon blev lite halvfrälst...

Ariel fick gå ut i hagen igen och jag skjutsade hem J. Hade gärna haft med henne ut snart igen, men hon åker till Indien (!) för ett halvårs volontärarbete, så jag får snällt vänta till augusti då jag lovat henne stora framsteg i ridningen...

Nu åker jag norröver, men är tillbaka på söndag då jag förhoppningsvis skall hinna ut till Ariel och pussa lite på henne.

GOD JUL alla bloggläsare!
Trackback
RSS 2.0