Longering

Igår stod longering på programmet. Fina Ariel kom galopperande i full fart ända längst bort i hagen när jag visslade. Förvisso vet hon ju att hon får ett äpple om hon kommer, men jag tror att hon även tycker att det är roligt att det händer lite grejer.

 

Inne i stallet fick hon mumsa kraftfoder medan jag förberedde vattenhinkarna. Den blå till dricksvattnet och den röda till avsvampning, för att skapa rutin kring vilken hink som skall användas till vad när det blir mer tävlingsfokuserat.

 

Nu fäller Ariel rejält och det är nog dags att införskaffa en ny svettskrapa med piggar. Eller finns det något bättre alternativ ute i handeln numera? Senskydden åkte på och så förstås sidepullen. Började med att longera ett par varv på stallplanen, det kommer att bli en hel del sådant längre fram när det blir mörkt. Nu finns det nämligen lampor längs hela ladugårdsväggen, så stallplanen blir upplyst. Lyx!

 

Ariel skrittade snällt runt mig och gjorde halt när jag ville. Hon beter sig verkligen helt olika om hon longeras på stallplanen jämfört med rundkorallen. Efter några varv på stallplanen gick vi dock iväg till den sistnämnda platsen och Ariel fick bralla runt en stund. Jag provade att bara stå i mitten och vara passiv, vilket resulterade i att Ariel, efter några varv, gjorde halt och väntade på nya instruktioner ute på spåret. Duktig tjej!

 

Eftersom hon galopperar så pass mycket när hon är i rundkorallen är jag orolig att hon skall slita på sina ben för mycket. Rundkorallen är ju ungefär 9-10 meter i diameter men inte preparerad på något sätt. Höll därför lite koll på klockan, men när jag var nöjd med dagens övningar hade hon faktiskt bara sprungit där i fem minuter. Kanske är jag lite för nojjig?

 

Vi avslutade när Ariel gjort halt ett par gånger i lina, förvisso inte ute på spåret utan ganska nära mig, men ändå inte inne hos mig. Vi behöver utveckla longeringen mycket mer, men på vägen hem till stallet märkte jag att hon egentligen KAN kommandona, hon gör bara skillnad på när de egentligen görs. Vid hand med mig bredvid fungerar de till 100 % oavsett om jag gör någon markering med kroppen eller ej.

 

Det blev lite avsvampning mellan bakbenen, i övrigt var Ariel inte ett dugg svettig. Hon verkade ändå uppskatta behandlingen, det tar sig! Tog ut henne och erbjöd vatten (igen…) och den här gången var jag noggrann med att berömma så fort hon visade intresse för hinken. Döm om min förvåning när hon faktiskt börjar sörpla i sig vattnet! Det visar att träning verkligen ger resultat, nu har hon förstått meningen med att ha vatten tillgängligt efter träningen och att det faktiskt går att dricka ur hink. Ett steg närmare distansdebuten!

 

Satt upp barbacka och Ariel började genast nosa efter äpple. Det var ju inte tänkt att hon skulle bli så äppeltokig redan efter en enda uppsittning med äpplen. Farligt snabb att koppla ihop mat och belöning är hon… Inget äpple blev det förstås och Ariel var lite trumpen när vi traskade iväg mot hagen. Jag fokuserade det här passet på halter och igångsättningar, Ariel stannar ju gärna längs vägen, men nu skulle hon stanna när jag ville, stå stilla till jag smackade och sedan skritta på framåt. Lite vingligt är det och hon har ingen vidare motor, men hon gör ändå det jag ber om. Halterna är hon duktigast på, där behöver jag oftast bara ptroa och inte ta i tyglarna.

 

En bit innan grinden gjorde jag halt och satt av. Jag har nog inte insett hur oerhört snabbt Ariel lär sig rutiner, och jag vill inte att hon vänjer sig vid att jag alltid sitter av vid grinden. Det syntes att hon blev lite förvånad över att jag satt av innan grinden, men sedan följde hon mig snällt ut i hagen. Hon har börjat tveka precis när grinden har öppnats, som för att markera att om hon fick bestämma skulle vi ut på mycket längre äventyr…

 

Jag har tänkt om lite när det kommer till handhästeriet, så ett tag framöver skall jag prova att ha Ariel som handhäst på fredagar istället för söndagar. För egentligen har jag ju mycket mer tid på söndagar än fredagar, och då är det smartare att motionera bägge hästarna ihop på fredagar och så lägga rejält med tid på dem bägge på söndagar istället. Så på fredag blir det ridning med handhäst igen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0