Hoppglädje!

Igår var det dags för årets första hoppträning, dessutom premiär för mig i sadeln. Nervöst! Då det var så fint väder bestämde jag mig för att borsta Ariel i hagen, då slipper man en massa stöv och hår i stallet också. Ariel hämtade krafter inför träningen. Bakom henne ligger Lucky. ;-)



Myste med henne en stund, det var så härligt med solsken, lugn häst och varm halm. Eftersom jag ändå satt där så passade Ariel på att sova lite extra.



Sedan blev det ordentlig genomborstning. Eftersom jag hade gott om tid blev det först svettskrapan med piggar (för att få bort så mycket hår som möjligt), sedan rotborsten (för att få bort allt stöv som dyker upp när håren lossnar) och slutligen hårda rotviskan på benen. De var tack och lov inte så leriga, men hon var mycket finare när jag borstat klart. Försökte få svansen ren också, men den måste tvättas. Såg när jag kratsade hovarna att hon fått nya skor dagen innan, det känns skönt inför resan norröver, så behöver inte den nya hovslagaren ha skor med sig.

Innan jag tog in henne försökte jag fotografera en uppställd bild, men det är svårt när ingen håller hästen utan hon hela tiden vill komma fram till matte...



Sedan promenerade vi till stallet för påsadlning. Dagen till ära fick hon senskydd och hoppträns, även om hon själv ännu inte lärt sig vad det betyder. Fin var hon i alla fall! Hopptränset köpte jag faktiskt innan jag ens hade någon häst, så det känns väldigt roligt att vi äntligen kan använda det!



Vi skrittade fram i sommarhagen, det blev lite uppför och nedför, svänga runt träd och kliva över stockar. Perfekt! Ariel har inte gått där sedan i höstas och jag märkte direkt att hon blivit mycket känsligare och mer lättstyrd. Det kändes så bra!

Sedan var tränaren på plats och vi fick presentera våra hästar och var de står utbildningsmässigt. V känner ju Ariel sedan tidigare, det är ju hon som varit tränare även de fyra tidigare träningarna (ifjol alltså). Men hon behövde ju ändå veta att vi kommit igång bra med traven och att vi även galopperar en hel del ute också. Sedan fick vi trava igång hästarna medan hon placerade ut bommar lite här och där.



När vi var klara med uppvärmningen åkte allas tröjor av. Jag som faktiskt funderat ett ögonblick på att ha chapsen på mig, men det var så härligt vårvarmt! Snälla M och D som tittade på hämtade vatten åt oss ryttare så vi fick släcka törsten ibland. Lyx! Det är även M som tagit alla bilderna när jag rider.

Första övningen var tre bommar på volten i trav. Om man tänker sig att volten är en klocka, så var det bommar på kvart över, halv och kvart i. Med Ariel fick jag främst fokusera på att placera henne rätt på bommarna och själv vara noga med min position i sadeln. Sedan gick hon hur fint som helst i bägge varven.





Sedan fick vi trava över flera bommar på rad på böjt spår, med dunkar som markerade var vi skulle rida in och ut i serien. Här var Ariel en riktig stjärna och håvade in beröm från V. Jag fick tillsägelse om mina skänklar, som skulle framåt. Va? Jag som kämpat i så många år för att få dem bakåt... Men när jag ser på alla bilder (och filmer) så ser jag ju att jag har ett helt okej skänkelläge redan som det är. Så där får jag tänka om. :-) I övrigt var det för mig bara att presentera uppgiften för Ariel och så gjorde hon glatt det hon skulle. Härliga häst!



Sedan var det dags för hoppning på riktigt! Vi fick trava över bommar på rakt spår som avslutades med tre bommar i pyramid, och som efter några gånger ändrades om till ett litet krysshinder. Även här skötte sig Ariel perfekt, det var bara för mig att styra och sedan följa med. Men när det blev ett kryss av bomhögen blev Ariel lite eh... glad i hatten och satte av i galopp redan innan (!) travbommarna. Publiken (som hade utökats med bland annat min dressyrtränare F) tjoade glatt åt Ariels galopp över bommarna och krysshindret och Ariel blev så glad att hon klarat hindret att hon sparkade bakut flera gånger efteråt.

Det var bara jag och V som tyckte att det blivit lite fel, för så glad skulle ju Ariel inte vara, hon skulle ju ändå trava över bommarna. Men det roliga var att hon inte rörde en enda bom. Så typiskt att kameran lagt av innan, jag hade gärna sett hennes konststycke på film...

Efter det höll sig Ariel till trav över bommarna, men efter hindret blev det galopp med bakutsparkar varje gång... Hon var sååå glad över att få hoppa lite och att få hoppa med matte på ryggen. :-) V kommenterade att hon ju gjorde uppgiften helt rätt även om det blir studs efteråt, men eftersom det är för att hon är glad så är det bara att stå ut med. I övrigt var hon väldigt nöjd med Ariel, som ju inte sett en bom på ett halvår... Jag skulle fortsätta att rida som jag gör, visa henne vad hon skall göra och sedan bara följa med, så hon lär sig att jobba självständigt.

Det blev avskrittning för hand med en väldigt nöjd Ariel, hon ville dock tugga på tyglarna hela tiden och det är ett tecken på att hon är mentalt väldigt trött. Så jag släppte ut henne direkt i hagen efteråt, svampade av henne där hon var svettig och gick sedan för att titta på när V hade träning för en annan tjej i stallet. Under tiden den träningen pågick låg Ariel raklång i hagen och sov...

När träningen var slut (en timme senare...) hade Ariel precis klivit upp igen, så då gav jag henne kraftfoder. Men det ville hon inte ha. Tror det är mineralerna hon inte gillar längre, så de får jag sluta ge. Sedan fick hon sig en puss och ett hejdå.

Förhoppningsvis blir det en hoppträning på påskdagen, jag längtar redan!
Trackback
RSS 2.0