Dressyrträning

Igår när jag åkte förbi hagen såg jag hur hästarna stod vid hösilagebalen och åt. Förberedde utrustningen innan jag hämtade in Ariel och då hade hon hunnit gå till grinden för att vänta på mig. 

Hon var väldigt "med" hela vägen in i stallet, ville ha uppmärksamhet och bara vara nära matte. Hoppas det är en härlig jag-älskar-matte-period på gång.

Gjorde i ordning till dressyrträningen med rött schabrak och dyra dressyrspöet. Givetvis även boots runt om och ländtäcke. Skrittade igång bort mot villaområdet, vilket mest skapade en spänd och irriterad Ariel. Hon vill inte gå förbi alla läskiga saker, och då får matte vara lite bestämd. 

På tillbakavägen var hon mer avslappnad, frustade flera gånger ända från magen. Hon blev lite förvånad när vi gick in på ridbanan, var ju ganska länge sedan vi var där senast. Skrittade något varv och travade en långsida i väntan på F. När hon inte dök upp kollade jag mobilen och där fanns ett sms som sade att hon blev lite sen. Red upp till sommarhagen som plogats för inte så länge sedan.

Ariel tyckte det var spännande i hagen, det var ju ganska länge sedan vi var där. Travade och skrittade en del, tränade att flytta för skänkeln i skritt och visst kunde hon. Bara jag gör rätt så. 

Provade även en galopp och efter några glada brallar blev det en trevlig vänstergalopp längs med ena långsidan. Lagom till att vi saktade av hörde jag hur F ropade på oss, så då skrittade vi tillbaka till ridbanan.

Berättade om hur det kändes i ridningen just nu, att jag känner mig fladdrig och ostadig, med en häst som tjafsar en del med huvudet. Vi fick börja med att skritta och göra halt för enbart magmusklerna. Då det fungerade nästan direkt blev det sedan trav, trav och mera trav.

Trav längs fyrkantsspåret, trav snett igenom och trav på stor volt. Hela tiden tjatade F om att vi måste fram mer, trava ordentligt! Rätt som det var så drog Ariel iväg längs ridbanan i galopp. Jag hade tryckt till med skänkeln lite mer bestämt för att flytta ut henne på volten och hon svarade med att busa istället. Jag hann få stopp på henne innan jag hörde att F tyckte det var bra. Försökte förklara att jag ju inte alls bett om galopp, men det F menade var att Ariel hade bjudit till själv. Det är den naturliga bjudningen vi vill ha, inte att jag behöver driva för att få henne att kliva på.

Efter det hade Ariel kommit igång ordentligt och gav mig en trav som jag knappt kunde rida lätt i. Jag gnällde för F som bestämt sade åt mig att jag måste rida i det tempo som Ariel erbjöd, för nu var minsann bakbenen med och jobbade. När jag svarade att jag inte KAN rida i det tempot fick jag ett glatt "Då får du lära dig rida i det tempot" tillbaka. Uppmuntrande. 

Vi gjorde även en massa övergångar mellan skritt och trav på långsidorna och när Ariel presterat flera sådana med nästan enbart magmusklerna som hjälp, så tyckte F att det fick räcka. Ariel var svettig (förstås) men så himla glad. Jag fick skritta något varv och gnälla av mig lite till, F tyckte inte alls att jag fladdrade omkring särskilt mycket och inte heller att Ariel var tjafsig i munnen. Hon tyckte inte att vi skulle harva omkring för mycket på ridbanan, utan Ariel skall ut och börja röra ordentligt på kroppen i trav och galopp. Jag skall försöka hänga med i tempot också. 

Avskrittning först uppsuttet en stund och sedan vid hand. Ariel var så ruskigt nöjd över sig själv, det verkligen lyste om ögonen på henne. Åter i stallet blev det lite kliande innan pyjamas åkte på. Stretchade igenom henne och så fick hon sova medan jag tog bort all utrustning.

Efter kraftfoder så var det utsläpp i hage, hon travade iväg några meter innan hon damp ned i snön och rullade sig läääänge.
Trackback
RSS 2.0