Det svåra blir så lätt

Igår var det dags för andra lektionen i centrerad ridning. Snälla M hade tagit in Ariel i stallet, så det var bara att borsta och sadla. Vi hann skritta fram lite och försöka återfå känslan från sist innan A var på plats. Jag provade även att sitta ned lite i traven på Ariel, men det slutade hela tiden med att hon saktade av. När jag påpekade det för A lovade hon att vi skulle få testa lite trav på slutet av lektionen.

Så började vi med att försöka hitta höfterna igen. Vi rörde höfterna i en cirkelrörelse bakåt och när det kändes bra fick vi börja att röra höfterna snabbare eller långsammare. Hästarna svarade med att öka eller minska steglängden. :-)


När vi rörde höfterna riktigt långsamt var det bara att stanna i rörelsen så stannade hästen. Sedan fick vi prova att röra höfterna åt andra hållet, dvs framåt, för att få en annan reaktion hos hästen. Jag fick inte riktigt till det först, men med lite lotsning av A så började mina höfter samarbeta och Ariel svarade snällt med att rygga. Varje gång jag förde höften framåt, tog hon ett steg bakåt. Så häftigt!


A berömde Ariel för att vara så känslig och lyhörd, hon läser av mig hela tiden och vill verkligen göra rätt. <3


Sedan fick vi börja hitta våra axlar och det var svårare. Jag har haft stora problem med smärta i rygg- och axelparti och tidigare under dagen hade jag fått den första av många massagebehandlingar. Det gjorde att minsta rörelse med axlarna smärtade och nu skulle vi försöka hitta hästens rytm i våra axlar. Aj... Berättade för A om min smärta och jag fick inte röra axlarna mer än att det fortfarande kändes bra. Så det var små, små rörelser jag gjorde.


Tanken var att vi sedan skulle hitta ett samspel mellan axel och höft, men det blev lite överkurs för mig. Jag tror jag fick till det några steg här och där, men inte något som kändes som ett flyt. Mest lullade jag bara runt och var förvirrad. :-P Men så fick vi tillsägelse att gå ut på spåret och peka med ytteraxeln in mot spåret. Ariel svarade lydigt med att göra en volt, men då fick jag order att hålla emot lite lätt med skänkeln och inte peka så "stort" med axeln. Resultatet blev att Ariel gjorde en mjuk och fin öppna längs hela långsidan!


När vi provat öppna i bägge varven och det bara flöt, så fick vi göra en ruskigt rolig övning. Vi skulle skritta med kontakt med hästens mun, känna att armbågarna var väldigt tunga, vilket gjorde att handen blev väldigt lätt. Sedan skulle vi bara lägga ned ena handen, så handflatan pekade uppåt. Resultatet? Hästen svängde åt det håll man "liftade". :-D Vi fick testa det några gånger och ha riktigt roligt, innan A visade vad som egentligen hände i våra kroppar. För bara genom att ändra handen, ändrades hela vår kropp och det blev självklart för hästen att vända. Så lätt det blev!


När vi ändå var igång och skrattade åt hur enkel ridningen kunde vara, så fick vi trava lite. Vi skulle tänka på att höfterna drev upp hästen i trav, men det gick sådär. :-P Ariel gick med allt snabbare steg, men trav blev det först när jag lade till skänkeln. Sedan skulle vi trava så länge det kändes bra och därefter bromsa med magen. Tanken är att det blir fler och fler bra steg innan övergången till skritt kommer och på så vis vänjer sig hästen vid att nedsittning i traven är riktigt behaglig. Jag gillar idén, den gör att så fort jag känner mig i obalans så får jag sakta av till skritt och återfinna balansen.


När lektionen var slut var både jag och M så peppade och ville bara fortsätta att rida och rida och rida. Hästarna var förstås inte särskilt svettiga då de mest skrittat, men åtminstone Ariel var trött mentalt. Det är lite svårt att vara koncentrerad hela tiden, när matte plötsligt börjat få ordning på ridningen...


Tillbaka i stallet fick hon flughuvan på innan hon och Alektor fick gå till en egen liten hage. Det är lite omflyttningar i hagarna just nu, men snart hoppas vi att alla hästarna kan gå i stora sommarhagen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0