Bommar i trav och lite galopp

Igår var det hoppträning igen. Jag har ju egentligen Hampus på onsdagar, men samtidigt känns det som att jag måste passa på och hoppa Ariel medan det är mjukt i paddocken. Rätt vad det är så är det vinter...

Hästarna har fått flytta till hagen bredvid lösdriften, så de var mycket nöjda över livet. Det fanns mer mat i den hagen än i sommarhagen. ;-) Ariel var inte intresserad av att komma när jag ropade, men när jag var några meter ifrån kom hon mig till mötes.

Inne i stallet blev det sanering då hon hade fläckar med blöt lera på några ställen och en hel del torr lera också. När hon väl var rengjord från all lera så fick hon fleecetäcke på sig för att torka till träningen. Då det var många hästar i omlopp i stallet blev hon förvisad till Maggies box. Lite sur blev hon, tills hon upptäckte saltstenen... Sedan var hon nöjd ända till jag tog henne därifrån igen.

Jag gjorde i ordning all utrustning under tiden och kikade även några minuter på hoppträningen som var innan oss. Men jag fick bara prestationsångest, så jag gick snabbt därifrån. Undrar om jag någonsin kommer att kunna galoppera Ariel flera varv på volten... För att inte tala om hoppa en hel bana med henne.

Tog på Ariel utrustningen inklusive hennes nya, fina ländtäcke. Det passade jättebra, var kanske aningens stort, men hellre det än att det är för litet. Svansremmen hade ett smart knäppe, så man slipper hålla på och knyta varje gång. Sedan skrittade vi iväg en sväng med S och Tyr, som precis börjat sätta igång och inte skulle vara med och hoppa.

När vi skrittat 20 min tog jag några varv till tillsammans med L och Pamilljah, som skulle vara med på träningen. Därefter var det fritt fram in på ridbanan. Jag och Ariel kände oss fram med lite trav på böjda spår samt några galopper längs långsidorna. Men helt ärligt måste jag hitta en bättre plan för att värma upp, nu snurrar jag runt lite sådär på måfå. Måste fråga F om hjälp där.

Sedan satte träningen igång. Vi var för ovanlighetens skull sex stycken ekipage, så det blev en lite längre träning med en hel del skrittid. Vilket passar mig och Ariel perfekt. :-) Först fick vi trava på volt över två bomserier. Den ena var smala bommar som hade kort steglängd, där behövde vi samla ihop hästarna något. Den andra serien var vanligt avstånd, men med upphöjda bommar så hästen fick jobba lite extra.

Ariel var helt fenomenal på bommarna. Jag behövde bara visa henne uppgiften så skötte hon det med glans. Visst fick jag göra någon halvhalt här och där för att påminna om lugnt travtempo, men i övrigt var det hon som skötte bomarbetet. Det var så härligt, jag kunde koncentrera mig på min sits och vägvalet och bitvis kändes det verkligen som att dansa. V var mycket nöjd och hävdade att Ariel smugit iväg om nätterna och tjuvtränat på de upphöjda bommarna. ;-)

Sedan blev det galopp på volt, med två hinder parallellt med varandra. Eller, hinder är fel ord, pyramidbommar är mer korrekt. För mig och Ariel blev det fokus på fattningar och att hålla galoppen över åtminstone ett av hindren. I höger varv gick det riktigt bra, vi fick till en hel del fina fattningar och kunde hålla galoppen ett helt varv på volten, även om vi bara tog ena hindret. I vänster var det lite svårare, då hade hon taggat till sig och ville mest studsa runt eller slängtrava. Några vettiga fattningar blev det, ett par som kändes hur underbara som helst, men det blev svårare för henne att hålla galoppen. V var nöjd i alla fall och tyckte att hon fått en mycket bättre galopp jämfört med sist hon såg henne. Härligt!

Vi avslutade med att trava över några bommar följt av ett krysshinder. Sedan skulle det vara galopp efteråt och för Ariels del att bibehålla galoppen genom kortsidan. Några gånger fick jag fatta galopp efter hindret, men sista gången bjöd hon själv upp i galopp och då lyckades vi galoppera hela kortsidan. Lycka! V var supernöjd och jag också. Det händer verkligen grejer hela tiden med Ariel nu!

När jag skrittat av (för hand) i 20 minuter var det en nöjd tjej som fick gå in i stallet. Jag svampade av henne i sadelgjordsstaden och mellan bakbenen, mer svettig hade hon inte blivit. Däremot var hon trött, hon hängde i grimskaften medan jag skötte om henne. Stretchade även bakbenen innan hon fick munkorg (hm...) på sig och gå ut i hagen igen.

Pratade med V efteråt och det kommer bli två träningar till innan träningarna flyttar till ridhus. Jag hoppas kunna vara med på bägge två, men det gör att det blir mindre uteritter för Ariel ett tag framöver. Samtidigt så har vi hela vintern på oss att skritta omkring... ;-)
Trackback
RSS 2.0