Dressyrträning med flow!

Igår hade jag utsläppet, ett lugnt sådant då tre hästar var på tävling. De andra hästarna var snälla och lätta att ta ut i hagen, sådant tycker jag om. :-) Mockade och rengjorde foderhinkarna innan F dök upp och undrade om vi skulle träna först eller om hon skulle motionera sin häst först. Så jag hämtade in Ariel från hagen och gjorde klar för ridning.

Bytte sits på sadeln, från G3 till G4 som skall ge mer stöd och vara mer "dressyrlik". Sedan bytte jag stigbyglar också och kortade upp stiglädren till sista hålet. Ariel fick dressyrtränset på sig, med sitt superfina pannband. Jag har bestämt att det skall användas även till vardagsträningar, så vi får visa upp det lite oftare. ;-)

Skrittade fram i tjugo minuter innan jag mötte F på ridbanan. Jag förvarnade om att vi testade ny sits på sadeln, men faktum var att det kändes superbra. Jag kände mig stadig i sitsen, rätt placerad i sadeln och ändå nära hästen. :-) Däremot var stiglädren för långa, så det får bli att göra nya hål...

Började med att jogga fram runt hela paddocken, när Ariel blev lite för ivrig skulle jag lugna med sitsen. Sedan gjorde vi tre serpentinbågar med övergång mellan skritt och trav på medellinjen. Där måste jag bli lugnare och inte stressa in Ariel i traven. Vidare måste jag vara noga med att ställa henne inåt, hon vill gärna titta utåt (eller någon annanstans....) och då tappar hon balansen och därmed takten. När jag fick hennes huvud mjukt inåt märktes det direkt skillnad på steget och hon jobbade bättre i form också.

Sedan blev det stora travvolter ett par varv, men det gjorde hon så bra att vi gick vidare till att göra en travvolt i varje hörn. Blev ungefär 10 meter i diameter på volterna och redan det visar att Ariel fått bättre balans och kroppskontroll sedan senaste dressyrträningen (fem månader sedan!). Även här var jag tvungen att ha koll på ställningen samt se långt fram när jag red. Ibland trycker hon in ytterbogen och då måste jag vara beredd och parera med innerskänkeln. Likaså måste jag vara lika noga med slutet på volten som början...

Sedan provade vi galopp! Jag var väl lite skeptisk innan, men faktum var att Ariel presterade helt fantastiska fattningar, väl undersatta och i balans. Vi galopperade längs långsidan och faktiskt också några kortsidor. Det som var viktigt var att jag (även här) inte stressar henne, jag rider på ett bra sätt på långsidorna men sedan blir det flax-flax på kortsidorna. :-S

F tyckte att vi, i och med att underlaget inte var perfekt, inte tvingar Ariel att hålla galoppen, utan hellre ge henne möjligheten att galoppera så länge hon kände sig i balans och hellre be om ny galopp om hon bryter av. Det fungerade riktigt bra och vi fick till bra galopper i bägge varven. Heja oss!

Sedan måste jag fortsätta att jobba med att jag bestämmer när vi slutar jobba och inte hon. Så om jag bryter av galoppen så skall hon inte ramla ned i skritt, utan hon skall fortsätta i en energisk trav tills jag vill ha skritt. Sedan skall den skritten också vara energisk. Jobb, jobb, jobb med andra ord! Ariel arbetade på bra och var verkligen en toppenhäst att rida! Hon bjuder till så mycket själv och när hon blir lite lat så tar hon rättning direkt jag säger till. Fintjejen!

Vi avslutade med att jogga av i trav på 3-4 serpentinbågar. Sedan skrittade vi av i skogen en halvtimme innan Ariel fick återvända till hagen. Hon var svettig, men det mesta hade torkat då vi skrittade av. Men så nöjd och glad. :-)

När hon fått gå ut i hagen och rulla sig torr (...) så lunchfodrade jag alla hästarna och tog sedan hand om utrustningen. Därefter blev det lite allmänt pyssel, städade stallskåpet och rengjorde distansstigbyglarna ordentligt. Avslutade med att städa i omklädningsbaracken, så nu kan jag vistas där med gott samvete. ;-)

Sedan fick jag skjuts hem av snälla M så jag var hemma redan vid tretiden. :-)

De saker vi jobbade med på dressyrträningen kommer jag nu ha som "läxa" tills allt flyter på bra, då bokar jag ny träning med F. Förhoppningsvis ganska snart, så det inte blir flera månader emellan. I fjol red jag för F 28/2, 18/6 och 12/9. Alldeles för sällan, även om det blev lite dressyrträningar på Bärf också...

Trackback
RSS 2.0