Irriterande matte!

Igår var jag äntligen hemma från diverse resor och kunde rida en sväng på Ariel. Kollade på en kompis dressyrträning i förrgår och blev enormt inspirerad. Framförallt hur ofta de lade in skrittpauser i arbetet, så jag tänkte testa detta med Ariel också.
 
Började med att skritta fram avsuttet på ridbanan, för att därefter sitta upp och jogga fram i trav. Ariel förvånade mig genom att bita mot sadelgjorden när jag försökte spänna ett extra hål innan uppsittning, tror aldrig hon gjort det förut. Lät bli att spänna hårdare och satt upp istället.
 
De första meterna i trav strök hon bak öronen och var klart irriterad. Blev ännu mer konfunderade och efter en kort skrittpaus fattade jag galopp och då började hon bocka! Hm... Satt av och sadla om, ifall det var sadeln som hamnat för långt bak. Det kändes lite så när jag red, men trots omsadling var hon fortfarande sur första meterna i trav och gjorde knepiga bocksprång i galopp. Inte så jag höll på att fara av, men så det var tydligt att någonting inte var bra.
 
Efter en till skrittpaus jobbade vi på volten i nedsittning trav, då var hon grymt fin! Kunde göra riktigt bra tempoväxlingar och forma sig efter spåret. <3 Galopperade några varv i vardera galopp, också där på ett väldigt trevligt sätt.
 
Därefter skrittade vi av ute längs gräsvägen, klätterstigen och grusvägen hem igen. Hon var väldigt tittig på bortaväg, skulle skygga eller stanna för massor med saker, men pigg och glad som vanligt på hemväg. Tänk om hon kunde prata...
 
Hemma igen diskuterade jag med M om det kanske kunde vara pälssättningen som spökar. Det har aldrig gjort det tidigare med Ariel, men det är klart att saker och ting kan ändras med åren. 
 
Nu börjar nedtrappningen inför "vilan". Normalt trappar jag ned i oktober och låter Ariel vara helt ledig i november och december. Men i år blir det inkörning istället, så jag kommer att jobba henne tre dagar i veckan. Förmodligen kommer vi inte bli klara med inkörningen i år, men jag har ingen som helst brådska. :-) Sedan börjar vi med igångskrittning uppsuttet igen i januari. 

Kommentarer
Postat av: Emma

Min förra nordsvensk kunde bli mycket irriterad när hon fällde/bytte päls. Hon kunde försöka bita när man sadlade och sådant. Av de nuvarande är det en som blir lite tjurig när hon byter päls, en som inte bryr sig och en som knappt har någon päls och då kan bli öm i skinnet. Det är inte så att sadeln inte längre passar på din häst när den reagerade så (om den inte annars reagerat menar jag)?

Svar: Nä, hon har en bomlös sadel som anpassar sig efter henne (eller snarare padden gör det). Men jag tänkte att den kanske hamnat lite för långt fram ändå, det var därför jag satt av och sadlade om. Men det blev ingen skillnad. :-(
Ariel

2014-10-01 @ 09:53:13
URL: http://emmashasteri.blogspot.com
Postat av: Emma

Ja, då är det ju inte sadeln. Jobbigt det där när de börjar bete sig på ett annat/nytt sätt och man inte riktigt vet varför (jag tänker då alltid det värsta då).

2014-10-02 @ 07:43:05
URL: http://emmashaster.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0