Halvt fokuserad

Igår red jag Ariel på ridbanan. Hade egentligen inte tänkt rida då det blåste rätt mycket och hon var taggad pga det. Men samtidigt var jag sugen på att rida, så jag bestämde mig för att lägga ribban lågt och bara se det som lite mysig samvaro.
 
Började med att skritta fram på långa tyglar, vilket mest gjorde henne mer spänd. Matte fanns ju inte där som ett stöd. Gjorde sedan en del vändningar, halter och framdelsvändningar och då började hon slappna av. Hon blir himla fin av det jobbet!
 
Sedan gick vi in på stora mittvolten för övergångar skritt-trav. Hon lyssnade precis lika bra framåt som sist, däremot tog hon inte förhållande hjälper lika bra. Återigen, blåsten... Jag lyckades inte helt få henne att fokusera på mig, ibland var hon tvungen att spana, frysa fast för något eller kasta sig åt sidan ifall det var monster vid staketet. Hm...
 
Testade att rulla in i galopp från trav, vilket också var rätt okej. Men ju snabbare gångart desto mer häst att försöka lugna och dämpa sedan. Så det är lite av en balansgång det där. Galoppen kändes bättre än jag trodde och när hon var helt uppvärmd testade jag att galoppera flera varv på volten och det var inga problem. Heja oss! Trodde verkligen hon skulle ha tappat mer under vilan.
 
Dock upplevde jag att ju mer jag red (dvs ändrade gångarter till snabbare ibland) desto mer taggad blev hon. Så jag gav upp efter en halvtimme, ingen idé att bli irriterad på henne när hon är sådär spänd, bättre att bara låta det vara. Jag skall lägga in longerlinan, tömkörningsgjorden, inspänningstyglarna och longerpisken i bilen, så jag har möjlighet att longera henne om jag vill istället för att rida. Tror det egentligen hade varit bättre igår. Men några steg då och då var hon faktiskt väldigt fin. <3

Kommentarer
Postat av: Emma

Har du provat att rida en liten cirkel direkt när hon ökar hastigheten mer än du tänkt? Min erfarenhet är att på en viss sorts stressade/hetsiga hästar är det bättre än att göra övergångar i syfte att ta ner tempot. Det kan bli många cirklar till en början :-) Det brukar fungera rätt bra när man sysselsätter dem (tar bort fokus från monster i buskarna osv) och när de sedan förstår att det är lättare att gå i ryttarens tempo rakt fram än på en liten cirkel.

Svar: Nä, inte testat det. Får göra det när hon är mer igångsatt så jag törs ha henne på liten volt + underlaget är bättre. Nu är det tyvärr mest is. :-(
Ariel 3525

2015-01-13 @ 10:24:43
URL: http://emmashasteri.blogspot.com
Postat av: Emma

Tråkigt med isen :-(

Har hon några problem som gör att du inte kan rida henne böjd? Jag brukar rida små cirklar med alla hästar oavsett hur mycket de gått eller inte. Till en början i skritt och sedan i högre gångarter när de förstått principen.

Svar: Nä, det är mest att hon inte är så välbalanserad när hon samtidigt är spänd. Vi brukar lyckas gå omkull i skritt ibland, så jag undviker helst att ta sådana risker. ;-)
Ariel 3525

2015-01-13 @ 18:45:29
URL: http://emmashasteri.blogspot.com
Postat av: Emma

Nä, att stå på näsan vill man ju gärna undvika om det går :-)

2015-01-18 @ 19:16:46
URL: http://emmashasteri.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0