Sidvärts i galopp!

Igår var det dressyrträning igen. Roligt! Skrittade fram ute, först på lång tygel och sedan på kort tygel där vi jobbade med halter, skänkelvikning och tempoväxlingar. Hon var ovanligt fokuserad ute igår, tyckte jag fick till några grymt bra halter. Kruxet är bara att när jag säger "bra, duktig" så tolkar Ariel det som "Åh vad jag var duktig,  nu får jag gå igen". Hm... Så det behöver vi fila på. ;-)
 
Inne på ridbanan joggae vi fram i trav under lättridning, med noga hörnpasseringar, serpentiner och volter. Gjorde en del tempoväxlingar också. Tyckte inte hon var sådär jättesmidig, men hon lyssnade bra och började bli varm i kroppen. Pustade lite innan vi galopperade bägge galopperna längs långsidorna några gånger. Såg sedan att P:s bil kom, så då fick hon skritta på lång tygel någon minut. 
 
Det blev högt tempo redan från början. :-D Fick trav på volten, hitta rätt tempo och sedan flytta sidvärts några gånger i varje varv. När det fungerade bra övergick vi till fyrkantsspåret (20x40 m) med skänkelvikning på diagonalen och tempoväxlingarna på långsidan tillbaka till diagonalen. Skänkelvikningarna gick sådär, jag fick inte alltid med mig bakdelen, måste bli bättre på att faktiskt peta till henne med spöet lite lätt när hon inte tar skänkeln fullt ut. Men vi tränar på! Tempoväxlingarna kändes så roliga, men det märks att vi inte varit lika noga med att korta traven som att länga den. Mellantrav är lättare än början till samlad trav om man säger så... ;-)
 
Allt detta (P hade en plan sade hon...) var till för att väcka oss och få igång Ariels bakben. För därefter fick vi galoppera MASSOR! Vi skulle rida på kvartslinjen längs ena långsidan och på spåret på andra långsidan. Började i vänster varv och vi hade lite småsvårt att få till en snävare svängen först, men OJ vad det hänt grejer med galoppen! Blir ju lite svårt att känna när vi hela tiden galopperar på volt, istället för att faktiskt vända och sedan få galoppera rakt. Kände att jag kunde använda benen på ett helt nytt sätt, äntligen börjar det falla på plats. :-)
 
Bytte varv och jag tyckte att höger varv var lite svårare än vänster. Framförallt kändes det som hon blev längre i galoppen i höger varv. Ju fler varv vi galopperade desto längre häst. ;-) Övningen byggdes sedan på med att vi skulle flytta oss sidvärts från mitten på kvartslinjen ut till långsidan. Det var faktiskt inte så svårt som jag trodde i höger varv, viktigast var bara att jag använde högerskänkeln ordentligt. 
 
Däremot blev det svårt i vänster varv. Efter diverse byten av galopp och avbrott till trav fick vi till det. Jag behövde flytta mig lite i sadeln åt höger förutom att använda vänster skänkel och ledande högertygel. :-)
 
Återvände sedan till volten i trav, där P försökte få oss att trava på i form och få upp nacken på Ariel lite mer. Skitsvårt! Jag förstod det teoretiska och hur jag skall göra, men sedan om jag gjorde rätt är jag inte helt säker på. ;-) Avslutade sedan med att jogga lång och låg några varv innan Ariel fick skritta av ute. Hon var genomblöt i svett, så jag lånade stallets vattenslang och duschade av henne. Jag hade lite styrelsejobb, så hon fick vila ett par timmar i en gräshage. Ingen nöd gick det på henne. ;-)
 
Det är just för sådant här som jag behöver tränare... Hade aldrig galopperat så här mycket på Ariel själv, men uppenbarligen klarar hon ju av det och jag med. :-P
 
Snälla M filmade en del, så förhoppningsvis kommer det lite filmer längre fram. Blev förvånad över hur bra jag ändå satt, trodde verkligen att jag flaxade mer...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0