Studs och bana

Igår var det dags för första hoppträningen efter fälttävlanslägret. Tänk så mycket det lägret förändrat mig, både mentalt och fysiskt. Istället för att vara lite smånervös var jag bara ivrig och förväntansfull inför träningen. :-)
 
Ariel fick prova att lasta sig själv igen, lite mer tvekan, men sedan gick hon in. <3 Hösilaget jag bjuder på i transporten var dock inte gott längre, så jag får byta till hö. ;-)
 
Framme i Nyland värmde vi upp en stund själva, innan P kom och vi fick bygga upp hindren. Sedan fick vi börja med att trava i serpentiner längs ena långsidan och göra enskilt arbete på andra långsidan. Ariel var inte särskilt fokuserad när vi red serpentinerna, som vanligt har jag svårt att få igenom skänkelhjälperna med korta läder. Helt klart ett förbättringsområde! På andra långsidan jobbade vi med tempoväxlingar, där tycker jag att hon svarade upp bra både framåt och tillbaka. :-) Testade ett odelat tränsbett med fasta ringar den här träningen + att hon slapp nosgrimman. Fungerade helt ok, men jag tror ändå jag skall införskaffa ett med rörliga ringar och ha bettplattor istället, de fasta ringarna är lite för små för min smak.
 
Galoppjobb på volt över två bommar blev det sedan, inte det lättaste tyckte Ariel men vi kämpade på och jag upplevde att jag vågade pusha henne mer än tidigare. Dvs att vi ändå höll galoppen, även om det blev jobbigt. Härligt med framsteg!
 
Övningen gjordes sedan om till hinder, med trav in på första hindret och så fortsätta runt volten i galopp och hoppa andra hindret. M som inte red var superjuste och filmade, så jag har kunnat analysera just den övningen rätt så bra. Ariel landar oftast i korsgalopp, men om jag bara håller om med benen så byter hon av sig själv (heja, det tar sig!). Håller jag inte om med benen, så tappar hon galoppen och vi får fatta ny. Inte heller så farligt, men bäst är förstås om hon lär sig byta om det blir fel galopp/korsgalopp. När jag red upplevde jag att hon stundtals kändes riktigt konstig med bakbenen, men det var ju just för att hon först gick i korsgalopp och sedan gjorde ett byte. :-P 
 
Byggde på övningen genom att vi efter andra hindret fortsatte över en studsserie på tre hinder. Kändes skönt att jag nyss hoppat studs med Ariel, jag vet att vi kan. :-) Dock var den här serien lite längre (3,20 m) emellan hindren, så det var viktigt att vi hade en bra galopp in. Inga bekymmer för Ariel, hon sträckte ut sig så fint! :-)
 
Vände sedan på det, så vi först kom i galopp över studsserien, sedan på hindren på volten. Vid ett tillfälle kom vi in helt fel i studsserien, jag upplevde det som att vi fick för lite tryck i galoppen. Det var så bra att få se filmen sedan, som visade (mycket riktigt) att vi hade för kort galopp, så Ariel fick in ett galoppsprång istället för studs mellan första och andra hindret, varvid det blev alldeles för trångt över tredje. Bättre galopp och det var inga bekymmer alls. :-)
 
Hoppade sedan en linje med studsen följt av en oxer, där kom jag på mig själv med att titta lite för mycket på hindren och inte vart vi skulle. Skärpning! Även om hästen gör rätt måste ju ryttaren göra rätt också... När jag tittar på hindren hoppar Ariel av alldeles för nära. Nu spelar det ju mindre roll, när hindren är så låga, men rytmen blir ändå störd. Så det behöver jag jobba mer på!
 
Avslutade med att hoppa en bana. Det blev ganska många snäva svängar, men även en lång galoppsträcka. Först hoppade vi över studsen, vidare över oxern. Sedan genom kortsidan och över ett koppelräck vi inte hoppat tidigare. Bruten linje och över ena koppelräcket från voltövningen, genom nästa kortsida där det stod en parallelloxer, utanför studserien, in på diagonal och över andra koppelräcket från voltövningen. Genom kortsida och långsida hela vägen till parallelloxern på andra kortsidan innan vi avslutade med det första koppelräcket från voltövningen igen. 
 
Ariel hoppade superbra! Vi tog studsen bra, men kom lite väl nära på oxern (jag tittade återigen på hindret...). Höll galoppen bra genom kortsidan, tittade till lite på koppelräcket (sockerbitar?!) men hoppade fint. Blev sedan lite vingel på vägen mot nästa koppelräck, så det rev vi. Pilotfel. :-P Sedan blev det en jättedålig väg mot parallelloxern, så Ariel tappade galoppen och vi travhoppade den. Men det gick det också... ;-) Kändes bra över nästa koppelräck, men det var en väldigt lång galoppsträcka till parallelloxern igen. Haha, vi behöver träna på att bara rulla på i galoppen (aldrig hört det förut... :-P). Andra gången vi tog parallelloxern gick det mycket bättre (fast det var vänstersväng!) och koppelräcket på slutet kändes toppenbra. 
 
P tyckte att det blivit skillnad efter lägret, framförallt att jag vågar sitta kvar och driva henne i svängarna/kortsidorna, så hon bibehåller galoppen. Det är ju enda sättet att få henne att vidareutveckla galoppen där, genom att fortsätta även fast hon inte riktigt orkar. Det kändes verkligen som en toppenträning och även om jag ser på filmerna att vi har massor att arbeta med, så har vi utvecklats massor. :-) Hindren låg på 70-75 cm, men det är ju inte höjden som är vårt bekymmer längre. Nu handlar det bara om att jobba vidare med vägarna. 
 
Joggade av en nöjd Ariel, som dock inte riktigt kunde slappna av. Hon blir lite för taggad av att ha hinder omkring sig, kanske tror hon att vi skall hoppa lite till ändå? Skrittade av henne medan vi tog bort hindren och sedan gick hon raka vägen in i transporten helt av sig själv. Mycket duktig tjej! <3

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0