Tömkörning + grubblerier

Jag är inte särskilt duktig på att tömköra, men nu när jag kostat på mig en riktigt fin Globus-gjord så har jag lite färre ursäkter till att inte köra. Ariel försökte dock hjälpa mig att inte köra genom att vara helt nedlerad på höger sida.

Hon fick stå på ena skötselplatsen medan jag kämpade med leran. Tack och lov var det torkad lera, annars hade jag gett upp och bara promenerat. Men till sist var hon både ren och påklädd för tömkörning. Vi hade tack och lov inga åskådare, för kålmasken återkom när vi lämnade stallplanen.

Vi kom nästan ned till bron över ån, sedan ville Ariel inte längre. Försökte övertala henne, men till sist kändes det säkrare att leda henne istället. Varvade sedan tömkörning med att leda, ingen mening att bråka med henne när hon verkligen inte vill gå framåt.

I klätterbacken var hon riktigt på tårna, det sprang omkring fasan eller något liknande i buskarna och det gjorde ju inte saken bättre. Det blev en rejäl diskussion kring vem som bestämmer, avskyr att bli arg på henne. Men sedan skärpte hon sig och vi jobbade på bra, med en liten irriterad markering när vi tog klätterbacken en gång till.

På hemväg var hon superpigg igen. Jag hann inte riktigt med, så det blev en hel del haltträning. På slutet stannade hon så fort jag gav röstkommando.

I efterhand känns förstås träningen bättre än när jag var på plats. Jag vill inte ha konflikter med min häst, men samtidigt måste hon ju förstå vad som gäller. Det känns som att hon har blivit mer tuff sedan hon flyttat, hon tar mer egna initiativ och försöker ta över ledarskapet. Inte så att hon inte förstår vad jag vill, utan att hon föredrar att göra saker på sitt sätt.

En del av mig grubblar över om jag kräver för lite av henne. Borde jag vara tuffare och sätta henne mer på plats? Jag vet ju hur jag vill ha en häst, men tänk om jag gör fel så det slutar med att hon inte alls blir som jag vill.

Eller ännu värre, tänk om jag fokuserar på distansritt och utbildar henne mot det målet i allt jag gör, och så borde hennes talanger egentligen användas till hoppning. Kväver jag det som hon är bäst på?
Trackback
RSS 2.0