Ponnymätning

Jag har läst på lite om de nya reglerna för ponnymätning, vilket resulterat i en väldig förvirring.

När Hampus mättes in 2000 krävdes det en veterinär (200 kr) och en mätman (300 kr) som kom hem till mig och ordnade intyget.

Idag måste man mäta på klinik. Klinikavgiften är 450 kr och att mätmannen är där och mäter kostar ytterligare 450 kr. Sedan tillkommer kostnad för mätmannens resa och givetvis ens egna resekostnader. Själv måste jag åka med Ariel till Täby för att få mätintyg. Dessutom mäts ponnyerna endast på vardagar, så jag måste dessutom slösa en semesterdag på mätningen.

Om Ariel visar sig vara 140 cm får hon hoppa lägre hinder i två år, men måste sedan mätas om som sexåring. Är hon 141 cm blir hindren lite högre, men å andra sidan behöver hon inte mätas om förrän som åttaåring.

Hoppas alla hänger med så långt åtminstone.

Jag skaffade Ariel för att ha roligt med min häst. Visst är tävling en del av det, men inte så jättestor. Jag skulle inte dö om jag aldrig fick tävla henne, så länge hon är frisk och glad och vi kan ha roligt på andra sätt ihop.

Den tävlingsgren jag är mest intresserad av är distansritt. För att tävla 50 km krävs grönt kort, ryttarlicens och gula boken. Vid 51 km och högre krävs ponny- eller hästlicens, men ingen bryr sig ett skvatt om mätintyg. Ja, för att få ponnylicens krävs förstås mätintyg, men det har ju inget med själva distansrittstävlingarna att göra.

Den gren som jag har som nummer två på min lista är fälttävlan. Där får Ariel starta som ungponny vid fem och sex års ålder, då går hon utom tävlan. Sedan får hon tävla debutant och lätt som ponny bland stora hästar, mot att hon har hästlicens.

Så ser man rent krasst på det hela, så skall jag slänga ut massor med pengar på mätintyg och licens, för att ändå licensera om Ariel som sjuåring. Att jag hinner utvecklas så mycket att jag kan rida henne i något annat än distansritt innan sju års ålder är jag tveksam till.

Som ponny (fast utan mätintyg och licens) får hon även starta i hoppning mot stora hästar, startar hon 0,90-klasser räknas de även som kval till Fjord-SM, så inte heller där behövs mätintyg. På Fjord-SM hoppar dessutom alla på samma höjd, så där bryr sig ingen om mätintyg.

Det som uteblir om jag struntar i mätintyg är ju tävlingar mot andra ponnyer samt vissa av Fjordhästföreningens prestationsmedaljer, men det är det kanske värt? Vi talar om i runda slängar 1500-3000 kr som jag istället kan använda till träning eller utrustning.

Så, tankar kring detta?
Trackback
RSS 2.0